Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Ας όψεται η κακούργα η εξάρτηση, ρε!

Βρέθηκε επιτέλους η χρυσή τομή μας με τους θεωρητικούς της "εξάρτησης". Κατά πώς φαίνεται, πράγματι οι αστικές τάξεις σε χώρες όπως η Κύπρος, με πολύ μικρό πληθυσμό και αντίστοιχα μικρό ΑΕΠ, είναι "εξαρτημένες". Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η "εξάρτηση" είναι κοινή σε όλες τις αστικές τάξεις του κόσμου, γιατί δεν είναι άλλη απ' την εξάρτηση ... απ' την προσδοκία του κέρδους για τα μονοπώλια. Η άτιμη αυτή εξάρτηση απ' την προσδοκία του κέρδους έσπρωξε κάποια τμήματα της αστικής τάξης σε ορισμένες χώρες να δανείσουν τα συσσωρευμένα τους κεφάλαια με μεγαλύτερο επιτόκιο από ό,τι ανέμεναν ποσοστό κέρδους από άμεσες επενδύσεις στην κορεσμένη βιομηχανία, η ίδια εξάρτηση απ' την προσδοκία του κέρδους έσπρωξε άλλα σε άλλες χώρες να φεσωθούν στην καμπούρα μας για να αναπτύξουν τους δικούς τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης της "δικής τους" εργατικής δύναμης (την δική τους "εθνική οικονομία", επί το ευγενικότερον), και η ίδια εξάρτηση απ' την προσδοκία του κέρδους των ενεργειακών μονοπωλίων σπρώχνει και τα δύο να συνεργαστούν, έστω και στα πολιτικά θεμέλια ασήμαντων λεπτομερειών όπως το φασιστικό πραξικόπημα, η σφαγή στην Ουκρανία και η απαγόρευση του εκεί ΚΚ, ώστε να πάρουν αμφότερα το κατιτί τους απ' το κοινωφελές αυτό ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πόρων και υποδομών σε βάρος της Ρωσίας (Τάταροι, ε Τάταροι!). Ουδείς γνωρίζει, με άλλα λόγια, ότι οι άτυχαι αυταί μύγες που ονομάζονται Ελλάδα και Κύπρος συμμετέχουν ενεργώς και λυσσαλέως δίπλα στα ευμεγεθέστερα όρνια στα άγρια δαγκώματα στη "Ρωσική αρκούδα": ουδείς είδε το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου με τζίφρες ΝουΔουΠΑΣΟΚΠοταμιού, το οποίο την απειλεί ευθέως με κάθε είδους κυρώσεις ως ουσιαστικά μοναδική υπεύθυνη και ως δύναμη κατοχής ενώ χειροκροτά κάθε επίθεση εναντίον της απ' τη χούντα του Κιέβου· ουδείς, συνεπώς, που δεν θα εκπλαγεί σφοδρώς και δεν θα εξεγερθεί ηθικώς αν κάποια στιγμή μας δώσει μια η αρκούδα και πάμε όλοι μαζί να δούμε τα ραδίκια ανάποδα, εξαρτημένοι τε και εξαρτημένοι των εξαρτημένωνε, ήτοι πατριώται αστοί και σφαλιαροεισπράχτορες ηλίθιοι εις διπλούν. Μιλάμε για μεγάλη εξάρτηση, τελικά: "Εγώ δεν ήμουνα πουτάνα, ήμουν μια αγνή κυπριωτοπούλα (ή ελληνίς). Πουτάνα μ' έκανε η εξάρτηση και ο εθισμός!" και άλλα τέτοια επαναστατικά κατά (πολύ) βάθος, δώστε μας αδερφέ να χάψουμε, πάντα για την εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα άρχουσα τάξη μας -- και χαλάλι της δηλαδή, τόσο έξυπνη, πού θα ξαναβρούμε! Μεγάλο πράμα αυτή η κακούργα η εξάρτηση, φίλε μου. Εξίσου μεγάλο πράμα είναι να κοροϊδεύεις τους αφελείς που βάλαν τον κεφάλι στον ντορβά με ωραίες λέξεις και βολικές εθνοπατριωτικές κορώνες, βέβαια.
LR
---


"Τα εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται ως προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ενεργειακής Ασφάλειας τη δημιουργία Μεσογειακού Ενεργειακού κόμβου στη Νότια Ευρώπη.''

Αυτό τόνισε κατά τη χθεσινή παρουσίαση σχετικού εγγράφου της Κομισιόν στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ, ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής για θέματα Ενέργειας κ. Dominique Ristori.

Ο Γάλλος αξιωματούχος απαντούσε σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Χρ. Στυλιανίδη ο οποίος έθιξε το ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελος του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Σε παρόμοια τοποθέτηση προέβη και ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νεοκλής Συλλικιώτης.

Ο κ. Ristori τόνισε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ενώ υπογράμμισε ότι η δημιουργία Μεσογειακού Ενεργειακού Κόμβου αποτελεί μία εκ των προτεραιοτήτων της Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ και παρέπεμψε σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 19 Νοεμβρίου.

Η συζήτηση διήρκησε μιάμιση ώρα και επικεντρώθηκε σε ιδέες και προτάσεις της Κομισιόν προς ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας της ΕΕ τα προσεχή χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ εισάγει το 53% της ενέργειας που καταναλώνει (για πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα ποσοστά κυμαίνονται στο 90% και 66% αντίστοιχα), με κόστος πέραν του 1 δις ευρώ ημερησίως. Η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση είναι ανερχόμενη και αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% το 2030 σε σχέση με σήμερα. Το πιο πιεστικό ζήτημα σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, κατά την άποψη της Κομισιόν, είναι η ισχυρή εξάρτηση για κάποια Κράτη-Μέλη από έναν μόνο εξωτερικό πάροχο ενέργειας, δηλαδή τη Ρωσία (περισσότερες πληροφορίες στο έγγραφο της Κομισιόν).
Sigma Live, via Disdaimona.
***


Η ευημερία και η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτώνται από τον αδιατάρακτο εφοδιασμό με άφθονη ενέργεια. [...] παρά την πρόοδο στην ενίσχυση των υποδομών και στη διαφοροποίηση των προμηθευτών, η ΕΕ παραμένει ευάλωτη στις εξωτερικές ενεργειακές κρίσεις, όπως δείχνουν σαφώς τα κατωτέρω αριθμητικά στοιχεία. Συνεπώς, η ΕΕ χρειάζεται ρεαλιστική στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια [...] Το πιο πιεστικό ζήτημα ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού είναι η ισχυρή εξάρτηση από έναν μόνο εξωτερικό προμηθευτή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά το φυσικό αέριο, αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια: έξι κράτη μέλη εξαρτώνται από τη Ρωσία ως αποκλειστικό εξωτερικό προμηθευτή του συνόλου των οικείων εισαγωγών φυσικού αερίου, ενώ τρία από αυτά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να καλύψουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των ενεργειακών αναγκών τους. [...] Οι εξωτερικές ενεργειακές δαπάνες της ΕΕ υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ ημερησίως (περίπου 400 δισ. ευρώ το 2013) και καλύπτουν περισσότερο από το ένα πέμπτο των συνολικών εισαγωγών της. Η ΕΕ εισάγει αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου αξίας άνω των 300 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα τρίτο από τη Ρωσία.[...] Ωστόσο, πολύ συχνά τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας αντιμετωπίζονται μόνο σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να λαμβάνεται πλήρως υπόψη η αλληλεξάρτηση των κρατών μελών.
[...] Η ΕΕ είναι πλέον ο μοναδικός μεγάλος οικονομικός σχηματισμός που παράγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται χωρίς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η εξέλιξη αυτή πρέπει να συνεχιστεί. Μακροπρόθεσμα, η ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης είναι όχι μόνο άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάγκη μετάβασης σε ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, που μειώνει τη χρήση εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων, αλλά και προωθείται σημαντικά από την ανάγκη αυτή.

[...]

Η Ρωσία είναι επί του παρόντος ένας από τους κύριους προμηθευτές αργού πετρελαίου που διυλίζεται στην ΕΕ και μερικά διυλιστήρια έχουν βελτιστοποιηθεί για τις ποιότητες ρωσικού αργού πετρελαίου. Μολονότι στην ΕΕ υπάρχει επαρκής δυναμικότητα διύλισης για την κάλυψη της συνολικής ζήτησης προϊόντων πετρελαίου, η ΕΕ είναι καθαρός εξαγωγέας βενζίνης και καθαρός εισαγωγέας ντίζελ, κυρίως από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Η αλληλεξάρτηση μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας όσον αφορά το πετρέλαιο, η διαθεσιμότητα αποθεμάτων πετρελαίου και η δυνατότητα εμπορίας και μεταφοράς πετρελαίου παγκοσμίως σημαίνουν ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή για την ΕΕ όσον αφορά τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο. Εντούτοις, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να παρακολουθούνται στενά και απαιτούν πιο στρατηγικό συντονισμό της πετρελαϊκής πολιτικής της ΕΕ:

- η εξάρτηση του κλάδου της διύλισης της ΕΕ από το ρωσικό αργό πετρέλαιο·

- η έντονη συγκέντρωση του ρωσικού πετρελαϊκού κλάδου και η αυξανόμενη απόκτηση της κυριότητας εγκαταστάσεων διύλισης στην ΕΕ από ρωσικές εταιρείες πετρελαίου·

- τα προϊόντα διύλισης που καταναλώνονται για τις μεταφορές.

Η κλάδος της διύλισης της ΕΕ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις για να παραμείνει ανταγωνιστικός, όπως αποδεικνύουν η πτώση της δυναμικότητας διύλισης και οι ξένες επενδύσεις, ιδίως από ρωσικές εταιρείες, που εντείνουν την εξάρτηση από το ρωσικό αργό πετρέλαιο. Είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι ανταγωνιστικές δυναμικότητες διύλισης στην Ευρώπη, ώστε να αποφευχθεί η υπέρμετρη εξάρτηση από εισαγόμενα προϊόντα διύλισης πετρελαίου και να υπάρχει επαρκής ευελιξία επεξεργασίας αποθεμάτων αργού πετρελαίου.

Μακροπρόθεσμα πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από το πετρέλαιο — ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών.

[...]

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ
ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πολλά από τα μέτρα που περιγράφονται ανωτέρω τονίζουν την ίδια υπόρρητη προτεραιότητα: την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό των σημαντικών αποφάσεων ενεργειακής πολιτικής από τα κράτη μέλη. Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις σχετικά με το ενεργειακό μείγμα είναι προνόμιο των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά η προοδευτική ενοποίηση των ενεργειακών υποδομών και αγορών, το κοινό στοιχείο της εξάρτησης από εξωτερικούς προμηθευτές, η ανάγκη για διασφάλιση της αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσης είναι παράγοντες που συνεπάγονται ότι οι θεμελιώδεις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την ενέργεια θα πρέπει να συζητούνται με τις γειτονικές χώρες. Το ίδιο ισχύει και για την εξωτερική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

Η Επιτροπή επικροτεί τις εκκλήσεις μερικών κρατών μελών για σύσταση Ενεργειακής Ένωσης. Υποστηρίζει τη συγκρότηση μηχανισμού που θα καθιστούσε δυνατόν να αλληλοενημερώνονται τα κράτη μέλη για σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το ενεργειακό τους μείγμα, πριν από την έκδοση και την αναλυτική διαβούλευση των εν λόγω αποφάσεων, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι σχετικές παρατηρήσεις κατά την εθνική διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Είναι προς το γενικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σταθερές, διαφανείς, βασιζόμενες σε κανόνες και με υψηλή ρευστότητα διεθνείς αγορές ενέργειας. Η ΕΕ πρέπει να προσέρχεται με συνεκτική και συντονισμένη θέση στους διεθνείς οργανισμούς και φόρουμ. Σχετικό μέτρο άσκησης πολιτικής είναι η συντονισμένη προώθηση των αειφόρων ενεργειακών τεχνολογιών σε όλη την υφήλιο, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες, στις οποίες η ζήτηση για ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί στο έπακρο τις προσεχείς δεκαετίες. Μια τέτοια πρωτοβουλία όχι μόνο συνάδει με τους γενικούς στόχους της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα, αλλά μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στις παραδοσιακές αγορές ορυκτών καυσίμων, με τη μείωση της ζήτησης και με τη βελτίωση της ρευστότητας.

Όσον αφορά τους εγγύτερους γείτονές μας, ο στόχος μας πρέπει να συνεχίσει να είναι η συμμετοχή όλων των εταίρων, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να καταστεί δυνατή η στενή ενσωμάτωσή τους στην αγορά ενέργειας της ΕΕ. Πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η Ενεργειακή Κοινότητα, που αποσκοπεί στην επέκταση του ενεργειακού κεκτημένου της ΕΕ στις χώρες της διεύρυνσης και τις γειτονικές χώρες, λαμβανομένου υπόψη του προβληματισμού για την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί με την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα στις συμμετέχουσες χώρες, ενώ παράλληλα θα υποστηρίζονται ο εκσυγχρονισμός του ενεργειακού τους συστήματος και η πλήρης ένταξή τους στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για την ενέργεια. Επιπλέον, το θεσμικό πλαίσιο της Ενεργειακής Κοινότητας θα πρέπει να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, με σκοπό την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής.

Είναι αναγκαία η συστηματική χρήση των μηχανισμών εξωτερικής πολιτικής, για παράδειγμα η συνεχής συμπερίληψη των ενεργειακών ζητημάτων σε πολιτικούς διαλόγους, ιδίως κατά τις συνόδους κορυφής με στρατηγικούς εταίρους. Θα δρομολογηθεί επανεξέταση του ενεργειακού διαλόγου σε επίπεδο ΕΕ με τις μεγάλες προμηθεύτριες χώρες. Η πρόσφατη κοινή δήλωση των Υπουργών Ενέργειας κατά τη σύνοδο των χωρών της ομάδας G7 στη Ρώμη είναι ένα καλό παράδειγμα της ενισχυμένης συνεργασίας μας με τους βασικούς εταίρους. Αναγκαία είναι επίσης η εξασφάλιση συνέπειας με τις εξωτερικές πτυχές των άλλων τομεακών πολιτικών που μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, ιδίως όσον αφορά το στρατηγικό προγραμματισμό των μέσων εξωτερικής βοήθειας από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ενσωμάτωση των ενεργειακών ζητημάτων στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ και για τον συντονισμό με τα Υπουργεία Εξωτερικών των κρατών μελών.

[...]

Η Ένωση πρέπει να συνεργαστεί στενά με τις γειτονικές χώρες και τους εταίρους της στο υφιστάμενο πλαίσιο της Ενεργειακής Κοινότητας, ιδίως με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, με σκοπό να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια. Εν προκειμένω, θετική εξέλιξη είναι η πρόσφατη συμφωνία σχετικά με τις αντίστροφες ροές μεταξύ της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας.
***

Το πλήρες έγγραφο εδώ.
***
Εναλλακτικά, και για όσους βαριούνται να μελετούν και να σκέφτονται...

Οι αιτίες του προβλήματος

Οι αιτίες του προβλήματος της κάμψης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσαν παρά να αναζητηθούν στις «νέες» αντιλήψεις που έχει εισαγάγει η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ για τη θέση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Και συνδέουμε την κάμψη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος με τις «νέες» αυτές αντιλήψεις, επειδή οι κομμουνιστές υπήρξαν η ψυχή του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Σύμφωνα με αυτές, η Ελλάδα δεν είναι εξαρτημένη χώρα στα πλαίσια του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος, γιατί είναι η ίδια ιμπεριαλιστική. Εισάγεται η θεωρία της «ιμπεριαλιστικής πυραμίδας», σύμφωνα με την οποία, όλες οι χώρες είναι ιμπεριαλιστικές και αλληλεξαρτώμενες και ανάλογα με την ισχύ, κάθε χώρα κατατάσσεται ανάμεσα στην κορυφή και τη βάση της πυραμίδας (απορίας άξιο είναι να ρωτήσουμε που κατατάσσονται οι κατεχόμενες χώρες (π.χ Παλαιστίνη, Β. Ιρλανδία ) και τι θέση διατηρούν σ’ αυτή;).

Από τη στιγμή που δεν υφίσταται θέμα ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, δεν υφίσταται και θέμα να παλέψει το λαϊκό κίνημα για το διώξιμο των ξένων βάσεων. Οι βάσεις - σύμφωνα με τους θεωρητικούς του Περισσού - εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας, σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας της ιμπεριαλιστικής Ελλάδας και των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ. Ισότιμη η ανισότιμη συμφωνία δεν έχει σημασία [ΣτΜ: Δεν ήθελαν βάσεις και ΝΑΤΟ οι αστοί που έσφαξαν τους κομμουνιστές και τους κυνήγησαν 50 χρόνια ακριβώς για να γίνουμε Δύση, να εξασφαλιστεί δια παντός η πολιτική τους κυριαρχία πάνω στην εργατιά και την αγροτιά πέρα από κάθε αμφισβήτηση και να ρθει και το δολάριο! Η εξάρτηση τους ανάγκασε, κακούργε Περισσέ! Εμπρός, Αντρέα, για μια Ελλάδα νέα!]. Πάντως συμφωνία μεταξύ δύο ιμπεριαλιστών.

7 σχόλια:

 1. Εγώ αν ξαναγράψει τέτοιο άρθρο ο Τρολέ-α θα αρχίσω να κάνω προπαγάνδα υπέρ Σαμαρά/Μπένι στο στυλ "συγχωρέστε τους, εξαρτημένοι άνθρωποι είναι κι αυτοί"!

  Γιατί όχι δηλαδή; Την "εξαρτημένη" αστική μας τάξη δεν εκπροσωπούν πιστά; Αυτοί τι είναι, οι μόνοι κακοί της υπόθεσης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Οι αιτίες του προβλήματος της κάμψης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσαν παρά να αναζητηθούν στις «νέες» αντιλήψεις που έχει εισαγάγει η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ για τη θέση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα."

  Οι τύποι έχουν κάψει φλάντζα. Μπορεί να υπάρξει νοήμων άνθρωπος που να τους λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ΚΚΕ φταίει, δεν καταλαβαίνει την κακούργα την εξάρτηση που μας έσπρωξε στο βούρκο, λέμε.

   Διαγραφή
  2. και ομως!!! αυτη η αποψη περιφερεται στα "σαλονια" που γυρνανε αρκετοι απο τους πρωην. ειδικα με την αποψη, οτια αποκλειστικα υπευθυνο για την καταστση του κινημτος ειναι αποκλειστικα το ΚΚΕ

   Διαγραφή
 3. Η εξάρτηση της αστικής τάξης είναι που τους ανάγκασ,ε με ψέμματα, να μπει η χώρα στην ΕΕ, να συνυπογράψει όλες τις σχετικές συνθήκες, να εφαρμόσει με ζήλο τις πολιτικές που τσάκισαν το λαό και μεγάλωσαν ή προστάτεψαν τα κέρδη και των ντόπιων μονοπωλίων.
  Το ΚΚΕ φταίει που με κάθε τρόπο ακόμα και υποστηρίζοντας τους βομβαρδισμούς για παράδειγμα στη πρώην Γιουγκοσλαυία οι αριστερούτσικες σουπιές προωθούσαν τη μαύρη προπαγάνδα των ιμπεριαλιστικών κέντρεων, που παλαίυουν με νύχια και με δόντια να περάσει η λογική της ανάθεσης στο λαό(βλ. αριστερές κυβερνήσεις, συνδικαλιστικό κίνημα κτλ)
  Δεν είναι άσχετοι ούτε τρελλοί Naphta , χαμούρες είναι που κάνουν τη δουλειά των αστών.
  ΧΑΜΟΥΡΕΣ!

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εκτός από ύπουλοι και ότι νάνε, είναι και ψεύτες! Ποτέ δεν είπε το ΚΚΕ ότι όλες οι χώρες είναι ιμπεριαλιστικές. Έλεος!

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ ένα ξέρω. Η ΕΕ είναι εξαρτημένη, το λέει και το ξαναλέει. Πάμε να πολεμήσουμε τους Ρώσους για την πατριωτική απελευθέρωση της ΕΕ!

   Διαγραφή