Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση για το θάνατο του Ρολάνδου Κατσιαούνη

Ανακοίνωση για το θάνατο του Ρολάνδου Κατσιαούνη

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον πρόωρο θάνατο του μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου του Προμηθέα Ρολάνδου Κατσιαούνη. Ο Ρολάνδος Κατσιαούνης έδωσε με αξιοπρέπεια και δυναμισμό τη μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο Ρολάνδος Κατσιαούνης υπήρξε καταξιωμένος ιστορικός με έργο που ξεπερνά τα στενά όρια της μικρής μας πατρίδας. Ο Ρολάνδος Κατσιαούνης μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους κορυφαίους Κύπριους ιστορικούς ο οποίος μάλιστα έγραψε ιστορία από την ανάποδη όσο και αν ακούεται αυτό παράξενο. Το έργο του Ρ. Κατσιαούνη ήταν αντισυμβατικό διότι το επίκεντρο του δεν ήταν η κυρίαρχη ιστοριογραφική προσέγγιση των ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών φαινομένων, αλλά η πρόσληψη τους μέσα από τον φακό των εργατικών και λαικών στρωμάτων.


Ο Ρολάνδος Κατσιαούνης άφησε πίσω του ένα μεγάλο και πρωτοποριακό επιστημονικό έργο. Κορυφαία ανάμεσα στα πολλά του συγγράμματα ήταν το Labour, History and Politics in Cyprus during the second half of the nineteenth century και η Διασκεπτική 1946-48. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ένα ακόμα κορυφαίο σύγγραμμα που αφορά στην ιστορία του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ.

Για να τιμήσουμε τη μνήμη του Ρολάνδου Κατσιαούνη το Δ.Σ. του Προμηθέα ανακοινώνει τα πιο κάτω:


Την πραγματοποίηση ενός επιστημονικού συνεδρίου προς τιμή του Ρολάνδου Κατσιαούνη.

Την καθιέρωση «ετήσιας διάλεξης ιστορίας Ρολάνδου Κατσιαούνη».

Την καθιέρωση «ετήσιου βραβείου ιστορικής, πολιτικής και κοινωνικής έρευνας Ρολάνδου Κατσιαούνη». Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή που θα μελετήσει και θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες.

Την ονομασία της μεγάλης ψηφιακής βάσης δεδομένων του Προμηθέα, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα προς χρήση το ερχόμενο φθινόπωρο, σε «ψηφιακό αρχείο σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας Ρολάνδου Κατσιαούνη».

Το ΔΣ του Προμηθέα

1 Ιουλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου