Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

Οε-α (;)

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη ο Δ. Παπαδημούλης

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης εξελέγη σήμερα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 302 ψήφους επί 706 ψηφισάντων. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επελέγη ως υποψήφιος, έπειτα από ομόφωνη πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς και είναι ο μόνος Έλληνας στο προεδρείο της Ευρωβουλής.
Ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

«Ευχαριστώ όσες και όσους με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Είναι μια σημαντική διάκριση και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα. Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ σε αυτήν την εμπιστοσύνη».

Left.gr

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Για τις ψηφοφορίες για πρόεδρο και αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου

Σε ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη στάση της στις ψηφοφορίες για πρόεδρο και αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζεται:

«Η διαδικασία συγκρότησης του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί μέρος της προσπάθειας που κάνουν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών και τα κόμματα που τη στηρίζουν, προκειμένου να στελεχώσουν τα διάφορα ευρωενωσιακά όργανα και να προωθήσουν την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου.

Αυτή η προσπάθεια πραγματοποιείται εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών και αντιθέσεων ανάμεσα στα ευρωπαϊκά μονοπώλια και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν. Αυτοί οι ανταγωνισμοί δεν έχουν καμιά σχέση με τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα, αφού την ίδια στιγμή η προβολή των διάφορων υποψηφιοτήτων συνοδεύεται με την εκστρατεία εξωραϊσμού της ΕΕ και την προβολή κάθε είδους αυταπατών.

Η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, όπως και οι υποψήφιοι για την προεδρία και οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν έκφραση του αρνητικού για τα λαϊκά συμφέροντα συσχετισμού δύναμης των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποδείξει, σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, ότι είναι αναπόσπαστο όργανο της ΕΕ, της ιμπεριαλιστικής διακρατικής συμμαχίας του κεφαλαίου, την οποία και υπηρετεί. Δεν υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο και αντιλαϊκός νόμος που να μη φέρει την έγκριση και την υπογραφή του. Δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση και ματοκύλισμα των λαών που να μην έχει τη σφραγίδα του.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα δώσει αρνητική ψήφο σε όλους τους υποψήφιους για πρόεδρο και αντιπροέδρους της Ευρωβουλής. Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, τις αντιπαραθέσεις τους σχετικά με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και τα ιδιαίτερα συμφέροντα κρατών και μονοπωλίων της ΕΕ στην κούρσα του ανταγωνισμού, οι υποψήφιοι των οργάνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκλίνουν στην ίδια στρατηγική επιλογή, που υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση: Δηλαδή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, της κερδοφορίας τους, την κατάκτηση ισχυρότερων θέσεων στον παγκόσμιο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, εκ νέου πρόεδρος και κοινός υποψήφιος του "μεγάλου συνασπισμού" των κομμάτων του κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι), όπως και οι υποψήφιοι των άλλων πολιτικών ομάδων, υπηρετούν την ίδια πολιτική. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ τους καταψηφίζει.

Την ίδια στάση καταψήφισης κράτησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ όσον αφορά και τους αντιπροέδρους, όπως και τα άλλα όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που η εκλογή τους είναι ήδη προσυμφωνημένη μεταξύ των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του υποψήφιου για θέση αντιπροέδρου, εκ μέρους της GUE/NGL, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη. Η υποψηφιότητα του τελευταίου, μετά και τα διαπιστευτήρια της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά και τη στήριξη στον Γιούνκερ, για να πάρει το χρίσμα ως υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, αναδεικνύει την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να "χωθεί" ακόμα πιο βαθιά στην αστική διαχείριση, να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, για λογαριασμό των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, θα κλιμακώσει τη δράση της για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου