Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Εκτός απ' τον χάρτη, μήπως να κοκκίνιζε και κανας άλλος;

Συνήθως, η αναθεώρηση της ιστορίας παίρνει χρόνο και γίνεται αργά και σταδιακά. Όχι στον ΣΥΡΙΖΑ! Στον ΣΥΡΙΖΑ κάθε σήμερα αναθεωρεί κάθε χθες. Διάβαζα, για παράδειγμα, μια "εσωκομματική κριτική" του Μάριου Κρητικού χθες, και διαβάζοντας πέφτω πάνω στο ακόλουθο διαμάντι:
Θα θυμίσω λοιπόν ότι η γραμμή του κόμματος ήταν να «κοκκινίσει ο χάρτης », και δεν κοκκίνισε...
Φυσικά, έμεινα στήλη άλατος. Πότε ήταν "η γραμμή" του ΣΥΡΙΖΑ για την τριπλή εκλογική αναμέτρηση του Μάη "να κοκκινήσει ο χάρτης"; Ούτε χρωματολογικά δεν βγάζει νόημα αυτό, όχι πολιτικά! Η γραμμή που θυμάμαι εγώ (δυο μήνες πέρασαν όλοι κι όλοι διάολε!) ήταν μάλλον να ενωθεί το ροζ και το μαύρο για να "φύγουνε":

Δελαστίκ

Βούτσης

Σκουρλέτης και Σακελλαρίδης

Τσίπρας

ΔούρουΑλλά ας πούμε ότι ταυτόχρονα με το "Χρυσαυγίτες, ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ", υπήρχε κι άλλο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν το πήρα χαμπάρι εγώ. Μπήκα λοιπόν στο google και έβαλα "να κοκκινήσει ο χάρτης", να δω για ποια "γραμμή" του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ο Μάριος Κρητικός.

Βγαίνουν 12 αποτελέσματα όλα κι όλα, και μαντέψτε ποιο είναι το πρώτο στη σειρά εμφάνισης.

Μια δήλωση για τις εκλογές του Γιάννη Ιακωβίδη...της Λαϊκής Συσπείρωσης:
Γιάννης Ιακωβίδης: Να κοκκινίσει ο χάρτης στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές..
Τι άλλα αποτελέσματα βγάζει το google για τη φράση;

-Ένα άρθρο του Βένιου Αποστολόπουλου στην Αυγή, στις 3 Ιούνη, το οποίο δημοσιεύτηκε και στην Εφσυν και στο μπλογκ του συγγραφέα (τρία αποτελέσματα στα δώδεκα, δηλαδή), και λέει, "κριτικά" κι αυτό:
Υπάρχουν λάθη πολιτικής εκτίμησης, όπως ο περίφημος στόχος «να κοκκινίσει ο χάρτης»
"Ο περίφημος στόχος"; Μα πού στο καλό διατυπώθηκε αυτός ο "περίφημος στόχος", που όλο αναφέρεται ως διάσημος αλλά στην πράξη μόνο από υποψήφιο της Λα.Συ διατυπώνεται;

- Στις 2 Φλεβάρη, το Enosy δημοσίευσε άρθρο του Μάριου Κρητικού, αυτού δηλαδή που λέει ότι η γνωστή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπιασε τόπο, όπου ... και πάλι ο ίδιος χρησιμοποιεί μια έκφραση παραπλήσια μ' αυτή που είναι η υποτιθέμενη "γνωστή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ":
Η πολιτική κατεύθυνση για το κλείσιμο αυτής της ψαλίδας, όπως αυτή καταγράφεται στους χειρισμούς για την προετοιμασία της εκλογικής μάχης των δημοτικών εκλογών, στοχεύει πρώτιστα στην αναζήτηση “κατάλληλων μεθοδεύσεων” που αποφέρουν αριθμούς (να βαφτεί ο χάρτης “κόκκινος”) και όχι στην ανατροπή κοινωνικών συσχετισμών.
- Στις 21 Μάη, πάλι το Enosy δημοσιεύει ένα ανώνυμο άρθρο του "ΣΥΡΙΖΑ των μελών" όπου και πάλι λέγεται -- "κριτικά" πάντα:
Άλλωστε, στο όνομα της κατά φαντασίαν νικηφόρας γραμμής «να κοκκινίσει ο χάρτης» εκδιώχθηκαν πρόσωπα και σχήματα που είχαν υπηρετήσει την αριστερή πολιτική.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν η γραμμή ήταν "κατά φαντασίαν νικηφόρα", ή αν η φαντασία συνίσταται στο ότι βαφτίζεται μετά πάσης βεβαιότητας και άνεσης "γραμμή του κόμματος" ένα τέτοιο σύνθημα. Ας δούμε τα υπόλοιπα αποτελέσματα του google: 

- Στις 5 Ιούνη, πάλι ο Βένιος Αποστολόπουλος, που έχει ήδη τρία από τα δώδεκα αποτελέσματα για τη φράση, μας δίνει το τέταρτο από τα δώδεκα σε άρθρο του στο RP Project, μιλώντας, εξωφρενικά, για "αρχική θέση" του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτή η "θέση" εμφανίζεται μόνο στα δικά του άρθρα και στου Κρητικού (και σε συνέντευξη υποψηφίου της Λα.Συ!):
Σ’ αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε ιδιαίτερα η αρχική θέση «Να κοκκινίσει ο χάρτης». Το οποίο μεταφράζεται «να κάνουμε το παν ώστε να εκλεγούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες υποστηριζόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ».
- Τελευταία συναφής χρήση της φράσης είναι στις 12 Απρίλη, σε παρουσίαση υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις περιφερειακές/δημοτικές στην ιστοσελίδα του "Στο Κόκκινο". Εκεί γράφεται:
Από την πρώτη στιγμή για μας οι εκλογές αυτές ήταν μια πολιτική μάχη. 3 κάλπες, μια επιλογή: να νικήσουμε. Η νίκη για μας δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων. Ούτε αυτοσκοπός για να “κοκκινίσει” ο χάρτης την βραδιά των εκλογών.
Αυτά δείχνει το διαδίκτυο για την "γραμμή του κόμματος", τον "περίφημο στόχο" και την "αρχική θέση" του ΣΥΡΙΖΑ "να κοκκινήσει ο χάρτης" στις εκλογές του Μάη. Ούτε μία δήλωση στελέχους, ούτε μία ανακοίνωση οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ που να κηρύττει τέτοιο "στόχο." Μόνο αναφορές στο ότι "η γραμμή" είναι "γνωστή", από τρία συγκεκριμένα άτομα (ακριβέστερα, δύο συν ένα ιστολόγιο). Μια και μοναδική δήλωση υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ που όμως λέει ότι ... δεν είναι και αυτοσκοπός κάτι τέτοιο. Και...μια δήλωση υποψηφίου του...αντιπάλου, της Λαϊκής Συσπείρωσης δηλαδή.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

1 σχόλιο:

  1. Ωχ μωρέ, αφού μιλάνε με στόμφο απλά για να κάνουν εντύπωση... αλλού είναι η ουσία της δουλειάς τους. Και όλη αυτή η μπουρδολογία είναι κομμάτι της φύσης του χώρου, δεν το αντιλαμβάνονται σαν αρνητικό. Και πίσω απ' αυτό, κάνουν τις δουλειές τους μια χαρά. Σαν τις κουτσομπόλες του χωριού.

    Ντρικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή