Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Πλαστή η συνέντευξη με τον Αλεξάντερ Κοντακόφσκι σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ

Στις 23 του Ιούλη, η αστική ελληνική εφημερίδα "Βήμα" δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο "Οι φιλορώσοι κατείχαν πυραύλους Buk παραδέχεται ηγέτης των αυτονομιστών" με θέμα "αποκαλύψεις" του ηγέτη των ρωσόφωνων στο Ντόνετσκ Αλεξάντερ Κοντακόφσκι σε συνέντευξή του στο Reuters. Γράφει λοιπόν σχετικά το έντυπο του ΔΟΛ:
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών του Ντονέτσκ παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι οι φιλορώσοι σε γειτονική περιοχή είχαν στην κατοχή τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς Buk, οι οποίοι πιστεύεται ότι κατέρριψαν την πτήση MH17.

«Γνωρίζω ότι μια συστοιχία Βuk ήρθε από το Λουχάνσκ» είπε ο Αλεξάντερ Κοντακόβσκι, διοικητής του τάγματος του Βοστόκ στην αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ».

«Πιθανότατα την έστειλαν πίσω για να εξαφανίσουν τις αποδείξεις της ύπαρξής της» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Ρωσία.
Σήμερα εμφανίστηκαν δύο πηγές (1, 2) σύμφωνα με τις οποίες η ρωσική τηλεόραση έδειξε ήδη ότι το βίντεο της συνέντευξης  ήταν μοντάζ του Reuters που "έκοβε και έραβε" για να παράξει τις "δηλώσεις" που έχει ανάγκη η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ. Στο ένα από τα δύο άρθρα αναφέρεται ότι μεθοδολογικά, η απάτη μπόρεσε να ξεσκεπαστεί επειδή ο Κοντακόφσκι είχε ο ίδιος αντίγραφο του βίντεο της πραγματικής συνέντευξης κι έτσι αναδείχθηκαν τα σημεία που είχαν υποστεί μοντάζ.

Στο ρεπορτάζ της 24ης Ιούλη του Ria Novosti, αναφέρεται ότι ο Κοντακόφσκι είπε ότι έχει αντίγραφο του βίντεο της πραγματικής συνέντευξης σε συνέντευξή του στο RT, ενώ αρνήθηκε ότι το περιεχόμενό της ήταν αυτό που παρουσίασε το Reuters δηλώνοντας, μεταξύ άλλων: "Συζητούσαμε θεωρητικές υποθέσεις αλλά μια απλή φράση δέσποζε σαν κόκκινη γραμμή: ότι δεν έχω πληροφορίες πως οι ένοπλοι ρωσόφωνοι έχουν οποιοδήποτε τέτοιο όπλο [όπως οι BUK]".

2 σχόλια:

  1. Τι σημασία έχει αν ήταν αληθινή, ψεύτικη ή οτιδήποτε άλλο, το θέμα είναι ότι όλος ο κόσμος θα πιστεύει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά. Στη σωρεία ψεμάτων για τη Β. Κορέα ή για το ΚΚΕ η ίδια θεμελιώδης προπαγανδιστική αρχή δεν ισχύει; 10.000 διαβάζουν την είδηση, 100 τη διάψευση. Αλλά δεν ελέγχει μια τάξη τα ΜΜΕ για να περνάει την ώρα της. Για κάποιο σκοπό τα ελέγχει, με φυσιολογικά αποτελέσματα.

    Αυτό όχι μόνο δεν αλλάζει ότι κι εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας δουλειά, υπαγορεύει να την κάνουμε καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή