Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Leon Trotsky-Γιατί συμφώνησα να εμφανιστώ ενώπιον της επιτροπής Dies (απόσπασμα)

Leon Trotsky
Εφημερίδα Socialist Appeal, Νέα Υόρκη, 30 Δεκεμβρίου 1939
Μετάφραση: Lenin Reloaded


Γιατί συμφώνησα να εμφανιστώ ενώπιον της επιτροπής Dies; Προφανώς, όχι για να διευκολύνω τους πολιτικούς στόχους του κυρίου Dies, ιδιαίτερα την ψήφιση ομοσπονδιακών νόμων ενάντια στο ένα ή στο άλλο εξτρεμιστικό "κόμμα." Καθώς είμαι ασυμφιλίωτος εχθρός όχι μόνον του φασισμού αλλά και της σημερινής Κομμουνιστικής Διεθνούς είμαι ταυτόχρονα αποφασιστικά ενάντιος στην καταστολή και των δύο.


Η απαγόρευση των φασιστικών ομάδων θα είχε αναπόφευκτα μυθοπλαστικό χαρακτήρα: ως αντιδραστικές οργανώσεις μπορούν εύκολα να αλλάξουν χρώμα και να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε οργανωτική μορφή εφόσον τα τμήματα της άρχουσας τάξης με επιρροή, καθώς και ο κυβερνητικός μηχανισμός έχουν ιδιαίτερα συμπάθεια για αυτά και αυτή η συμπάθεια είναι αναπόφευκτο να αυξάνεται σ' αυτούς τους καιρούς πολιτικής κρίσης. 

Όσο για την Κομμουνιστική Διεθνή, η καταστολή της θα πετύχαινε μόνο να βοηθήσει αυτόν τον εντελώς εκφυλισμένο και συμβιβασμένο οργανισμό. Η δυσκολία στην κατάσταση της ΚΔ βρίσκεται στην ασυμφιλίωτη αντίφαση ανάμεσα στο διεθνές εργατικό κίνημα και τα συμφέροντα της ηγετικής κλίκας του Κρεμλίνου. Μετά από όλους της τους ελιγμούς και τις απάτες, η ΚΔ έχει προφανώς μπει στην περίοδο αποσύνθεσής της. Η καταστολή του Κομμουνιστικού Κόμματος θα αποκαθιστούσε άμεσα το κύρος του ως καταδιωκόμενου αγωνιστή ενάντια στην άρχουσα τάξη στα μάτια των εργατών.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν εξαντλείται εδώ. Κάτω από τις συνθήκες του αστικού καθεστώτος, κάθε καταστολή των πολιτικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας, ανεξάρτητα από το πού στοχεύει στην αρχή, στο τέλος καταλήγει σε βάρος της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα των πιο προχωρημένων της στοιχείων. Αυτό είναι ιστορικός νόμος. Οι εργάτες πρέπει να μάθουν να διακρίνουν φίλους και εχθρούς σύμφωνα με τη δική τους κρίση, και όχι στη βάση των υπονοήσεων της αστυνομίας.

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψω μια ad hominem αντίρρηση: "Αλλά αυτή η Σοβιετική κυβέρνηση στην οποία συμμετείχες απαγόρευσε όλα τα κόμματα εκτός από τους Μπολσεβίκους!" Πολύ σωστά. Και μέχρι σήμερα είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη για όλες της τις πράξεις. Αλλά δεν μπορεί κανείς να ταυτίζει τους κανόνες του εμφυλίου πολέμου με τους κανόνες ειρηνικών περιόδων· τους νόμους της δικτατορίας του προλεταριάτου με τους νόμους της αστικής δημοκρατίας.

Αν εξέταζε κάποιος την πολιτική του Αβραάμ Λίνκολν αποκλειστικά απ' τη σκοπιά των πολιτικών ελευθεριών, τότε ο μεγάλος πρόεδρος δεν θα φαινόταν και πολύ κολακευτικά. Σε υπεράσπισή του, βεβαίως, θα έλεγε ότι αναγκάστηκε να εφαρμόσει μέτρα εμφυλίου για να εκκαθαρίσει τη δημοκρατία από τη δουλεία. Η μια ή η άλλη δικτατορία, η οποία αναπόφευκτα πηγάζει από τις συνθήκες εμφυλίου πολέμου, εμφανίζεται κατά βάση ως εξαίρεση του κανόνα, ως παροδικό καθεστώς

Αληθεύει ότι η δικτατορία στην Σοβιετική Ένωση δεν ατόνησε, αλλά αντιθέτως πήρε τερατώδεις, ολοκληρωτικές [totalitarian] διαστάσεις. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι από την επανάσταση αναδύθηκε μια νέα, προνομιούχα κάστα, η οποία είναι ανίκανη να κρατήσει την εξουσία παρά μόνο με τα μέσα ενός κρυφού εμφυλίου. Για αυτό το ζήτημα ήρθαν σε ρήξη οι σχέσεις μου με την ηγετική κλίκα του Κρεμλίνου. Ηττήθηκα διότι η εργατική τάξη, συνεπεία εσωτερικών και εξωτερικών συνθηκών, αποδείχθηκε πολύ αδύναμη να εξαλείψει την δική της γραφειοκρατία. Δεν έχω ωστόσο αμφιβολίες ότι η εργατική τάξη θα την εξαλείψει. 

Ανεξάρτητα όμως από το ποια είναι η κατάσταση στην ΕΣΣΔ, η εργατική τάξη των καπιταλιστικών χωρών, η οποία απειλείται με τη δική της υποδούλωση, θα πρέπει να υπερασπιστεί την ελευθερία όλων των πολιτικών τάσεων, περιλαμβανομένων των δικών της ασυμφιλίωτων εχθρών. Για τον λόγο αυτό δεν έχω καμία συμπάθεια για τους στόχους της Επιτροπής Dies. 

52 σχόλια:

 1. Βασική πηγή για την πρόθεση Τρότσκι να καταθέσει στον βασικό αμερικανικό αντικομμουνιστικό οργανισμό, με τεράστιες δυνητικές συνέπειες για τα μέλη του ΚΚ-ΗΠΑ (δεν πήρε βίζα αλλά το θέμα δεν είχε κλείσει και σχεδιαζόταν να καταθέσει στο Μεξικό), λίγο πριν δολοφονηθεί στο Μεξικό -- και τον μετέπειτα ρόλο των αμερικανών Τροτσκιστών στον Μακαρθισμό και τις αντικομμουνιστικές διώξεις: Ellen Schrecker, Many are the Crimes: McCarthyism in America, Princeton UP, 1999: http://www.amazon.com/Many-Are-Crimes-Ellen-Schrecker/dp/0691048703

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. για τα μέλη του ΚΚ-ΗΠΑ=και για τους κομμουνιστές που είχαν διαφύγει στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, βέβαια (Γερμανία, Αυστρία, κλπ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αχαχα, απίστευτος, γιατί δεν λέει οτι είναι και υπέρ της αστικής δημοκρατίας να μην το πηγαίνει γύρω γύρω! Αντώνη εχεις τίποτα βιβλιογραφία εκτός του λουντο Μάρτενς που να στηρίζει τους ισχυρισμούς οτι ο Τρότσκι ευχόταν οι ναζί με την εισβολή τους να οδηγήσουν στην ανατροπή του Στάλιν και την διάλυση του κόμματος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σημαντική είναι η δουλειά του Losurdo και του Furr. Αξίζει ανάγνωσης η βιογραφία-αγιογραφία του Deutscher για τον Τρότσκι (3 τόμοι), βγαίνουν πολλά συμπεράσματα. Είχα γράψει δυο λόγια για δυο αποσπάσματα (ετικέτα Deutscher), αλλά έχει πάρα πολλά να δει κανείς εκεί. Δεν έχει μελετηθεί όπως θα έπρεπε. Schrecker είναι ενδιαφέρον, και βέβαια Ψυχρός Πόλεμος ως ετικέτα, Congress for Cultural Freedom, Burnham, Schwart, trotskycons, τροτσκιστές και Arendt, έχει πάρα πολλά για τη δραστηριότητα των Τροτσκιστών μετά την εκτέλεση του αναμένοντα να καταθέσει Λέοντα (σπανίως αναφέρεται το με ποιον είχε ανοίξει δουλειές στο τέλος, ή ιδέα μου είναι;)

   Διαγραφή
  2. Schwart=Schwartz. Αυτή εδώ η τυπάρα: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/04/stephen-suleiman-schwartz.html

   Διαγραφή
 4. "Όσο για την Κομμουνιστική Διεθνή, η καταστολή της θα πετύχαινε μόνο να βοηθήσει αυτόν τον εντελώς εκφυλισμένο και συμβιβασμένο οργανισμό."

  Επιεική θα χαρακτήριζα τη στάση του για τα σταλινικά αποβράσματα. Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα άλμπουμ φωτογραφιών της περιόδου πριν την έναρξη του ΒΠΠ. Μια φωτογραφία απεικονίζει γερμανούς και ρώσους στρατιώτες να χαιρετιούνται σε μια τελετή σ'ένα πολωνικό χωριό που κυριολεκτικά το χώρισαν σε 2 κομμάτια με το σύμφωνο Μ-Π. Χαρακτηριστική απεικόνιση της σαπίλας του σταλινισμού που το πέρασμα της απο τη σοβιετική ένωση μόνο τα κομμουνιστικά σύμβολα άφησε να θυμίζουν τι ήταν κάποτε.

  περαστικός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ επιεική βρίσκω τον παγοκόφτη, οπότε είμαστε ισοπαλία.

   Διαγραφή
  2. μια διευκρινηση αντωνη, δεν ηταν παγοκοφτης. ηταν πιολε, ορειβατικο εργαλειο!
   μην μας πουν και ασχετους :)
   ρε περαστικε ποιο ακριβως ηταν το συμφωνο Μ-Π.
   αν εννοεις το μολοτοφ - ριμπεντροπ εχεις θεμα. αν εννοεις αυτο να σου θυμισω λοιπον οτι το συμφωνο εγινε μετα τις συνεχεις προσπαθειες τις ΕΣΣΔ για συμμαχια απεναντι στον φασισμο.
   εγινε μετα τις καταθεσεις του πουλημενου στους αμερικανους, μετα το στησιμο στους φασιστες στους δικους σου και μετα την τσεχια κτλ κτλ κτλ.
   και μια μικρη λεπτομερεια και στρατιωτικη και ουσιαστικη.
   η προελαση του κοκκινου στρατου στην πολωνια μετα το συμφωνο ειχε 2 σκοπους. ο πρωτος να αυξησει την αποσταση που θα ειχε να διανυσει η γερμανια και ο Β να απελευθερωσει εδαφη της. τα σημεια που κατελαβε ηταν ρωσικα και τα ειχε "χασει" στον Α' Π.Π. στην συνθηκη ειρηνης.
   περαστικα!!!!

   Διαγραφή
  3. "Η προελαση του κοκκινου στρατου στην πολωνια μετα το συμφωνο ειχε 2 σκοπους. ο πρωτος να αυξησει την αποσταση που θα ειχε να διανυσει η γερμανια και ο Β να απελευθερωσει εδαφη της. τα σημεια που κατελαβε ηταν ρωσικα και τα ειχε "χασει" στον Α' Π.Π. στην συνθηκη ειρηνης"

   Επιπλέον σαν παράπλευρο όφελος έσωσε τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων της ανατολικής Πολωνίας.


   wikipedia:
   "The Molotov-Ribbentrop pact—the 1939 non-aggression pact with Nazi Germany—created further suspicion regarding the Soviet Union's position toward Jews. According to the pact Poland, the nation with the world's largest Jewish population, was divided between Germany and the Soviet Union in September 1939. While the pact had no basis in ideological sympathy (as evidenced by Nazi propaganda about "Jewish Bolshevism"), Germany's occupation of Western Poland was a disaster for Eastern European Jews. Evidence suggests that some, at least, of the Jews in the Eastern Soviet zone of occupation welcomed the Russians as having a more liberated policy towards their civil rights than the preceding antisemitic Polish regime.[50] Jews in areas annexed by Soviet Union were deported Eastward in great waves; as these areas would soon be invaded by Nazi Germany, this forced migration, deplored by many of its victims, paradoxically also saved the lives of a few hundred thousand Jewish deportees."

   Διαγραφή
  4. περαστικέ δυστυχώς αυτά τα αποβράσματα καθοδήγησαν το προλεταριάτο στην νίκη και στην ύψωση της σοβιετικής σημαίας μέχρι το Ράιχσταγκ.Επειδή όμως σε εσάς και στους αστούς σας αρέσει να πετσοκόβετε την ιστορία το πολωνικό αστικό κράτος με την συνθήκη του Μονάχου πήρε μεζέ από τα εδάφη της Τσεχοσλοβακίας.Ο ημιάγριος πιο πάνω σου απαντάει αποστομωτικά.Τώρα αν θες μπορείς ως κλασικός τροτσκιστής να επιτεθείς μαζί με τους αστούς και την ΕΕ ενάντια στον Στάλιν.Ένα πράγμα όμως δεν θα αλλάξετε την ιστορία και αυτή την έγραψε ο μουστάκιας και όχι οι ταρτούφοι μικροαστοί σαν τον Τρότσκι.
   εργάτης

   Διαγραφή
 5. Περίμενα να διαβάσω στο τέλος ότι στηρίζει απλώς κριτικά την επιτροπή Dies αλλά τελικά έκανε την υπέρβαση... Κάνει πάντως πολλά μαγικά σε αυτό το κείμενο ο Λέοντας, πχ εκεί που τραβάς τα μαλλιά σου με τις αιτιολογήσεις του για την ΚΔ (όσα σου έμειναν από το προηγούμενο αυτοξεμάλλιασμα για τις φασιστικές οργανώσεις) έρχεται από το πουθενά η ρουκέτα για το γιατί απαγορεύθηκαν τα άλλα κόμματα στην ΣΕ (ο λίνκολν ρεεεεεε). Θεούλης.

  Πάντως υπάρχουν αρκετές διαφορές με τους ομοϊδεάτες του Τρότσκι σήμερα, μιας και πολλοί εξ'αυτών συνεχίζουν να είναι αταλάντευτοι απέναντι στην απαγόρευση των φασιστικών κομμάτων, αλλά για τα κομμουνιστικά το συζητάνε. Ο πάγος έσπασε στην ουκρανία άλλωστε. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος που λέει ο Λέοντας, δείτε πχ στα δικάς μας τα "χάπενινγκς" του παμε, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν αντέχει ο τόπος εξαλλοσύνες. Καλά δεν τα λέω για την Ζώνη περαστικούλη; Καλά δεν τα λένε κι ο κεφαλογιάννης, ο παναγιώταρος κι ο αλεβιζόπουλος; Η εε δεν τα λέει ακόμη καλύτερα; Για το μολότοφ-ρίμπεντροπ πώς και δεν μας είπες; Αφού σ'αυτά οι πασόκοι έχετε ένα τσουβάλι διδακτορικά. Έχω να σου προτείνω και κάτι βιογραφάρες του μουστάκια από τον γίγαντα μοντεφιόρε, να τσιμεντώσεις ακόμη περισσότερο ιδεολογικά...

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξέχασες ότι η εργατική τάξη των καπιταλιστικών χωρών, σε αντίθεση με της ΕΣΣΔ ακόμα ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΝ με υποδούλωση το 1939. Τι Μουσολίνι, Φράνκο, Χίτλερ και γατάκια τώρα.Μια χαρά περνάγανε οι εργάτηδοι στη Δύση. Ε, Περαστικέ;

   Διαγραφή
  2. Α, Περαστικέ. Το "Ο Τρότσκι είναι η πουτάνα του φασισμού" ("Trotsky è la puttana del fascismo") το είπε ρε τελικά ο Γκράμσι στον Τολιάτι ή μούσια λέει ο Τολιάτι; (Togliatti, Palmiro. Selected Articles and Speeches. Πρώτος τόμος, Μόσχα: 1965, σελ. 210).

   Διαγραφή
 6. "Για το μολότοφ-ρίμπεντροπ πώς και δεν μας είπες;"

  Δεν πειράζει, τα ξήγησε ο μουστάκιας έξι μήνες πριν τους την κάτσει τον Αύγουστο του 39: "Θα πρέπει να παρατηρήσω όμως ότι το μεγάλο και επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι που ξεκίνησαν οι υποστηρικτές της μη ανάμιξης μπορεί να καταλήξει σε μεγάλο φιάσκο σε βάρος τους."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οι τροτσκιστές έχουν μεγάλο γέλιο τελικά, αλλά και τον πατέρα τους τον είχα υποτιμήσει μιας και έχω διαβάσει μόνον την μπροσουρίτσα του "διαρκής επανάσταση''. Τι τρίπλες, τι αυτο-αναιρέσεις συνδυασμένες με φαινομενικά κρεσσέντα ενάντια στον φασισμό, ο ιδανικός των ίσων αποστάσεων και των αφαιρέσεων με μορφή ιστορικό-φιλοσοφικής σαπουνόφουσκας και ευγενικών παραπομπών, όπως αυτής με τον Αβράαμ Λίνκολν και την "δικτατορία"...τώρα καταλαβαίνω γιατί είχε κάποια βάση αυτό που έλεγες για το φοτοσοπ και τους λόγους του...δεν είναι τώρα να βγαίνεις και φωτογραφία, σημαίνει πως την έχεις πατήσει λίγο στο παρελθόν με ό,τι έχεις μαζέψει. Κι άλλα θέλουμε, κι άλλα ντοκουμέντα, γιατί έχουμε μαύρα μεσάνυχτα και νομίζουμε πως μόνον οι δικαίως επονομαζόμενοι από πολλούς κκε-δες το 40-45 χιτλερο-τροτσκιστές Στίνας-Καστοριάδης ήταν τόσο μάυροι. Αυτό που πραγματικά έσωσε τους τροτσκιστές στην ελλάδα ήταν ο Πουλιόπουλος και η θυσία του, και κάτι μου λέει πως κάποιο λάθος έκανε αυτός ο άνθρωπος, δεν εξηγείται αλλιώς..συγγνώμη για το φαρμάκι, αν τα παραείπα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο Πουλιόπουλος ήταν τίμιος. Καμία σχέση με τους δοσίλογους. Θυμίζω ότι συγκρούστηκε με τον Τρότσκι το 1932: https://www.marxists.org/ellinika/archive/pouliop/works/1932/01/Trotskyarch.htm
  Kαι παρά τις διαφωνίες του με Στάλιν, το 1941 υπεράσπιζε την ΕΣΣΔ: https://www.marxists.org/ellinika/archive/pouliop/works/1941/06/defence.htm

  Πάμε για άλλα, αφού θες να δεις:

  An article appeared in The Independent on the 25/11/1993 which gave details of a friend of Leon Trotsky's living in Mexico, Diego Rivera, who provided information to the FBI on anyone that he suspected of being GPU (Soviet intelligence) agents. His allegations were directed against anyone working in such organisations as the Mexican Communist Party (PCM) to Mexican trade unions. This in itself is interesting because, officially Rivera and Trotsky broke personal relations on May 31, 1940. Trotsky wrote in a letter to the chief of the Federal District in Mexico, 'I have nothing in common with the political activities of Diego Rivera. We broke our personal relations fifteen months ago.' (US National State archives; Trotsky Archive.)

  But many people were mutual friends of the two, both of them worked in the same organisations such as the American Committee for the Defence of Leon Trotsky (ACDLT). Charles Curtiss was such a friend who sent Trotsky several reports of his meetings with Rivera: 'During my visit in Mexico, from July 4, 1938 to approximately July 15, 1939, I was in close association with Diego Rivera and Leon Trotsky.... I served as an intermediary between them,' (Writings of Leon Trotsky, 1939-40)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Trotsky of course knew of this, thus helping Rivera in supplying information to the FBI.

   To return to the article in The independent, a Professor William Chase of the University of Pittsburgh was quoted at the end stating that he has 'concrete information' to prove that Trotsky was an FBI informant. Red Youth has subsequently obtained this information (the source relevant to this particular revelation is US State archives - RG 84 or from Prof. Chase himself. Any other evidence will be referred to after the quotation).

   According to the Professor, the information Trotsky provided to the FBI was a means to obtain a US visa. But as the Professor points out, 'By providing the US Consulate with information about common enemies, be they Mexican or American communists or Soviet agents, Trotsky hoped to prove his value to a government that had no desire to grant him a visa.'

   Trotsky's hysterical allegations were directed against anyone who might share sympathies with the USSR under Stalin. In America the ACDLT campaigned for the asylum of Trotsky in the US. At the time of the World Congress Against War and Fascism and the Latin American Labour Congress, Trotsky asked his supporters to 'mail as soon as possible known names of congress delegates who are GPU agents'. Prof. Chase admits himself the ridiculous nature of these allegations which leads one to think of the number of honest proletarian and democratic persons whose names who were supplied to the FBI, 'Trotsky's accusations that liberals and radicals who did not share his views on certain issues were Stalinists or GPU agents further diminished his support in the US.'

   But there is more. With this array of high-flown allegations Trotsky accepted an invitation to appear in front of the 'Dies Committee'. This is otherwise known as the US Congress House Un-American Activities Committee. It was linked to overtly fascist figures, conducted anti-democratic witch-hunts and played a leading role in passing many anti-labour laws. Such was the anti-fascist and proletarian stance of Trotsky (fortunately, Trotsky never appeared on this committee because he never got a visa, but as we shall see he passed on information to the US government by other means). Now we come to the central point of this Red Youth exclusive: Trotsky's courtship of the FBI:

   'In June [1940], Robert McGregor of the [US] Consulate met with Trotsky in his home... he met again with Trotsky on 13 July... Trotsky told McGregor in detail of the allegations and evidence he had compiled... He gave to McGregor the names of Mexican publications, political and labour leaders, and government officials allegedly associated with the PCM [Mexico and the USSR were the only countries in the world to materially support the fight against Franco's Fascism in the Spanish Civil War 1936-39]. He charged that one of the Comintern's [the Communist international's] leading agents, Carlos Contreras served on the PCM Directing Committee. He also discussed the alleged efforts of Narciso Bassols, former Mexican Ambassador to France, whom Trotsky claimed was a Soviet agent, to get him deported from Mexico.'

   'Upon receipt, the State Department transmitted McGregor's memo to the FBI.

   '...The Information, while not new, responded to both bodies' concerns.'
   http://revolutionarydemocracy.org/rdv3n2/trotsky.htm

   Διαγραφή
  2. The Relations of Leon Trotsky and the U.S. State 1939-1940

   Vijay Singh
   What was the relationship between Trotsky and the House Un-American Activities? Why did he agree to depose before it against the leaders of the CPUSA, Browder and Foster? And what was the basis of the interaction between Trotsky and the United States Consulate in Mexico City? These questions have been asked over seventy years and arise again with the availability of new material from the archives of the United States.

   The House Un-American Activities Committee (HUAC) had been founded in 1938 by the United States House of Representatives and was given the task of investigating subversive activities in the country. Although it was supposed to examine groups across the political spectrum it was anticipated from the first that it would target the progressive legislation which had been inaugurated by Franklin D. Roosevelt and also the activities of the CPUSA in supposedly penetrating organisations set up under the New Deal. The first Chairman of HUAC, Martin Dies, was reputed to be close to the white racist Ku Klux Klan.

   The activities of the House Un-American Activities Committee were seen by the CPUSA as an integral constituent of an organised offensive against the working class and its communist party.

   Elizabeth Gurley Flynn writing in 1939, the year that Trotsky was invited to depose before the Dies Committee on the ‘complete record on the history of Stalinism’ gives a vivid picture of the anti-communist campaign in the USA. Earl Browder, General Secretary of the Communist Party, was indicted and later imprisoned on petty passport charges long dropped as untenable by an earlier administration. Extradition proceedings were taking place against Sam Darcy, State Secretary of the Communist Party of Eastern Pennsylvania, again on flimsy charges. Earl Browder was refused permission to speak at scheduled meetings at Harvard and Princeton universities. An organised hooligan attack took place upon the Detroit meeting of William Z. Foster, the National Chairman of the Communist Party. The Communist Party was denied use of the radio. Communist council candidates were debarred in New York City. And so on.1

   Διαγραφή
  3. It was in this atmosphere that Trotsky sent a reply to the House Un-American Activities Committee by telegram: ‘I accept your invitation as a political duty’.

   Why did Trotsky accede to the request of the reactionary Dies Committee? Answering the criticism of one of his then supporters, James Burnham, of the Socialist Workers Party of the USA, he argued that participation in the Dies Committee was an excellent favourable political opportunity. The committee should be regarded as a parliamentary investigation committee and as a kind of ‘tribunal’. Just as the supporters of Trotsky had supported the formation of the Dewey Commission to try to clear the name of their leader who was implicated in the treason trials in Moscow it was valuable to participate in the Dies Committee which had an audience which was thousands of times larger than the earlier commission.2 Thus according to Trotsky the Dies Committee was an appropriate forum for presenting the ‘History of Stalinism’.

   Trotsky denied statements in the Mexican press which suggested that he intended to submit information to the Dies Committee on the Latin American communist movement, arguing that he had not a single document on this and would only confine himself to presenting a ‘History of Stalinism’.3 The documents published here do establish that, whether Trotsky possessed such documents as he could present to the Dies Committee or not, he was passing on information to the US state about the Latin American communist parties. In the meeting between Trotsky and Robert G McGregor Jr. of the US Consulate in Mexico which was held on 25 June 1940, US archival documents record (No. 4) that the former Soviet leader indicated that the Comintern had been subsidising the foreign press including the progressive Mexican press. Furthermore, he named particular leaders in Spain and Mexico.

   Διαγραφή
  4. Ultimately Trotsky did not depose before the Dies Committee of the House of Representatives on the question of the history of Stalinism. He argued that as there was no principled basis for him, Trotsky, to support Martin Dies or the petroleum magnates behind him against the Mexican people for reactionary ends, Dies had retracted the invitation to Trotsky.4 In reality the reasons for the withdrawal of the invitation to Trotsky to appear before the Dies Committee were different. As the documents reveal, J. B. Mathews, who was the Chief Investigator of the House Special Committee of Un-American Activities, sought with the State Department to arrange for a visa saying that the testimony of Trotsky would be useful. The State Department, however, was of the view that the testimony of Trotsky was no longer of value and it prevailed upon Mathews to drop the idea. In line with this and with the approval of the President, Franklin D. Roosevelt, the Mexico Consulate was directed to reject the visa application of Trotsky.
   On November 25th 1993 Phil Davison wrote an article in the UK newspaper The Independent in which he detailed the new information that the Mexican mural painter Diego Rivera had become an informant of the FBI after the signing of the non-aggression pact between the Soviet Union and Germany in 1939.5 The source of this information was Professor William Chase and his assistant, Dana Reed of the University of Pittsburgh, Pennsylvania, who came across this information during their researches on Trotsky. The relevant archives were located in the files of the US State Department where they found several hitherto confidential reports.6 Phil Davison based his article partly on one by a journalist Rossana Fuentes-Berain which was published in a Mexican business newspaper El Financiero.7 The Mexican journalist Fernando Orgambides of El Pais refers to one of the State Department files where the US Consul in Mexico, James Stewart, mentions one of his officials, Robert McGregor, as a confidant of Diego Rivera.8 The very same Robert MacGregor, as the documents reveal (4 and 5), was also the liaison between Leon Trotsky and the US state. Perhaps the most striking information in the article by Phil Davison is the final statement that:

   The revelations about Rivera are surprising enough, but Chase and Reed are promising to shatter some much bigger illusions. Reed told the Independent the two academics had also uncovered some very damaging stuff about Trotsky. "We’re still trying to get hold of some FBI stuff on him... in fact, I can tell you we have concrete information that Leon Trotsky, too, was an informant of the US government."9

   Διαγραφή
  5. Surprisingly, given the explosive nature of this statement by Prof. William Chase and Dana Reed, these scholars have been very silent on the issue over the last two decades. They are, nonetheless, currently preparing a book-length manuscript on the assassination of Leon Trotsky.10 No doubt when the book of Prof. William Chase is published further materials will come to light on the role of Trotsky as an U.S. state informant. However, Documents 4 and 5 confirm beyond any doubt that Trotsky had regular meetings in May, June, and July 1940 with Robert MacGregor of the U.S. Consulate in Mexico City. Trotsky in these meetings submitted information about communist activists in Mexico and Spain: ‘He also named names about the Communist Parties of Mexico (Lombardo Toledano, Alejandro, Rafael Gerillo, Victor Manuel) and Spain (Carlos Contreras, Col. Lister)’. Trotsky supplied information to the U.S. Consulate on Mexican publications, political and labour leaders, government officials close to the Communist Party of Mexico.

   In the treason trials in the Soviet Union the name of Trotsky was linked with German and Japanese fascism. Nadezhda Krupskaya, the widow of Lenin, suggested in 1936 that Trotsky along with other oppositionists had formed an alliance with the German State Secret Police, the Gestapo.11 Such charges may not now sound so over the top in the light of the evidence that Trotsky was functioning as an informant of the United States.

   Vijay Singh

   Endnotes:

   1. The Communist, Vol. XVIII, No. 12, December 1939.https://www.marxists.org/subject/women/authors/flynn/1939/rights.htm

   2. ‘Writings of Leon Trotsky 1939-40’, New York, 1973. pp. 111-2.

   3. Ibid. p. 130-1.

   4. ‘More Slander Around the Dies Committee’ (January 12, 1940), ibid., p. 138.

   5. http://www.independent.co.uk/life-style/diego-riveras-dirty-little-secret-his-murals-are-magnificent-celebrationsof-socialism-his-friendship-with- trotsky-and-his-marriage-to-frida-kahlo-are-leftist-legend-but-new- evidence-shows-that-he-betrayed-his-comrades-to-his-enemies-phil- davison-reports-1506467.html

   6. http://elpais.com/diario/1993/11/22/ultima/753922801_850215.html

   7. Loc.cit.

   8. Loc.cit.

   9. Phil Davison. op.cit.

   10. http://www.history.pitt.edu/faculty/chase.php

   11. http://www.revolutionarydemocracy.org/rdv11n2/trotskyism.htm

   Διαγραφή
  6. Τηλεγραφήματα Matthews (Washington)-Trotsky (Mexico City): https://www.marxists.org/history/usa/government/ushouse/1939/1012-matthews-trotsky.pdf

   Διαγραφή
  7. Το βιβλίο του William Chase που έκανε τις δηλώσεις ότι έχει στοιχεία για Τρότσκι-FBI (αναφέρεται πιο πάνω, δεν έχει ακόμα εκδοθεί) έχει δοκιμαστικό τίτλο Murder most sacred, murder most foul: http://www.history.pitt.edu/faculty/chase.php

   Διαγραφή
  8. Βιβλίο των Ρομερστάιν και Μπρέιντελ "Η αποκάλυψη της σοβιετικής κατασκοπίας και των αμερικανών προδοτών": "Ο Τρότσκι αποκαλύπτει το δίκτυο κατασκόπων [της ΕΣΣΔ στους Αμερικανούς] αλλά λίγοι άκουνε": http://books.google.gr/books?id=mVpWH51F7toC&pg=PA17&lpg=PA17&dq=trotsky+dies+committee+mexico&source=bl&ots=YmWKBSAfww&sig=Eve1RwZhTyZ_8U6wGslkxVVRXV4&hl=el&sa=X&ei=RNXSU_aYBrDB7Aa7loHoDQ&ved=0CIYBEOgBMA4#v=onepage&q=trotsky%20dies%20committee%20mexico&f=false

   Διαγραφή
  9. Από την απολογητική του Τροτσκιστικού wsws για το γιατί ο Τρότσκι δέχθηκε να καταθέσει στο βασικό σώμα κομμουνιστοκυνηγών της χώρας χωρίς να είναι καν κάτοικος ΗΠΑ:

   Μεταφράζω:

   Ο Τρότσκι πράγματι έδωσε τεκμήρια για τον "Σοβιετικό έλεγχο των Κομμουνιστικών Κομμάτων παγκόσμια από την Σοβιετική Μυστική Αστυνομία" σε άρθρο του (Η Κομιντέρν και το GPU: Η απόπειρα δολοφονίας της 24 Μάη και το Κομμουνιστικό Κόμμα), το οποίο ολοκλήρωσε στις 17 Αυγούστου 1940, τρεις μέρες πριν τη δολοφονία του. Το άρθρο, το οποίο δεν δημοσιεύτηκε παρά τον Νοέμβρη του 1940, αποτελεί προφανώς τη βάση του ισυχρισμού του Myers ότι ο Τρότσκι "είχε αρχίσει να προετοιμάζει την υπεράσπισή του ενάντια στις κατηγορίες για λίβελο από το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικό" (ενάντια σε μια αγωγή για "συκοφαντία" της σταλινικής εφημερίδας La Voz de Mexico) με τη χρήση "πιστοποιητικών και άλλων ντοκουμέντων που συνέλλεγε χρόνια για τις επιχειρήσεις της μυστικής αστυνομίας." Ο Τρότσκι είχε επιβεβαιώσει σε Μεξικανικό δικαστήριο ότι οι εκδότες της La Voz de Mexico πληρωνόντουσαν από την GPU. Το άρθρο του περιείχε τις αποδείξεις αυτού του ισχυρισμού. Όμως τα ντοκουμέντα και πιστοποιητικά που ανέφερε ήταν αποκλειστικά δημοσιεύματα της ίδιας εφημερίδας και άλλων σταλινόφιλων εντύπων, πλατιά δημοσιευμένα βιβλία που δημοσίευσαν πρώην σταλινικοί (πρώην μέλη διαφόρων ΚΚ και πρώην πράκτορες της Κομιντέρν ή/και της GPU), και επιστολές που στάληκαν στο δικηγόρο του από κάποιους από αυτούς τους συγγραφείς οι οποίες επαναλάμβαναν, με τη μορφή μαρτυρίας, κάποια από τα γεγονότα που ήδη αναφέρονταν σ' αυτά τα βιβλία. Δεν έδινε μυστικές πληροφορίες. Ο Τρότσκι δεν κρατούσε μυστικά από τη διεθνή εργατική τάξη [ΜΟΝΟ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΖΕ, ΒΛ. ΓΝΩΣΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΧΙΤΛΕΡ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΜΑ ΤΟΥ] Πάντα δημοσίευε, λόγω επαναστατικών αρχών, οποιαδήποτε πληροφορία είχε για το ρόλο των σταλινιστών στο εργατικό κίνημα τη στιγμή που γινόταν διαθέσιμη."
   http://www.wsws.org/en/articles/1999/04/corr-a02.html

   Διαγραφή
  10. Δεν ξέρω αν χρειάζεται να προσθέσω ότι αυτά (καρφώματα, δοσίματα, κλπ) ο Τρότσκι τα έκανε για να τα διαβάζει εντελώς κρυφά η παγκόσμια εργατική τάξη και το HUAC τον καιρό που ο Χίτλερ κατάπινε την Ευρώπη. Με την επαναστατική έννοια όμως τα έδινε.

   Διαγραφή
  11. Α ναι καλέ, το έκανε για να χτυπήσει το φασισμό γιατί πίστευε ότι ο μουστάκιας που έλεγε ευθαρσώς "το παίζετε δεν ανακατευόμαστε και θα σας κανονίσω" στους Αγγλο-Γάλλους που είχαν στήσει ολόκληρη κερκίδα γύρω απ' τις επιχειρήσεις του Άξονα, είχε γίνει φιλοναζί.

   Διαγραφή
  12. πριν απο πουλιοπουλο και στινα, απο την περιοδο του μεταξα υπηρχε και αλλη τροστκιστικη οργανωση με ηγετικο στελεχος τον......(τυμπανα αγωνιας) τον αντρεα γ. παπανδρεου, ο οποιος αφου πιαστηκε, η ασφαλεια τον αφησε και μετα πηγε στην αμερικη και τα υπολοιπα τα εγραψε η ιστορια. αυτο το γραφει στην βιογραφια του.
   αυτο που δεν γραφει ειναι πως και γιατι τον αφησαν και με ποιο ακριβως τροπο πηγε στην αμερικη και τι ακριβως εγγυησεις για το ποιον του ειχε το αμερικανικο κρατος και του επιφυλαξε τοσο γαλαντομα μεταχειριση

   Διαγραφή
  13. Μηπως έννοεις το Γεώργιο Παπανδρέου τον παπατζή;

   Διαγραφή
  14. οχι τον γιο του.
   ο οποιος οντως πιαστηκε απο την ασφαλεια οπου συμφωνα με την βιογραφια του ανακριθηκε και αφου δεν εβγαλαν ακρη τον αφησαν!!!! και αυτος χαλαρα εφυγε για αμερικη.
   ετσι εχτισε το προφιλ του αριστερου και του "κοκκινου" οταν επανηλθε στην ελλαδα μετα το 50.
   απο αυτα ορμωμενοι πολλοι λεγανε οτι η 17ν στην πραγματικοτητα ηταν πασοκικη οργανωση.
   το ερωτημα ειναι πως εφυγε και τι απεγιναν οι "συντροφοι" του. οι αναφορα γινεται απλα για το πως συμπεριφερονται οι τροτσκες

   Διαγραφή
  15. Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΞΑ: ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (1/5)

   Ο φίλος modesto, τον οποίο και χαιρετώ επί τη ευκαιρία, ρωτάει «πώς και γιατί τον άφησ[ε]» τον Αντρέα Παπανδρέου η τεταρτοαυγουστιανή Ασφάλεια μετά την σύλληψή του. Ακολουθούν ορισμένα ντοκουμέντα της εποχής που ίσως να του δώσουν κάποια σχετική απάντηση. Επισημαίνω ότι μερικά απ’ αυτά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σε αλλοιωμένη μορφή, γεγονός που με οδήγησε στην αναζήτηση της αρχικής δημοσίευσής τους, την οποία και παραθέτω με διατήρηση ορθογραφίας, στίξης και τονισμού του πρωτοτύπου των πηγών που σημειώνονται στο τέλος. Καλή ανάγνωση! ― Μη Απολιθωμένος κλπ.


   ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΦΟΡΩΝΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΡΑΣΙΝ ΤΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

   Ἔγγραφα ἀφορῶντα τὴν ἐπὶ δικτατορίας 4ης Αὐγούστου δρᾶσιν τοῦ κ. Ἀνδρέα Παπανδρέου ἀπεστάλησαν χθὲς 16ην ’Ιουλίου 1966 εἰς τὴν Βουλὴν ὑπὸ τοῦ ὑπουργείου Δημοσίας Τάξεως, εἰς ἀπάντησιν ἐρωτήσεως τοῦ βουλευτοῦ Κυκλάδων τοῦ Κόμματος τῶν Προοδευτικῶν κ. Εὐαγγέλου Ἀνερούση.

   Τὰ διαβιβασθέντα καὶ ἀκολούθως δοθέντα εἰς τὴν δημοσιότητα ἔγγραφα εἶναι τὰ ἑξῆς:

   1ον. Ἔγγραφον τῆς Διευθύνσεως Εἰδικῆς Ἀσφαλείας τῆς 9ης Ἰουλίου 1939, διὰ τοῦ ὁποίου προτείνεται ἡ ἐκτόπισις τοῦ κ. Ἀνδρ. Παπανδρέου ὡς «ἐπικινδύνου κομμουνιστοῦ».

   2ον. Δελτίον «κομμουνιστικῆς δράσεως» τοῦ κ. Ἀνδρ. Παπανδρέου.

   3ον. «Δήλωσις μετανοίας» τοῦ κ. Ἀνδρ. Παπανδρέου.

   4ον. Ἀπόφασις τοῦ Ὑφυπουργοῦ Ἀσφαλείας κ. Κωνσταντίνου Μανιαδάκη, περὶ ἀναστολῆς τῆς ἐκτοπίσεως τοῦ κ. Ἀνδρ. Παπανδρέου.


   Τὰ κείμενα τῶν ἐγγράφων


   Η ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΕΚΤΟΠΙΣΕΩΣ

   Τὸ κείμενον τῆς προτάσεως ἐκτοπίσεως ἔχει ὡς ἑξῆς:

   «ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

   ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΙV

   ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 58/12610/4

   Ἀθῆναι τῇ 9ῃ Ἰουλίου 1939

   ΠΡΟΣ

   Τὸν κ. Νομάρχην Ἀττικοβοιωτίας
   ὡς Πρόεδρον Ἐπιτροπῆς Δημοσίας Ἀσφαλείας

   Ἐνταῦθα

   »Πρότασις ἐκτοπίσεως τοῦ κομμουνιστοῦ Παπανδρέου Ἀνδρέου τοῦ Γεωργίου, ὡς ἐπικινδύνου εἰς τὴν Δημοσίαν Ἀσφάλειαν.

   »Λαμβάνω τὴν τιμὴν νὰ διαβιβάσω προσηρτημένως δελτίον δράσεως μετὰ τοιούτου οἰκογενειακῆς καταστάσεως τοῦ ἐν περιλήψει ἀναφερομένου κομμουνιστοῦ μὲ τὴν παράκλησιν ὅπως θέσητε τοῦτο ὑπ’ ὄψει τῆς ἧς προΐστασθε Ἐπιτροπῆς Δημοσίας Ἀσφαλείας, ἵνα ἀποφασίσῃ περὶ τῆς ἐκτοπίσεώς του, ὡς ἐπικινδύνου εἰς τὴν Δημοσίαν Ἀσφάλειαν διὰ τοὺς ἐν τῷ προσηρτημένῳ δελτίῳ δράσεως ἀναφερομένους λόγους. Συνυποβάλλεται ἀντίγραφον δηλώσεως μετανοίας και ἀποκηρύξεως τῶν κομμουνιστικῶν του ἀρχῶν, κρινομένης εἰλικρινοῦς.

   Ὁ Διευθυντής

   (ὑπογραφή)»

   (Συνεχίζεται)

   Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

   Διαγραφή
  16. Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΞΑ: ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (2/5)

   (Συνέχεια από το προηγούμενο)

   ΤΟ ΔΕΛΤΙΟΝ ΔΡΑΣΕΩΣ

   Τὸ κείμενον τοῦ δελτίου «κομμουνιστικῆς δράσεως» τοῦ κ. Ἀνδρ. Παπανδρέου ἔχει ὡς ἑξῆς:

   «ΔΕΛΤΙΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ τοῦ κομμουνιστοῦ Παπανδρέου Ἀνδρέου τοῦ Γεωργίου καὶ τῆς Σοφίας, γεννηθέντος εἰς Χίον καὶ κατοικοῦντος ἐνταῦθα, Ἀσκληπιοῦ 55, στρατολογικῆς κλάσεως 1940, φοιτητοῦ Νομικῆς.

   »Ἀπὸ τοῦ ἔτους 1933 ὡς μαθητὴς τοῦ Κολλεγίου ἠσπάσθη τὰς κομμουνιστικὰς ἀρχάς. Τὸ ἑπόμενον ἔτος ἐξέδωκε κομμουνιστικὸν περιοδικὸν κυκλοφοροῦν μεταξὺ τῶν συμμαθητῶν του ὑπὸ τὸν τίτλον “Τὸ Ξεκίνημα„. Κατὰ τὸ ἔτος 1936, σταθεροποιήσας ἀντιλήψεις, συμφώνως πρὸς τὰς ἀρχάς, ἃς ἠκολούθουν οἱ κομμουνισταὶ τεταρτοδιεθνισταί, ἐπεδίωξε νὰ συνδεθῇ μετὰ τοῦ συμφοιτητοῦ του καὶ ὁμοϊδεάτου του Κύρκου Κύρκου μὲ ἐκπρόσωπον τῆς παρατάξεως ταύτης, ὅπερ καὶ ἐπέτυχε κατὰ τὰς ἀρχὰς τοῦ ἔτους 1937. Οὕτω, συνδεθεὶς μὲ τὸν συμφοιτητήν του Γρηγορίου, τεταρτοδιεθνιστήν, ἐπρομηθεύετο ἔντυπα τῆς λαθροβίου ἐφημερίδος “Προλετάριος„ καὶ εἰσέφερε μικροποσὰ εἰς ἐνίσχυσιν τῆς ταξικῆς ἀλληλεγγύης. Ἐκ τῶν ἐντύπων τούτων ἐφωδίαζε πρὸς ἀνάγνωσιν καὶ ἄλλους φίλους του, οὓς διὰ τοῦ τρόπου αὐτοῦ καὶ διὰ διδασκαλιῶν του ἐπέτυχε νὰ κατηχήσῃ εἰς τὰς ἀρχάς του.

   »Διαδοχικῶς συνεδέθη μὲ τὰ ἀνώτερα στελέχη τῆς ὀργανώσεως Δημοσθένην Βουρσούκην καὶ δημοδιδάσκαλον Γιαννακὸν καὶ κατόπιν δοκιμασίας ἐνεγράφη μέλος εἰς τοὺς σχηματισμοὺς τῆς ὀργανώσεως. Μετὰ τὴν σύλληψιν τῶν ἀνωτέρω κατὰ τὸ θέρος τοῦ ἔτους 1938 ἀνελαβε ὡς μέλος τῆς Κ.Ε. τῆς ὀργανώσεως τὴν διενέργειαν προπαγάνδας τῶν ἀρχῶν του μεταξὺ τῶν συμφοιτητῶν του, Κολοβοῦ Ἠλία, Καστοριάδου Κορνηλίου, Ἱερόπαιδος Ἐλευθερίου, Κοντογιάννη Ἰωάννου, Κύρκου Κύρκου, Σαλάχα Θωμᾶ, Σιακκῆ Ἰωσήφ, Καράμπελα Χρήστου καὶ ἄλλων. Ἐν τῷ μεταξύ, συνδεθεὶς μὲ τὴν ὀργάνωσιν ἐκπροσωπουμένην ὑπὸ τοῦ δραπέτου Ἀκροναυπλίας Χρ. Σούλα, προσεφέρθη νὰ θέσῃ εἰς τὴν διάθεσιν τῆς ὀργανώσεως διὰ τὴν πολυγράφησιν κομμουνιστικῶν ἐντύπων, τὴν γραφομηχανήν του καὶ ἐδέχθη νὰ ἐγκαταστήσῃ ἐν τῇ οἰκίᾳ του καὶ πολύγραφον τῆς ὀργανώσεως, ὃν ὁ ἴδιος ἐχρησιμοποίησε διὰ τὴν πολυγράφησιν τοῦ ἐντύπου “Προλετάριος„. Ὑπῆρξεν καὶ ὁ συντάκτης καὶ ἐκδότης τοῦ ἐντύπου τούτου βοηθούμενος μέχρι τοῦ Μαρτίου ἐ. ἔτους ὑπὸ τοῦ Σούλα, καὶ μετέπειτα μέχρι τῆς συλλήψεώς του ὑπὸ τοῦ Σπουδαστοῦ τῆς Ἀνωτ. Σχολῆς Οἰκονομικῶν καὶ Ἐμπορικῶν Ἐπιστημῶν Γαστεράτου Στεφάνου, παρανόμου στελέχους, καὶ τοῦ Μενελάου Μεγαριώτου, γραμματέως τῆς Κ.Ε. τῆς ὀργανώσεως. Ἐκ τῶν ἐκδιδομένων ἐντύπων ἐφωδίαζε τοὺς Κύρκον Κύρκον, Κοντογιάννην Ἰωάννην, Καστοριάδην Κορνήλιον, Καράμπελαν Χρῆστον, Ἱερόπαιν Ἐλευθέριον, Βάρκαν Χρῆστον καὶ ἄλλους ὧν δὲν ἐξηκριβώθη ἡ ταυτότης. Παρ’ αὐτῶν συνέλεγε διάφορα μικροποσὰ εἰς ἐνίσχυσιν τῆς ταξικῆς ἀλληλεγγύης.

   »Γενομένης ἐρεύνης ἐν τῇ οἰκίᾳ του ἀνευρέθη καὶ κατεσχέθη ὁ πολύγραφος καὶ ἡ γραφομηχανή, σεβαστὸς ἀριθμὸς —διαφόρων χρονολογιῶν— τοῦ ἐντύπου “Προλετάριος„, δακτυλογραφημένον πρόγραμμα μαθημάτων μορφωτικῶν τῶν ὑπὸ προσηλυτισμὸν ἀτόμων καὶ προοριζομένων διὰ στελέχη μελῶν τῆς ὀργανώσεως καὶ προκηρύξεις, αἵτινες εἶχον κυκλοφορήσει μερίμνῃ του, κατὰ τὸν παρελθόντα Μάρτιον εἰς τοὺς συνοικισμοὺς καὶ τὰ προάστια τῆς ἐνταῦθα πόλεως, ὡς καὶ διάφορα κομμουνιστικὰ βιβλία εἰς ξένας γλώσσας καὶ τὴν ἑλληνικήν. Κατόπιν πιέσεως προέβη εἰς ἀποκαλυπτικὴν ὁμολογίαν καὶ ὑπέβαλε δήλωσιν μετανοίας, κρινομένην εἰλικρινῆ.

   »Προτείνεται ἡ ἐκτόπισίς του διὰ τὴν πρόσφατον δρᾶσίν του.

   Ἐν Ἀθήναις τῇ 7ῃ Ιουλίου 1939

   Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

   (ὑπογραφή)»


   Η ΔΗΛΩΣΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ

   Τὸ κείμενον τῆς «δηλώσεως μετανοίας» τοῦ κ. Ἀνδρ. Παπανδρέου ἔχει ὡς ἑξῆς:

   «ΔΗΛΩΣΙΣ

   »Ὁ ὑπογεγραμμένος Ἀνδρέας Παπανδρέου τοῦ Γεωργίου, γεννηθεὶς εἰς Χίον καὶ κατοικῶν εἰς Ἀθήνας, φοιτητὴς Νομικῆς, ἐτῶν 20, δηλῶ ὅτι:

   (Συνεχίζεται)

   Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

   Διαγραφή
  17. Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΞΑ: ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (3/5)

   (Συνέχεια από το προηγούμενο)

   »Τὸ ἔτος 1933, ὅτε ἤμην μαθητὴς τοῦ Κολλεγίου εἰς τὴν τρίτην τάξιν τοῦ Γυμνασίου, μοῦ ἐδόθη εὐκαιρία κατόπιν μιᾶς διαλέξεως γενομένης ὑφ’ ἑνὸς συμμαθητοῦ μου ὑπὲρ τοῦ φασισμοῦ, νὰ ὁμιλήσω διὰ τὸν ἀντίποδά του τὸν κομμουνισμόν. Τοῦτο ἔκαμα, ἐμφορούμενος ἀπὸ δημοκρατικὰς ἀντιλήψεις, ἐπεχείρησα δὲ νὰ κάμω μίαν ἀντικειμενικὴν ἀνάπτυξιν τοῦ συστήματος τούτου. Ἐκ τῆς γενομένης μελέτης ἤρχισα νὰ κατακτῶμαι ὑπὸ τῶν ἀντιλήψεων τούτων, περὶ τὸ τέλος δὲ τοῦ ἔτους 1933 καὶ τὰς ἀρχὰς τοῦ 1934 εἶχα πλέον πλήρως πιστεύσει. Κατὰ τὰς ἀρχὰς τοῦ 1934 ἐξέδωσα ὑπὸ τὸν τίτλον τὸ “Ξεκίνημα„, κομμουνιστικὸν περιοδικόν, εἰς τὸ ὁποῖον ἀνέπτυσσα τὸ Κομμουνιστικὸν Μανιφέστον. Ἐξέδωκα δύο φύλλα τοῦ περιοδικοῦ τούτου τῶν τε Πολιτείας καὶ τοῦ Σχολείου ἐπεμβάντων. Τὸ Κολλέγιον κατέσχε τὰ ἐναπομείναντα φύλλα καὶ τὸ Κράτος μὲ ἀπήλλαξε, λόγῳ ἐπιπολαιότητος. Μετ’ ὀλίγον χρονικὸν διάστημα κατὰ τὸ ἔτος 1935 ἐξέδωκα πολυγραφημένην προκήρυξιν ὑπὲρ τῆς Δημοκρατίας, δὲν ἠδυνήθην ὅμως νὰ τὴν διανείμω διότι τὸ Κολλέγιον τὴν κατέσχεν, ἀπειλῆσάν με μὲ τὴν ποινὴν τῆς ἀποβολῆς. Ἀπὸ τότε μέχρι τὸ τέλος 1936 δὲν ἐσημείωσα δρᾶσιν κομμουνιστικήν. Μοὶ ἐδόθη, ὅμως, ἡ εὐκαιρία κατὰ τὸ διάστημα τοῦτο νὰ μελετήσω ἐνδελεχῶς τὰ τοῦ κομμουνισμοῦ καὶ νὰ καταλήξω εἰς τὴν ἀντίληψιν, ὅτι ἡ Τρίτη Διεθνὴς δὲν ἐξυπηρετεῖ τὴν ἰδέαν, ἀλλὰ ὅτι ἡ 4η Διεθνὴς ἀντιθέτως, ἐπιτελεῖ πράγματι τοῦτο.

   (Συνεχίζεται)

   Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

   Διαγραφή
  18. Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΞΑ: ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (4/5)

   (Συνέχεια από το προηγούμενο)

   »Περὶ τὰς ἀρχὰς τοῦ 1937, ἐγνωρίσθην εἰς τὴν Φοιτητικὴν Λέσχην μέ τινα Γρηγορίου φοιτητὴν ὅστις ἀνῆκεν εἰς τὴν νέαν Ὀργάνωσιν Κομμουνιστῶν Διεθνιστῶν Ἑλλάδος, ἀνέλαβε δὲ νὰ μὲ κατατοπίσῃ πληρέστερον εἰς τὰ τῆς 4ης Διεθνοῦς. Κατὰ τὴν ἐποχὴν αὐτὴν ἀνεγίγνωσκα τὸν “Προλετάριον„ καὶ συνεισέφερα εἰς τὴν Ταξικὴν Ἀλληλεγγύην. Ὁ Γρηγορίου, μέλλων νὰ ἀποχωρήσῃ εἰς ἐξωτερικὸν περὶ τὸ τέλος τοῦ 1937 μὲ συνέστησεν εἴς τινα Ἀριστογείτονα, ὅστις ὡς ἐκ τῶν ὑστέρων ἐκ τῆς συλλήψεώς του ἔμαθα, ἦτο ὁ Δημοσθένης Βουρζούκης. Σὺν τοῖς ἄλλοις ὁ Βουρζούκης ἀνέλαβε νὰ μὲ μορφώσῃ πληρέστερα. Ἐγνωρίσθην, ἐπίσης, μέ τινα διδάσκαλον ὀνόματι Ἐπαμεινώνδα Γιαννακόν. Ὁ Γιαννακὸς μὲ εἰσήγαγεν καὶ αὐτὸς εἰς τὰ τῆς τεταρτοδιεθνιστικῆς πολιτικῆς. Ἐσυνεχίσαμεν κατ’ αὐτὸν τὸν τρόπον μέχρι τοῦ Σεπτεμβρίου τοῦ 1937 ὁπότε ὑπέπεσεν εἰς τὴν ἀντίληψιν τοῦ πατρός μου τὸ γεγονός, ὅτι εἶχα εἰς τὴν κατοχήν μου τὸ “Προλεταριάτον„ καὶ κατόπιν τῶν ὑπ’ αὐτοῦ γενομένων παρατηρήσεων ἠναγκάσθην νὰ ἀποσυρθῶ. Οὐχ ἧττον, ὅμως, ἡ ἀπόσυρσις δὲν ἦτο ὁριστική. Εἰς τὰς ἀρχὰς τοῦ καλοκαιριοῦ τοῦ 1938 εἰσήχθην εἰς τὴν κλινικὴν τοῦ Ἀσημακοπούλου, ὅπου μοὶ ἐγένετο ἐγχείρησις σκωληκοειδίτιδος. Μετὰ τὸ πέρας τῆς ἐγχειρήσεως καὶ ἐνῷ ἔτι εὑρισκόμην εἰς τὴν κλινικὴν ἀνέγνωσα εἰς τὸ “Ἐλεύθερον Βῆμα„ τὴν σύλληψιν τῶν ἀνθρώπων, τοὺς ὁποίους εἶχα γνωρίσει, ἀπεφάσισα δὲ νὰ ἀναμειχθῶ καὶ πάλιν εἰς τὴν κομμουνιστικὴν κίνησιν. Ἤρχισα τότε, χωρὶς νὰ ἔχω οἱανδήποτε σύνδεσιν μὲ τὴν ὀργάνωσιν τὴν προσπάθειαν τοῦ νὰ κατακτήσω καὶ ἄλλους εἰς τὰς ἀντιλήψεις μου. Τὴν τοιαύτην προσπάθειαν ἐπεχείρησα τὸ πρῶτον εἰς τὸν κύκλον τῶν ἀμέσων φίλων μου. Ἐκμεταλλευόμενος τὸν ἐξαιρετικὸν σύνδεσμόν τους μὲ ἐμένα ἐπεχείρουν νὰ ἐπηρεάσω αὐτούς. Πρέπει, ὅμως, νὰ τονισθῇ, ὅτι συνήντησα τὰς συστηματικὰς ἀντιδράσεις τους, πολλάκις δὲ εὑρέθην ἀντιμέτωπος προσπαθειῶν των ὅπως μὲ ἀπομακρύνουν ἐν συνεργασίᾳ μὲ τὴν οἰκογένειάν μου ἀπὸ τὰς ἰδέας αὐτάς. Εἰς τὸν κύκλον τῶν ἀμέσων φίλων μου ἀνῆκον οἱ κ.κ. Κύρκος Κύρκος, Καστοριάδης Κορνήλιος, Κοντογιάννης Ἰωάννης, Καράμπελας Χρῆστος, Βάλκας Χρῆστος. Ἐνῷ εὑρισκόμην ἄνευ οἱασδήποτε ἐπαφῆς ἔλαβον περὶ τὸν Δεκέμβριον τοῦ 1938 τηλεφώνημα, διὰ τοῦ ὁποίου μὲ ἐκάλει εἰς συνάντησιν συνωμοτικὸν πρόσωπον, τὸ ὁποῖον μοὶ ἐπέτρεψε νὰ γνωρίσω ὅτι εἶχε σχέσιν μὲ τὴν κίνησιν αὐτήν. Μετέβην πράγματι εἰς τὸ καθορισθὲν μέρος ὅπου καὶ συνήντησα τὸ ἐν λόγῳ πρόσωπον. Οὗτος μοὶ ἀνεκοίνωσεν ὅτι ἐλέγετο Χρῆστος Σούλας καὶ ὅτι εἶχεν ἀποδράσει ἀπὸ τὰς φυλακὰς τῆς Ἀκροναυπλίας. Μετὰ τὴν σύλληψίν του ἀρχίζει ἡ περίοδος συνεργασίας μου μὲ τὸν Μεγαριώτην πρὸς τὸν ὁποῖον μὲ εἶχε φέρει εἰς ἐπαφὴν ὁ Χρ. Σούλας ἀρκετὸν χρόνον πρὸ τῆς συλλήψεώς του. Ὡς συνάγεται ἐκ τῆς μετ’ αὐτοῦ εἰδικῆς μου συνεργασίας ὁ Μεγαριώτης ἦτο τὸ κοινοῦν τὴν ὅλην ὑπόθεσιν πρόσωπον. Εἰς τὴν ἰδικήν μας ὀργάνωσιν τὰ πόστα δὲν ἀνεκοινοῦντο τυπικῷ τῷ τρόπῳ οὔτε εἶχον τόσον ὀργανωτικὸν χαρακτῆρα δυνάμεθα ἐν τούτοις νὰ συμπεράνωμεν ὅτι ὁ Μεγαριώτης ἐπεῖχεν θέσιν Γενικοῦ Γραμματέως τῆς Κεντρικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς ὀργανώσεως. Σὺν τῷ χρόνῳ κατέστην τὸ ἀμεσώτερον μὲ τὸν Μεγαριώτην συνδεόμενον πρόσωπον. Συνηντώμεθα καὶ συνεζήτουμεν ἐπὶ τῆς πολιτικῆς καταστάσεως, κατευθύνσεων κ.ο.κ. Ἀνέλαβον ἐπίσης τὴν σύνταξιν, δακτυλογράφησιν, πολυγράφησιν κ.λ.π. τοῦ φύλλου, ὅλα συνολικῶς τὰ τοῦ φύλλου ἀφορῶντα, καθὼς καὶ τὴν κίνησιν τῶν νέων. Ἐκ τῆς ὅλης μου σχέσεως πρὸς τὸν Μεγαριώτην δύναται νὰ συναχθῇ ὅτι εἶχα θέσιν μέλους τῆς Κεντρικῆς Ἐπιτροπῆς, μὲ καθήκοντα τὸ φύλλον καὶ τὴν κίνησιν τῶν νέων. Συνάμα ἀπετέλουν διὰ τὴν ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ ὕλην τὸν συνδετικὸν κρῖκον. Ἔσχον ὅθεν ἐν τῷ πλαισίῳ τοῦ κομμουνισμοῦ πολυσχιδῆ δρᾶσιν.

   (Συνεχίζεται και τελειώνει στο επόμενο)

   Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

   Διαγραφή
  19. Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΞΑ: ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (5/5)

   (Συνέχεια και τέλος από το προηγούμενο)

   »Αἰσθάνομαι ἐν τούτοις νῦν μετάνοιαν διὰ τὴν ἐν λόγῳ δρᾶσιν μου. Ἀντιλαμβάνομαι πλέον σαφῶς ὅτι ἡ κομμουνιστικὴ δρᾶσις εἶναι καταστρεπτικὴ δι’ ὅλας τὰς ἠθικὰς ἀπολύτους ἀξίας, δὲν δύναται δὲ ἢ νὰ δημιουργήσῃ ἐρείπια. Πεισθεὶς πλέον ὁριστικῶς καὶ ἀμετακλήτως εἰς τοῦτο ἀποκηρύσσω καὶ καταδικάζω τὰς κομμουνιστικὰς ἰδέας, δηλῶ δὲ ὅτι τοῦ λοιποῦ θὰ διάγω βίον ὅστις θὰ πλαισιοῦται ἐντὸς τῶν ἀπολύτων ἠθικῶν ἀξιῶν καὶ τῆς ἑλληνικῆς παραδόσεως.

   Ἐν Ἀθήναις τῇ 7ῃ Ἰουλίου 1939

   Ὁ δηλῶν

   ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ»


   Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΤΟΠΙΣΕΩΣ

   Τὸ κείμενον τῆς ἀναστολῆς τῆς ἐκτοπίσεως ἔχει ὡς ἑξῆς:

   «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

   ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

   ΓΡΑΦΕΙΟΝ Ε΄

   ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 10/452/2

   Ἐν Ἀθήναις τῇ 19ῃ Ἰουλίου 1939

   »Πρὸς

   Τὴν Διεύθυνσιν Εἰδικῆς Ἀσφαλείας τοῦ Κράτους

   Ἐνταῦθα

   »Ἀναστολὴ ἐκτοπίσεως κομμουνιστοῦ Παπανδρέου Ἀνδρέου τοῦ Γεωργίου, φοιτητοῦ Νομικῆς, κατοίκου Ἀθηνῶν.

   »Λαβόντες ὑπ’ ὄψει α) τὴν ὑπ’ ἀρ. 58/2610/4 ἐ. ἔ. ὑμετέραν πρότασιν, β) τὴν ὑποβληθεῖσαν δήλωσιν ἀποκηρύξεως τοῦ κομμουνισμοῦ ὑπὸ τοῦ ἐπὶ (1) ἔτος εἰς Φολέγανδρον πρὸς ἐκτόπισιν διατελοῦντος κομμουνιστοῦ Ἀνδρέου Παπανδρέου τοῦ Γεωργίου καὶ ἐπιθυμοῦντες νὰ παράσχωμεν αὐτῷ τὴν δυνατότητα τῆς ἐμπράκτου ἀποδείξεως τῆς ὑποσχεθείσης μετανοίας καὶ ἐπάνοδον εἰς τὰς ὑγιεῖς κοινωνικὰς ἀρχάς, ἰδόντες καὶ τὸ ἄρθρον 9 παράγρ. 1 τοῦ ὑπ’ ἀριθμ. 1075 Ἀναγκαστικοῦ Νόμου,

   ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΜΕΝ

   τὴν ἰσχὺν τῆς ὑπ’ ἀριθ. 114/15-7-39 ἀποφάσεως Ἐπιτροπῆς Δημοσίας Ἀσφαλείας Νομοῦ Ἀττικοβοιωτίας ὡς πρὸς τὸν ἀνωτέρω κομμουνιστὴν καὶ παραγγέλλομεν τὴν ἀπόλυσιν τούτου ὡς καὶ τὴν ὑπὸ τῆς οἰκείας Ἀστυνομικῆς Ἀρχῆς τοῦ τόπου διαμονῆς του παρακολούθησιν πρὸς διαπίστωσιν τῆς μελλοντικῆς νομιμόφρονος τούτου διαγωγῆς.

   Ὁ Ὑφυπουργός

   Κ. ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ»


   Πηγαί:

   Ἐφημερὶς ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Κυριακὴ 17 Ἰουλίου 1966, ἀριθμ. φύλλου 6698, σελίδες 1 καὶ 11 [«ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ. Ὁ ἴδιος, ὅμως, ὑπερηφανεύεται καὶ προτρέπει εἰς μαχητικὰς ἐκδηλώσεις»].

   Ἐφημερὶς ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Κυριακὴ 17 Ἰουλίου 1966, ἀριθμ. φύλλου 17579, σελίδες 1 καὶ 13 [«Ἡ ὑστερία συνεχίζεται. Μὲ ἔγγραφα τῆς 4ης Αὐγούστου καὶ ὅταν ἦτο μαθητὴς ἐμφανίζεται ὡς… κομμουνιστὴς Ο κ. ΑΝΔΡ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΗ, ΒΑΣΑΝΙΣΘΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΠΙΣΘΗ ΟΠΩΣ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ»].

   Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

   Διαγραφή
  20. καλησπερα μη απολιθωμενε
   και κατι που ειχα ξεχασει. οποιαδηποτε ομοιοτητα με καλυμενους πασοκους που δρουσαν με την προβια του μαθητικου ξεκινηματος και τον περιβοητο "καρβελα" ειναι "τυχαια". τροτσκια του κερατα που προσπαθουσαν να συσπειρωσουν πιτσιρικαδες με την yre και τον αντιφασισμο, αυτοδιαλυθισα συνιστωσα του τσυριζα και αυτη.
   τα ονοματα των αλλων της οργανωσης του αρκουν για να καταλαβει κανεις απο την δεκαετια του 30 ο τροτσκισμος τι ρολο βαραγε.

   Διαγραφή
 9. Παντως βλεπουμε πως μια σημαντικη προσωπικοτητα της επαναστασης, οταν αποκοπει απο τη συλλογικοτητα, μετατρεπεται σε ανθρωπακι... και φαινεται απο αυτο πως τα προσωπα χωρις τις αγωνιζομενες και τις εργαζομενες μαζες ειναι εν τελει ενα τιποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Όλη αυτή η επίθεση στο πρόσωπο του Τρότσκι γίνεται για τον λόγο ότι ο Τρότσκι έχει επιβεβαιωθεί στις βασικές θεωρητικές του προβλέψεις
  και το τροτσκιστικό ρεύμα βρίσκεται σήμερα σε άνοδο.
  Ο Τρότσκι επιβεβαιώθηκε στην θεωρία της διαρκούς επανάστασης και στην πρόβλεψη του ότι η εκφυλισμένη ΕΣΔΔ θα καταρρεύσει,
  εκτός και αν γινόταν πολιτική επανάσταση. ,
  Επιβεβαιώθηκε στο ότι οι πρώτοι καπιταλιστές θα έβγαιναν μέσα από το ιδιο το ΚΚΣΕ.
  Από την άλλη ο εκφυλισμός της Επανάστασης και οι θεωρίες του Στάλιν για Σοσιαλισμό σε μια μόνο χωρά και για την ανάγκη συνεργασίας με τις εθνικές αστικές τάξεις οδήγησαν το διεθνές εργατικό κίνημα στην σημερινή του τραγική Ήττα
  Όλη αυτή η επίθεση αποφεύγει να καταπιαστεί με αυτά τα θεωρητικά πολιτικά ζητήματα και ασχολείται με μια ύποπτη πραχτορολογια διαστρεβλώνοντας θέσεις του Τρότσκι.
  Γιατί ναι ο Τρότσκι ήταν εναντία στον Σοσιαλπατριωτισμο ήταν ενάντια στον Σταλινισμό αλλά δεν ήταν εναντία στην ΕΣΔΔ , υποστήριζε όσες καταχρήσεις απόμειναν από την επανάστασης του Οχτωβρη
  και καλούσε το εργατικό κίνημα σε αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό –ιμπεριαλισμό ξεκινώντας πρώτα με τον αγώνα ενάντια στην δίκη του Αστική τάξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πώς ακριβώς εννοείται το ότι "το τροτσκιστικό ρεύμα βρίσκεται σήμερα σε άνοδο"; Αναφέρεσαι στην επελαύνουσα κυβέρνηση της αριστεράς στα δικά μας (δικαιώνεται έτσι μετά από δεκαετίες η λογική του εισοδισμού της 4ης διεθνούς, ή τέλος πάντων κάποιων φραξιών της...) ή μήπως στο ποσαδικό παράλληλο σύμπαν το παγκόσμιο προλεταριάτο σας ακολουθεί σαν τον μωυσή στην αίγυπτο όπως φαντασιώνεστε όταν πέφτετε για ύπνο;

   Τέλος πάντων, μια ζωή αποκομμένοι από τις μάζες, σε αυτοδιασπώμενες γκρούπες των 10 ατόμων, τι να περιμένει κανείς, να έχετε και επαφή με την πραγματικότητα;

   Όσο για τις προβλέψεις του Τρότσκι, μπορώ να αντιπαραθέσω Παϊσιο αλλά λέω να το αφήσω μπας και δώσεις καμιά εξήγηση παραπάνω για τον Λίνκολν και γελάσουμε ακόμη περισσότερο (αφού μια ζωή σας διαστρεβλώνουν οι πάντες -- πράκτορες των σταλινικών βεβαίως, βεβαίως -- με το να αναφέρουν...ακριβώς ό,τι λέτε).

   Ούτε για τσίρκο...

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  2. μα γιατι το λες αυτο;
   το γεγονος οτι την ΕΣΣΔ την πηρε η "κατω βολτα" απο την εποχη που σταματησε να υπαρχει η καθοδηγηση του ΣΤΑΛΙΝ ειναι ψηλα γραμματα. το γεγονος οτι η ανατροπη της ΕΣΣΔ εγινε γιατι ακολουθησαν αλλα πραγματα, επισης ψηλα πραγματα. ο ΣΤΑΛΙΝ αλλωστε φταει και για το αφγανισταν, για την τρυπα του οζοντος, γιατι ο φαν μπαστεν εβαλε εκεινη την γκολαρα και η υπεροχη ομαδα του γκομελσκι δεν πηρε το ευρωπαικο και γιατι ο τιμιος γιγαντας εβαλε τις βολες και ο κουρτιναιτης αν θυμαμαι καλα εχασε το τριποντο στο τελος (ναι, αν και πιτσιρικας με την ΕΣΣΔ ημουνα εκεινο το βραδυ και δεν χαρηκα), Α!!!!! φταιει ο σταλιν που χρεωκοπησε η mazda ελλας και νομιζω, αλλα δεν βαζω και το χερι μου στην φωτια, οτι αυτος ο κερατας αφησε τον σηφη στην λιμνη της κρητης γιατι ξερει οτι μαζευονται τροτσκια στο ρεθυμνο

   Διαγραφή
  3. Το οτι ασχολησαι με τον Τροτσκι ειναι γιατι ειναι υπολογισημη δυναμη
   Ο Τροτσκι εδωσε πολιτικες θεωριτικες αναλυσεις για την Σοβιετικη Ενωση τις οποιες οπως παντα προσπαθεις να υποβαθμησεις αυτη την φορα ταυτιζοντας τις με τον Παΐσιο.
   Οι Σταλινικοι εχουν ναδωσουν μια εξηγηση στο διεθνες εργατικο κινημα που δεν εδωσαν ποτε.Πως; εχοντας μια ολοκληρη αυτοκρατορεια στα χερια τους καταφεραν να την διαλυσουν;

   Διαγραφή
  4. "το τροτσκιστικό ρεύμα βρίσκεται σήμερα σε άνοδο" και "ο Τρότσκι έχει επιβεβαιωθεί στις βασικές θεωρητικές του προβλέψεις"
   Κοίτα άμα δεν τα καταφέρεις πολύ καλά με τον "κομμουνισμό" άρχισε να ασχολείσαι με την κωμωδία που έχεις ταλέντο.

   καρέτα καρέτα

   Διαγραφή
  5. Αν και Προμηθέας, μας έφαγες το συκώτι ρε τύπε.Τελειωμό δεν έχεις;

   rednready2

   Διαγραφή
  6. "Οι Σταλινικοι εχουν ναδωσουν μια εξηγηση στο διεθνες εργατικο κινημα που δεν εδωσαν ποτε.Πως; εχοντας μια ολοκληρη αυτοκρατορεια στα χερια τους καταφεραν να την διαλυσουν;"

   Εννοείς την "αυτοκρατορία" που πάσχιζαν προηγουμένως να διαλύσουν οι τροτσκιστές ε; Οι οποίοι ,πάντως, συνεπείς με τον εαυτό τους στήριξαν τον Γκορμπατσώφ και την περεστρόϊκα.


   Valmy

   Διαγραφή
  7. Σοσιαλισμός σε μια μόνο χώρα πέρα από την ΕΣΣΔ:Λαϊκή Δημοκρατία στις:Αλβανία,Ουγγαρία,Πολωνία,Μογγολία,Βουλγαρία,Λ.Δ. Γερμανίας,Τσεχοσλοβακίας και τόσες άλλες όντως έπεσε μέσα ο Τρότσκι.
   Θα κατέρρεε η ΕΣΣΔ και θα έβγαιναν από τις τάξεις του ΚΚΣΕ οι πρώτοι καπιταλιστές?Σαφώς με τους Χρουστσοφικούς αλλά για όλα φταίει ο Στάλιν από την δεκαετία του πενήντα.Και πάλι μέσα έπεσε ο Τρότσκι.
   Α!να μην ξεχάσω τους πανηγυρισμούς των τροτσκιστών για την πολιτική επανάσταση της Περεστρόικα έτσι δεν είναι?
   εργάτης

   Διαγραφή
  8. Valmy
   οι τροτσκιστές κατάφεραν να κόψουν τα πόδια στο κίνημα στην Βρετανία.
   Το ότι είναι σαν ανέκδοτο οι απεργίες στην Βρετανία οι καπιταλιστές το οφείλουν στα τροτσκιστικά δεκανίκια των Εργατικών.Για να μην αναφερθώ ακόμα και στην υποστήριξη των "συντρόφων" στο Πακιστάν σε ένα από τα πλέον διεφθαρμένα καθεστώτα(εκεί που ο λαός πεινάει και παίζουν με τα πυρηνικά) την στήριξη του ΣΕΚ στο ΠΑΣΟΚ του Γ.Παπανδρέου και τόσα άλλα παραδείγματα τροτσκιστικών αντιπροσωπιών της σοσιαλδημοκρατίας.Αυτά για τις αυτοκρατορίες και τις κοσμοκρατορίες να τα πουλήσουν αλλού όχι στους κομμουνιστές.
   εργάτης

   Διαγραφή
 11. Τελικά ο Τρότσκι συνεργάστηκε με το διάβολο τουλάχιστον δυο φορές εναντίον του Στάλιν.
  Λενινισταράς όχι αστεία!!!
  Και πάντα για το καλό της εργατικής τάξης φαντάζομαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. kαι ανοιξες τους ..."ασκους του Αιολου " Αντωνη με τα αρθρα για τον καταντημενο πρωην επαναστατη και αρχιπρακτορα του ιμπεριαλισμου .Μ αρεσει που μπαινει ο ενας δειλα δειλα να χυσει το αντισταλινικο του βιτριολι (χρυσαυγιτης με κουκουλα ) και ο αλλος να μιλησει για ...ανωτεροτητα του ...τροτσκισμου !!! ...αλλα χτυπαν πανω σε τοιχους σαν τον "απολιθωμενο" ,τον "μοντεστο" και φυσικα τον διαχειριστη του LR ,,,kai πραγματικα το απολαυσα ....

  κρατω το ρεζουμε του Poe :"βλεπουμε πως μια σημαντικη προσωπικοτητα της επαναστασης, οταν αποκοπει απο τη συλλογικοτητα, μετατρεπεται σε ανθρωπακι... και φαινεται απο αυτο πως τα προσωπα χωρις τις αγωνιζομενες και τις εργαζομενες μαζες ειναι εν τελει ενα τιποτα. "

  σας χαιρετω απο την "εξορια" ,,,με το αθλιο ιντερνετ

  ΑπάντησηΔιαγραφή