Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

"Σταλινισμός" και "Σταλινικοί"

Thanks, guys!
Ο όρος Σταλινισμός δεν χρησιμοποιούνταν στην Σοβιετική Ένωση. Η ΕΣΣΔ ισχυριζόταν μάλλον πως ήταν μια σοσιαλιστική χώρα βασισμένη στην ιδεολογία του Μαρξισμού-Λενινισμού, κάτω από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, γνωστού ως Μπολσεβίκοι. Οι άνθρωποι της εποχής χρησιμοποιούσαν το επίθετο Σταλινικός για να περιγράψουν τον εαυτό τους και τις κατακτήσεις τους, ποτέ όμως ως υποκατάστατο για τον Λενινισμό και τον Μπολσεβικισμό. Ήταν οι αντίπαλοι της ηγεσίας του Στάλιν και της πολιτικής του που μιλούσαν περιφρονητικά για την ΕΣΣΔ κατά την δεκαετία του 1930 ως "Σταλινική", με στόχο να διαφοροποιήσουν την ηγεσία του Στάλιν, την οποία απέρριπταν, από την ηγεσία του Λένιν και την κληρονομιά του Οκτώβρη. Ο Σταλινισμός ως "ισμός", συνεπώς, πάντα περιείχε μια υπόρρητη πολιτική κρίση για την ασυνέχεια στην επανάσταση. Όπως είναι ευρέως γνωστό, πολλοί μελετητές μετέτρεψαν αυτήν την θέση περί ασυνέχειας σε βάση για την έρευνά τους. Όμως από την ιστορική σκοπιά, μια ανάλυση της Σοβιετικής κοινωνίας στην δεκαετία του 1930 θα πρέπει να προσπαθεί να κατανοήσει τους κυρίαρχους όρους και εννοιακές κατηγορίες τις οποίες χρησιμοποιούσαν αυτοί που ζούσαν στην κοινωνία εκείνης της εποχής. Αυτόν τον δρόμο ακριβώς υιοθέτησα στην παρούσα μονογραφία, με μοναδική εξαίρεση τον όρο Σταλινισμός, ο οποίος έχει γίνει τόσο ευρέως αποδεκτός στα Αγγλικά που θα φαινόταν παράξενο αν αρνούμουν να τον χρησιμοποιήσω [!!!!!!]
Stephen Kotkin, Μαγνητικό βουνό: Ο σταλινισμός ως πολιτισμός, University of California Press, 1995, υποσημείωση 25, σελ. 380.

14 σχόλια:

 1. Κοανάρα!!

  Ernest Everhard.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό ε;

   "Ο "Σταλινισμός" δεν έχει κανένα νόημα για την ΕΣΣΔ ως όρος, η ιστορική δουλειά σημαίνει σεβασμό στον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία υπό μελέτη αντιλαμβανόταν τον εαυτό της, ο όρος έχει ιδεολογική αντζέντα συγκεκριμένη και εχθρική προς την ΕΣΣΔ, αλλά δεν πάει στο διάολο, αφού Αμερικάνοι και Άγγλοι το καθιερώσαμε στον Ψυχρό Πόλεμο για τις δικές μας σκοπιμότητες, δεν πειράζει, το χρησιμοποιώ."

   Διαγραφή
 2. СТАЛИНЕЦ VS. СТАЛИНИСТ

  […] Οι άνθρωποι της εποχής χρησιμοποιούσαν το επίθετο Σταλινικός για να περιγράψουν τον εαυτό τους και τις κατακτήσεις τους, ποτέ όμως ως υποκατάστατο για τον Λενινισμό και τον Μπολσεβικισμό. Ήταν οι αντίπαλοι της ηγεσίας του Στάλιν και της πολιτικής του που μιλούσαν περιφρονητικά για την ΕΣΣΔ κατά την δεκαετία του 1930 ως "Σταλινική", με στόχο να διαφοροποιήσουν την ηγεσία του Στάλιν, την οποία απέρριπταν, από την ηγεσία του Λένιν και την κληρονομιά του Οκτώβρη. […]

  Ναι, έτσι είναι και καθίσταται σαφές κι από την διαφορά των δύο λέξεων στην ρωσική γλώσσα, сталинец και сталинист. Η πρώτη σημαίνει —μεταφράζω εδώ το σχετικό λήμμα του «Ερμηνευτικού Λεξικού της Ρωσικής Γλώσσας» του Ντ. Ν. Ουσακόφ εκείνης της εποχής (1935–1940)—: «ο οπαδός της διδασκαλίας [ή αυτός που ακολουθεί την διδασκαλία] των Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν-Στάλιν, ο ακλόνητα αφοσιωμένος στην υπόθεση των Λένιν-Στάλιν»· στο λήμμα σημειώνεται ότι υπάρχει και τύπος θηλυκού γένους του ουσιαστικού (ουσιαστικό είναι και όχι επίθετο· εδώ σφάλλει ο κ. Stephen Kotkin), ότι η λέξη είναι νεολογισμός και δίνεται και το σχετικό παράδειγμα χρησιμοποίησής της. Δυστυχώς κατά πάγια τακτική όλων των σοβιετικών λεξικών που δεν περιελάμβαναν λέξεις/λήμματα υβριστικού, χυδαίου ή υποτιμητικού περιεχομένου (το γιατί είναι άλλη ιστορία που δεν είναι του παρόντος και την αφήνω προς ώρας) δεν υπάρχει λήμμα για το δεύτερο —επίσης ουσιαστικό— που μπήκε ως λήμμα στα λεξικά της ρωσικής της μετασοβιετικής εποχής. Θα έκανα την απόπειρα να μεταφράσω στα ελληνικά με επιθετική μορφή το сталинец ως σταλίνειος κατά το επικούρειος, αλλά μου φαίνεται τραβηγμένο από τα μαλλιά, επομένως «Άκυρον!» που λέγαμε και στον στρατό, πρέπει να το ξανασκεφτώ καλύτερα κι αργότερα.

  Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είτε κάνουμε λόγο για "σταλινικούς", είτε για "σταλίνειους", είτε για "σταλινόστροφους", είτε για "σταλινοκεντρικούς" ή "σταλινόφιλους", σύντροφε, η ουσία είναι μία (και ο μπακλαβάς γωνία): Ο όρος έχει είτε ρητά αντισοβιετικό περιεχόμενο από την εποχή της αποστασίας του Τρότσκι και της οικοδόμησης εκ μέρους του και εκ μέρους των ακολούθων του των θεωριών της "προδοσίας της επανάστασης", του "εκφυλισμένου κράτους", της "γραφειοκρατίας", και του "κρατικού καπιταλισμού", είτε δεν σημαίνει τίποτε άλλο από "υποστηρικτής της ΕΣΣΔ στην βάση ότι η ΕΣΣΔ είναι σοσιαλιστικό κράτος και εκπροσωπεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης."

  Όλοι οι σοβαροί ερευνητές γνωρίζουν ότι ο Στάλιν ποτέ μα ποτέ δεν πρότεινε ότι έχει μια δική του και ξεχωριστή θεωρία από τον Λένιν και τον Μαρξ, ότι ποτέ δεν αποπειράθηκε να φτιάξει "θεωρητικό ρεύμα" βασισμένο στις προσωπικές του ιδέες, και ότι ποτέ δεν ενέκρινε κανένα όρο του τύπου "σταλινισμός" και "σταλινικός", ακριβώς στον βαθμό που δεν έβλεπε όσα πρέσβευε ως κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με το παρελθόν του επαναστατικού μαρξισμού.

  Δεν θα αρνηθούμε σε κανένα πολέμιο της ΕΣΣΔ τη χρήση της ορολογίας που πατένταραν, βέβαια, απλώς θα τους θυμήσουμε ότι αυτοί την πατένταραν και την πατένταραν για συγκεκριμένους πολεμικούς σκοπούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ

   Αντώνη, δίκιο έχεις, ήθελα απλά να υπογραμμίσω την γλωσσική πλευρά του ζητήματος.

   Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν όμως το «η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία» που το θυμάμαι από «Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα» του Νίκου του Τσιφόρου που διάβαζα πολύ μικρός στον «Ταχυδρόμο».

   Αχ, τι χρόνια μου θύμισες…

   Καληνύχτα και να ’σαι πάντα καλά!

   Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

   Διαγραφή
  2. Κι εγώ με Τσιφόρο μεγάλωσα, σφε;-)

   Διαγραφή
 4. Πολύ φόρα έχεις πάρει Αντώνη αυτές τις μέρες
  να το χρεώσουμε στις ταξικές μηχανές;

  anyway, δεν θα υπάρξει ποτέ ρητός αντισταλινισμός που δε θα είναι ταυτόχρονα και αντιλενινισμός και αντισοβιετισμός κλπ. Γιαυτό οι αναρχικοί (σε όλες τους τις εκφάνσεις) έχουν υπάρξει πολύ πιο συνεπείς ιδεολογικοί (χμ και όχι μόνο) αντίπαλοι σε σχέση με τροσκιστικές και μαοικές γκρούπες που φυτοζωούν χωρίς νόημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το συγκεκριμένο είναι σαφές ότι αποτελεί απάντηση στον οχ/μαλ σε σχόλιό του.

   Οι πρωτογενείς δημοσιεύσεις Μαρξ/Ένγκελς, Λούξεμπουργκ και Τρότσκι αποτελούν συνέχεια της τοποθέτησης επί του άρθρου Ονειρμού, εξίσου προφανώς.

   Το όλον αποτελεί αποτέλεσμα περισσότερου ελεύθερου χρόνου για διάβασμα και έρευνα.

   Διαγραφή
 5. Όλοι εκείνοι που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή ..., δίνουν "από θέση αρχής" και σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερο βάρος σε όσα λέγονται ή γράφονται από ..., προβληματίζονται υπερβολικά και ανησυχούν όταν πιάνονται να έχουν διαφορετική γνώμη από ..., αισθάνονται συχνά να εμπνέονται από ..., χαιρετίζουν σε κάθε ευκαιρία με θέρμη ..., ακολουθούν με αφοσίωση ... και το διατρανώνουν, αναγνωρίζουν ως αδιαμφισβήτητο ηγέτη παντός καιρού ...

  τον ΧΧΧ,

  είναι εκ των πραγμάτων ΧΧΧ-ιστές ή ΧΧΧ-ικοί και ταξινομούνται αυτοδίκαια είτε το θέλουν είτε όχι.

  Τώρα, θέσε για παράδειγμα ΧΧΧ = Τρότσκι, Στάλιν

  και θα βρείς άπειρα παραδείγματα -ιστών και -ικών οι οποίοι δεν έκαναν τίποτ' άλλο από το να υποστηρίζουν και διαδίδουν το έργο και τις απόψεις του ΧΧΧ ως το απαύγασμα αιώνιας και τελεσίδικης σοφίας ασυγκράτητοι, πεπεισμένοι και περήφανοι, ενίοτε δε, επικίνδυνοι. Σε αυτό που συμμετέχουν, ή οι ίδιοι ή οι άλλοι (οι απέξω, οι αποκεί μεριά) θα το ονομάσουν εν συντομία ΧΧΧ-ισμό.

  Παραδόξως, και οι δύο, Τρότσκι και Στάλιν, αυτοαποκαλούνταν λενινιστές και βέβαια μαρξιστές. Αυτό δεν είναι παράξενο. Συμβαίνει τα ονόματα να τα διαλέγουν από το παρελθόν (και τα παρατσούκλια τα κερδίζουν στο παρόν και στο μέλλον.) Έτσι γίνεται, άλλωστε, και στην πολιτική, στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, στη θρησκεία. Ωστόσο, αυτή η στάση μεγαλοπρεπούς μετριοπάθειας δεν οφείλει να είναι το κύριο κριτήριο όσον αφορά την κριτική στο έργο τους. Σιγά μην δώσουμε βάση στην ιδέα που έχουν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους (όπως ορθά κάποιος έγραψε).

  Για το προκείμενο, αν έχω καταλάβει καλώς: αν καταφέρεις να δείξεις ότι η πολιτική-κοινωνική-οικονομική στρατηγική που ακολουθήθηκε στη ΣΕ από τη δεκαετία του 1930 και μετά εμπνέεται από τις βασικές αρχές του "μαρξισμού-λενινισμού", τότε μπράβο σου, αλλά κακό του κεφαλιού μας.

  οχ/μαλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εκτός από την μπουχεσοφιλοσοφία της σειράς, όμως, υπάρχει και η πραγματικότητα.Η πραγματικότητα που εμπλέκει κάτι εκατομμύρια κόσμου που ρίσκαραν τη ζωή τους για την ΕΣΣΔ και για τον παγκόσμιο κομμουνισμό χωρίς να έχουν διαβάσει γραμμή Στάλιν ή Τρότσκι, γιατί δεν είχαν καν πρόσβαση ή ήταν αγράμματοι.

   Έχεις μιλήσει ποτέ με κανένα που να το έκανε αυτό να σου εξηγήσει μια και καλή τι είναι ο "σταλινισμός"; Αν όχι, να το αποπειραθείς, έχει τρομερό ενδιαφέρον. Θα ανακαλύψεις μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα που λέγεται "παίρνω τα όπλα για να υπερασπιστώ τη ζωή μου απ' τη λαίλαπά σας και θα σας γαμήσω ό,τι έχετε και δεν έχετε."

   Διαγραφή
  2. αγαπητε οχ/μαλ
   το ποιος στην πραξη ηταν μαρξιστης/λενινιστης αποδειχθηκε.
   για την ουσια του προσδιορισμου. κανενας κομμουνιστης, ποσο μαλλον το ΚΚΕ, δεν ειπε ποτε οτι ειναι σταλινικος. το ΚΚΕ υπερασπιζεται στο συνολο της την ΕΣΣΔ και τα καλα της και τα ασχημα της. οταν λοιπον υπερασπιζεται τα ασχημα, στα καλα τι θα κανει;
   αν αυτο με κανει σταλινιστη, τοτε καποιος εχει καταλαβει κατι λαθος στον χωροχρονο και μαλλον πρεπει να ξαναπαει Α δημοτικου να μαθει τα βασικα.
   το ΚΚΕ φυσικα και θα δωσει τιμες στον επικεφαλη της ΕΣΣΔ της περιοδου μεχρι το 56. ειναι "υποχρεωση" του, αλλιως δεν θα ηταν κομμουνιστικο κομμα, θα ηταν ανταριζα, τσυριζα και δεν ξερω γω τι αλλο ευφανταστο ονομα θα εμφανιστει.
   στην αντιθετη μερια ομως, υπαρχει ενα κομματι που θεωρει τους εαυτους τους τροτσκιστες. θεωρουν οτι ο λεοντας παρηγαγε πολιτικη σκεψη. εδω θα συμφωνησω αλλα οχι προς την θετικη μερια.

   η κατακλειδα σε ολο αυτο το θεμα ειναι η εξης και δεν πα και να την πεις απαυγασμα αιωνιας και τελεσιδικης σοφιας; τα τροτσκια ειναι απο καταβολης τους εχθροι του εργατικου κινηματος, εχθροι των κομμουνιστων, εχθροι του πρωτου σοσσιαλιστικου κρατους, παλεψαν με νυχια και με δοντια να το ανατρεψουν, συμμαχησαν με οποιον καπιταλιστη βρηκαν για να το πετυχουν για αυτο και στο γη και ελευθερια σε μια συγκεκριμενη σκηνη βαραγα παλαμακια.
   αιντε γιατι πολυ ασχοληθηκαμε με τα κατακαθια

   Διαγραφή
 6. Όσο υπήρχε Η Σοβιετική Ένωση, για να μην στραφεί ο κόσμος
  προς τον κομμουνισμό, τα δυτικά κράτη αναγκάστηκαν να κάνουν μεγάλες
  μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων όπως: Αυξήσεις στους μισθούς, μείωση
  της ανεργίας, καθιέρωση 35 ώρου εργασίας εβδομαδιαίως, ασφάλιση όλων των
  εργαζομένων, μείωση των ορίων ηλικίας στην συνταξιοδότηση, υποστήριξη της
  μεσαίας τάξης, ποιότητα στην ζωή των πολιτών π.χ κατοικία για όλους ,
  κοινωνική μέριμνα κ.λ.π.
  Τώρα που ανατράπηκε ο σοσιαλισμός όλες αυτές τις κατακτήσεις τις παίρνουν πίσω ΣΑΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΔΑΝΕΙΚΕΣ, και μας κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα και γλεντάνε οι πολυεθνικές και οι τραπεζίτες θέλοντας να καταδικάσουν τους λαούς να ζουν σε αιώνια φτώχια σε καθεστώς ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, παράλληλα καταστρέφουν την μικρομεσαία τάξη αδιαφορώντας για την τύχη αυτών των ανθρώπων, συκοφαντώντας τους ανθρώπους ότι για τα προβλήματα τους φταίει η ευμάρεια τους , και όχι ότι κάποιοι στο όνομα του κέρδους αποφάσισαν ΒΙΑΙΑ να ΦΤΩΧΥΝΟΥΝ τους λαούς .
  Σε όλα αυτά συνέβαλαν οι διάφοροι δεξιοί αναθεωρητές-καριερίστες που κυβέρνησαν την Σοβιετική Ένωση από το 1956 και μετά , και που αντί να κάνουν τον σοσιαλισμό ποιό σύγχρονο και πιο ελκυστικό και πιο πλουραλιστικό, ώστε πραγματικά να κυβερνά ό λαός, παγίωσαν γραφειοκρατικές μορφές διακυβέρνησης κυβερνώντας σαν κάστα πάνω από την κοινωνία μακριά από τον λαό και τα σύγχρονα προβλήματα του εκφυλίζοντας βαθμιαία το σοσιαλιστικό προετοιμάζοντας την ανατροπή του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΣΤΑΛΙΝ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ
  Ο Στάλιν αυτός ο μεγάλος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης τηρουμένων των αναλογιών θα πρέπει να συγκριθεί με τους αντίστοιχους ηγέτες της εποχής του, και στα αποτελέσματα που έφερε η περίοδο της διακυβέρνηση του, στους πολίτες της πατρίδας του και στην γενικότερη επίδραση της Ε.Σ.Σ.Δ στο ιστορικό γίγνεσθαι της ανθρωπότητας.
  Έτσι έχουμε κατά την διακυβέρνησης του Στάλιν 1923-1953:
  • Στερέωσε την σοσιαλιστική επανάσταση και οικοδόμησε τον σοσιαλισμό στην χώρα του, κόντρα σε όλες τις ανόητες θεωρίες ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, μετατρέποντας της Ρωσία από μια απλά περιφερειακή δύναμη ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ, με κύρος και ακτινοβολία στην ανθρωπότητα.
  • ‘Έλυσε το επισιτιστικό πρόβλημα, της Ρωσίας με την πετυχημένη μεταρρύθμιση της υπαίθρου δημιουργώντας τα κολχόζ και τα σοβχόζ (ιδιωτικούς και κρατικούς συνεταιρισμούς) καταργώντας τους τσιφλικάδες(Κουλάκους), που εκμεταλλεύονταν εκατομμύρια αγρότες σαν δουλοπάροικους.
  Το 1931-1938 με την εκβιομηχάνιση-Ενεργειακά έργα-έργα οδοποιίας, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Σοβιετικής Ένωσης ήταν 16% ετησίως πολύ πάνω από τα δυτικά κράτη, μετατρέποντας τον σοσιαλισμό στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ του, αντίθετα με τα καπιταλιστικά κράτη, που δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν την παγκόσμια οικονομική κρίσης του 1929-1931 που προκάλεσε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον δυτικό κόσμο, κάτι βέβαια που καμιά από τις κίτρινες φυλλάδες της παγκοσμιοποίησης ( ακροδεξιούς, έως και αναθεωρητές του μαρξισμού δεν τολμούν να τα γράψουν) χαρακτηριστικά η ΗΠΑ το 1939 δεν είχε ξεπεράσει ακόμα την οικονομική κρίση του 1929, και η οικονομία της ήταν μόλις στο επίπεδο του 60% του ΑΕΠ που είχε στο 1929 . Αυτά για να καταλάβουμε το μέγεθος της κρίσης για την Δύση, και ότι ο β΄παγκόσμιος πόλεμος έγινε για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, μοιράζοντας εκ νέου τις παγκόσμιες αγορές .
  • Παραπέρα η Ε.Σ Σ.Δ ανέπτυξε ραγδαία την βαριά βιομηχανία: Mηχανών, μηχανημάτων, όπλων, τεχνικού εξοπλισμού καθώς και την ελαφρά βιομηχανία μεταποίήσης των προϊόντων, μετατρέποντας σε λίγα χρόνια την Ε.Σ.Σ.Δ από φτωχή αγροτική χώρα σε βιομηχανικό κολοσσό.
  • Με τη μεγαλοφυή συμφωνία Ριμπέρτερ -Μολότωφ έστρεψε την Ναζιστική Γερμανία κατά της Δύσης και πήρε σημαντικό χρόνο για να προετοιμάσει την άμυνα της Σοβιετικής Ένωσης.
  • Χάρη στην ευφυή αντιγραφειοκρατική διοίκηση που που είχε δημιουργηθεί με τις μεταρρυθμίσεις στην Σοβιετική Ένωση από τις αρχές της επανάστασης και ιδιέτερα την δεκαετία του 30, και με μοχλό τον ηρωισμό των Σοβιετικών πολιτών, μέσα σε τρεις μήνες από την Γερμανική Εισβολή το 1941, η Ε.Σ.Σ.Δ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ, μεταφέροντας τις περισσότερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της από την Ουκρανία, Λευκορωσία και την Ρωσία, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στα μετόπισθεν πίσω από τα Ουράλια όρη, με αποτέλεσμα όλος αυτός ο εξοπλισμός των εργοστασίων να μην πέσει στα χέρια του εχθρού, και ως εκ θαύματος να λειτουργήσουν τα εργοστάσια μέσα σε λίγους μήνες, προσφέροντας όπλα και εφόδια στον κόκκινο στρατό συμβάλλοντας έτσι στην νίκη στον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Β ΣΤΑΛΙΝ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ
  Σήκωσε το κύριο βάρος στον αγώνα κατά του φασισμού και στις πιο δύσκολες στιγμές κατά την πολιορκία της Μόσχας παρέμεινε στην πόλη εμψυχώνοντας τους υπερασπιστές της, ώσπου με την μεγάλη νίκη στο Στάλινγκραντ έγειρε ολοκληρωτικά η πλάστιγκα υπέρ των συμμάχων (Σοβιετική Ένωση, Αγγλία, ΗΠΑ) αποτρέποντας τον εκφασισμό της ανθρωπότητας.
  • Ήταν πρότυπο ηθικής και ακεραιότητας, και δεν δέχθηκε να ανταλλάξει τον υιό του που ήταν αιχμάλωτός στους Γερμανούς με τον Γερμανό στρατηγό Πάουελς, απαντώντας στον Χίτλερ «ότι εγώ ανταλλάζω στρατιώτη με στρατιώτη, και όλοι οι ρώσοι στρατιώτες είναι παιδιά μου και δεν μπορώ να κάνω εξαιρέσεις», αυτό το ήθος μόνο με τους αρχαίους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ μπορεί να συγκριθεί. Σε αντίθεση με τους αστούς πολιτικούς που είναι εκφυλισμένοι με την οικογενειοκρατία το ρουσφέτι την φαυλότητα και το χρήμα.
  • Έτσι ο λαός της Σοβιετικής Ένωσης τον αγάπησε σαν πατέρα του, γιατί τους έκανε αφέντες στον τόπο τους οικοδομώντας ένα κοινωνικό σύστημα χωρίς παράσιτα και εκμεταλλευτές δίνοντας περηφάνια και αξιοπρέπεια στους Σοβιετικούς πολίτες .
  • Η Σοβιετική Ένωση ελυσε πολύ μεγάλα προβλήματα που σημερινές δυτικές κοινωνίες δεν τα έχουν λύσει ούτε πρόκειται να τα λύσουν όπως:
  1. -. Στέγη για όλους τους πολίτες αντίθετα στις ΗΠΑ σήμερα το 2015 εκατομμύρια άνθρωποι κοιμούνται κάτω από γέφυρες και 40.0000.0000 είναι κάτω από το όριο φτώχειάς.
  2. Εργασία για όλους
  3. Παιδεία για όλους
  4. Πολιτισμός και ψυχαγωγία για όλους
  5. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο τον λαό
  6. Μια κοινωνία με ρυθμούς ανάπτυξης 16% ετησίως που καμία καπιταλιστική χώρα δεν έχει φτάσει αυτό το επίπεδο
  7. Είχε όλο τον λαό μαζί του γιατί τα όνειρά του τα έκανε πράξη
  • Επίσης καλλιέργησε στον Σοβιετικό λαό τις μεγάλες αρετές
  της αλληλεγγύης, αυτοθυσίας, αγωνιστικότητας, άμιλλας
  και δικαιοσύνης για το γενικό καλό, στοιχείο που οι
  αρχαίοι Έλληνες το ονομάζουν αρετή.
  Διαπραγματεύτηκε με τον ποιο επωφελή τρόπο στην Γιάλτα, όπου αύξησε την σφαίρα επιρροής του σοσιαλισμού σε όλη την ανατολική Ευρώπη, επίσης συνέβαλε στην νίκη των Κινέζων Κομμουνιστών του Μαο Τσε Ντουγκ, καθώς στήριξε την λαϊκή δημοκρατία του Βιετνάμ και της Κορέας.
  • Κατόρθωσε να ανορθώσει οικονομικά την κατεστραμμένη Ε.Σ.Σ.Δ μετά το 1945 μέσα ελάχιστα χρόνια ξαναδίνοντας στο λαό του την ευμάρεια του. Παρά τους υπαινιγμούς των ΗΠΑ για υπεροπλία με την ατομική βόμβα στα χρόνια του Ψυχρού πολέμου , η ΕΣΣΔ διατήρησε την ειρήνη και μέσα σε λίγα χρόνια η Ρωσία έγινε πυρηνική δύναμη αφαιρώντας το μονοπώλιο των ΗΠΑ από το 1950.
  • Τιμή και δόξα σε ένα μεγάλο ηγέτη που είναι παγκόσμιο σύμβολο όλων των καταπιεσμένων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή