Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Υπάρχει κατασκευασμένη προπαγάνδα;

Το βυθισμένο στην Αβάνα "Maine", η αφορμή του Αμερικανο-Ισπανικού πολέμου του 1898
«Οι ΗΠΑ έχουν σταθερά μια αδιαμφισβήτητη υπεροχή στον επικοινωνιακό χειρισμό θεμάτων που ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη και διευκολύνουν τις επιδιώξεις τους στην εξωτερική πολιτική και στη χρήση στρατιωτικής δύναμης. Η διαπίστωση αυτή αφορά υπαρκτές, εικαζόμενες ή και κατασκευασμένες ευθύνες της άλλης πλευράς, με την τραγωδία της πτήσης ΜΗ 17 να ανήκει από ό,τι φαίνεται στην πρώτη κατηγορία.

Οταν η κοινή γνώμη διστάζει και οι σύμμαχοι αμφιταλαντεύονται, χρειάζεται ένα γεγονός που στην αμερικανική πολιτική ορολογία αποκαλείται "Game Changer", σε ελεύθερη απόδοση Καταλύτης Αλλαγής του Παιχνιδιού.


Το 1898 η Ουάσιγκτον έψαχνε αφορμή να κηρύξει τον Πόλεμο στην Ισπανία, έναν εύκολο στόχο για επίδειξη πυγμής στη διεθνή σκηνή. Τα ρεπορτάζ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ισπανική διοίκηση στην Κούβα που είχε ενορχηστρώσει ο βαρόνος του Τύπου, Hearst, δεν αρκούσαν, μέχρι που μια έκρηξη κατέστρεψε το πολεμικό πλοίο των HΠΑ, Maine, που βρισκόταν στο Λιμάνι της Αβάνας. Πόλεμος και συντριπτική ήττα της Ισπανίας - χωρίς να έχουμε μάθει ποτέ τι ακριβώς συνέβη. Ενας πόλεμος που στην ιστορική ιστοριογραφία έχει το όνομα El Dasastro (Η καταστροφή) και στις ΗΠΑ είναι καταγεγραμμένος ως η πρώτη ανθρωπιστική επέμβαση με αμοιβή βέβαια τις Φιλιππίνες, την Κούβα, το Πόρτο Ρίκο και κάποια νησιωτικά συμπλέγματα στον Ειρηνικό (...)

Για να ξαναγυρίσουμε στην υπόθεση της ανατίναξης του Maine το 1898 στο λιμάνι της Αβάνας, αξίζει να θυμίσουμε το διάλογο μέσω ανταλλαγής τηλεγραφημάτων μεταξύ του Hearst - που πέρασε στην Ιστορία ως Πολίτης Κέιν από το ομώνυμο έργο του Ορσον Ουέλες - με το νεαρό απεσταλμένο των εφημερίδων του στην Κούβα που δεν μπορούσε να βρει στοιχεία που να ενοχοποιούν την ισπανική πλευρά. Ο βαρόνος του Τύπου τον παρηγόρησε με μια φράση που πέρασε στην Ιστορία, "You provide the News, I will provide the War" (Στείλε μου εσύ τις Ειδήσεις και εγώ θα στήσω τον Πόλεμο)».
***
Τα αποσπάσματα αυτού του κειμένου δεν είναι από δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», αλλά της «Ημερησίας» (22/7/2014), δηλαδή μιας αστικής εφημερίδας. Το αναπαράγουμε επειδή ακριβώς αποκαλύπτει ότι η κατασκευή ειδήσεων - και μάλιστα η σκόπιμη - είναι σταθερή μέθοδος των αστικών μηχανισμών και της προπαγάνδας τους.

Τι είπαν οι Αμερικανοί για την πτώση του αεροσκάφους των «Μαλαισιανών Αερογραμμών»; Οτι καταρρίφθηκε με πύραυλο εδάφους - αέρος. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Τζον Κέρι, μιλώντας σε μια σειρά ΜΜΕ των ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν εξαιρετικές περιστασιακές αποδείξεις [σ.σ. circumstantial evidence] ως προς αυτό. Οτι οι ΗΠΑ ξέρουν από πού εξαπολύθηκε ο πύραυλος στη βάση δορυφορικών εικόνων και γνωρίζουμε την πορεία του. Γνωρίζουμε την ώρα. Γνωρίζουμε αξιόπιστα πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα (συστοιχιών πυραύλων) στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου το δάχτυλο δείχνει σαφώς προς τους αυτονομιστές». Είπαν κι άλλα οι Αμερικανοί, ότι σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, Αμερικανοί ειδικοί επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της τηλεφωνικής συνομιλίας, που την περασμένη βδομάδα έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές Υπηρεσίες Ασφαλείας και - όπως ισχυρίζονταν - αφορούσε διάλογο μεταξύ ρωσόφωνων ανταρτών που αναγνώριζαν κατάρριψη αεροσκάφους. Η κύρια θέση, «βασισμένη σε πολλά στοιχεία», είναι πως «η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους - αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία».
***
Δείτε τώρα δύο λεπτομέρειες αυτής της προπαγάνδας που χάνονται: «Υπάρχουν εξαιρετικές περιστασιακές αποδείξεις» του Κέρι και ότι το αεροσκάφος «καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους - αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία». «Περιστασιακές αποδείξεις» και «πιθανόν καταρρίφθηκε», λοιπόν. Ομως ήδη στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη κυριαρχεί η άποψη ότι το αεροσκάφος το κατέρριψαν οι ρωσόφωνοι, αυτοί δηλαδή τους οποίους σφάζει η ουκρανική κυβέρνηση. Και για την κατάρριψη ευθύνεται η Ρωσία που στηρίζει τους ρωσόφωνους και τους εξοπλίζει. Τι και αν τη συγκεκριμένη πραγματικότητα δημιούργησαν οι επεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, με μοχλό τους φασίστες του «Δεξιού Τομέα» και άλλα εθνικιστικά αποβράσματα που τώρα κυβερνούν...

Βεβαίως, για το πώς έπεσε το αεροσκάφος, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όπως και το αν καταρρίφθηκε, ποιος το κατέρριψε και αυτό είναι ανοιχτό. Δεν υπάρχει ακόμη καμιά επίσημη έρευνα, ίσα - ίσα έχει συμφωνηθεί αυτή να γίνει από διεθνή επιτροπή. Αλλά ήδη η κατασκευασμένη προπαγάνδα των ΗΠΑ περνά στις συνειδήσεις την αμερικανική εκδοχή για την πτώση του αεροσκάφους.
***
Συμπέρασμα: Οταν τα ίδια τα αστικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι υπάρχει κατασκευασμένη προπαγάνδα, σκεφτείτε τι γίνεται με την ενημέρωση και την προπαγάνδα όταν αυτή κατευθύνεται από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Γι' αυτό θα ξαναπούμε: Ουδέτερη, αντικειμενική, πλουραλιστική προπαγάνδα δεν υπάρχει, όσο και αν οι αστοί ισχυρίζονται το αντίθετο. Η δημοκρατία τους φτάνει και ως την κατασκευή προπαγάνδας για να συγκαλύψει την αλήθεια, αφού αλήθεια για τους αστούς είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων. Και η προπαγάνδα τους οργανώνεται για να χειραγωγεί λαϊκές συνειδήσεις στο σύστημα. Η προπαγάνδα και η ενημέρωση είναι ταξική. Γι' αυτό η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να μαθαίνουν την πραγματική αλήθεια διαβάζοντας τον «Ριζοσπάστη» καθημερινά και αδιάλειπτα, ενημερωμένοι από το πόρταλ και το διαδικτυακό ραδιόφωνο του «902».

Ψ.

8 σχόλια:

 1. Δεν ξέρω για κατασκευασμένη πάντως "αθώα", "αγνή" και "ανόθευτη" προπαγάνδα υπάρχει ακόμα και σήμερα, 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή επανάσταση.
  Με 10 ανθρώπους να μιλήσεις θα σου πούνε όλοι τα ίδια, πολλές φορές με τα ίδια λόγια κιόλας, με κυριότερα επιχειρήματα:

  «οι κομμουνιστές είναι άνθρωποι με παρωπίδες»

  «-μα στον κομμουνισμό δεν υπάρχει δημοκρατία
  -για πες ένα δείγμα δημοκρατίας να δω πως εννοείς τη δημοκρατία?
  -πχ εμείς έχουμε πολλά κανάλια»

  «ωραία όλα αυτά που λέτε σαν ιδέα, αλλά δεν γίνονται στην πράξη, οι άνθρωποι έχουν τα ελαττώματά τους και δεν αλλάζουν»

  Περιττό να πω πόσο γελάω στο πρώτο και στο δεύτερο επιχείρημα…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι πολύ το φυσικό αέριο λέμε. Περιμένουνε ότι θα φάνε κι αυτοί αν χορέψουνε στο ντέφι, οι κακομοίρηδες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με τη δική τους λογική βέβαια που δεν μπορούν να φανταστούν καν ένα άλλο σύστημα, οι κακομοίρηδες είμαστε εμείς, που ξοδεύουμε χρόνο και ενέργεια για φούμαρα.

   Και βέβαια αντικειμενικά αν το πάρεις αυτοί που χορεύουν στο ντέφι δεν έχουν και περισσότερες ευκαιρίες από αυτούς που δεν χορεύουν και είναι και φωνακλάδες και εκτός τόπου και χρόνου και δημιουργούν προβλήματα με το παραμικρό? (χρησιμοποιώ κάποιες κλασσικές κατηγορίες που φαντάζομαι όλοι έχετε ακούσει για τους κομμουνιστές).

   Διαγραφή
  2. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι λιγοστεύουν οι άνετοι και αφ υψηλού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λιγοστεύουν και οι αντιστάσεις, καθώς το αφ υψηλού ("τι να μας πείτε τώρα κι εσείς") το διαδέχεται σταδιακά το "καίγεται ο κώλος μου, λύση άμεση να κάνω κάτι έχεις;" κι εκεί προκύπτουν άλλου είδους προβλήματα.

   Εκεί πάνω όμως πρέπει κι εμείς να δουλέψουμε περισσότερο, γιατί η απουσία άμεσης λύσης (κάνω μια απεργία και λύνεται) δημιουργεί μεγάλα εμπόδια στο να ακουστούμε, ακόμα και από ανθρώπους που δεν είναι εχθρικοί ειδικά απέναντί μας, αλλά εχθρικοί σε όλους όσους δεν τους δίνουν τις λύσεις που αναμένουν να βρουν.

   Διαγραφή
  3. Το τραγικό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ πιο εχθρικοί απέναντί μας απ’ ότι προς τους κυβερνώντες.
   Και εκεί φαίνεται το μέγεθος της προπαγάνδας που έχει φτάσει ως το μεδούλι τους.

   Διαγραφή
  4. Κάποιες φορές --όχι πάντα-- υπάρχει ένα "από σένα περιμένω, τον άλλο τον ξέρω τι είναι" πίσω από αυτή την εχθρότητα. Στην πρακτική δουλειά έχει σημασία πώς εκτιμάς την εχθρότητα, τι είδους εχθρότητα είναι.

   Διαγραφή
  5. Όχι, είναι κανονική εχθρότητα επειδή λες πράγματα που ενοχλούν, που δεν τους αρέσουν.
   Δεν το αναφέρω επειδή έχω πρόβλημα με την εχθρότητα, αλλά επειδή βλέπω ότι είναι ένα συχνό γεγονός.
   Και δεν θεωρώ ότι έχει να κάνει μόνο με την αντικομμουνιστική προπαγάνδα αλλά και με την «τάση» των ανθρώπων να κοιτάζουν την πάρτη τους, «τάση» που την καλλιεργεί και ο καπιταλισμός με τις αξίες του όσο μπορεί.

   Διαγραφή
  6. Πως το λέει ο Πλατόνοφ?
   «…αν και κοίταζε τον εαυτό του με αδιαφορία, αφού ήταν ένας άνθρωπος που είχε γεννηθεί στον καπιταλισμό.»
   Το ότι κοιτάζεις την πάρτη σου δεν σημαίνει καθόλου ότι αγαπάς τον εαυτό σου.

   Διαγραφή