Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Η Δύση, η Κίνα και η Ρωσία σε ιστορική προοπτική Ι

Μερακλαντάν με το ελεύθερο εμπόριο στην Κίνα
Πριν τη δεκαετία του 1830, η Κίνα ακολουθούσε μια πολιτική που περιόριζε σημαντικότατα την ευρωπαϊκή πρόσβαση στην αγορά της. Το μοναδικό λιμάνι στο οποίο είχαν πρόσβαση οι έμποροι της Δύσης ήταν η Καντόνα, και το μοναδικό εμπόρευμα το οποίο δέχονταν να ανταλλάξουν οι Κινέζοι το ασήμι. Οι δυτικοί εξοργίστηκαν, επειδή η πολιτική αυτή δημιουργούσε ανισορροπία στο ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγών, καθιστώντας την Κίνα...ναι, το μαντέψατε, εξαγωγική οικονομία, της οποίας η ανάπτυξη ήταν "σε βάρος" των δυτικών συμφερόντων. 


Η λύση που βρήκαν οι έμποροι της Δύσης ήταν να γεμίσουν την κινεζική αγορά ... όπιο. Ήταν ένα εμπόρευμα που οι Κινέζοι δεν διέθεταν, με φονικές βέβαια συνέπειες για τους ίδιους τους αγοραστές του. Σύντομα, το 90% των άρρενων Κινέζων κάτω των 40 στις παραλιακές πόλεις της χώρας είχαν γίνει οπιομανείς, η οικονομία της Κίνας κατέρρεε, και τα στάνταρ διαβίωσης καταβαραθρωνόταν. Το 1837, το όπιο αντιπροσώπευε το 57% των Κινεζικών εισαγωγών από τη Δύση. Ήταν άλλη μια μεγάλη επιτυχία του δυτικού εμπορικού δαιμονίου κόντρα στα εμπόδια που του έθεταν "οι βάρβαροι." 

Ο Κινέζος αυτοκράτορας, που δεν ήταν καθόλου σοσιαλιστής, δεν ήταν επίσης καθόλου ευχαριστημένος με τις εξελίξεις. Έστειλε δικό του άνθρωπο στην Καντόνα, που είχε εξελιχθεί σε άνδρο μαφίας και οπιοποσίας, και αυτός βρήκε και έκανε κατάσχεση σε 11.000 λίβρες βρετανικού (και αγίου) οπίου εξ Ινδίας (ήτοι, βρετανικής αποικίας). Ακολούθησαν και άλλες κατασχέσεις, και στο τέλος έκλεισε το λιμάνι της Καντόνας για τους Εγγλέζους.

Η βρετανική απάντηση; Πόλεμος. Από το 1839 αρχίζει η επίθεση του βρετανικού στόλου στην Κίνα. Οι Κινέζοι ηττώνται εύκολα, και το 1841 ο αυτοκράτορας αναγκάζεται να πληρώσει 6 εκατομμύρια ασημένια δολάρια για να πάρει πίσω την κατειλημμένη Καντόνα. Η Κίνα αναγκάζεται επίσης να εκχωρήσει το Χονγκ-Κονγκ στην Μεγάλη Βρετανία με την Συνθήκη του Νανκίγκ, στα 1843, να αποζημιώσει τους βρετανούς εμπόρους που τους κατέσχεσε τη ντρόγκα με 9 εκατομμύρια δολάρια, να ανοίξει άλλα πέντε λιμάνια για τους Βρετανούς, και να τους δώσει και αναγνωρισμένο στάτους ως προτιμητέο έθνος για το εμπόριό της. Αυτά είναι.

Μετά το 1854 όμως, οι Βρετανοί πίεσαν να ανοίξει όλα της τα λιμάνια στη ντρόγκα η Κίνα, να λιγκαλάιζ που λέμε το εμπόριο οπίου, να εξαιρέσει όλα τα βρετανικά προϊόντα από δασμούς, και άλλα πολλά. Πάλι οι μη σοσιαλιστές αυτοκράτορες δυσκολεύτηκαν να αποδεχτούν τις νέες βρετανικές απαιτήσεις. Πάλι προέκυψε επιθεώρηση βρετανικού πλοίου για παράνομο φορτίο, και οι Βρετανοί, αφού κατέσφαξαν τους Ινδούς Σεπόι, έβαλαν πλώρη για δεύτερο πόλεμο στους Κινέζους, στο όνομα των ναρκωτικών με το ζόρι, ενάντια στην τυραννία του κινέζικου δεσποτισμού, που δεν άφηνε τους πολίτες της χώρας να βγάλουν γούστα. Ο πόλεμος έληξε με νέα ήττα της Κίνας το 1858 και ακολούθησαν νέα ανοίγματα λιμανιών, νέες πολεμικές αποζημιώσεις, κλπ. Λέγεται πως η πλήρης ταπείνωση της δυναστείας των Μαντσού οδήγησε στις κοινωνικές αναταραχές που έφεραν την εξέγερση των Μπόξερ στα 1900. Ακολούθησε, ως γνωστό, η κινεζική επανάσταση ενάντια στην αποικιακή γονυκλισία των ηττημένων για τα καλά αυτοκρατόρων.

Χρησιμοποίησα αυτή την πηγή για να σας πω εν συνόψει αυτή την ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου