Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Michael Sayers και Albert A. Kahn-Η επιτροπή Dies

Ο Martin Dies
Τον Αύγουστο ου 1938, αμέσως πριν την υπογραφή της συμφωνίας του Μονάχου, δημιουργήθηκε μια ειδική Επιτροπή του Κογκρέσου για τη διερεύνηση αντι-αμερικανικών δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος αυτής της επιτροπή ήταν ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου Martin Dies του Τέξας.

Όταν δημιουργήθηκε η επιτροπή Dies, θεωρήθηκε πως στόχος της ήταν η πάλη ενάντια στις συνωμοσίες του Άξονα στις ΗΠΑ.


Αντ' αυτού, η "έρευνα" του εκπροσώπου του Κογκρέσου Dies επικεντρώθηκε σ' ένα πράγμα: να πειστεί ο αμερικανικός λαός ότι ο βασικός και πιο θανάσιμος εχθρός του ήταν η Σοβιετική Ρωσία.

Ο πρώτος βασικός ερευνητής [Chief Investigator] τον οποίο διόρισε η επιτροπή Dies ήταν ένας μάλλον άγνωστος πρώην κατάσκοπος στα συνδικάτα και αντισοβιετικός προπαγανδιστής με το όνομα Edward F. Sulivan. Πριν έλθει να δουλέψει για λογαριασμό του Dies, ο Sullivan είχε σχέσεις με το αντισοβιετικό κίνημα Ουκρανών εθνικιστών στην Αμερική, το οποίο λάμβανε οδηγίες από τον Hetman Skoropadski  και άλλους Ουκρανούς εμιγκρέδες των Λευκών στο Βερολίνο. Ως νέος, άφραγκος άνθρωπος των εφημερίδων στην Βοστόνη, ο Sullivan προσελήφθη για να βοηθήσει στην οικοδόμηση αντισοβιετικού συναισθήματος στους Ουκρανο-Αμερικάνους. Αν και δεν μπορούσε να μιλήσει ούτε λέξη Ουκρανικά, ο Sullivan άρχισε να διαχέει προπαγάνδα για "ανεξάρτητη Ουκρανία."

Ο μελλοντικός βασικός ερευνητής του Dies έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα διάσημη φιγούρα στο φασιστικό Ουκρανο-Αμερικανικό κίνημα. Ως εκπρόσωπος του κινήματος, ήρθε σε στενή επαφή με πράκτορες και προπαγανδιστές των Ναζί, συνεργάστηκε μαζί τους και έφτασε και να ταυτίσει τον εαυτό του με τις στοχεύσεις τους δημόσια. Στις 5 Ιουνίου του 1934, ο Sullivan μίλησε σε συνάντηση των μελών του Γερμανο-Αμερικανικού Bund και ένστολων Storm Troops στο Thurnhall, γωνία Λέξινκτον και 85η οδού στη Νέα Υόρκη. Αναφέρεται ότι ο Sullivan φώναξε "Πετάξτε τους βρωμο-Εβραίους στον Ατλαντικό ωκεανό!"

Τον Αύγουστο του 1936, ο Sullivan  ήταν κεντρικός ομιλητής σε ένα εθνικό συνέδριο το οποίο παρακολούθησαν ηγετικά στελέχη των αντισημιτών στην Αμερική και φιλοναζιστές προπαγανδιστές.Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Asheville της Βόρειας Καρολίνα. Άλλοι ομιλητές ήταν ο William Dudley Pelley, αρχηγός των Silver Shirts· ο James True, που δημοσίευε ένα φασιστικό ενημερωτικό δελτίο σε συνεργασία με τον Sullivan· και ο Ernest F. Elmhurst, αλλιώς E.F. Fleischkopf, μέλος της Bund και πράκτορας των Ναζί. Οι ομιλητές επιτέθηκαν βίαια στη Σοβιετική Ρωσία και αποκήρυξαν την κυβέρνηση Ρούζβελτ ως τμήμα μιας "Εβραιο-Κομμουνιστικής Συνωμοσίας." Ο Τύπος του Asheville ανέφερε πως η ομιλία του Sullivan συνίστατο "σ' αυτά που θα έλεγε ο Χίτλερ αν μιλούσε".

