Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Από τη συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη στα "Παραπολιτικά"

Ο κ. Αναγνωστάκης, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, μας είπε το ότι έκανα πρόταση γα τη «Μικρή ΔΕΗ» δεν σημαίνει καμία δέσμευση για την προεδρική εκλογή. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι χθες διάβασα στην κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ένα άρθρο του Γ. Μηλιού που λέει ότι είναι εκτός προγράμματος η συνεργασία με την κεντροαριστερά. Ή αυτοδυναμία ή τίποτα.

Προφανώς και δεν ταυτίζεται η στάση που είχε κάποιο κόμμα στο ζήτημα της ΔΕΗ ή μεθαύριο σε αυτό του αιγιαλού με το τι θα κάνει στο ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ. Γι’ αυτό και ανέφερα ότι ένα κάβος είναι το θέμα της εκλογής του ΠτΔ. Εμείς έχουμε πει με απόλυτη σαφήνεια ότι ο ΠτΔ πρέπει να εκλεγεί από μια βουλή η οποία θα αντιστοιχεί στους πραγματικούς συσχετισμούς, γνήσιους πολιτικούς συσχετισμούς και όχι από την παρούσα βουλή που θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνεται στους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς.Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το οποίο διατύπωσε ως πρόταση συνεργασιών στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή που κινείται στην ίδια δοκιμασμένη αντίληψη την οποία είχε τα τελευταία 2 χρόνια και στις εκλογές του Μαΐου και στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, είναι το εξής. Όχι μια μονομερής απεύθυνση προς τη λεγόμενη κεντροαριστερά είτε την αυτοπροσδιοριζόμενη ως κεντροαριστερά, ούτε μονομερώς προς αυτό που ονομάζουμε χώρο της ιστορικής αριστεράς, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ή το ΚΚΕ. Θεωρούμε ότι τα χαρακτηριστικά της παρούσα συγκυρίας είναι τέτοια που θα πρέπει να καλέσουμε σε συστράτευση όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ηττηθεί η μνημονιακή πολιτική, αλλά ταυτόχρονα και αυτό έχει σημασία να συμφωνούν σε μια πραγματική εναλλακτική φάση η οποία αποτελεί δέσμευση και του ΣΥΡΙΖΑ και αυτών που καλούμε σε συνεργασία απέναντι στον ελληνικό λαό.

Δεν λέει αυτό ο κ. Μηλιός…Ήταν προσωπικές οι απόψεις του κ. Μηλιού;

Προφανώς ότι γράφεται από έναν άνθρωπο σε ένα άρθρο πρωτίστως εκφράζει τη δική του γνώμη και αυτό είναι απολύτως θεμιτό και φωτίζει μέσα από το δικό του τρόπο την προσέγγισή του στο θέμα των συμμαχιών. Για το θέμα της αυτοδυναμίας που το θεωρώ αρκετά κρίσιμο η προσπάθεια να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτικά αυτοδύναμος στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν πρέπει να αντιστρατεύεται μια πολιτική ανοιγμάτων και συμμαχιών. Πολύ περισσότερο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απέναντί του πάρα πολλές δυνάμεις και δεν αρκεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 155 ή 156 εδρών, αλλά σημασία έχει να εξασφαλίσει ευρύτερες πλειοψηφικές συναινέσεις στην ίδια την κοινωνία.

Άρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιτύχει κυβερνητική πλειοψηφία στις εκλογές θα επιδιώξει συνεργασίες;

Και κυρίως, θα σας έλεγα, στην ίδια την κοινωνία. Και αυτό είναι πολύ βασικό.

Προς ποια κατεύθυνση θα γίνουν τα ανοίγματα; Θα είναι αμφίπλευρα;

Σας ανέφερα ήδη ότι η απεύθυνσή μας είναι αμφίπλευρη. Αλλά, κυρίως, μας ενδιαφέρει η βάση αυτής της πολιτικής συνεννόησης. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε όσους αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να απαγκιστρωθούμε ή να απεμπλακούμε από το μνημόνιο, να ακολουθήσουμε έναν εναλλακτικό δρόμο ανάπτυξης όπου θα προτάσσεται το κοινωνικό συμφέρον, θα εξασφαλίζεται στην πλειοψηφία των πολιτών η πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Αυτά είναι πολύ βασικά ζητήματα και συμφωνούν και σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και αυτή είναι βάση της συνεργασίας.

Το Ποτάμι πως το βλέπετε; Πως το αντιλαμβάνεστε στο πολιτικό φάσμα; Θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με το Ποτάμι;

Το Ποτάμι έχει τόσες ασάφειες στο λόγο του, ώστε το ίδιο δεν επιτρέπει σε κάποιον να το κατατάξει κάπου. Άρα, λοιπόν, αν θέλει να έχει μια σοβαρή διακριτή πολιτική οντότητα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το πρόγραμμά του, ποιες είναι οι θέσεις του. Θεωρώ ότι απέχει πολύ ακόμα από το να το πετύχει αυτό.

Προεκλογικές συνεργασίες μπορούν να υπάρξουν; Κάποιοι λένε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ ή με το κομμάτι εκείνο της ΔΗΜΑΡ που προσανατολίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά στο πλαίσιο που είχε γίνει και με την κ. Μπακογιάννη και τη ΝΔ στις δεύτερες εκλογές του 2012.

Θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τους άλλους πολιτικούς χώρους και τη ΔΗΜΑΡ σύμφωνα με τις δικές τους επεξεργασίες και τη δική τους διακριτή πολιτική παρουσία και οντότητα. Στο κάλεσμα που έχουμε κάνει προφανώς χωράει και η ΔΗΜΑΡ. Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν συγκεκριμένες κινήσεις και βήματα που θα έχουν μια φερεγγυότητα πρώτα απ’ όλα στον ίδιο τον κόσμο.

Με αφορμή το θέμα της ΔΕΗ επανέρχεται το ερώτημα για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν βγει κυβέρνηση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών ΔΕΚΟ. Θα ακυρώσετε τις ιδιωτικοποιήσεις, θα διεκδικήσετε την επανακρατικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα;

Θα επιδιώξει να επανακάμψουν υπό δημόσιο έλεγχο όλες αυτές οι στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις και αυτός είναι ο στόχος. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα υπάρχουν πολλά μέσα και πάρα πολλοί τρόποι. Πρώτα και κύρια θέλουμε να στηριζόμαστε από τον ίδιο τον κόσμο, να συμφωνεί ο κόσμος με αυτό.

Αυτό θα γίνει και με τις τράπεζες; Γιατί η κυβέρνηση λέει ότι με αυτά που λέτε λειτουργείτε αποτρεπτικά για το επενδυτικό κλίμα στη χώρα.

Μα αυτό που συμβαίνει για παράδειγμα με τη «Μικρή ΔΕΗ» δεν έχει να κάνει με κάποια καινούργια επένδυση. Διότι, οι ήδη υφιστάμενες μονάδες, υποδομές και λιγνιτωρυχεία περνάνε σε κάποιους ιδιώτες. Δεν ήρθαν κάποιοι ιδιώτες να επενδύσουν στη χώρα φέρνοντας χρήματα, αλλά ίσα – ίσα που παίρνουν σε αρκετά ευτελές τίμημα απ’ ό,τι φαίνεται την εκμετάλλευση κάποιων πλουτοπαραγωγικών υποδομών της χώρας και ταυτόχρονα τους εγγυώνται και τις αποδόσεις και τους δίνουν και πελάτες. Αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με νέες επενδύσεις ή με τον «ελεύθερο ανταγωνισμό».

Με τις τράπεζες υπήρξε όλη αυτή η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που αποτελεί ένα τεραστίων διαστάσεων οικονομικό σκάνδαλο. Διότι, αυτοί που της χρεοκόπησαν, ξαναπαίρνουν ένα μεγάλο μέρος των μετοχών τους, δηλαδή οι παλιές διοικήσεις, σε τιμές υποδεέστερες από τα χρήματα που είχε βάλει το ελληνικό δημόσιο για να τις ανακεφαλαιοποιήσει και να τις στηρίξει. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε σε κάθε περίπτωση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και θα το επιχειρήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου