Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

"Όταν η γενοκτονία είναι επιτρεπτή": Ένα άρθρο που κάνει τις ΗΠΑ να φαίνονται ... φωνή της ανθρωπιστικής μετριοπάθειας

Το άρθρο ανέβηκε (και κατέβηκε από) τους Τάιμς του Ισραήλ, αλλά τη δουλειά που λέει ο τίτλος την κάνει μια χαρά μέσω αναδημοσιεύσεων: βάζουμε κάποιον να το παίξει κακός μπάτσος, και έρχεται μετά ο "καλός", ανακύπτει ... συμβιβασμός μεταξύ τους και αποκαθίσταται ... η τάξη (η ποια;)

Μεταφράζω αποσπάσματα:

Yochanan Gordon
Όταν η γενοκτονία είναι επιτρεπτή

Κρίνοντας από τον αριθμό θυμάτων και των δύο πλευρών σ' αυτόν τον πόλεμο του ενάμιση περίπου μήνα, θα οδηγούνταν κάποιος στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε ασύμμετρα μέσα εναντίον ενός πολύ λιγότερο στρατιωτικά εξοπλισμένου εχθρού. Αυτό είναι μονάχα η επιφάνεια. Αλλά είναι τώρα προφανές ότι οι ΗΠΑ και τα ΗΕ έχουν εντελώς χάσει επαφή με την φύση αυτού του εχθρού και συνεπώς δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσουν ή να επιβάλλουν τους κανόνες του πολέμου -- γιατί όταν αυτό που εμπλέκεται η τρομοκρατία, υπάρχουν πολλά που δεν φαίνονται.


[...] Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό του οποίου η διακήρυξη καλεί σε καταστροφή του λαού αμς. Τίποτε, συνεπώς, δεν μπορεί να αποκληθεί ασύμμετρο όταν μαχόμαστε για το ίδιο το δικαίωμά μας στη ζωή.

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι το Ισραήλ το καταλαβαίνει, αλλά τα χέρια μας δένονται από παγκόσμιους ηγέτες που τα τελευταία έξι χρόνια επιμένουν ότι είναι τόσο καλοί φίλοι του κράτους του Ισραήλ, ότι ξέρουν περισσότερα για τα συμφέροντά του από το ίδιο. Αλλά θα πρέπει να έρθει ένας καιρός που το Ισραήλ θα νιώσει αρκετά απειλημένο ώστε να μην έχει άλλη επιλογή απ' το να αψηφίσει τις διεθνείς προειδοποιήσεις -- γιατί εδώ πρόκειται για ζωή ή θάνατο.

[...]

Η Χαμάς δήλωσε ανοιχτά ότι εξιδανικεύει το θάνατο στον ίδιο βαθμό που το Ισραήλ χαιρετίζει τη ζωή. Τι άλλος τρόπος υπάρχει να αντιμετωπίσεις έναν εχθρό τέτοιας φύσης από να τον εξαλείψεις πλήρως;

[...]

Όλοι συμφωνούν ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και το δικαίωμα να εφαρμόσει αυτό το δικαίωμα. Το δήλωσε ο ΓΓ των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο Ομπάμα και ο Κέρι δήλωσαν ξεκάθαρα ότι κανείς δεν θα αναμενόταν να καθίσει άπραγος καθώς πέφτουν χιλιάδες ρουκέτες στα κεφάλια των πολιτών του, θέτοντάς τους υπό σαφή κίνδυνο. Φαίνεται λοιπόν ότι η μόνη διαφωνία αφορά το μέτρο της τιμωρίας που επιβάλλεται σε αυτή την κατάσταση. Θα καταλήξω με μια ερώτηση για όλους τους ανθρωπιστές εκεί έξω. Ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ξεκάθαρα στην αρχή αυτής της εισβολής ότι στόχος του είναι η αποκατάσταση της βιώσιμης γαλήνης των πολιτών του Ισραήλ. 

Δείξαμε ήδη ότι είναι ευθύνη κάθε κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ασφάλεια του λαού της. Αν οι πολιτικοί ηγέτες και οι στρατιωτικοί ειδικοί αποφασίσουν ότι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος της διατήρησης της γαλήνης είναι η γενοκτονία, είναι ή όχι επιτρεπτό να επιτύχουν αυτόν τον υπεύθυνο στόχο; 

3 σχόλια:

 1. Νομίζω αυτό με κάποιες μικρές αλλαγές λέξεων, θα μπορούσε να έχει γραφτεί άνετα και από τον Γκέμπελς, άμα δεν γινόταν "under cover" η γενοκτονία των Εβραίων, Σοβιετικών κλπ. για να την δικαιολογήσει.
  Πώς θα τους φαινόταν άραγε η στιγμή που θα καταλάβαιναν, ότι έχουν γίνει ένα και το αυτό με αυτούς που θέλανε να τους αφανίσουν;
  Βέβαια εδώ δεν μιλάει η εργατική τάξη του Ισραήλ, αλλά και αυτή νομίζω είναι σε μεγάλο βαθμό εκφασισμένη...

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχουμε φτάσει πλέον να λέμε ό,τι να ναι. Την τελευταία πρόταση να διαβάσει κανείς δεν χρειάζεται παραπάνω. Θεωρείς ότι κάποιος σε ενοχλεί, έχεις δίκιο ή άδικο δεν έχει σημασία, αφού κανείς δεν πρόκειται να σου πει και τίποτα (θα σε ανεφοδιάζουν κιόλας, μην ανησυχείς) κάνε μια γενοκτονία να τελειώνουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ξερό ναζιστικό κείμενο απο μεγάλη εφημερίδα δυτικού κρατους. Σε τι εποχές ζω, γαμώτο...

  tkar

  ΑπάντησηΔιαγραφή