Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

Το ΚΚΕ για τη ΔΕΗ

Να αφήσουν τα σάπια...

Από διάφορες πλευρές διαδίδεται αυτές τις μέρες ότι η άρνηση του ΚΚΕ να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για «μέτωπο» ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, δεν βοηθάει τη ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης. Αλλοι πάλι λένε πως η στάση του ΚΚΕ σημαίνει ότι τα παραπέμπει όλα στη λαϊκή εξουσία και ότι δεν παλεύει για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση σήμερα. Και η μια και η άλλη άποψη έχουν στόχο να θολώσουν την πραγματικότητα και συνειδητά διαστρεβλώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ. Το γεγονός ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει κυβέρνηση, επειδή ακριβώς πολεμά όχι μόνο το νομοσχέδιο, αλλά συνολικά την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας. Αλλωστε, η δραστηριότητα του Κόμματος ξεδιπλώνεται ήδη σε μονάδες και καταστήματα της ΔΕΗ, όταν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις κάνουν αντιπολίτευση από τις αίθουσες των ξενοδοχείων ή περιμένουν να έρθει το θέμα στη Βουλή. Οσο για το αν το ΚΚΕ τα παραπέμπει όλα στη λαϊκή εξουσία, ας διαβάσουν το κάλεσμα της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος στον σημερινό «Ριζοσπάστη» και τους άμεσους στόχους πάλης που θέτει στους εργαζόμενους και το λαό. Μόνο που αυτοί οι στόχοι απαιτούν σύγκρουση με το κεφάλαιο, την ΕΕ και τη στρατηγική της, την οποία όσοι κατηγορούν το ΚΚΕ είτε την υπηρετούν είτε δεν την αμφισβητούν...ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ενέργεια

Σε ανακοίνωση με αφορμή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οσο προσπαθούν να πείσουν κυβέρνηση - ΕΕ ότι η απελευθέρωση θα είναι προς όφελος των καταναλωτών, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής ξέρουν ότι μόνο το ΚΚΕ τους προειδοποίησε για τις συνέπειες της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ έγκαιρα ενημέρωσε και ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Μπροστά στις εξελίξεις με την πώληση της "μικρής ΔΕΗ" το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας, το σύνολο της εργατικής τάξης, τα λαϊκά στρώματα σε αγωνιστική συμπόρευση για να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Να ορθώσουμε ένα τείχος αντίστασης και ανατροπής για το κυβερνητικό αυτό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ". Παράλληλα να απαιτήσουμε σαν άμεσους στόχους πάλης:

- Την αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.

- Αντικατάσταση των παλιών μονάδων με νέες.

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας. Αμεση προκήρυξη προσλήψεων του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού με ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

- Να μην καταργηθούν τα ΒΑΕ και να διευρυνθεί ο θεσμός τους. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη ασφαλιστικά - μισθολογικά δικαιώματα. 6ωρο - 30ωρο για τα ΒΑΕ. Υπεράσπιση και επέκταση των ΒΑΕ στους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στις εργολαβίες.

- Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας με αποφασιστικές αρμοδιότητες και δικαίωμα αναβολής ή περιορισμού των εργασιών όπου υπάρχουν κίνδυνοι για τη ζωή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, με γιατρούς εργασίας και όλο το απαραίτητο προσωπικό. Δημιουργία υποδομών τριτοβάθμιας φροντίδας στην περιοχή με όλες τις ειδικότητες.

- Μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Αναργύρων, Ακρινής, Αχλάδας.

- Παράδοση των εκτάσεων των εξορυγμένων ορυχείων της ΔΕΗ στο κράτος χωρίς καμία αποζημίωση. Πλήρη αποκατάσταση και αξιοποίηση των εξορυγμένων εκτάσεων από δημόσιο φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος με προτεραιότητα τις λιμνοδεξαμενες, αναδάσωση, γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή.

- Επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης με παράλληλη μείωση της τιμής της.

- Κρατικό δίκτυο μέτρησης περιβαλλοντικής ρύπανσης και άμεσα μέτρα μείωσης δραστηριοτήτων όταν κρίνεται απαραίτητο.

- Βελτίωση και επέκταση των υποδομών της περιοχής (π.χ. σιδηρόδρομος) για υποστήριξη της παραπάνω λειτουργίας.

- Φθηνότερο ρεύμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά».

6 σχόλια:

 1. Περί σαπίλας ο λόγος
  http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=8013487

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγνώμη σύντροφοι μιλάμε σοβορά όταν θέτουμε στόχους πάλης (άμεσης κιόλας) την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υπό κρατικό έλεγχο, εκσυχρονισμό των μονάδων, καθιέρωση 7ώρου, μέτρηση της ρύπανσης, βελτίωση συνθηκών υγιεινής και ασφαλείας και τέλος φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά. Παιδιά σε ποιά κυβέρνηση θα τεθούν προς ανυποχώρητη διαπραγμάτευση τα παραπάνω αυτονόητα αιτήματα? Στη δικτατορία που αντιμετωπίζει τις απεργίες με επιστράτευση?
  Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό, είναι να δηλώσουμε κι εμείς τη παρουσία μας, όπως ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει κι σύντροφος Αλέξης που ξεκινά κάπως όψιμα να ψελλίζει για δημοψηφίσματα και λοξοκοιτάζει δεξιά του μπας κι αγκαλιάσει κάποιο αγανακτισμένο πατριώτη, που θεωρεί τη σημερινή εκποίηση της ΔΕΗ προσβολή στο μεγαλόπνοο σχέδιο του εθνάρχη μας, αυτό της εγκαθίδρυσης του "ελληνικού" καπιταλισμού στην μετεμφυλιακή Ελλάδα. Οσο δίκιο και νά ΄χουμε για τον ρεφορμισμό της σοσιαλδημοκρατίας, το χάνουμε όταν διαπιστώνουμε ότι την πρωτοβουλία κινήσεων την αφήνουμε στους σημερινούς εκφραστές της. Διότι πολύ απλά σύντροφοι την ανακοίνωση της ΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας θα έπρεπε ν΄ακολουθήσει η πρόταση για δημοψήφισμα στο πλαίσιο όπως τέθηκε από το κόμμα και να θέσει το ίδιο τους όρους εξ' αρχής της διεξαγωγής της πολιτικής σύγκρουσης, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το δικό επικοινωνιακό παιχνιδάκι . Αλλά όλη η πολιτική μας εξαντλείται στο ν΄αποδείξουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατ΄ επίφαση αριστερή και εξαπατά τον λαό εγκλωβίζοντάς τον στη πολιτική της διαχείρησης και όχι της ανατροπής της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Αυτή τη στιγμή σύντροφοι, προτιμάμε να μη διεξαχθεί καμμιά συζήτηση μέσα στη βουλή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, μόνο και μόνο επειδή τέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτα κι όχι στη κατεύθυνση που θα θέλαμε εμείς? Επιμένω ότι η κατάθεση εκ των υστέρων διαφορετικού πλαισίου σημαίνει πρώτα απ΄όλα ολιγωρία για να μη πω έλλειμα πολιτικής προοπτικής (ή βγαίνεις και καταγγέλεις ανοιχτά την υποκρισία - καλή ώρα σαν το δημοψήφισμα του Παπανδρέου αφού πρώτα έφερε το ΔΝΤ- ή προηγείσαι πραγματικά της κοινωνίας και χρησιμοποιείς τα όπλα των αντιπάλων σου τη κατάλληλη στιγμή και αποδεικνύεις στη πράξη την ιδεολογική σου υπεροχή και τη πραγματική επαναστατική σου δυναμική). Αλλιώς σύντροφοι είμαστε μια απ΄ τα ίδια. Κοινώς σερνόμαστε πίσω απ΄τα φουστάνια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχει κατά πού φυσάει ο άνεμος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αναρωτιεμαι τι ειδους συντροφος εισαι Δημητρη! Κατηγορεις το ΚΚΕ γιατι 1ο εχει προγραμμα που θελει να το υλοποιησει εχοντας το σοσιαλισμο στο νου σου οχι σαν ενα συμβαν το οποιο μπορει να πραγματοποιηθει ανα πασα στηγμη αλλα ως δευτερα παρουσια.(Σκοπος του ΚΚΕ ειναι να προετοιμαζει τον υποκειμενικο παραγωντα με τις θεσεις του ετσι ωστε να μην μετατιθεται ο σοσιαλισμος στο απροσδιοριστο μελλον) και 2ο γιατι δεν θετει το ιδιο την πολιτικη αντζεντα! Εχεις δει ποτε πρωτασεις νομου του κομματος να μπαινουν στην ατζεντα?Ακομα και 27% να ειχε το ΚΚΕ τα καναλια μαλλον θα βαζανε στην ατζεντα τον ολοκληρωτισμο,τα γκουλαγκ,το Σταλιν κτλ.Ελεος!

   Διαγραφή
  2. Εντάξει σύντροφε, απολογούμαστε σύντροφε, ήμαρτον σύντροφε και τα σχετικά σύντροφε...

   Διαγραφή
  3. Ρε Δημήτρη
   1. κατ'αρχήν μας λες πως το θέμα είναι ότι δεν είναι "καλό" να προτείνεις "την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υπό κρατικό έλεγχο, εκσυχρονισμό των μονάδων, καθιέρωση 7ώρου, μέτρηση της ρύπανσης, βελτίωση συνθηκών υγιεινής και ασφαλείας και τέλος φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά." διότι απέναντί μας έχουμε μια "δικτατορία"
   2. μετά μας λες πως "το θέμα δεν είναι αυτό" γιατί - προφανώς το θέμα είναι ότι - " όλη η πολιτική μας εξαντλείται στο ν΄αποδείξουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατ΄ επίφαση αριστερή και εξαπατά τον λαό εγκλωβίζοντάς τον στη πολιτική της διαχείρησης και όχι της ανατροπής της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης ". Αυτό δε το κάνουμε επειδή δεν ζητάμε δημοψήφισμα με βάση το πλαίσιο πάλης - που όμως ήδη μας είπες ότι είναι "κακό" μια κι απέναντί μας έχουμε "δικτατορία".
   3. Άμα το πλαίσιο πάλης είναι "κακό" ως τέτοιο γιατί να είναι "καλό" ως αίτημα δημοψηφίσματος
   4. "Αυτή τη στιγμή σύντροφοι, προτιμάμε να μη διεξαχθεί καμμιά συζήτηση μέσα στη βουλή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, μόνο και μόνο επειδή τέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτα κι όχι στη κατεύθυνση που θα θέλαμε εμείς?" Ας κάνω τον καλόπιστο τώρα. Ας δεχτώ ότι όταν τα έγραφες αυτά δεν είχες πάρει πρέφα ότι το Κ. καταθέτει δική του πρόταση για δημοψήφισμα. Τα υπόλοιπα πώς προκύπτουν;

   5. Και εν τέλει: μια συζήτηση στη Βουλή θα ανατρέψει τη συνέχιση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ; Αλήθεια; Αυτό;


   Αυτό "σύντροφε";

   Διαγραφή
 3. αν και πιθανα ο 'δημητρης΄προβακαρει
  η συζητηση για δημοψηφισμα (και οχι το δημοψηφισμα που χρειαζεται 180 ψηφους) σαν οπλο μοιαζει με τις δικαστικες προσφυγες στις οποιες καταφευγουν κάθε λογης συντεχνιες που αρνουνται να αντιπαρατεθουν στη κυβερνητικη πολιτικη

  Ο συριζα επιλεγει το δημοψηφισμα για να εξοστρακισει τη μαχη από τον τοπο δουλιας και την κοινωνια στα κοινοβουλευτικα εδρανα

  Θα ηταν σφαλμα αν το ΚΚΕ κατεθετε πρωτο τετοι απροταση (εστω και με το δικο του πλαισιο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή