Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες-730.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στη Ρωσία

730.000 εγκατέλειψαν την Ουκρανία για τη Ρωσία λέει η ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Περίπου 730.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους για τη Ρωσία φέτος, δήλωσε την Τρίτη ο ευρωπαίος διευθυντής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, παραπέμποντας σε στοιχεία που συνέλλεξε η Ρωσία.

Ο αριθμός, που το UNHCR δήλωσε ότι αξιολόγησε ως αξιόπιστο, δεν περιλαμβάνει άτομα τα οποία θα διέσχιζαν τα σύνορα φυσιολογικά, για εμπορικούς ή τουριστικούς λόγους δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ευρωπαίος διευθυντής της UNHCR Vincent Cochetel.


"Οι 730.000 είναι ο 'επιπρόσθετος' αριθμός σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια", είπε. Κάποιες φορές απλά περπατάνε προς στα σύνορα, έρχονται με πλαστικές σακούλες. Πολλοί απ' αυτούς είναι πραγματικά σε ακραία φτώχεια".

Ο αριθμός δείχνει ότι η Έξοδος από την Ουκρανία κατά τη φετινή χρονιά είναι μεγαλύτερη από ό,τι θεωρούνταν ως τώρα.

Άλλοι 117.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας. Ο αριθμός μεγαλώνει κατά περίπου 1200 ανθρώπους τη μέρα, είπε.

Η UNHCR δεν έχει αναλύσει τον αριθμό βάσει εθνοτικής ομάδας, αν και ο Cochetel είπε πως ένας "άνεμος πανικού" διώχνει τους πολίτες καθώς ο Ουκρανικός στρατός περικυκλώνει μεγάλες ανατολικές πόλεις υπό τον έλεγχο των αποσχιστικών δυνάμεων.

Μεγάλο μέρος της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας έχει μεταμορφωθεί σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και αποσχιστικούς φιλορώσους, πολλοί απ' τους οποίους είναι Ρώσοι στην καταγωγή.

Οι Ουκρανικές δυνάμεις δήλωσαν πως σημειώνουν σταθερή πρόοδο και πως έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει το δεύτερο μεγαλύτερο οχυρό των αποσχιστών στο Λουχάνσκ, ενώ οι αντάρτες έχουν κηρύξει κατάσταση πολιορκίας στο Ντόνετσκ, τη μεγαλύτερη πόλη υπό τον έλεγχό τους.

Οι υπηρεσίες μετανάστευσης της Ρωσίας δήλωσαν πρόσφατα ότι έχουν λάβει αιτήσεις από περίπου 160.000 Ουκρανούς πολίτες φέτος. Ο Cochetel της UNHCR είπε πως ο αριθμός των 730.000 περιλαμβάνει όσους ζήτησαν προστασία στη Ρωσία.

Οι περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, οι πιο ανατολικές στην Ουκρανία, είχαν συνολικό πληθυσμό 6.5 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους στις αρχές της χρονιάς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.


(REUTERS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου