Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

Κύπρος-Ρωσία-ΕΕ-ΗΠΑ: Το οικονομικό τοπίο ως το 2012


Κώστας Ινδιάνος Cyprus Law Firm, 2009
:

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι ροές ρωσικών επενδύσεων προς την Κύπρο το 2009 ξεπέρασαν το 1.5 δις ευρώ, ενώ οι συνολικές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κύπρο το 2009 ήταν πέραν των 4.12 δις. ευρώ. Με το ποσοστό των ρωσικών επενδύσεων να αποτελεί το 36,5% των συνολικών ξένων επενδύσεων στο νησί, οι Ρώσοι επιχειρηματίες αποδεικνύουν ότι ήρθαν για να μείνουν!


Παράλληλα, κατά το 2009 τα αποθέματα ρωσικών επενδύσεων στην Κύπρο ξεπέρασαν τα 2.5 δις ευρώ, με τους ενδιάμεσους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς (2 δις ευρώ), τις κτηματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες (416 εκ ευρώ) και το εμπόριο - επισκευές (100 εκ ευρώ), να αποτελούν τους σημαντικότερους τομείς.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΒΕ, τα τελευταία πέντε χρόνια οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο έχουν ανέλθει στα 15.96 δις δολάρια.

[...]

Η Κύπρος είχε πάντα την πρωτιά στην προτίμηση των Ρώσων επενδυτών. Ωστόσο, το 2009 άλλες χώρες της έκλεψαν τα σκήπτρα, με αποτέλεσμα να βρεθεί τέταρτη στην κατάταξη. Πρώτη ήρθε η Κίνα, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

[...]

Τα προβλήματα με την έκδοση βίζας σε Ρώσους τουρίστες φαίνεται σταδιακά να επιλύονται και οι αφίξεις από τη Ρωσία έχουν εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΟΕΒ για τον τουρισμό μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, οι αφίξεις καταγράφουν αύξηση της τάξης του 0,7%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός που οφείλεται, κυρίως, στη ρωσική αγορά.

Τον Αύγουστο του 2010 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4,3%. Τους οκτώ μήνες του 2010 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 0,7%. Η αύξηση του Αυγούστου οφείλεται στη Ρωσία, η οποία καταλαμβάνει τώρα τη δεύτερη σε όγκο αφίξεων αγορά, αντί της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις τουριστικές αφίξεις από τη Ρωσία, ο Αύγουστος σημείωσε θεαματική αύξηση κατά 81,1% και οι οκτώ μήνες αύξηση 50,2%.

Όσον αφορά στα έσοδα για τους εφτά πρώτους μήνες του έτους, η ημερήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 1%, από 69.3 ευρώ σε 70 ευρώ. Ωστόσο, η μέση δαπάνη των Ρώσων μειώθηκε από 968 ευρώ σε 895 ευρώ.

Ο Υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, τόνισε πρόσφατα ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Κύπρο θα κινηθεί ανοδικά φέτος και τα επόμενα χρόνια. «Έως τις 31 Αυγούστου ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών έφθασε τις 157.000, σημειώνοντας αύξηση γύρω στο 50%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», είπε, εκτιμώντας ότι η αύξηση θα φθάσει το 60 % έως το τέλος της χρονιάς.

Στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία θα συμβάλει και η προγραμματισμένη λειτουργία τριών προξενείων της Κύπρου στις πόλεις Σαμάρα, Εκατερινμπούργκ και Κρασνοντάρ, η αύξηση των πτήσεων από την Transaero, αλλά και η συντονισμένη πολιτική ανάπτυξης του κυπριακού τουριστικού προϊόντος στη ρωσική περιφέρεια.

Οι Ρώσοι έδωσαν σημαντική ώθηση και στον τομέα των ακινήτων.

Παρά το γεγονός ότι στο Κτηματολόγιο δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, σε σχέση με την εθνικότητα των ατόμων που προχωρούν σε αγορές ακινήτων, εντούτοις οι πληροφορίες από εκτιμητές ακινήτων και κτηματομεσίτες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι Ρώσοι αγοραστές κατείχαν ένα σημαντικό ποσοστό στο σύνολο των αγορών ακινήτων από αλλοδαπούς.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων, Χαράλαμπος Πετρίδης, ανέφερε ότι κατά κύριο λόγο οι Ρώσοι αγοραστές προτιμούν την πόλη της Λεμεσού. Ωστόσο, συνέχισε, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια ισχυρή τάση για την Πάφο και μικρό ενδιαφέρον για την ελεύθερη Αμμόχωστο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι αγοράζουν όλα τα είδη των ακινήτων. Από διαμερίσματα και μεζονέτες, μέχρι κατοικίες, επαύλεις και ξενοδοχειακές μονάδες.

«Υπάρχει τεράστια προοπτική και οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν προ ημερών, μεταξύ των δυο χωρών, αναμένεται να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές. Οι Ρώσοι δεν έρχονται απλώς στην Κύπρο για να δουλέψουν. Τις πλείστες φορές φέρνουν εδώ και τις οικογένειές τους, αγοράζουν σπίτια και μένουν το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου», σημείωσε ο ίδιος.

Δεν λέει να κοπάσει η εισροή καταθέσεων από τη Ρωσία στα ταμεία των τραπεζών το 2010. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, από την αρχή του χρόνου [2009] μπήκαν στα ταμεία των τραπεζών γύρω στα €9.6 δις νέες καταθέσεις, που προήλθαν, κυρίως, από τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία.

Τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν πως τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 27 μηνών, με θετική ώθηση να δίνουν οι καταθέτες τρίτων χωρών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Ρώσοι «ολιγάρχες», που διατηρούν παρουσία στο νησί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων έφθασε τον Αύγουστο στο 16,5% από 14,7% τον Ιούλιο και 3,1% τον Αύγουστο του 2009.

Οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών, αυξήθηκαν κατά 29% στα €19.9 δις από €19.6 δις τον Ιούλιο και €15.5 δις τον Αύγουστο του 2009, φτάνοντας σε επίπεδα - ρεκόρ.

Συνολικά οι καταθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ανήλθαν τέλος Αυγούστου στα €67.8 δις, έναντι €67.1 δις τον Ιούλιο και €58 δις τον περσινό Αύγουστο.

Στο μεταξύ, Ελλαδίτες, Ρώσοι και Βρετανοί είναι, κυρίως, οι ξένοι αιμοδότες του κυπριακού χρηματιστήριου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΧΑΚ. Οι Ρώσοι είχαν 2.546 ενεργές μερίδες ή ποσοστό 26,35%

Οι επενδύσεις στην περίπτωση της Ρωσίας δεν είναι μονόδρομος. Πολλοί είναι οι Κύπριοι, οι οποίοι επενδύουν τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, με μπροστάρηδες τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες έθεσαν ως στρατηγικό στόχο την επέκταση στην εν λόγω χώρα.

Η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε συνεργασία με την Uniastrum Bank. Η τράπεζα αυτή ιδρύθηκε το 1994, εδρεύει στη Μόσχα και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα καταστημάτων στη Ρωσία, με περισσότερα από 220 καταστήματα. Διαθέτει υψηλή αναγνωρισιμότητα στη ρωσική αγορά, παρέχοντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων στη λιανική τραπεζική και εξαιρετική δυναμική στην προσέλκυση καταθέσεων. Στις 31 Μαρτίου 2009 το σύνολο των χορηγήσεων της Uniastrum ανερχόταν σε €816 εκ και το σύνολο των καταθέσεων σε €882 εκ.

H Marfin Popular Bank ολοκλήρωσε την εξαγορά της ρωσικής τράπεζας OOO Rossisysky Promishlenny Bank (Rosprombank), ύστερα από τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις εποπτικές Αρχές της Ρωσίας και της Κύπρου. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε με τη μεταβίβαση του 50,04% του μετοχικού κεφαλαίου της ρωσικής CJSC RPB Holding, μητρικής της ρωσικής τράπεζας OOO Rossisysky Promishlenny Bank (Rosprombank), έναντι €83 εκ.

Η Rosprombank ιδρύθηκε το 1997 και έχει δυναμική παρουσία στη χώρα, μέσω ενός δικτύου 32 καταστημάτων και σημείων πώλησης, που καλύπτουν τις μεγάλες πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας για το 2007, το καθαρό κέρδος ανήλθε σε €6.3 εκ. Το συμφέρον των μετόχων ανερχόταν σε € 53.7 εκ, το σύνολο του ενεργητικού σε €297.5 εκ, των χορηγήσεων σε € 157.9 εκ και των καταθέσεων σε € 177.6 εκ.

Η Ελληνική Τράπεζα έλαβε φέτος την απόφαση για έναρξη τραπεζικών εργασιών στη Ρωσία κατά τον Ιανουάριο του 2011. Οι εργασίες θα γίνονται μέσω της θυγατρικής τράπεζας Limited Liability Company Commercial Bank «Hellenic Bank».

Πέρσι το Μάιο η Ελληνική ανακοίνωσε την εξασφάλιση άδειας, για έναρξη εργασιών στη Ρωσία, από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Η Ελληνική είχε αναφέρει, τότε, ότι η ημερομηνία πλήρους έναρξης εργασιών «θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών και αφού σταθμιστούν τα οικονομικά δεδομένα και οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομική κρίση».

***
Σίγμα Live, 10 Φεβρουαρίου 2012: 

Ρώσος Πρέσβης: Στα 100 δις δολάρια οι επενδύσεις μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας


Οι συνολικές επενδύσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας, τα τελευταία 20 χρόνια, ανέρχονται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αξία των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, μεταξύ των δύο χωρών, ανήλθε στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Vyacheslav Shumskiy.

Στην ομιλία του στο Κυπρο-Ρωσικό επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λεμεσό, ο Ρώσος Πρεσβευτής είπε ότι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται πολύ σταθερά, λόγω της πολιτικής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ τους.

Είπε ότι η συνεργασία αυτή υλοποιείται σε διάφορα επίπεδα, σημειώνοντας ότι η καλύτερη απόδειξη αυτής της συνεργασίας είναι η σημερινή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Φόρουμ.

Όπως σημείωσε, «ο συνολικός όγκος των επενδύσεων μεταξύ των χωρών μας έφτασε τα100 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι ένα πολύ εντυπωσιακό νούμερο», πρόσθεσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι η αξία της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, κατά το προηγούμενο έτος, ανήλθε, περίπου, στα 1,3 δισ. δολάρια''.

Ο Ρώσος πρεσβευτής είπε ότι «η εμπορική και η οικονομική συνεργασία έχει φτάσει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση'', προσθέτοντας ότι «έχουμε καταφέρει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες και να δημιουργήσουμε καλές προοπτικές».

Ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Georgy Petrov, στην ομιλία του, είπε ότι το 2011 ήταν το έτος της οικονομικής ανάκαμψης για τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας έφτασε στο 4,5%.

''Αυτός ο χρόνος θα είναι ακόμα πιο επιτυχημένος για τη Ρωσία, διότι ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε μια σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν το έδαφος για βελτίωση των επενδύσεων και του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα μας'', πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι «έχουμε σχέδια για να καταστήσουμε τη Μόσχα ένα διεθνές οικονομικό κέντρο και η εμπειρία της Κύπρου στον τομέα αυτό είναι πολύτιμη».

Σημείωσε ότι το Εμπορικό Επιμελητήριο δημιούργησε το Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη Συνεργασία με την Κύπρο, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα επιτυγχάνει το σκοπό του.

Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη για επικύρωση, σύντομα, του Πρωτοκόλλου που υπέγραψαν Κύπρος και Ρωσία, κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Dmitry Medvedev στην Κύπρο, τον Οκτώβριο του 2008, για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας.

Σημείωσε επίσης ότι ''θα πρέπει να καταβάλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των συμφωνιών για την προστασία και την προώθηση των επενδύσεων''.

Κατέληξε λέγοντας ότι το Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο και ο Ρώσο-Κυπριακός Σύνδεσμος «κάνουν πολλά για την επέκταση και εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών''.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ρωσίας -Κύπρου και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας της Μόσχας Mikhail Kuzovlev, στην ομιλία του, τόνισε ότι «η επιλογή της Κύπρου και των παρόχων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της χώρας από τους επενδυτές, βασίζεται στους ακόλουθους παράγοντες: τη φήμη, την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια, ως επίσης την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών σε ότι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, την κυβερνητική και εταιρική πολιτική σχετικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις, το δίκαιο φορολογικό καθεστώς και την αναπτυγμένη οικονομική υποδομή».

Είπε ότι «η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει πρόσθετες απαιτήσεις στην Κύπρο για συμμόρφωση της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την εφαρμογή των κανονισμών για αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της απάτης και της φοροδιαφυγής».

«Για να επιτευχθεί αυτό», πρόσθεσε, ''οι κυπριακοί φορολογικοί και τραπεζικοί κανονισμοί αναθεωρήθηκαν σε σημαντικό βαθμό προκειμένου να συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις συστάσεις του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη».

Σημείωσε επίσης ότι «υπάρχει διαφάνεια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα το οποίο διέπεται από αυστηρούς κανόνες'', προσθέτοντας ότι «το κυπριακό ρυθμιστικό σύστημα πληροί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης''.

Επιπλέον, είπε ότι η Κύπρος έχει επιτύχει την έξοδο της από τις περισσότερες ''μαύρες λίστες'' ''γεγονός που οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης''.

Οι προσπάθειες αυτές, συνέχισε, «εμποδίζονται από δόλιους σχεδιασμούς που στήνονται από ξένου, οι οποίοι καταχρώνται της εμπιστοσύνης, τη φήμης και της αξιοπιστίας της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου, εμπλέκοντας κυπριακές εταιρείες, τράπεζες και πολίτες σε αυτές τις αξιόποινες πράξεις τους''.

Αναφερόμενος στα κακά δάνεια, είπε ότι δάνεια πέραν των 2 δις δολαρίων εκδόθηκαν σε 52 κυπριακές εταιρείες που εξυπηρετούνται από το ίδιο ελεγκτικό γραφείο.

Πρόσθεσε ότι η ασυνέπεια της επιχείρησης των δανειοληπτών προς το μέγεθος των δανείων, η απουσία εγγυήσεων και η μη τήρηση των όρων των δανειακών συμβάσεων καταδεικνύουν ότι δεν υπήρχε πρόθεση αποπληρωμής των δανείων.

Όπως είπε, αυτό έχει συμβεί, παρά το σύγχρονο και καλά ρυθμιζόμενο πλαίσιο της Κύπρου και εξέφρασε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φειδίας Πηλείδης, στην ομιλία του, είπε ότι το επιχειρηματικό κλίμα δεν είναι σταθερό και γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, πρόσθεσε, ο επιχειρήσεις προσπαθούν να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες και μεθόδους που θα τους επιτρέψουν να ξεπεράσουν τις σημερινές δυσκολίες, οι οποίες εντείνονται λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Πηλείδης τόνισε τη σημασία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι τομείς συνεργασίας, όπως είναι ο τουρισμός, το εμπόριο, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η ενέργεια και άλλοι.

Επεσήμανε ότι το ΚΕΒΕ και ο Σύνδεσμος Κύπρου - Ρωσίας εμπλέκονται ενεργά στην προώθηση και εδραίωση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το 2012 σχεδιάζονται επιχειρηματικές αποστολές σε περιοχές πέραν της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
***


Σύμφωνα με τη ρωσική Στατιστική Υπηρεσία, μέχρι το τέλος του περασμένου Μαρτίου [2011] οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο ήταν γύρω στα 23 δις δολάρια. Από την άλλη πλευρά οι κυπριακές επενδύσεις στη Ρωσία ανέρχονται σχεδόν στα 69 δις ευρώ.

[...]

Δεν είναι όμως οι μόνο λόγοι που κάνουν την Κύπρο ελκυστική για τις ρωσικές επιχειρήσεις. Είναι και το φυσικό αέριο. 220 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φαίνεται να διαθέτει η Κύπρος και η ρωσική εταιρεία Novatek έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της.

[...]

Τέλος, ο τουρισμός και τα ακίνητα είναι ένας ακόμα τομέας, στον οποίο δραστηριοποιούνται οι Ρώσοι. Σύμφωνα με τη ρωσική Στατιστική Υπηρεσία το 2011 επισκέφθηκαν την Κύπρο 40% περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου