Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014

Ο Πολ Ποτ δεν ήταν και δεν είναι κομμουνιστής (Ι)

Ο Πολ Ποτ δεν ήταν και δεν είναι κομμουνιστής:
Ποιος ήταν και παραμένει υπεύθυνος για την γενοκτονία στην Καμπότζη;
Αρχική δημοσίευση Challenge-Desafio, PL Magazine Supplement, 19 Φεβρουαρίου 1986
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Οι απολογητές του καπιταλισμού επινοούν διαρκώς ψέματα για να "αποδείξουν" πόσο φρικτός είναι ο κομμουνισμός. Πρόσφατα, ένα από τα αγαπημένα τους παραμύθια αφορά τις μαζικές σφαγές στην Καμπότζη από τους υποτίθεται "κομμουνιστές" Ερυθρούς Χμερ του Πολ Ποτ. Πολλά άρθρα, ένα-δύο βιβλία και τουλάχιστον μια μεγάλης προβολής ταινία, το "The Killing Fields", επικεντρώθηκαν στις θηριωδίες των Ερυθρών Χμερ. Ο Πολ Ποτ κοντεύει να αντικαταστήσει τον Ιωσήφ Στάλιν ως ο υπαριθμόν ένα στην λίστα διαχρονικά μισητών στόχων των καπιταλιστών.


Αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Ο σύντροφος Στάλιν ήταν σπουδαίος κομμουνιστής. Ο Πολ Ποτ όμως δεν ήταν ποτέ κομμουνιστής. Ορισμένα πρόσφατα βιβλία, τα οποία γράφτηκαν από δυτικούς ειδικούς για την Καμπότζη και τα οποία χρησιμοποιούν τεκμήρια που ανέκυψαν μετά την πτώση του Πολ Ποτ το δείχνουν ξεκάθαρα. Τα βιβλία αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν με προσοχή· οι συγγραφείς τους είναι είτε φιλοβιετναμέζοι ρεβιζιονιστές (Vickery, Chandler, Thion), είτε φιλελεύθεροι ιμπεριαλιστές (Shawcross). Τα γεγονότα που αποκαλύπτουν έχουν αξία, όχι οι δικές τους απόψεις και αναλύσεις των γεγονότων, οι οποίες νοθεύονται από τις αντικομμουνιστικές τους αξίες.

"Ερυθροί Χμερ" (oι Χμερ είναι μεγάλη εθνοτική ομάδα της Καμπότζης) ήταν το όνομα που δόθηκε στους αντάρτες αγρότες υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Καμπότζης (CPK). Για να δούμε πώς το CPK μετατράπηκε σε ένα τσούρμο αντικομμουνιστών δολοφόνων, είναι βασικής σημασίας λίγη ιστορία.

Ιστορία της αριστεράς της Καμπότζης

Το 1951, το παλιό Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδοκίνας (ICP), στο οποίο δέσποζαν ο Χο Τσι Μινχ και οι Βιετναμέζοι, διασπάστηκε σε βιετναμέζικες, λαοτιανές και καμποντιανές ομάδες. Όπως το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα στο σύνολό του την περίοδο εκείνη, οι ομάδες αυτές είχαν σαπίσει από τον εθνικισμό και ήταν πρόθυμες να συμβιβαστούν με "προοδευτικούς" (αντι-αποικιοκράτες) καπιταλιστές. 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ένας αριθμός από έντονα εθνικιστές φοιτητές που επέστρεφαν από τη Γαλλία ενώθηκαν με τα παλιά μέλη του ICP. Σ' αυτούς περιλαμβανόταν οι μελλοντικοί ηγέτες των Ερυθρών Χμερ Πολ Ποτ (πραγματικό όνομα: Σάλοθ Σαρ), Ιένγκ Σαρί και Κιού Σαμπάν. Αυτές οι δύο ομάδες δημιούργησαν το CPK το 1960, αλλά η ύπαρξή του κρατήθηκε μυστική ως το 1977, πολύ μετά την κατάληψη εκ μέρους του της εξουσίας. Προφανώς, επρόκειτο για άνευ αρχών παραχώρηση στον αντικομμουνισμό των εθνικιστών πρώην φοιτητών. Όπως θα δούμε, όταν ο αντικομμουνισμός δεν χτυπιέται, εξαπλώνεται. 

Η καταστολή της μοναρχικής κυβέρνησης του Πρίγκηπα Σιανούκ ανάγκασε σύντομα το κόμμα στην παράνομη δραστηριότητα. Οι περισσότεροι κομμουνιστές του παλιού ICP εγκατέλειψαν την πάλη και επέστρεψαν στο Βόρειο Βιετνάμ. Έμεινε μόνο η ομάδα του εθνικιστή Πολ Ποτ.

Όταν ξεκίνησε αγροτική εξέγερση το 1967 στην περιοχή Samlaut, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, η ομάδα του Πολ Ποτ ενώθηκε μ' αυτή. Μη όντας κομμουνιστές σε τίποτε παρά στο όνομα, υιοθέτησαν μια γραμμή με την οποία σκέφθηκαν ότι μπορούσαν εύκολα να κερδίσουν κάποιους αγρότες: ότι οι πόλεις (που ήταν οι τόποι κατοικίας των απόντων γαιοκτημόνων και του εκμεταλλευτικού κράτους που φορολογούσε τους αγρότες) και όλοι όσοι ζούσαν στις πόλεις ήταν ο εχθρός -- μαζί και οι επαγγελματίες, οι δάσκαλοι, κι οι εργάτες.

Η ρομαντική σύνδεση με την αγροτική τάξη είναι για πολύν καιρό χαρακτηριστικό των αστών ριζοσπαστών. Στη Ρωσία, η πρώτη πολεμική του Λένιν (1895) ήταν ενάντια στους Ναρόντνικους, τους "Φίλους του λαού." Οι μικροαστοί Ναρόντνικοι κήρυτταν επίσης τον αγροτικό κοινοτισμό στα λόγια αλλά στην πράξη ασκούσαν αιματηρή τρομοκρατία. Ο Vickery ανακαλύπτει άλλη μια μεγάλη ομοιότητα ανάμεσα στους Ερυθρούς Χμερ και τους αγρότες αντάρτες Αντόνοφ και Τάμποφ που έδρασαν στη δυτική Ρωσία κατά τον εμφύλιο πόλεμο, πολεμώντας τους κομμουνιστές και τους μοναρχικούς με το ίδιο πάθος και τις ίδιες ανατριχιαστικές θηριωδίες.

Μαζί με την αγροτική αποστροφή για τις πόλεις, η φράξια του Πολ Ποτ ανέπτυξε ένα λυσσαλέο ρατσιστικό μίσος για οτιδήποτε Βιετναμέζικο. Το μίσος για το Βιετνάμ είναι μια εθνικιστική άποψη που ανέπτυξε η ελίτ της Καμπότζης, η οποία θυμόταν τις συγκρούσεις περασμένων αιώνων ανάμεσα σε Βιετναμέζους και Καμποντιανούς βασιλείς, και πώς οι ηγεμόνες του Βιετνάμ είχαν εκδιώξει τους Καμποντιανούς από το σημερινό δέλτα του Μεκόνγκ στο Βιετνάμ.

Το 1970, ο στρατός, υπό την ηγεσία του Lon No και με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ανέτρεψε τον Πρίγκηπα Σιανούκ. Οι ηγέτες των ΗΠΑ ξεκίνησαν τεράστιες βομβιστικές επιθέσεις ενάντια στον στρατό του Βόρειου Βιετνάμ και ενάντια στις γραμμές εφοδιασμού του στη Βορειοανατολική Καμπότζη. Οι βομβαρδισμοί σκότωσαν πολλές χιλιάδες αγροτών και κατέστρεψαν σχεδόν την αγροτική ζωή.

Καθώς αυξανόταν το μίσος για τις ΗΠΑ και για την κυβέρνηση Lon Nol, οι αγρότες συνέρρευσαν στον στρατό των Ερυθρών Χμερ. Αλλά επιστρέφοντας από το Βόρειο Βιετνάμ για να μπουν στο κίνημα, τα παλιά μέλη του ICP βρέθηκαν να θεωρούνται ύποπτα και ορισμένες φορές να δολοφονούνται από την ομάδα του Πολ Ποτ. Έτσι, το CPK, το οποίο πήρε την εξουσία τον Απρίλη του 1975, ήταν μια τεταμένη συμμαχία δύο διαφορετικών ομάδων. Των φιλοβιετναμέζων μελών του ICP και της φράξιας του Πολ Ποτ, που είχαν επιρροή σε διαφορετικές περιοχές, με την πρώτη να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Ανατολή (κοντά στο Βιετνάμ). Ακόμα και οι στρατιώτες τους φορούσαν διαφορετικές στολές.

Αρχίζουν οι μαζικές σφαγές

Αν και οι αντικομμουνιστές καλαμαράδες παριστάνουν την εκκένωση των πόλεων τον Απρίλη του 1975 ως θηριωδία, ακόμα και οι καπιταλιστές μελετητές παραδέχονται έμμεσα πως αυτή ήταν απαραίτητη (π.χ Zasloff και Brown, στο Ζητήματα του κομμουνισμού, Ιαν.-Φεβ. 1979, σελ. 34 — πρόκειται για περιοδικό που εκδίδεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αφοσιώνεται στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα με επικάλυμμα "ακαδημαϊσμού"). Για παράδειγμα, η πρωτεύουσα Πνομ Πεν είχε φθάσει σε πληθυσμό 2 εκατομμυρίων εξαιτίας του γεγονότος ότι είχαν καταλύσει εκεί περί τους 600.000 αγρότες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Όπως και στο Νότιο Βιετνάμ, οι ΗΠΑ είχαν εντελώς καταστρέψει την αγροτική οικονομία, ώστε να εξαλείψουν την αγροτική κοινωνία στην οποία αναπτύχθηκαν οι Ερυθροί Χμερ. Για να τραφεί η Πνομ Πεν χρειαζόταν τεράστιες εισαγωγές από τρόφιμα των ΗΠΑ, οι οποίες σταμάτησαν απότομα με την πτώση του Lon Nol. Αν δεν εκκενωνόταν ο πληθυσμός, θα είχε απλώς πεθάνει της πείνας.

Ανάμεσα στο 1975 και τις αρχές του 1977, δεν κυριαρχούσε καμία από τις δύο ομάδες στο CPK. Οι αντικομμουνιστές "ειδικοί" όπως ο John Barron και ο Anthony Paul (συγγραφείς του Φόνος σε μια τρυφερή γη – το ζευγάρι είναι πλήρους απασχολήσεως αντικομμουνιστές προπαγανδιστές στο Reader’s Digest) κι ο François Ponchaud (Καμπότζη, έτος μηδέν) δίνουν την εντύπωση ότι οι σφαγές έλαβαν χώρα σε όλη την περίοδο από το 1975 ως το 1979. Από αρχεία που διασώθηκαν και από εκατοντάδες συνεντεύξεις με πρόσφυγες και με όσους παρέμειναν στη χώρα, ο Michael Vickery δείχνει ότι τα πράγματα είχαν διαφορετική δομή. Αν και υπήρχαν περιστασιακά περιστατικά κτηνωδίας ενάντια σε πρώην κατοίκους των πόλεων σε περιοχές που έλεγχαν οι υποστηρικτές του Πολ Ποτ, οι μαζικές εκτελέσεις δεν ξεκίνησαν πριν το 1977, όταν η ομάδα Πολ Ποτ είχε παγιώσει την εξουσία της.

Ξεκίνησε μια αιματηρή εκκαθάριση όλων όσων ήταν ύποπτοι φιλοβιετναμέζικων συναισθημάτων ή θεωρούνταν ανεπαρκώς "φιλοαγροτικοί". Το 1978, οι φιλοβιετναμέζικες δυνάμεις που είχαν απομείνει στο CPK ξεκίνησαν εξέγερση, η οποία συνετρίβη με αγριότητα. Κατόπιν, η κυβέρνηση Πολ Ποτ  έσφαξε οποιονδήποτε είχε υποστηρίξει αυτή την ομάδα, καθώς και τους πολλούς κατοίκους βιετναμέζικης καταγωγής στην Ανατολική Καμπότζη. Αυτό οδήγησε στην εισβολή του Βιετνάμ το 1979. Οι Ερυθροί Χμερ δεν είχαν στήριξη άλλη από τον στρατό, και οι Βιετναμέζοι εγκατέστησαν εύκολα ένα ελεγχόμενο καθεστώς της ηττημένης φράξιας του ICP η οποία κυβερνά την Καμπότζη σήμερα.

7 σχόλια:

 1. Θυμίζω τι λέει ο ίδιος ο Πολ Ποτ για το πόση σχέση είχε με τον Μαρξισμό-Λενινισμό, στη συνέντευξη που έδωσε λίγο πριν πεθάνει (http://www.youtube.com/watch?v=BQMyX80jCF8)

  5:50:
  "Μελέτησα...δεν ήμουν πολύ καλός με το γράψιμο. Δεν ήμουν κακός μαθητής, ήμουν μέτριος."

  6:20:
  "Κατά τα άλλα, αναζητούσα βιβλία. Έψαχνα πρώτα στον ποταμό Σηκουάνα. [...] Αγόραζα βιβλία με 20-25 φράγκα. Τόσο έκαναν τα παλιά βιβλία. Τα αγαπούσα. Βιβλία όπως Η μεγάλη γαλλική επανάσταση. Δεν καταλάβαινα πολλά, αλλά συνέχιζα να τα διαβάζω. Η ιδέα που με έκανε ενθουσιώδη ήταν η ιδέα του κομμουναλισμού. Διάβασα για άλλα κινήματα σε άλλες χώρες, όπως του Μαχάτμα Γκάντι στην Ινδία."

  Δεύτερο μέρος της συνέντευξης: http://www.youtube.com/watch?v=3qhgmfnRJio

  0:03: "Όσο ήμουν στη Γαλλία δεν καταλάβαινα πολλά" (είχε εγκαταλείψει τις σπουδές του στη ραδιοτεχνολογία μετά από τρία χρόνια συνεχών αποτυχιών στις εξετάσεις και επέστρεψε αναγκαστικά στην Καμπότζη)
  0:28: "Δεν αντέγραψα κανέναν" [θεωρητικά]
  0:39: "Σε ό,τι αφορά την ερώτηση για το ποιο μοντέλο ακολούθησα, είναι συνδυασμός πραγμάτων, αλλά κυρίως με επηρέασε το τι είδα στη χώρα μου"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εχεις μαζέψει αρκετό υλικό. Προτείνω τη δημιουργία θεματικής ετικέτας για το θέμα Πολ Ποτ και αστικά καθεστώτα. Για να μπορούμε να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε όλα αυτά τα ποστ και να μη χαθουν μέσα στη ροή των αναρτήσεων.  metalorixos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωραία, θα φτιάξω ετικέτες "Καμπότζη" και "Ινδονησία" αντίστοιχα.

   Διαγραφή
 3. Ισως έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο έβλεπαν οι Βιετναμέζοι κομμουνιστές τον Πολ Ποτ και τους λόγους για τους οποίους το Βιετνάμ εισέβαλε στην Καμπότζη: ''Σαν διεθνιστική βοήθεια προς το λαό της Καμπότζης βλέπουμε την απελευθερωτική αποστολή που εκπληρώνουν τα βιετναμέζικα στρατεύματα ,ύστερα από παράκληση των πατριωτικών δυνάμεων του Ενιαίου Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης το 1979.Μαζί τους αγωνιστήκαμε ενάντια στις αιμοσταγείς συμμορίες του Πολ Ποτ που εξόντωσαν περισσότερους από 3 εκ.συμπατριώτες τους και που πρώτοι άρχισαν τις μαζικές επιθέσεις στα νοτιοδυτικά σύνορα του Βιετνάμ.Εκείνη την εποχή ,οι προδότες της επανάστασης στην Καμπότζη,Πολ Ποτ,Γιένγκ Σαρί,και Κχιέον Σαμφάν,καλυπτόμενοι πίσω από τον ισχυρισμό ότι τάχα οικοδομούν τον ''δικό τους σοσιαλισμό'' (στην πραγματικότητα,επρόκειτο για παρωδία του σοσιαλισμού)ετοίμαζαν ένα προγεφύρωμα για την εδραίωση των θέσεων των μεγάλων δυνάμεων στην Ινδοκίνα.Αν κατόρθωναν να διατηρήσουν το προγεφύρωμα αυτό,η χώρα μας θα μπορούσε να είχε περικυκλωθεί από τις δυνάμεις εκείνες που δεν θέλουν να συμβιβαστούν με την ανεξαρτησία του ενιαίου και ελεύθερου Βιετνάμ''(Χοάνγκ Τουνγκ,Γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΒιεντάμ.Προβλήματα Ειρήνης και Σοσιαλισμού,τεύχος 10,Οκτώβρης 1984).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ειναι ευρυτερο το θεμα
  κατω απο τη σημαια των κομμουνιστων εγιναν και αλλες επαναστασεις στον κόσμο που γρηγορα εκφυλιστηκαν Η πιο γνωστη ηταν η κινεζικη αλλά και η γιουγκοσλάβικη Ηταν κατα βάση αγροτικές επαναστασεις (οπως οι πράσινοι στην ρωσια-ουκρανια) που ομως μετα το 1917 επιζητουσαν και τη βοηθεια της ΕΣΣΔ αλλα και τη συμμαχια με το προλεταριατο στο αρχικο σταδιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για το ρόλο ΗΠΑ-Βρετανίας κυρίως
  http://www.thirdworldtraveler.com/US_ThirdWorld/US_PolPot.html
  http://www.globalresearch.ca/how-thatcher-helped-pol-pot/5330873
  https://www.globalpolicy.org/component/content/article/190/39190.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή