Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Έξι τακτικές συνέπειες από την σύντομη παρατήρηση για τον ιμπεριαλισμό

1. Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάς ή να αδιαφορείς για τις δυνατότητες, ακόμα και στην πιο επιθετική ιμπεριαλιστικά χώρα, να αποσταθεροποιηθεί η εξουσία της αστικής τάξης από μέσα. 

2. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάς ότι τίποτε δεν εξυπηρετεί την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία των λαών όσο η αποσταθεροποίηση των πιο επιθετικών ιμπεριαλιστικά αστικών τάξεων από τους δικούς τους πληθυσμούς.

3. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η διεθνής διάχυση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, της ιδεολογίας της χειραφέτησης της εργατικής τάξης από τα δεινά της εκμετάλλευσης και του πολέμου, είναι όπλο ενάντια και στις επιθετικότερες ιμπεριαλιστικά αστικές τάξεις του πλανήτη. Μην τους κάνεις τη ζωή ευκολότερη εγκαταλείποντας εκ των προτέρων την προσπάθεια να βρεις το δρόμο στην εργατική τους τάξη ως μάταιη. Ενθάρρυνε παντού την ανάπτυξη Κομμουνιστικών Κομμάτων που είναι σε θέση να χτυπήσουν την αστική συναίνεση σε τέτοιες χώρες, στήριξέ τα με ό,τι μέσο έχεις διαθέσιμο.

4. Ποτέ δεν πρέπει να αμελείς να κάνεις το παν για να μην μπουν οι εργατικές τάξεις άλλων χωρών απέναντι στη δική σου χώρα, για να τις εμποδίσεις να παρασυρθούν απ' τον σωβινισμό με το οποίο τις δηλητηριάζει η αστική τους εξουσία. Άρα ποτέ δεν πρέπει να χάνεις τη δυνατότητα να εκφράζεις έμπρακτα την αλληλεγγύη σου σ' αυτές όταν καταπιέζονται και καταστέλλονται "εθνικά".

5. Ποτέ δεν πρέπει όμως να υποτιμάς το πόσο πιο δύσκολο, πόσο πιο κοπιαστικό είναι να διεισδύσεις στο μυαλό και στην καρδιά των εργατικών τάξεων χωρών εκεί όπου κυριαρχεί ο αναπτυγμένος ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός. Και ποτέ δεν πρέπει, στο όνομα των τεσσάρων πρώτων τακτικών καθηκόντων, να "πουλάς" την εργατική τάξη λιγότερο αναπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών στο όνομα "ίσων αποστάσεων" από τις δικές τους αστικές τάξεις. Είναι ολέθριο λάθος να ξεχνάς ότι η σοσιαλιστική επανάσταση προδόθηκε απ' τη σοσιαλδημοκρατία παντού στη Δύση και νίκησε εκεί όπου οι λαοί είχαν πρότερη εμπειρία αποικιακής εκμετάλλευσης, πρότερη εμπειρία φασιστικής καταστολής και καταπίεσης, όπου έζησαν στον πετσί τους και συνεχίζουν να ζουν την απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα των καπιταλιστών. Όση περισσότερη ήταν αυτή η αιματηρή εμπειρία, τόσο λιγότερες οι ψευδαισθήσεις. Όσο λιγότερες οι ψευδαισθήσεις, τόσο μικρότερη η ισχύς της σοσιαλδημοκρατίας, τόσο μεγαλύτερο το θάρρος και η αντοχή των μαζών κα το ατσάλωμα της ηγεσίας τους στα δύσκολα του επαναστατικού αγώνα. 

6. Για να μπορέσεις να εκμεταλλευτείς επαναστατικά τις εσωτερικές αντιφάσεις ανάμεσα σε άνισα αναπτυγμένες αστικές τάξεις πρέπει πρώτα να φροντίσεις να αμυνθείς απέναντι στην δική τους προληπτική επίθεση στις δικές σου δυνητικές ιδεολογικές αντιφάσεις, αυτές που θα σου χτυπήσουν την πόρτα όταν βρεθείς απέναντι στα αδήριτα καθήκοντα της συγκεκριμένης ανάλυσης της συγκεκριμένης κατάστασης. Θα ανακαλύψουν κάθε ρωγμή στην ιδεολογική σου συγκρότηση και θα σε χτυπήσουν αλύπητα μέχρι να κάνουν τις ρωγμές ασυμφιλίωτα χάσματα και να σε διασπάσουν.

Και δυο λόγια συνθηματικά: Το ΚΚΕ δεν άντεξε τυχαία. Έχει βαριά ιστορική αποστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου