Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Οικογενειακή επιχείρηση Μπρεζίνσκι

Οικογενειακή επιχείρηση Μπρεζίνσκι - Ψυχρός Πόλεμος

Καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα ετοιμάζεται για την ανακοίνωσή του στην συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και για να προεδρεύσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβρη, τα παιδιά του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, του γηρασμένου αντιρώσου στρατηγιστή που συμβούλευσε τον πρόεδρο Ομπάμα κατά την πρώτη του καμπάνια, εργάζονται άοκνα για να εφαρμόσουν τα ψυχροπολεμικά του σχέδια.


Αν και ο Ζμπίγκνιου δεν είχε επίσημο ρόλο στην κυβέρνηση Ομπάμα, ο γιός του Μαρκ, ο οποίος υπηρέτησε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Προέδρου Κλίντον ως Σύμβουλος Ρωσικών και Ευρωασιατικών Υποθέσεων, διατελεί Πρέσβης στη Σουηδία από τις 11 Νοεμβρίου 2011. Από το 1999 ως το 2001, εργάστηκε ως διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου και συντόνισε την επεξεργασία δια-τμηματικής πολιτικής και παρείχε συμβουλές στον Πρόεδρο και στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας για θέματα σχετικά με τη Ρωσία, την Ευρασία, τα Βαλκάνια και το ΝΑΤΟ.

Ο Πρέσβης Μαρκ Μπρεζίνσκι χρησιμοποίησε τη θέση του για να ενθαρρύνει τους Σουηδούς να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, και εμφανίστηκε σε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου τον Μάρτιο για να προτείνει την ενσωμάτωση της Σουηδίας στις στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, και παρατήρησε στα σουηδικά ΜΜΕ τον Απρίλιο ότι η ανανεωμήνη ρωσική απειλή θα πρέπει να δικαιολογήσει αυξημένα κονδύλια για την άμυνα, καθώς η υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ δεν είναι πλήρως εγγυημένες.

Αν και δεν είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, ο σουηδικός στρατός συμμετείχε σε πολλές συντονισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ φέτος. Τον Μάρτιο, 1400 σουηδοί στρατιώτες συμμετείχαν στην Ψυχρή Ανταπόκριση, μια διετή άσκηση που φιλοξενεί η Νορβηγία, η οποία προσομοιώνει την ανταπόκριση του ΝΑΤΟ σε μια υποτέθεμνη σύγκρουση ανάμεσα σε μια κυβέρνηση και σε αποσχιστές μετά από φυσική καταστροφή.

Τον Οκτώβριο του 2013, σουηδικά στρατεύματα συμμετείχαν μαζί με τις χώρες του ΝΑΤΟ, την Φινλανδία και την Ουκρανία στην Επιχείρηση Steadfast Jazz, με στόχο "την εκπαίδευση και τη δοκιμασία της Δύναμης Ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ, μιαν υψηλής ετοιμότητας και τεχνικά προχωρημένη πολυεθνική δύναμη οι οποία αποτελείται από επίγειες, εναέριες, και θαλάσσιες ειδικές δυνάμεις τις οποίες η Ατλαντική Συμμαχία μπορεί να χρησιμοποιήσει γρήγορα, όπου χρειάζεται."

Τον Ιούνιο του 2014, τα σουηδικά στρατεύματα συμμετείχαν σε δύο μεγάλες ασκήσεις: Την Φλεγόμενο Ξίφος, με έδρα τη Λιθουανία, και την 42η ετήσια άσκηση BALTOPS, όπου 13 έθνη της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας (συν την δημοκρατία της Γεωργίας) κάνουν εξάσκηση στον "εναέριο, επίγειο, υπόγειο και ναρκαλιευτικό πόλεμο" και όπου οι συμμετέχοντες ασκούνται σε "προληπτικό μοίρασμα πληροφοριών, που είναι κρίσιμο για την διατήρηση της σταθερότητας καθώς και της ναυτικής ασφάλειας στην περιοχή."

Ο άλλος γιός του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, Ίαν, είναι αυτή τη στιγμή μέλος του Ομίλου Στρατηγικών Συμβούλων του Ατλαντικού Συμβουλίου, μιας ΝΑΤΟ-φιλικής οργάνωσης λόμπι που δημιουργήθηκε το 1961. Από το 2006 ως το 2001 εργάστηκε με τον υπεργολάβο της CIA και της NSA  Booz Allen Hamilton, και από το 2001 ως το 2005, υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας για την Ευρωπαϊκή και Νατοϊκή Πολιτική στην κυβέρνηση του Τζορτζ Γ. Μπους.  Από το 1986 ως το 1987 εργάστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και από το 1991 ως το 1993 ήταν στο Προσωπικό Σχεδιασμού Πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας. 

Στις 14 Αυγούστου του 2014, ο Ίαν συνεργάστηκε στη συγγραφή του "Η ζωτική συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ" για λογαριασμό του CNN, όπου και υποστήριξε ανοιχτά την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή, γράφοντας: "η Συμμαχία πρέπει να είναι έτοιμη να προσφέρει στην Ουκρανία θανατηφόρα όπλα, περιλαμβανομένων όπλων κατά τεθωρακισμένων και πυραύλων εδάφους-αέρος, και να χρησιμοποιήσει πλατφόρμες κατασκοπείας ώστε να βελτιώσει την συνείδηση της κατάστασης των Ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και των στρατιωτικών εκπαιδευτών. Η Συμμαχία πρέπει επίσης να συνεχίσει τις στρατιωτικές ασκήσεις με την Ουκρανία ώστε να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεών της."

Η πρώτη φορά που ο Ίαν προσπάθησε δημόσια να ωθήσει το ΝΑΤΟ σε εχθρική στάση προς τη Ρωσία μαζί με την νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας ήταν με άρθρο του στις 24 Μαρτίου στην Washington Post, με τίτλο "Τρεις τρόποι με τους οποίους το ΝΑΤΟ μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια της Ουκρανίας". Εκτός από την έγκριση της μεταφοράς θανατηφόρων όπλων και την αύξηση στρατιωτικών ασκήσεων, ο Ίαν πρότεινε να θυμηθούν οι Ρώσοι τον ρόλο τους στο Αφγανιστάν -- πιθανώς αμελώντας πόσο μπούμερανγκ γύρισε η αμερικανική απόφαση να οπλιστούν και να εκπαιδευτούν οι Ισλαμιστές Μουτζαχεντίν.

Το τελευταίο παιδί του Ζμπίγκνιου, η κόρη του Μίκα, έχει πρωινή εκπομπή πολιτικού κουτσομπολιού στο MSNBC μαζί με τον δεξιό Ρεπουμπλικάνο και πρώην μέλος του Κογκρέσου Joe Scarborough. Όταν δεν μιλά για την θερμή της σχέση με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, προσφέρει βήμα στον αρχιτέκτονα της νεοσυντηρητικής πολιτικής  William [Βill] Kristol που καλεί σε νέο πόλεμο στο Ιράκ. Αυτό έκανε στις 17 Ιουνίου. Τον Μάιο, η Μίκα και ο Τζο έδωσαν ακόμα και την ευκαιρία στους Ρεπουμπλικάνους να επιτεθούν με ψευδή επιχειρήματα στον πρόεδρο Ομπάμα και την Χίλαρι Κλίντον για την Βεγγάζη.

Ο ίδιος Ζμπίγκνιου παραμένει πολυάσχολος. Εκτός από τη διδασκαλία του μαθήματος της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς (Σχολή Προχωρημένων Διεθνών Σπουδών) και τη Προεδρία στο Δ.Σ του Κέντρου για τις Στρατηγικές και Διεθνής Σπουδές, ο Ζμπίγκνιου έγραψε πολλά άρθρα φέτος, εμφανίστηκε σε συνέδριο στο Wilson Center του Πρίνστον με τίτλο "Αντιμετωπίζοντας τον Ρώσικο Σωβινισμό", και κατέθεσε τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο στο Κογκρέσο σχετικά με τα γεγονότα στην Ουκρανία, όπου μίλησε για τον Πούτιν ως κάποιον που "καυχιέται για τη στρατιωτική αρπαγή της Κριμαίας ενώ απολαμβάνει το ξέσπασμα ενός οργίου από σωβινιστικά συναισθήματα."

Στις 2 Μαϊου, ο Ζμπίγκνιου έγραψε ένα άρθρο για το περιοδικό Politico, με τίτλο "Τι πρέπει να πει στους Αμερικανούς για την Ουκρανία ο Ομπάμα", όπου προτείνει τη μετατροπή της Ουκρανίας σε μόνιμο αστεακό πεδίο μάχης. Γράφει: "Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν μόνο αν θεωρήσουν ότι θα πάρουν τελικά κάποια βοήθεια από τη Δύση, κυρίως σε πολεμοφόδια που θα είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή επιτυχημένης υπεράσπισης πόλεων."

Αν και ο Ομπάμα δεν διάβασε ποτέ την συγκεκριμένη ομιλία που έγραψε ο κύριος Μπρεζίνσκι, μίλησε πράγματι για το θέμα στις 29 Ιουλίου,  όταν και ανακοίνωσε τον δεύτερο γύρο κυρώσεων ενάντια στη βιομηχανία όπλων και ενέργειας, καθώς και στον τραπεζικό της τομέα. Ωστόσο, η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος Ομπάμα για να μιλήσει για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ακολουθεί στενά τις προτάσεις του Ζμπίγκνιου.

Ο Ζμπίγκνιου, που υπηρέτησε ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Κάρτερ από το 1977 ως το 1981, είναι γιος του αντι-Ρώσου Tadeusz Brzezinski (1896 – 1990), ο οποίος πολέμησε ενάντια στον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό στην τελευταία εκστρατεία της Βαρσοβίας του 1920, και ο οποίος είχε δημόσιο αξίωμα στη Ναζιστική Γερμανία ως Γενικός Πρόξενος στην πόλη της Λειψίας από το 1931 ως το 1935.

Ο Ζμπίγκνιου παντρεύτηκε κόρη θρυλικής οικογένειας αντι-Ρώσων πολιτικών: η σύζυγός του, Emilie Beneš, ήταν εγγονή του Τσέχου πολιτικού Vojta Beneš (1878-1951), αδελφού του πρώην Τσεχοσλοβάκου πρωθυπουργού Eduard Beneš (1884-1948).Ο Beneš ήταν πρωθυπουργός της Τσεχοσλοβακίας πριν τον Β' Παγκόσμιο, στην εξορία, και κατόπιν μετά τον πόλεμο. Ο Beneš ανατράπηκε το 1948, όταν προσπάθησε να βάλει την Τσεχοσλοβακία στο Σχέδιο Μάρσαλ, ένα σχέδιο παγίωσης της αντισοβιετικής εξουσίας στην Ευρώπη.

Οι δραστηριότητες της οικογένειας Μπρεζίνσκι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα ΜΜΕ, και στους φιλονατοϊκούς οργανισμούς λόμπι καθιστούν βέβαιο ότι η οικογενειακή παράδοση Ρωσοφοβίας τους θα παίξει κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει και εκτελεί την επιθετική της πολιτική κατά της Ρωσίας.

Daniel Zubov, “Rossiya Segodnya”, μτφρ.: Lenin Reloaded

3 σχόλια:

 1. Ενδιαφέρον!
  Κάποια λαθάκια μόνο που παρατήρησα: 2η παράγραφος "Από το 1999 ως το 20001...", 3η παράγραφος "Τον Μάρτιο 1400 σουηδοί..."

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Πρέσβης Μαρκ Μπρεζίνσκι χρησιμοποίησε τη θέση του για να ενθαρρύνει τους Σουηδούς να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, και εμφανίστηκε σε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου τον Μάρτιο για να προτείνει την ενσωμάτωση της Σουηδίας στις στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, και παρατήρησε στα σουηδικά ΜΜΕ τον Απρίλιο ότι η ανανεωμήνη ρωσική απειλή θα πρέπει να δικαιολογήσει αυξημένα κονδύλια για την άμυνα, καθώς η υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ δεν είναι πλήρως εγγυημένες.

  Υπενθύμιση: Ο Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ στο τουίτερ στις 22/04, Defence increase necessary in a Europe that is less stable and predictable. Also increasing intelligence efforts. Guard against uncertainty.

  ΑπάντησηΔιαγραφή