Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Η "ελεύθερη εργασία" και ο "κρατικός εξαναγκασμός" στον Ψυχρό Πόλεμο

Το πιο κάτω φιλμ ("Ο κομμουνισμός") είναι, σύμφωνα με την περιγραφή του, "Αντισοβιετική προπαγάνδα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου." Προβλήθηκε το 1952 στα αμερικανικά σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το επιθυμητό ακροατήριό του ήταν η αμερικανική νεολαία της εποχής:


Ενδιαφέροντα στοιχεία για την αντισοβιετική-αντικομμουνιστική προπαγάνδα της εποχής:


- Η ταινία αποδέχεται την τυραννική φύση του τσαρικού καθεστώτος, παρατηρώντας ότι ακριβώς στη Ρωσία δημιουργήθηκε μια κατάσταση που επιβεβαίωνε τη ρήση του Μαρξ ότι οι προλετάριοι δεν είχαν τίποτε να χάσουν παρά τις αλυσίδες τους.

- Η ταινία ισχυρίζεται ότι υπάρχει απόλυτη συνέχεια ανάμεσα στον Μαρξ και τον Στάλιν, λέγοντας ότι πίσω από το πρόσωπο του δεύτερου βρίσκεται αυτό του πρώτου.

- Η ταινία χρησιμοποιεί το επιχείρημα της απώλειας "εργατικού ελέγχου" και της εμφάνισης του "κρατικού εξαναγκασμού" στην εργασία μετά την επανάσταση: "Ο 'νέος τους κόσμος' [των Μπολσεβίκων] ίσως να φαίνεται φέρελπις. Αλλά αν και πράγματι η γη απαλλοτριώθηκε από τους καπιταλιστές, δεν την πήραν οι εργάτες. Στον κομμουνισμό, τα πάντα ανήκουν στο κράτος. Το άτομο έχει ελάχιστα δικαιώματα στην κατοχή ιδιοκτησίας, ή στο να σχεδιάσει τη δική του ζωή. Λαμβάνει εντολές για το πού να εργαστεί με τον εργοδότη του. Έχει ελάχιστη ελευθερία να φύγει από τη δουλειά του ή να αναζητήσει καλύτερη. Ενώ εμείς πιστεύουμε, και αυτό διδάσκουν οι θρησκείες μας, ότι το άτομο έχει όλη τη σημασία."

- Η θεωρία των δύο άκρων "πατάει" πάνω στο σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ, αποσιωπώντας πλήρως την τακτική του σημασία ως μέσου διάσπασης της συμμαχίας "φιλελεύθερης" Δύσης και Χίτλερ ενάντια στην ΕΣΣΔ. Υπάρχει μάλιστα ο ισχυρισμός ότι οι Ναζί ήταν ο "κοινός εχθρός" ΕΣΣΔ και Δύσης.

- Ενδιαφέρον έχει η αναφορά στην κομμουνιστική δράση στο Ιράν, όπου οι "κομμουνιστές έσπειραν την δυσπιστία απέναντι στα Δυτικά κράτη", και γενικότερα, η επίθεση στην ΕΣΣΔ για "αντιδυτική" ιδεολογία σε μια σειρά πρώην αποικιοκρατούμενων χωρών.

12 σχόλια:

 1. Αντώνη ειναι έντιμη αντιπαράθεση αυτή, με οπορτουνισμό στα σπαργανα και σοσιαλδημοκρατία να μην εχει ακόμα αναρρώσει απο τον πόλεμο. Αν οι δυνάμεις μας αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους κριτική σήμερα στους χώρους δουλειάς τότε θα μπορούσαμε να κανουμε μεγάλα πράγματα. Γι'αυτο ειναι τοσο χρήσιμος ο οπορτουνισμός στην αστική τάξη... Ο εχθρός έβρισκε ενα όπλα και οι σοβιετικοι διάβαζαν τους κλασικούς σαν τους χριστιανούς με τις επιστολές του αποστολου Παύλου . Τρομακτικό έλλειμα παραγωγής κομμουνιστικής σκέψης που λογικά έφερε την ανατροπή πρώτα μέσα στο ΚΚΣΕ και μετά την αντεπανάσταση ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε τι ακριβώς συνίσταται η "εντιμότητα" στα παρακάτω:

  - Η ταινία χρησιμοποιεί το επιχείρημα της απώλειας "εργατικού ελέγχου" και της εμφάνισης του "κρατικού εξαναγκασμού" στην εργασία μετά την επανάσταση: "Ο 'νέος τους κόσμος' [των Μπολσεβίκων] ίσως να φαίνεται φέρελπις. Αλλά αν και πράγματι η γη απαλλοτριώθηκε από τους καπιταλιστές, δεν την πήραν οι εργάτες. Στον κομμουνισμό, τα πάντα ανήκουν στο κράτος. Το άτομο έχει ελάχιστα δικαιώματα στην κατοχή ιδιοκτησίας,ή στο να σχεδιάσει τη δική του ζωή. Λαμβάνει εντολές για το πού να εργαστεί με τον εργοδότη του. Έχει ελάχιστη ελευθερία να φύγει από τη δουλειά του ή να αναζητήσει καλύτερη. Ενώ εμείς πιστεύουμε, και αυτό διδάσκουν οι θρησκείες μας, ότι το άτομο έχει όλη τη σημασία."

  - Η θεωρία των δύο άκρων "πατάει" πάνω στο σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ, αποσιωπώντας πλήρως την τακτική του σημασία ως μέσου διάσπασης της συμμαχίας "φιλελεύθερης" Δύσης και Χίτλερ ενάντια στην ΕΣΣΔ. Υπάρχει μάλιστα ο ισχυρισμός ότι οι Ναζί ήταν ο "κοινός εχθρός" ΕΣΣΔ και Δύσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. [...] Even in 1937 British Foreign Secretary Lord Halifax was already telling Hitler how much the British government admired his suppression of Communism in Germany:
  “The great service the Fuehrer had rendered in the rebuilding of Germany were fully and completely recognised, and if British public Opinion was sometimes taking a critical attitude toward certain German problems, the reason might be in part that people in England were not fully informed of the motives and circumstances which underlie certain German measures…
  The British Government were fully aware that … by destroying Communism in his country, he had barred the road to Western Europe, and that Germany therefore could rightly he regarded as a bulwark of the West against Bolshevism”.
  (Lord Halifax: Record of a Conversation with Hitler (19 November 1937), in: ‘Documents and Materials relating to the Eve of the Second World War: From the Archives of the German Ministry of Foreign Affairs’, Volume 1 (hereafter listed as ‘Archives’); Moscow; 1948; pp.19-20).
  and was proposing to Berlin the formation of a four-power alliance to include Britain, France, Germany and Italy:
  “After the ground had been prepared by an Anglo-German understanding, the four Great West-European powers must jointly lay the foundations for lasting peace in Europe.
  The Fuehrer replied that … Lord Halifax had proposed an agreement of the four Western Powers as the ultimate aim of Anglo-German Cooperation”.
  (‘Archives’; ibid.; p.29-30, 31).
  In other words, the British government was already proposing that
  “… Britain, and France as well, should join the ‘Berlin-Rome Axis’”
  (Soviet Information Bureau: ‘Falsifiers of History (Historical Information); London; 1948; p.21).

  http://espressostalinist.com/2014/01/21/the-communist-league-the-soviet-union-and-the-spanish-civil-war/

  Μ.Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το βίντεο βγαίνει το 52 . Ο μέσος αμερικανός επι πεντε χρονια , διαβάζει ύμνους για το Στάλιν και την ΕΣΣΔ . Άρα η αποδόμηση του σοσιαλισμού πρεπει να γίνει με επιχειρήματα και οχι με υστερικα ψέματα. Ναι για μένα που λιώνω μέσα στη δουλειά για να πείσω το συνάδελφο ότι πρεπει να εχει σωματείο το να παει η κουβέντα στο αν ατονήσε ή οχι ο εργατικός έλεγχος ειναι προνομιακό πεδίο . Με παει κατευθείαν στο να του εξηγήσω ότι ο εργατικός έλεγχος ειναι προαπαιτούμενο της λειτουργίας της σοσιαλιστικής δημοκρατίας ότι ξεδοντιαζει τη γραφειοκρατία κλπ. Αν αυτά στον ακαδημαϊκό χώρο ειναι λυμενα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τότε οκ αλλα σε μας που τρώμε πολυ λάσπη συνεχώς ενα τέτοιο βίντεο ειναι πολυ σοφτ σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν αμφισβήτησε κανείς ότι όσο πιο κοντά βρισκόταν η μνήμη των λαών στην νίκη επί του φασισμού τόσο πιο προσεκτική έπρεπε να είναι η Δύση στην κατασκευή ψευδών. Το αντίθετο, αυτό ισχύει απολύτως και είναι απόλυτα φυσιολογικό και λογικό.

   Αμφισβήτησα εγώ προσωπικά ότι α) ήταν "έντιμη" η κριτική των πιο συγκρατημένων λόγω φρέσκων μνημών ψεμάτων και β) ότι για την επικράτηση της μίας πλευράς έφταιγε ότι η ΕΣΣΔ δεν ασχολούνταν. Το δεύτερο είναι εξαιρετικά απλουστευτικό, πρώτα απ' όλα γιατί αφήνει εντελώς απέξω τον τεράστιο ρόλο της εξαγοράς. Φίλε μου, οι κομμουνιστές πολύ δύσκολα θα "εξαγοράσουν" συνείδηση στον αιώνα τον άπαντα, την μεγαλύτερη ευμάρεια να πετύχουν. Οι καπιταλιστές είναι φύσει φτιαγμένοι για να εξαγοράζουν.

   Διαγραφή
  2. Σωστά, δεν είναι να ξεχνάμε τα μάρσαλ, τα φόρντ, τα ιδρύματα για την πολιτισμική ελευθερία κλπ κλπ!

   Κώστας

   Διαγραφή
 6. Σε έχω πρήξει με την αρχειοθέτηση, αλλά επειδή στον ωκεανό του ίντερνετ ότι δε μπορείς να βρείς εύκολα είναι σαν να μην υπάρχει, θα μπορούσες να φτιάξεις κάποια ετικέτα για όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα πόστ που έχεις κάνει περι "καταναγκαστικής"(με ή χωρίς "" ) εργασίας; Καλό είναι να μπορούμε να τα βρίσκουμε κάπου συγκεντρωμένα κάποια στιγμή στο μέλλον που μπορεί να χρειαστούν.  metalorixos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΟΚ, θα φτιάξω άλλη μια ετικέτα για αυτές τις αναρτήσεις.

   Διαγραφή
  2. Όλες οι συναφείς αναρτήσεις λοιπόν είναι συγκεντρωμένες στην ετικέτα "Εργασία-Κράτος-Σοσιαλισμός"

   Διαγραφή
  3. Ενημερώθηκαν επίσης με τις νέες σχετικές αναρτήσεις τα αρχεία Παρεμβάσεων του LR, Μαρξ και Λένιν.

   Διαγραφή
 7. Επίσης, καλό θα ήταν σε κάποια φάση να γίνει καμμιά εμβάθυνση και για επι του πρακτέου παραδείγματα για τον εργατικό έλεγχο και την σοσιαλιστική εξουσία. Οχι σε γενικό-ιδεολογικό επίπεδο, αλλά με συγκεκριμένα παραδείγματα που θα λειτουργούσαν αποστομωτικά. Πως οι εργάτες ασκούσαν την εξουσία τους, τι πηγε καλά, τι όχι και γιατί, τι μπορούμε να μάθουμε απο την πείρα για να γίνουμε καλύτεροι, τι αξίζει την κριτική μας.
  metalorixos

  ΑπάντησηΔιαγραφή