Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

Leon Trotsky-Για την υποχρεωτική εργασία και την ελεύθερη εργασία Ι

[...] οι εργάτες στο Ανατολικό Μπλοκ δεν ήταν ούτε 'συνεταιρισμένοι ελεύθεροι παραγωγοί' απαλλαγμένοι από τα δεσμά του καπιταλισμού, ούτε 'σκλάβοι ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος.' Ήταν εργατική τάξη με την μαρξιστική έννοια, δηλαδή αντικείμενο καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Όλος ο πληθυσμός θα μεταμορφωθεί σε κοινότητα ελεύθερων παραγωγών οι οποίοι θα έχουν ιδιοκτησία και έλεγχο όλου του παραγωγικού πλούτου και των πόρων της κοινωνίας, και θα επεξεργάζονται το πεπρωμένο τους ελεύθερα και ενσυνείδητα.

Leon Trotsky
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Η υποχρεωτική υπηρεσία εργασίας
Το κλειδί για την οικονομική οργάνωση είναι η εργατική δύναμη -- ειδικευμένη, βασικά εκπαιδευμένη, ημιεκπαιδευμένη, ανεκπαίδευτη και ανειδίκευτη.  Η επεξεργασία μεθόδων για την ακριβή καταγραφή της, τη διανομή, την παραγωγική εφαρμογή της, σημαίνει πρακτικά επίλυση του προβλήματος της οικονομικής οικοδόμησης. Είναι ένα πρόβλημα για μια ολόκληρη εποχή -- ένα γιγανταίο πρόβλημα. Η δυσκολία του εντείνεται από το γεγονός ότι πρέπει να ανοικοδομήσουμε την εργασία σε σοσιαλιστική βάση σε συνθήκες πρωτόγνωρης φτώχειας και τρομακτικής αθλιότητας.

Όσο περισσότερο φθείρεται ο μηχανικός εξοπλισμός μας, όσο πιο χαώδεις γίνονται οι σιδηρόδρομοί μας, τόσο λιγότερη ελπίδα υπάρχει να παραλάβουμε από το εξωτερικό μηχανήματα σε οποιαδήποε αξιόλογη ποσότητα στο εγγύς μέλλον, τόσο μεγαλύτερη είναι η σημασία που αποκτά το ζήτημα της ζωντανής εργατικής δύναμης. Με την πρώτη ματιά, θα φαινόταν ότι υπάρχει μπόλικη. Αλλά πώς να αποκτήσουμε πρόσβαση σ' αυτή; Πώς να την εφαρμόσουμε; Πώς να την οργανώσουμε παραγωγικά; Ακόμα και με τον καθαρισμό του χιονιού απ' τις σιδηρογραμμές αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Ήταν εντελώς αδύνατο να αντιμετωπιστούν αυτές αγοράζοντας εργατική δύναμη από την αγορά, με την παρούσα ασήμαντη αγοραστική δύναμη των χρημάτων, και με δεδομένη την απόλυτη έλλειψη βιομηχανικών προϊόντων. Οι ανάγκες μας σε καύσιμα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε τμηματικά χωρίς τη μαζική εφαρμογή, σε κλίμακα πρωτόγνωρη, της εργατικής δύναμης, ώστε να δουλέψει στην ξυλεία, τα καύσιμα, την τύρφη, και την καύσιμη ύλη. Ο εμφύλιος κατέστρεψε τους σιδηροδρόμους μας, τις γέφυρές μας, τα κτήριά μας, τους σταθμούς μας. Μας χρειάζονται άμεσα δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες χέρια για να αποκαταστήσουμε την τάξη σε όλα αυτά. Για την παραγωγή σε μεγαλύτερη κλίμακα στα εγχειρήματά μας στην ξυλεία, την τύρφη και άλλα, χρειαζόμαστε εργατικές κατοικίες, ακόμα κι αν είναι μόνο προσωρινά καλύβια. Έτσι προκύπτει και πάλι η ανάγκη να αφιερώσουμε ένα σημαντικό ποσό εργατικής δύναμης για την οικοδόμηση. Απαιτούνται πολλοί εργάτες για να οργανωθεί ο διάπλους των ποταμών, κλπ...

Η καπιταλιστική βιομηχανία χρησιμοποιεί βοηθητική εργατική δύναμη σε μεγάλη κλίμακα, με τη μορφή αγροτών που απασχολούνται στη βιομηχανία μόνο για ένα κομμάτι του χρόνου. Το χωριό, που στραγγαλίζεται από τη μέγγενη της ακτημοσύνης, πέταγε πάντα ένα ορισμένο πλεόνασμα εργατικής δύναμης στην αγορά. Το κράτος το ανάγκαζε να το κάνει μέσω των φορολογικών του απαιτήσεων. Η αγορά πρόσφερε στους αγρότες βιομηχανικά προϊόντα. Σήμερα, τίποτε τέτοιο δεν έχουμε. Το χωριό απέκτησε περισσότερη γη· δεν υπάρχουν αρκετά γεωργικά μηχανήματα· απαιτούνται εργάτες για τη γη· η βιομηχανία προς το παρόν δεν μπορεί να δώσει ουσιαστικά τίποτε στο χωριό· και η αγορά δεν έχει πια ελκυστική επίδραση στην εργατική δύναμη.

Όμως η εργατική δύναμη είναι αναγκαία, πιο αναγκαία από ποτέ. Όχι μονάχα ο εργάτης αλλά και ο αγρότης πρέπει να δώσει στο Σοβιετικό κράτος την ενέργειά του, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η εργαζόμενη Ρωσία, και μαζί με αυτή οι εργαζόμενες μάζες, δεν θα συντριβούν. Ο μόνος τρόπος να προσελκύσουμε την αναγκαία εργατική δύναμη για τα οικονομικά μας προβλήματα είναι η εισαγωγή της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας. 

Η αρχή της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας για τον Κομμουνιστή είναι μάλλον αναμφισβήτητη. "Αυτός που δε δουλεύει, δεν τρώει." Και καθώς όλοι πρέπει να τρώνε, πρέπει και όλοι να δουλεύουν.  Η υποχρεωτική υπηρεσία εργασίας σκιαγραφείται στο Σύνταγμά μας και στον Εργατικό μας Κώδικα. Αλλά ως τώρα παρέμενε απλώς μια αρχή.  Η εφαρμογή της είχε πάντα έναν συγκυριακό, μερικό και επεισοδικό χαρακτήρα. Μονάχα τώρα, που αντιμετωπίζουμε παντού το ζήτημα της οικονομικής αναγέννησης της χώρας έχουν αναδυθεί τα προβλήματα της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας, με τον πιο απτό εφικτό τρόπο. Η μόνη λύση για τις οικονομικές δυσκολίες που είναι σωστή από τη σκοπιά αρχών και πρακτικής είναι να συμπεριφερθούμε στον πληθυσμό όλης της χώρας ως δεξαμενή της απαραίτητης εργατικής δύναμης --μια σχεδόν ανεξάντλητη δεξαμενή-- και να εισαγάγουμε την αυστηρή τάξη στην εργασία της καταγραφής της, της κινητοποίησής της και της χρησιμοποίησής της.

Πώς μπορούμε πρακτικά να ξεκινήσουμε τη χρησιμοποίηση της εργατικής δύναμης στη βάση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας;

Ως τώρα, μονάχα το Υπουργείο Πολέμου έχει εμπειρία στη σφαίρα της καταγραφής, κινητοποίησης, σχηματισμού και μεταγωγής μεγάλων μαζών από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτές οι τεχνικές μέθοδοι και οι αρχές κληρονομήθηκαν από το Υπουργείο Πολέμου μας, σε μεγάλο βαθμό, απ' το παρελθόν.

Στην οικονομική σφαίρα, τέτοια κληρονομιά δεν υπάρχει, αφού στη σφαίρα αυτή υπήρχε η αρχή της ατομικής ιδιοκτησίας, και η εργατική δύναμη έμπαινε σε κάθε εργοστάσιο ξεχωριστά από την αγορά. Συνεπώς είναι φυσικό ότι υποχρεούμαστε, τουλάχιστον στην πρώτη περιόδο, να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό του Υπουργείου Πολέμου σε μεγάλη κλίμακα για να κινητοποιήσουμε την εργασία.

Δημιουργήσαμε ειδικές οργανώσεις για την εφαρμογή της αρχής της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας στο κέντρο και στα διαμερίσματα: στις επαρχίες, τις περιφέρειες, και τις αγροτικές περιοχές έχουμε ήδη επιτροπές υποχρεωτικής εργασίας σε λειτουργία. Βασίζονται κατά κύριο λόγο στα κεντρικά και τοπικά όργανα του Υπουργείου Πολέμου. Τα οικονομικά μας κέντρα --το Ανώτατο Οικονομικό Συμβούλιο, το Λαϊκό Κομισαριάτο για τη Γεωργία, το Λαϊκό Κομισαριάτο για τις Μεταφορές και τις Επικοινωνίες, και το Λαϊκό Κομισαριάτο για τα Τρόφιμα-- υπολογίζουν πόση εργατική δύναμη θα χρειαστούν. Η κεντρική Επιτροπή για την Υποχρεωτική Υπηρεσία Εργασίας λαμβάνει αυτούς τους υπολογισμούς, τους συντονίζει, τους συναρμόζει με τους κατά τόπο πόρους εργατικής δύναμης, δίνει αντίστοιχες οδηγίες στα τοπικά όργανα, και μέσω αυτών διενεργεί κινητοποιήσεις εργασίας. Μέσα από τα όρια των περιοχών, των επαρχιών και των περιφερειών, τα τοπικά σώματα αναλαμβάνουν ανεξάρτητα αυτό το έργο, με στόχο την ικανοποίηση των τοπικών οικονομικών αναγκών.

Όλη αυτή η οργάνωση υφίσταται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Παραμένει πολύ ατελής. Αλλά ο δρόμος που πήραμε είναι αναμφισβήτητα ο σωστός.

Αν μπορούμε να αναγάγουμε την οργάνωση της νέας κοινωνίας ουσιαστικά στην αναδιοργάνωση της εργασίας, η οργάνωση της εργασίας σημαίνει με τη σειρά της την σωστή εισαγωγή της καθολικής υπηρεσίας εργασίας. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με κανέναν τρόπο από μέτρα καθαρά τμηματικού και διοικητικού χαρακτήρα. Το πρόβλημα φτάνει στα ίδια τα θεμέλια της οικονομικής ζωής και της κοινωνικής δομής. Βρίσκεται σε σύγκρουση με τις πιο ισχυρές ψυχολογικές συνήθειες και προκαταλήψεις. Η εισαγωγή της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας προϋποθέτει αφενός μια κολοσσιαία εργασία εκπαίδευσης, και από την άλλη, τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στις πρακτικές μεθόδους που υιοθετούνται.

Η χρησιμοποίηση της εργατικής δύναμης πρέπει να είναι οικονόμα στον μέγιστο βαθμό. Στις εργατικές μας κινητοποιήσεις πρέπει να λάβουμε υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες σε κάθε περιοχή, και τις απαιτήσεις της βασικής απασχόλησης του ντόπιου πληθυσμού, πχ, της γεωργίας. α πρέπει, αν είναι δυνατό, να χρησιμοποιήσουμε τις παλιότερες βοηθητικές μορφές απασχόλησης και τν μη πλήρους ωραρίου απασχόληση του ντόπιου πληθυσμού. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η μεταβίβαση της κινητοποιημένης εργατικής δύναμης θα λαμβάνει χώρα στις μικρότερες δυνατές αποστάσεις -- δηλ., στα κοντινότερα τμήματα του εργατικού μετώπου. Πρέπει να βεβαιθούμε ότι ο αριθμός των κινητοποιημένων εργατών ανταποκρίνεται στο εύρος του οικονομικού μας προβλήματος. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι εργάτες που κινητοποιούνται θα παραλάβουν έγκαιρα τα απαραίτητα εργαλεία παραγωγής και τρόφιμα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι επικεφαλής τους θα τεθούν έμπειροι και επαγγελματίες καθοδηγητές. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι εργάτες που κινητοποιούνται θα πείθονται άμεσα ότι η εργατική τους δύναμη χρησιμοποιείται προσεκτικά και οικονομικά και δεν ξοδεύεται με τυχαίο τρόπο. Όπου αυτό είναι εφικτό, η άμεση κινητοποίηση πρέπει να αντικαθίσταται με το εργασιακό καθήκον--δηλ., με την επιβολή στην αγροτική περιοχή της υποχρέωσης να παρέχει, για παράδειγμα, στον τάδε χρόνο τον τάδε αριθμό κυβικών μέτρων ξυλείας, ή να φέρει με το κάρο στον τάδε σταθμό τόσο χυτοσίδηρο, κλπ. Στη σφαίρα αυτή, είναι ουσιώδες να μελετήσουμε τη συσσωρευμένη εμπειρία με ιδιαίτερη προσοχή, να δώσουμε περισσότερη ελαστικότητα στον οικονομικό μηχανισμό, να δώσουμε περισσότερη σημασία στα τοπικά συμφέροντα και τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες της παράδοσης. Με λίγα λόγια πρέπει να ολοκληρώσουμε, να βελτιώσουμε, να τελειοποιήσουμε το σύστημα, τη μέθοδο και τα όργανα για την κινητοποίηση της εργατικής δύναμης. Αλλά είναι ταυτόχρονα απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα οι ίδιοι ότι η αρχή της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας ως τέτοια, έχει αντικαταστήσει το ίδιο δραστικά και μόνιμα την αρχή της ελεύθερης πρόσληψης όσο και η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής έχει αντικαταστήσει την καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Η στρατιωτικοποίηση της εργασίας

Η εισαγωγή της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας είναι αδιανόητη χωρίς την εφαρμογή, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, των μεθόδων της στρατιωτικοποίησης της εργασίας. Ο όρος αυτός μας φέρνει άμεσα στην περιοχή των μεγαλύτερων δυνατών προλήψεων και οιμωγών της αντιπολίτευσης.

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει στρατιωτικοποίηση της εργασίας στο Εργατικό Κράτος, ποιες είναι οι μέθοδοί της, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με ποιον τρόπο στρατιωτικοποιήθηκε ο ίδιος ο στρατός -- διότι όπως ξέρουμε, κατά την πρώτη του φάση ο στρατός δεν είχε όλες τις απαραίτητες "στρατιωτικές" ποιότητες. Κατά τα δύο αυτά χρόνια κινητοποιήσαμε για χάρη του Κόκκινου Στρατού σχεδόν τόσους στρατιώτες όσα μέλη έχουμε στα συνδικάτα μας. Αλλά τα μέλη των συνδικάτων είναι εργάτες, ενώ στο στρατό οι εργάτες είναι περίπου το 15%, με το υπόλοιπο να είναι η μάζα των αγροτών. Και παρ' όλα αυτά, δεν μπορούμε να αμφιβάλλουμε ότι ο πραγματικός οικοδόμος και "στρατιωτικοποιητής" του Κόκκινου Στρατού ήταν ο πρωτοπόρος εργάτης, που σπρώχτηκε από το κόμμα και την συνδικαλιστική οργάνωση. Όπου ήταν δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο, όπου η πρόσφατα κινητοποιημένη μάα των αγροτών δεν επέδειξε την απαραίτητη σταθερότητα, στραφήκαμε απ' τη μία στην ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος, και απ' την άλλη στο Πανρωσικό Συμβούλιο Συνδικάτων. Κι απ' τις δύο αυτές πηγές στάληκαν στο μέτωπο οι εργάτες και εκεί έχτισαν τον Κόκκινο Στρατό κατ' εικόνα και ομοίωσή τους -- μορφώνοντας, σκληραγωγώντας και στρατιωτικοποιώντας την αγροτική μάζα. 

[...]

Μας λένε [οι Μενσεβίκοι] πως η υποχρεωτική εργασία είναι πάντα αντιπαραγωγική. Ρωτάμε: τι σημαίνει εδώ υποχρεωτική εργασία, δηλαδή, σε ποια εργασία αντιπαρατίθεται; Προφανώς στην ελεύθερη εργασία. Και τι πρέπει να καταλάβουμε, στην περίπτωση αυτή, με την ελεύθερη εργασία; Η φράση διατυπώθηκε από τους προοδευτικούς φιλοσόφους της μπουρζουαζίας, στην πάλη ενάντια στην ανελεύθερη εργασία, δηλαδή στην δουλοπαρική εργασία των χωρικών και ενάντια στην τυποποιημένη και ρυθμισμένη εργασία των συντεχνιών τεχνιτών. Η ελεύθερη εργασία σήμαινε εργασία που μπορεί "ελεύθερα" να αγοραστεί στην αγορά. Η ελευθερία κατήντησε μια νομική μυθοπλασία, στη βάση της ελεύθερης πρόσληψης δούλων. Δεν γνωρίζουμε καμία άλλη μορφή ελεύθερης εργασίας στην ιστορία. Ας μας εξηγήσουν οι λίγοι εκπρόσωποι των Μενσεβίκων στο Κογκρέσο τι εννοούν "ελεύθερη, μη υποχρεωτική εργασία" αν δεν εννοούν την αγορά εργατικής δύναμης.

17 σχόλια:

 1. Προβοκάτσια, ο Στάλιν τα γραψε και υπέγραψε Τρότσκι! Ο Τρότσκι ήτανε με την κοινωνία των ελεύθερων παραγωγών ενάντια στη σταλινική βία και τον κρατικό καταναγκασμό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ξηλωσέ το όλο το πλεκτό του ψέμματος. Επιτέλους να γίνει γνωστό το ιδεολογικό πλαίσιο του στρατωνο-κομμουνισμού που γοήτευε τον Τρότσκι. Δώσε πόνο, κι άλλο πόνο.
  Μήπως να έλεγες και κάτι για την αγροτιά, και τα "σχέδια" του υστερικού για την βίαιη καταστροφή της...
  Θέλουμε κι άλλο''
  Ξηλωστε όλα τα ψέμματα επιτέλους, δεν έχουμε χρόνο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παγιδευμένοι μέσα στις ίδιες τις αντιφάσεις τους και τα ψεύδη τους τους οι Τρότσκι και επίγονοι ρεζιλεύονται συνεχώς.Η διαρκής επανάσταση που οι φελοί τόσο διαφημίζουν σαν επαναστατικό εγχειρίδιο δεν ήταν παρά μια προσπάθεια να ρίξει λάσπη στον Στάλιν,να αναδείξει τον εαυτούλη του σαν σούπερμαν της επανάστασης και μια απόπειρα να δικαιολογήσει με αστείες δικαιολογίες την ενόχληση του Λένιν για τα έργα και τις ημέρες της εγωιστικής αφεντιάς του.
  Θα έλεγε κάποιος ότι έτσι που περιγράφει τον Λένιν πως ήταν ένας ανόητος που επηρεάζονταν από παρατρεχάμενους και δεν είχε επαφή με την πραγματικότητα.Μέχρι σε αυτό το σημείο φτάνει για να μπαλώσει την κατάσταση.Έχουν και τα μούτρα τα τροτσκάκια να δηλώνουν λενινιστές.
  Άλλωστε ο ίδιος ο Τρότσκι στην επαναστατική τακτική είχε γελοιοποιηθεί πολλές φορές.
  Μπορεί να πεί κάποιος ότι η εμμονική συμπεριφορά του να τορπιλίζει την συνθήκη του Μπρεστ-Λιτοφσκ μπορεί να κριθεί ως ύποπτη.Ευτυχώς ο Λένιν έδρασε εγκαίρως πριν διαλύσει με τα τερτίπια του την επανάσταση.Όσο για την "συμπάθεια" του για το προλεταριάτο δεν με ακουμπά καν καθώς προσπαθούσε συνεχώς να το αποκόψει από το φυσικό του σύμμαχο την αγροτιά και να το καταστήσει μέρος των ναπολεόντιων σχεδίων του.
  εργάτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ερώτηση:

  Επειδή εδώ έχουμε αποσπασμα (και πετσοκομμένο κιόλας, χωρίς παρεξήγηση) από ένα αρκετά εκτενέστερο έργο: ο Τρότσκι προβάλλει τα παραπάνω ως γενικές αρχές ή απλώς δικαιολογεί μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο του εμφυλίου;

  ΑΤ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "είναι ταυτόχρονα απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ οι ίδιοι ότι η αρχή της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας ως τέτοια, έχει αντικαταστήσει το ίδιο δραστικά και MONIMA την αρχή της ελεύθερης πρόσληψης"

   Δεν το διάβασες;

   Διαγραφή
 5. ρε τροτσκια μην ξυνεστε στην γκλιτσα.
  εχετε γινει ρομπα με τους ντοπιους, και τους παλιους καλα για τους τωρινους δεν γενατε λογος, απο σαβα μεχρι τον "καρβελα" και τον γκαργκανα και την στυλου, ασε τα αυτοδιασπωμενα ατομα δεα κτλ κτλ, με τον αρχηγο σας αστα βραστα και φασκελοκουκουλωστα. μηπως θελετε να αρχισουμε και για ισπανια και του πουμ;;;;;
  οταν αλλοι πολεμαγανε και αυτοι οργανωναν χαπενινγκ;
  βρειτε καμια τρυπα να μπειτε γιατι ακομα σας την φυλανε πολλοι απο το λονδινο και το δωσιμο που κανατε!
  ουτε ιδεολογικα ουτε για πραξεις μπορειτε να μιλατε!
  το μονο που κανετε ειναι να συμμετεχετε σε καμια καταληψη και αυτη μονο αν εχει να προσφερει σε διασκεδαση και ειναι επιμορφωτικη με την γεωπονια, ξερετε αυτη που μας προετρεπε ο γιωργακης να ασχοληθουμε ολοι.
  μαζευτε τα αεργα στελεχη σας με τους φραγκατους μπαμπαδες και μην μπλεκεστε με πραγματα που δεν καταλαβενετε.
  Υ.Γ. στο football factory εχει μια πολυ ωραια περιγραφη για τα τροτσκια στην αγγλια, εκει που ανθει το φρουτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "βρειτε καμια τρυπα να μπειτε γιατι ακομα σας την φυλανε πολλοι απο το λονδινο και το δωσιμο που κανατε!"

   για δώσε πληροφορίες

   viul

   Διαγραφή
  2. σε ενα απο τα περιβοητα φορουμ, στο λονδινο, εποχης δημαρχιας του "κοκκινου" τροτσκα δημαρχου, τους ειχε παραχωρηθει χωρος του δημου για τις εργασιες. κουμαντο εκει κανουν τα τροτσκια αδερφια του σεκ. σε ενα νταβαντουρι που εκαναν τα φρικια η περιφρουριση -και με σεκιτες- την επεσε στα φρικια τους ακινητοποιησανε και .....πηραν τηλ την αστυνομια και τους παρεδωσε.
   ειχε γινει χαμος στο ιντυ εκεινη την εποχη

   Διαγραφή
 6. Το καταλαβαίνεις πως το πρώτο απόσπασμα δεν προτείνει ως μοντέλο τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις αλλά αναφέρει το φάσμα των θεωρήσεων για τις οικονομίες του Ανατολικού Μπλοκ; (Ίσα-ίσα η κριτική της συγκεκριμένης τάσης για τον σοσιαλισμό της αγοράς του Τίτο ήταν πάντα κατά της γελοιότητας πως οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν αποδέσμευση από τον καπιταλισμό)

  Βέβαια το ότι είσαι άσχετος με την ιστορία των τροτσκιστικών οργανώσεων φαίνεται και από το ότι βάζεις από κάτω απόσπασμα ενός τελείως άσχετου αμερικανικού κόμματος τις θέσεις του οποίου ο από πάνω (για οικονομία ελεύθερων παραγωγών κλπ.) έχει αποδομήσει σε διάφορα κείμενά του.

  Τώρα πως η υποχρεωτική εργασία συνδέεται με τα σταλινικά εκτρώματα δηλαδή την ποινικοποίηση της απεργίας, την κατάργηση της ΣΣΕ, την εργασία με το κομμάτι, το σταχανοβισμό κλπ. μόνο στο μυαλά των σταλινικών στο διαδίκτυο υπάρχει.

  περαστικός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, είσαι θεοπάλαβος εντελώς. Κακώς εκνευρίζεται οποιοσδήποτε με αυτά που γράφεις.

   Διαγραφή
 7. Το κείμενο πρέπει να διαβαστεί ολόκληρο και να κριθεί εντός του ιστορικού πλαίσιου της Ρωσίας της εποχής (τεράστιες καταστροφές από τον εμφύλιο σε μια ήδη καθυστερημένη χώρα που επιζητά διακαώς την ταχύρρυθμη εκβιομηχάνιση ώστε να μπορεί να γίνει λόγος κάποτε για σοσιαλισμό).

  Και σε αυτή την περίπτωση όπως και σε άλλες "ευαίσθητες" προσεγγίσεις πρωτόγνωρων, καυτών και επιτακτικών προβλημάτων, απ' όσο έχω διαβάσει και μπορώ να κρίμω, ο Τρότσκι είχε δείξει ότι δεν φοβόταν να ερευνήσει και να ορίσει τα γενικά θεωρητικά πλαίσια του προβλήματος, όπως τα αντιλαμβάνονταν, πολλάκις με μη-στερεότυπο τρόπο, πριν προχωρήσει στην πρότασεις για την άμεση επίλυση του. Από αυτή την άποψη επιδείκνυε θεωρητική ειλικρίνεια, διαφάνεια προθέσεων και μέσων, δεν έκρυβε το πλαίσιο αρχών μέσα στο οποίο κινείτο, το αντίθετο μάλιστα, και έτσι έδινε τη δυνατότητα σε όλους να τον κρίνουν. Υπόψην, το παρόν κείμενο ήταν σε δημόσια κριτική. Δεν ήταν κάποιο κρυφό μεμοράντουμ.


  Η σχέση Τρότσκι-τροτσκιστές είναι της ίδιας τυπολογίας με εκείνη Στάλιν-σταλινικοί όσον αφορά τη στάση στα "εργα και ημέραι" του ιδρυτή καθώς και την αντιπαλότητα με τους "αιρετικούς". Και οι μεν και οι δε έχουν πει, γράψει, διαγράψει και αποκηρύξει και υποστηρίξει με σθένος παπαριές με τη σέσουλα και έχουν διαπράξει ουκ ολίγα αίσχη (πολιτικά, επιστημονικά και ανθρώπινα). Δεν βγαίνει άκρη.

  οχ/μαλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρωτ' από όλα, δεν υπάρχουν "σταλινικοί". Η ετικέτα αυτή είναι τροτσκιστική και μετέπειτα ετικέτα του δυτικού αντισοβιετισμού. Συνεπώς, η συμμετρία την οποία προσπαθείς να φτιάξεις βασίζεται ήδη σε μια ασυμμετρία που καλλιέργησε εντέχνως ένα στρατόπεδο.

   Δεύτερον, βεβαίως να διαβάσουν τον Τρότσκι, εγώ τον διαβάζω χρόνια. Και ο Στάλιν επίσης, όπως αποδείχθηκε από τα περιεχόμενα της βιβλιοθήκης του και τις ιδιόγραφες σημειώσεις του στα έργα του.

   Διαγραφή
  2. Τρίτον, όλοι φαίνεται να έχετε ξεχάσει ΤΙ αφορούν και σε τι αποτελούν συνέχεια μέσω της δημοσίευσης πρωτογενών πηγών όλα αυτά τα κείμενα (Τρότσκι, Λούξεμπουργκ, Μαρξ): http://leninreloaded.blogspot.com/2014/07/blog-post_7281.html

   Ορισμένες φορές νιώθω ότι δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε και γιατί τρώω τον χρόνο μου.

   Διαγραφή
 8. " Πρωτ' από όλα, δεν υπάρχουν "σταλινικοί". Η ετικέτα αυτή είναι τροτσκιστική ..."

  Διαφωνώ, όλοι οι ταπεινοί φανς και η πλειοψηφία της κομφορμιστικής διανόησης όλων των ρευμάτων της πολιτικής, της φιλοσοφίας και φυσικά των θρησκειών δεν χάνουν την ευκαιρία να και με περηφάνεια να δηλώνουν "-ικοί" και "-ιστές". Και οι "σταλινικοί" ή "σταλινιστές " δεν είναι εξαίρεση. Που ζούνε δαύτοι, σε άλλον πλανήτη? Δεν νομίζω. Αλλά δεν θα τα χαλάσουμε εδώ.

  "Ορισμένες φορές νιώθω ότι δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε και γιατί τρώω τον χρόνο μου."

  Εγώ αν σου πω τι διαβάζω, μάλλον δεν θα συμφωνήσεις, οπότε το αφήνω για άλλη φορά που θα 'χω περισσότερο χρόνο.

  οχ/μαλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προφανώς δεν σου αρκεί που το λέω εγώ, οπότε θα πρέπει να στο πει κάποιος άλλος. Στην επόμενη ανάρτηση.

   Διαγραφή
  2. http://leninreloaded.blogspot.com/2014/07/blog-post_30.html

   Διαγραφή