Όταν κάποιες φιλελεύθερες Αμερικανικές οργανώσεις ξεσκέπασαν κάποιες από τις διαστάσεις του αποκρουστικού ιστορικού πίσω από τον Sullivan, ο Dies αναγκάστηκε απρόθυμα να τον πάψει από βασικό ερευνητή. "Για οικονομικούς λόγους", είπε ο Dies. Κατόπιν, ο Sullivan επανεντάχθηκε στο φασιστικό Ουκρανικό κίνημα και ίδρυσε το Ουκρανο-Αμερικανικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Αυτή η οργάνωση, η οποία ειδικευόταν στην προώθηση αντι-σοβιετικής προπαγάνδας στο ένα εκατομμύριο Ουκρανο-Αμερικανών, βρισκόταν σε επαφή με τη Γερμανική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Ο Sullivan συνέχισε να συνεργάζται με φιλοναζιστές και αντισοβιετικούς προπαγανδιστές σε όλη τη χώρα. "Η τετάρτη Ιουλίου θα είναι μια καλή μέρα για τους δικούς σου", τηλεγράφησε ο Coughlin στον Sullivan για μια υπόθεση την οποία έστηναν μαζί.

Παρά την επίσημη αποχώρησή του από την επιτροπή Dies, ο Sullivan  παρέμεινε σε επαφή μαζί της ως ένας από τους βασικούς της "αντικομμουνιστές ειδικούς." Στις 27 Ιουλίου 1939, ο Sullivan έλαβε μια επιστολή από τον φίλο του Harry Jung, αντισοβιετικό και αντισημίτη προπαγανδιστή στο Σικάγο. Ο Jung έγραφε:-

Ένας από τους ερευνητές της επιτροπής βρίσκεται εδώ για ένα διάστημα και πέρασε λίγο χρόνο μαζί μας και τον γεμίσαμε με πολλές εκπληκτικές πληροφορίες.

Ελπίζω πραγματικά ότι η συνεργασία ανάμεσα στα γραφεία μας θα είναι πλήρης, ικανοποιητική και αμοιβαία...

Η θέση του Sullivan ως βασικού βοηθού του Dies και ως συμβούλου της επιτροπής για τη διερεύνηση αντι-αμερικανικών δραστηριοτήτων πέρασε στον J.B. Matthews, έναν αποστάτη του αμερικανικού ριζοσπαστικού κινήματος. Τα γραπτά του Matthews γνώρισαν ευρεία δημοσίευση και διανομή από ηγετικά στελέχη των Αμερικανών φασιστών και πρακτόρων του Άξονα. Το Υπουργείο Προπαγάνδας των Ναζί χαιρέτισε τη δουλειά του. Άρθρα του Matthews εμφανίστηκαν στην Cotra-Comintern, όργανο του Aussenpolitisches Amt  του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ.

Τη μια βδομάδα μετά την άλλη, στη στολισμένη με μάρμαρο αίθουσα του παλιού House Office Building στην Ουάσινγκτον, παρήλαυνε μια μακάβρια ακολουθία πρώην καταδίκων, χαφιέδων στα συνδικάτα, ξένων πρακτόρων και λαθρεμπόρων, που παρίσταντο ως "ειδικοί μάρτυρες" για να καταθέσουν ότι πράκτορες της Μόσχας συνωμοτούσαν για την ανατροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ιδού ορισμένοι από τους "αντικομμουνιστές μάρτυρες":

Alvin Halpern: Τη δεύτερη μέρα της κατάθεσής του, καταδικάστηκε από δικαστήριο της District of Columbia σε δυο χρόνια φυλάκιση για απάτη· παρ' όλα αυτά η κατάθεσή του περιλήφθηκε στα δημόσια έγγραφα της επιτροπής Dies.

Peter J. Innes: Χαφιές στα συνδικάτα, ο οποίος είχε αποβληθεί από το National Maritime Union για κλοπή 500 δολαρίων από το ταμείο του συνδικάτου. Καταδικάστηκε αργότερα σε οχτώ χρόνια φυλακή για απόπειρα βιασμού μικρού παιδιού.

William C. McCuiston: Οργανωτής ομάδων από μπράβους για επιθέσεις σε συνδικαλιστές. Κατέθεσε στην επιτροπή Dies ενώ ήταν υπόδικος για τον φόνο του Philip Carey, συνδικαλιστικού ηγέτη που πυροβολήθηκε και χτυπήθηκε μέχρι θανάτου με ρόπαλο στη Νέα Ορλεάνη. Αργότερα αθωώθηκε για την κατηγορία του φόνου.

William Nowell: Χαφιές στα συνδικάτα, εμπιστευτικός σύμβουλος του φασίστα ηγέτη Gerald L.K. Smith, πρώην μέλους των Silver Shirts, αρ. 3223.

Richard Krebs, αλλιώς Jan Valtin: πρώην κατάδικος και καθ' ομολογίαν του πρώην πράκτορας της Γκεστάπο.

"Στρατηγός" Walter G. Krivitsky, αλλιώς Samuel Ginsberg: αυτοαποκαλούμενος "πράκτορας της GPU" κάτω από τον Γιαγκόντα, ο οποίος είχε διαφύγει στις ΗΠΑ, όπου δημοσίευσε μια "κίτρινη" αντισοβιετική αυτοβιογραφία.

Οι φάκελοι του Martin Dies γέμισαν σύντομα με τα ονόματα υποτιθέμενα επικίνδυνων "Μπολσεβίκων." Σε τακτικά διαλείμματα ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου από το Τέξας ανακοίνωνε με δραματικό τόνο ότι είχε ανακαλύψει μια εθνικής κλίμακας Πέμπτη Φάλαγγα που λειτουργούσε με οδηγίες από τη Μόσχα.

Το 1940, ο Dies δημοσίευσε ένα βιβλίο για να διαφημίσει τα "ευρύματα" της Επιτροπής. Το βιβλίο του, που είχε τίτλο Ο Δούρειος Ίππος στην Αμερική: Αναφορά στο Έθνος, ήταν κυρίως αφιερωμένο στην αντισοβιετική προπαγάνδα. Καθώς οι Γερμανο-Αμερικανοί της Bund και οι Χριστιανομετωπιστές έστηναν φιλοναζιστικές μαζικές διαδηλώσεις ως αιχμή του δόρατος της ναζιστικής Πέμπτης Φάλαγας, ο Dies παρίστανε τον Στάλιν ως "αρχηγό 150 ταγμάτων μη ένστολων σοβιετικών στρατιωτών" που εισέβαλλαν στις ΗΠΑ.

Δυο μέρες αφότου οι Ναζί εισέβαλλαν στην ΕΣΣΔ, ο Dies προέβλεπε πως "ο Χίτλερ θα ελέγχει τη Ρωσία σε τριάντα μέρες." Ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου αποκήρυξε την ιδέα αποστολής βοήθειας στη Σοβιετική Ένωση. "Η αμερικανική βοήθεια στην Ρωσία είναι ανόητη", δήλωσε, "διότι έτσι κι αλλιώς οι Γερμανοί θα πάρουν τον εξοπλισμό." Προειδοποίησε ότι "υπάρχει ο πολύ μεγάλος κίνδυνος ότι η κυβέρνησή μας, με τη βοήθειά της προς τη Ρωσία, έχει ανοίξει για λογαριασμό του Στάλιν ένα νέο δυτικό μέτωπο εδώ, στην πρωτεύουσα της Αμερικής."

Σε επιστολή του στον Πρόεδρο Ρούζβελτ, γραμμένη στις 2 Οκτώβρη του 1941, λίγο αφού ο Ρούζβελτ δήλωσε ότι η υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν θεμελιώδης για την υπεράσπιση της Αμερικής, ο Dies ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει την εκστρατεία αντισοβιετικής προπαγάνδας. "Σκοπεύω, κύριε πρόεδρε", έγραψε ο Dies, "να αρπάξω κάθε ευκαιρία για να γνωστοποιήσω στον αμερικανικό λαό ότι οι ομοιότητες ανάμεσα στον Στάλιν και τον Χίτλερ είναι πιο εντυπωσιακές από τις διαφορές τους."

Ακόμα και μετά την στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-ΕΣΣΔ, ο Martin Dies συνέχισε την αντισοβιετική του εκστρατεία. Στις 29 Μάρτη του 1942, ο Henry Wallace, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωνε:
Αν είχαμε ειρήνη, αυτές οι τακτικές θα αγνοούνταν ως προϊόντα ενός συνωμοτικού μυαλού. Αλλά δεν έχουμε ειρήνη. Έχουμε πόλεμο, και οι αμφιβολίες και ο θυμός που δημιουργούν αυτή και άλλες παρόμοιες δηλώσεις του κυρίου Dies  θα μπορούσαν να ερχόντουσαν κι απ' τον ίδιο τον Γκέμπελς, εφ' όσον μιλούμε για το πρακτικό τους αποτέλεσμα. Το γεγονός είναι ότι οι συνέπειες για το ηθικό μας θα ήταν λιγότερο καταστροφικές αν ο κύριος Dies όντως πληρωνόταν από τον Χίτλερ. ...Εμείς οι Αμερικανοί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της αποκρουστικής αλήθειας.

Πηγή: Michael Sayers και Albert A. Kahn, Η μεγάλη συνωμοσία ενάντια στη Ρωσία, μτφρ.: Lenn Reloaded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου