Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Βαρύτατοι υβριστικοί χαρακτηρισμοί ενάντια στο ΚΚΕ σε άρθρο του Θ. Καρτερού στην "Αυγή" (και η απάντηση)

Άλλοθι είσαι, ηλίθιε!
Καρτερός Θανάσης|24.07.2014

Τι είναι η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε τον Ιούλη του '74; Μια άλλη μορφή της δικτατορίας των μονοπωλίων. Και τα γεγονότα επιβεβαιώνουν πόσο υποκριτική είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που υπερασπίζονται τον τυπικό χαρακτήρα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν το ίδιο, ισχυριζόμενα ότι η κυβερνητική πολιτική αποτελεί εκτροπή από αυτή τη δημοκρατία.


Αυτά λέει η ηγεσία του ΚΚΕ με αφορμή τα σαράντα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Για να αποδειχτεί έτσι για άλλη μια φορά πώς, όταν παίρνει κανείς έτοιμες θέσεις από το ντουλάπι της θεωρίας του και τις φοράει σαν καπέλο στην πραγματικότητα, βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από την πραγματικότητα. Όσο κι αν καμαρώνει μπροστά στον δικό του καθρέφτη τη δική του επαναστατική καθαρότητα, γιατί δήθεν καταλαβαίνει και διακηρύσσει όσα άλλοι ή δεν καταλαβαίνουν ή υποκριτικά δεν ομολογούν.

Εννοείται ότι η θέση του σημερινού ΚΚΕ για το καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε στις 24 Ιουλίου του '74 δεν έχει καμιά σχέση με τη θέση του ΚΚΕ τότε. Γιατί τότε το ΚΚΕ έβλεπε την κατάρρευση της Χούντας και τον συνακόλουθο συμβιβασμό σαν αποτέλεσμα της λαϊκής απομόνωσης, της πάλης του λαού και της νεολαίας του, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της προδοσίας της Κύπρου. Δεν έγινε απλώς αλλαγή φρουράς τότε. Χύθηκε αίμα αγωνιστών, ανάμεσά τους και κομμουνιστών, για να συντελεστεί ο συμβιβασμός που γέννησε τη δημοκρατία της Μεταπολίτευσης.

Αν δεν μιλάς γι' αυτό. Αν δεν αντιλαμβάνεσαι την τεράστια διαφορά ανάμεσα στην ανοιχτή δικτατορία και την αστική δημοκρατία. Αν δεν καταλαβαίνεις το χάος που χωρίζει τη νόμιμη δράση του ΚΚΕ από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αν αραδιάζεις ανοησίες ότι δεν τρέχει και τίποτε που παραβιάζονται κάποια δικαιώματα -αυτά είναι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τσαμπουνάς ότι τα Μνημόνια είναι δήθεν εκτροπή από τη δημοκρατία. Τότε δεν είσαι ούλτρα επαναστάτης όπως νομίζεις. Άλλοθι είσαι, ηλίθιε!

Άλλοθι για όσους θέλουν τη δημοκρατία ανάπηρη, τους εργαζόμενους φιμωμένους, τους ανυπάκουους μαντρωμένους ή εξουδετερωμένους. Γιατί ο ταξικός χαρακτήρας της δημοκρατίας δεν είναι καραμέλα να την πιπιλάς επαναστατικά. Αλλά και τέτοια να ήταν, είναι άλλο πράγμα να την πιπιλάς από τα γραφεία σου στον Περισσό κι άλλο από τα ξερονήσια και τις φυλακές...

***
Ενα άρθρο που απαντήθηκε πριν καν γραφτεί...

Ο,τι θα μπορούσε να γράψει κάθε αστική εφημερίδα, π.χ. η «Καθημερινή», το έγραψε ο Θ. Καρτερός σε χτεσινό του άρθρο στην «Αυγή». Εγκάλεσε το ΚΚΕ γιατί δεν «χειροκροτεί» τη δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την πτώση της χούντας, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κατηγορεί ότι «δεν αντιλαμβάνεται την τεράστια διαφορά ανάμεσα στην ανοιχτή δικτατορία και την αστική δημοκρατία», ότι «δεν καταλαβαίνει το χάος που χωρίζει τη νόμιμη δράση του ΚΚΕ από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης» (!), ότι δεν τιμά τους αντιδικτατορικούς αγώνες. Το ΚΚΕ, λέει ο Καρτερός, δεν τα έλεγε αυτά το 1974! Και καταλήγει στην εξωφρενική θέση ότι έτσι γίνεται άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική!

Ο Θ. Καρτερός κλήθηκε να φρονιμέψει το ΚΚΕ, επειδή αυτό δεν υμνεί την αστική δημοκρατία και δεν «κάνει το σταυρό του» που δεν είναι φυλακή ή εξορία, δεν εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην αστική τάξη. Το ΚΚΕ επιμένει να αναδεικνύει στους εργαζόμενους, αξιοποιώντας μάλιστα την πείρα 40 χρόνων, ότι η αστική δημοκρατία δεν είναι δημοκρατία για όλους, αλλά για τους λίγους. Τα παραδείγματα που το αποδεικνύουν είναι πολλά και μάλλον ο Θ. Καρτερός τα «αγνοεί» συνειδητά.

Ο Θ. Καρτερός καταφεύγει στη διαστρέβλωση, υποστηρίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για το αν υπάρχουν ή όχι δημοκρατικά δικαιώματα και ότι δεν λέει τίποτα για τους αγώνες του λαού την αντιδικτατορική περίοδο. Πού τα είδε αυτά, αυτός ξέρει. «Δεν είδε» άραγε ο αρθρογράφος της «Αυγής» την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα και την ομιλία του Μ. Μαΐλη, η οποία διανεμήθηκε ολόκληρη στον Τύπο και στην οποία τονιζόταν: «Η δικτατορία κατέρρεε υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής που προκάλεσε σειρά γεγονότων, με κορυφαίο το Πολυτεχνείο και τους νεκρούς του, και κείνες τις μέρες το χουντικό πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου, που το ακολούθησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο συμβιβασμός, με την άμεση εμπλοκή και αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, έγινε για να αποφευχθούν δύσκολα ελεγχόμενες αντιδράσεις του λαϊκού παράγοντα καθώς και για ν' αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω του Κυπριακού, αλλά και της διαμάχης που άρχιζε στο Αιγαίο».

«Δεν είδε» καν πώς ξεκινά η ανακοίνωση του Κόμματος που υποτίθεται πως σχολιάζει. «Δεν είδε» ότι αυτή αρχίζει υπογραμμίζοντας πως «το ΚΚΕ τιμά όλους όσοι βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και διώχτηκαν, όλους όσοι συνέβαλαν στον αντιδικτατορικό αγώνα».

«Δεν είδε» στην προαναφερόμενη ομιλία το απόσπασμα ότι «το ΚΚΕ παλεύει από την ίδρυσή του ενάντια στην καταστολή της ταξικής πάλης, του εργατικού κινήματος και φυσικά του ίδιου, ως κόμματος της εργατικής τάξης. Απ' αυτήν τη σκοπιά, διεκδικεί δικαιώματα και ελευθερίες, όσο είναι δυνατό αυτό στο καπιταλιστικό σύστημα. Διεκδίκησε και τη δημόσια ανοιχτή δράση του μετά από 27 συνεχή χρόνια παρανομίας. Και το 1974, επιδίωξε και πέτυχε ντε φάκτο τη νομιμοποίησή του, αξιοποιώντας και την υποχώρηση του αντικομμουνισμού στο λαό».

Και για την ιστορία, να πούμε ότι ήταν ακριβώς 24 Ιούλη του 1974 όταν το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ τόνιζε με ανακοίνωσή του ότι «ο ελληνικός λαός δε βασανίστηκε, πάλεψε και μάτωσε επί 7,5 χρόνια για να συντελεστεί μία μεταμφίεση του ζυγού του». Ηταν Γενάρης του 1975 όταν η 2η Ολομέλεια της ΚΕ υπογράμμιζε: «...Το γεγονός ότι η αντικατάσταση της δικτατορίας έγινε από τα πάνω, με συμβιβασμό ανάμεσα στη χούντα, τους ιμπεριαλιστές και τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, καθόρισε τον περιορισμένο χαρακτήρα της μεταβολής της 23ης του Ιούλη. Στην εξουσία ήρθαν οι συντηρητικές δυνάμεις. Πρόκειται για αναγκαστική αλλαγή μορφής εξουσίας των μονοπωλίων, εγχώριων και ξένων...». Τι λέει η προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που τόσο ενόχλησε τον αρθρογράφο της «Αυγής» (και όχι μόνο); «Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική, είναι η άλλη μορφή της δικτατορίας των μονοπωλίων»...

Γ

14 σχόλια:

 1. Η "Αυγή" φαντάζομαι ότι αναλαμβάνει πλήρως, ως οφείλει, την ευθύνη αυτού του άρθρου, την μέρα που διαλύεται το ΚΚ Ουκρανίας και λίγο μετά τη δολοφονία στελέχους του και του προπηλακισμού άλλων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τυχαία σύμπτωση...λέμε τώρα...

   Κατά τ'άλλα το άρθρο Καρτερού, με μερικές διαφοροποιήσεις, άνετα το έγραφε κάποιος του (ουτε)Ε(ουτε)Α.

   Διαγραφή
  2. Τι ευθυνει να αναλαβει ο κρυφοφααιστας μωρε... Αυτος παιζει να πανηγυρισε για τη δολοφονια...
   Αυτος ο συκοφαντης εχει γινει ισαξιος του Κουτσογιωργα και η φυλλαδα του πρεπει να μετονομαστει σε αυγηανη ..

   ratm

   Διαγραφή
 2. http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=8047690

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν βγάζει νόημα το κείμενο... Τι σχέση έχει η πρώτη παράγραφος του κειμένου με την τρίτη και την τέταρτη; Ποια είναι η αλλαγή στην θέση του ΚΚΕ από το 1974; Πού στην ανακοίνωση του κόμματος εξάγεται το συμπέρασμα ότι αυτό δεν διαχωρίζει την σημασία μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας; Γιατί ταυτίζεται (λανθασμένα) το πιο πάνω δίπολο με το αντίστοιχο της αστικής δημοκρατίας και της ανοιχτής δικτατορίας; Πότε το ΚΚΕ είπε "ότι δεν τρέχει τίποτα που παραβιάζονται κάποια δικαιώματα" και τι σχέση έχει με όλο το υπόλοιπο κείμενο; Ποιος είναι αυτός ο απαράδεκτος και γιατί υπάρχει εφημερίδα που του επιτρέπει να αρθρογραφεί με τόσο κακογραμμένο και ακατανόητο κείμενο;

  καρέτα καρέτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καθόλου τυχαίος, ούτε κάποιος άχρηστος ο Καρτερός.

   Διαγραφή
 4. Τον ίδιο βρωμερό ρόλο έπαιζαν οι σοσιαλδημοκράτες και πριν επιβληθεί η ναζιστική δικτατορία. Αντικομμουνισμός, παραχάραξη της ιστορίας, δημαγωγία και χειραγώγηση, καλλιέργεια μύθων και αυταπατών, εκθείαση των αστικών θεσμών της "δημοκρατίας" στη λογική του "μικρότερου κακού", παραπομπή όλων των λύσεων σε εκλογές και στα δικαστήρια, υπονόμευση και διάσπαση του εργατικού κινήματος, και καλλιέργεια απαισιοδοξίας και απογοήτευσης μέχρι την ολοκληρωτική επικράτηση του ναζισμού οπότε η πλειοψηφία των οπορτουνιστών συνεργάστηκε μαζί του και οι υπόλοιποι πήγαν φυλακή ώστε να "ηρωοποιηθούν" για μελλοντική παρόμοια χρήση. Ίδιο ρόλο παίζουν σήμερα τα καθάρματα στην πλάτη του κόσμου, ο οποίος ασφαλώς έχει μεγάλες ευθύνες γι' αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "Τι Παπάγος τι Πλαστήρας, όλοι οι σκύλοι μια γενιά!" Πέστε μου μια φορά που να μην επαληθεύτηκε το Ζαχαριαδικό απόφθεγμα!
  Μωρέ σοσιαλφασισμός και άγιος ο Θεός!

  λαθραναγνώστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω πως πρέπει να επιστρέψω σε δημοσιεύσεις από το βιβλίο του Ντατ...

   Διαγραφή
  2. Στο μυαλό μου είσαι;
   Σελίδα 32, μια περιεκτική παράγραφος "το όνειρο μιας τρίτης εναλλακτικής ....... Χίτλερ ή του Μουσολίνι".

   Βασικά, και οι 4 παράγραφοι στη σελίδα 32 και η πρώτη της σελίδας 33.

   τσαφ

   Διαγραφή
  3. Μαζί και η παράγραφος που αρχίζει στην τελευταία γραμμή της σελίδας 31.
   Είναι ταμάμ σου λέω.

   Άρα, όλη η σελίδα 32 και η πρώτη παρ της σελίδας 33.

   τσαφ

   Διαγραφή
 6. Παχιά λόγια, θολές θέσεις, χοντρές προσβολές, μουντό (κίτρινο) ύφος.
  Ο μικροαστός έπιασε πένα και βγάζει χολή.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Από πότε γράφει ο Μανδραβέλης στην Αυγή?

  ΑπάντησηΔιαγραφή