Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Με την βοήθεια και της πατρίδος μας, πατάχθηκε το κομμουνιστικόν τέρας εις την Ουκρανίαν!

Από τη χθεσινή επίθεση στον Σιμονένκο μέσα στο ουκρανικό κοινοβούλιο
Ανακοινώθηκε η διάλυση της ΚΟ του ΚΚ Ουκρανίας
Προς βουλευτικές εκλογές η Ουκρανία - Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Κιέβου Γιάτσενιουκ

Την ώρα που η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα βρισκόταν σε αγωνιστικό κλοιό διαδηλωτών ύστερα από κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο Κίεβο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε σήμερα -όπως αναμενόταν- τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας. «Είναι μια ιστορική στιγμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά ένα κομμουνιστικό κόμμα στο ουκρανικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ.


Ο ΓΓ του ΚΚ Ουκρανίας Πέτρο Σιμονένκο χαρακτήρισε ως παράνομη τη συγκεκριμένη απόφαση της πλειοψηφίας του ουκρανικού κοινοβουλίου και σε συνέντευξή του σε ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε ότι «θα πολεμήσουμε» εναντίον της.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μία περίοδο που εντείνεται η καταστολή και η στρατιωτική επιχείρηση στην Ανατολική Ουκρανία από την αντιδραστική ηγεσία του Κιέβου. Προωθείται επίσης η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ με τη λήψη ταυτόχρονα αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων ενώ χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή επίθεση πάει η έξαρση του εθνικισμού και η αντικομμουνιστική υστερία.

Προς βουλευτικές εκλογές

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιάτσενιουκ ανακοίνωσε την παραίτησή του. Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό των κομμάτων Ουντάρ (Γροθιά) και Σβόμποντα (Ελευθερία) το απόγευμα της Πέμπτης, και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών. Από τις οποίες φυσικά, γίνονται προσπάθειες να αποκλειστεί το ΚΚ Ουκρανίας (που στις πιο πρόσφατες είχε συγκεντρώσει το 13% των ψήφων) όπως και συνολικότερα να απαγορευτεί η δράση του.

Είναι γνωστό ότι η αστική τάξη της Ουκρανίας μέσω του προέδρου Ποροσένκο επιθυμούσε εδώ και καιρό τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών (παρωδίας φυσικά) ώστε τα φιλοΕΕ κόμματα να αποκτήσουν ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Για να μπορέσει όμως να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν εκλογές θα πρέπει ο κυβερνητικός συνασπισμός να πάψει να υφίσταται για διάστημα 30 ημερών και να μην σχηματιστεί καινούργιος.

Εάν πληρούνται οι όροι αυτοί, ο πρόεδρος μπορεί να προκηρύξει εκλογές οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο σε διάστημα δύο μηνών. Το Ουντάρ και το Σβόμποντα υποστήριζαν το σχέδιο αυτό, ενώ το τρίτο και μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Μπατκίβτσινα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, είναι αντίθετο.

Ο Τιαγκνιμπόκ, ηγέτης του νεοφασιστικού Σβόμποντα δήλωσε σήμερα: «Πιστεύουμε ότι στην τρέχουσα κατάσταση ένα κοινοβούλιο που προστατεύει εγκληματίες, πράκτορες της Μόσχας, το οποίο αρνείται να αφαιρέσει την ασυλία από τους ανθρώπους που εργάζονται για το Κρεμλίνο θα πρέπει να πάψει να υφίσταται».

Ωστόσο, φαίνεται ότι ακόμη και μέσα στο τμήμα της αστικής τάξης που στήριξε τη νέα αστική εξουσία του Κιέβου υπάρχει έντονη διαπάλη, αφού ο Γιάτσενιουκ κατήγγειλε τα κόμματα Ουντάρ και Σβόμποντα για την απόσυρση τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό δηλώνοντας ότι «είναι απαράδεκτο να ανταλλάσσουμε την τύχη της χώρας με στενά, πολιτικά συμφέροντα. Είναι ένα ηθικό και πολιτικό έγκλημα».

Η ουκρανική κυβέρνηση απαγορεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα και δολοφονεί μελος του

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, το μέλος του Βιάτσεσλαβ Κοβσούν, βασανίστηκε μέχρι θανάτου σε σημείο ελέγχου της ουκρανικής Εθνοφρουράς του Κιέβου στο Σταρομπεσέφσκι, περιοχή Ντονέτσκ. Γραμματέας του κομμουνιστικού πυρήνα στο χωριό Γκλίνκι (περιοχή Ντονέτσκ) και εκπρόσωπος του συμβουλίου του χωριού, ο Βιάτσεσλαβ Κοβσούν βασανίστηκε και δολοφονήθηκε. Η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του διακόπηκε στις 22 Ιούλη 2014. Το επόμενο πρωί βρέθηκε το πτώμα του με πολλές πληγές και τραύματα από σφαίρες, σε μια λίμνη αίματος. Δεχόταν συνεχώς απειλές από υποστηρικτές της ουκρανικής κυβέρνησης, αλλά δεν πίστευε ότι μπορεί να δολοφονούνταν για τις απόψεις του.

Την ίδια ημέρα το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας. Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι θα μεταφέρει αμέσως το νόμο στον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για να εγκριθεί. Το φασιστικό κόμμα “Σβόμποντα” απειλούσε να απαγορεύσει το Κομμουνιστικό Κόμμα από τις πρώτες μέρες της ύπαρξής του, τώρα όμως τα κατάφερε. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας θα πάψει να υφίσταται την Πέμπτη· όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας: «Θα πρέπει να ανεχτούμε αυτό το κόμμα μόνο για μία ακόμα μέρα». Το δικαστήριο θα εξετάσει επίσημα το θέμα στις 24 Ιούλη.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα σχολίασε την απαγόρευσή του ως εξής: «Όλα τα φασιστικά καθεστώτα ξεκίνησαν με την απαγόρευση των κομμουνιστικών κομμάτων», αναφερόμενο στη ναζιστική Γερμανία και στο ότι η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία άρχισε με την απαγόρευση και δίωξη του κομμουνιστικού κόμματος.

Σήμερα, στις 23 Ιούλη, η οποία πρόκειται να είναι η τελευταία ημέρα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας στο κοινοβούλιο, ξέσπασε σύγκρουση. Μέλη της Βουλής επιτέθηκαν στον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Πέτρο Σιμονένκο και σε άλλα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Σιμονένκο δήλωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είχαν προσέλθει μαζικά στα εκλογικά κέντρα στο δημοψήφισμα της 11ης Μάη για να καταψηφίσουν «τις αρχές του Κιέβου και το κυβερνών καθεστώς». Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει το Κοινοβούλιο.
πηγή: Ukraine Human Rights org.

5 σχόλια:

 1. Αν το ιστολογιο δεν εκθειάζει μόνο τα ΚΚ αλλά ενδιαφέρεται και για την αριστερά γενικότερα, εκτός από την απόφαση για την διάλυση του ΚΚ Ουκρανίας που ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία η βουλή τους, γράψε και για τα γιγαντιαία λάθη των «κομμουνιστών» της χώρας.
  Το πως συγκυβέρνησαν με τον Yanukovych, την θέση ρου κόμματος για διαμελισμό της Ουκρανίας, την φιλορωσσικη στάση στον ιμπεριαλιστή Putin, την μονοπωλιακή ατζέντα που προωθούν «προλεταριακά» στελέχη τύπου Oksana Kaletnik και οι επανωτές καταγγελίες για διαφθορά και χρηματισμό της ηγεσίας, όπως και όλων των κομμάτων στην βουλή. Αυτά, για να έχουμε όλη την εικόνα του συγκεκριμένου ΚΚ που είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

  Είναι απαράδεκτο να απαγορεύεται η λειτουργία κόμματος, αφήστε το στη βουλή και ας κρίνει ο λαός για την τύχη του. Είναι όμως το ίδιο απαράδεκτο να μνημονεύεται το δήθεν «Κ»Κ Ουκρανίας με τις τραγικές επιλογές του και να μην γίνεται μνεία για την πραγματική αντιιμπεριαλιστική/αντιφασιστική αριστερά Borotba και τους μαχητές της, που κρατάνε μια συνεπή στάση, μη αναγνώρισης της κυβέρνησης και κατά της πολιτικής των ρώσων «φίλων».

  Και για να μην κατηγορηθώ εγώ για προπαγάνδα, θυμίζω το άρθρο του Ρίζου και κυρίως εκεί που γράφει για «ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ» .

  http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7851660

  Γιατί από τα λάθη μαθαίνουμε και δυναμώνουμε, αφήστε το λιβανιστήρι για τους παπάδες


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωραίο και ταιριαστό για το ρόλο και τις στοχεύσεις σου ψευδώνυμο, μιας και η "Ουμανιτέ" παίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη του φασισμού, αλλά από φασιστοαριστερούληδες έχω ανοσία.

   Και όχι μόνο δεν ενδιαφέρει η "αριστερά" το ιστολόγιο, αλλά σε προτρέπω να την βάλεις όλη στον κώλο σου.

   Διαγραφή
  2. Για την Ουμανιτέ δείτε εδώ το δεύτερο κείμενο της Bleitrach:

   http://waltendegewalt.wordpress.com/2014/07/22/leon-landini-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  3. κανανε λαθη; ναι!
   υστερισανε στις πραξεις; ναι!
   να συνεχισω; δεν νομιζω οτι υπαρχει λογος, το ξερουμε πολυ καλα το τι εκανε και τι δεν εκανε το ΚΚΟυ.
   απο κει και περα δεν υπαρχει θεμα "προδοσιας" απο οσο ξερω, υπαρχει θεμα ανεπαρκειας ισως, ομως,
   ειναι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ με τα συμβολα του κτλ.
   αλλα αν περιμενεις πουλημενο τομαρι να το αποκυρηξω ψαξε αλλου

   Διαγραφή
  4. Να ρωτήσω κάτι; Αν αύριο στην Κύπρο απαγορευτεί το ΑΚΕΛ, που ούτε "κομμουνιστικό" λέγεται ούτε σφυροδρέπανο έχει, από μια φασιστική κυβέρνηση, το ΚΚΕ τι αναμένεται να κάνει σύμφωνα με κάποια τομάρια; Να πανηγυρίσει μήπως;

   Ξέρουν πολύ καλά τα τομάρια αυτά σε ποια ιστορική φάση βρισκόμαστε, ποιες είναι οι στοχεύσεις του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού απέναντι σε ΟΛΑ τα ΚΚ των χωρών της Δύσης, και ξέρουν πολύ καλά τι δουλειά προσπαθούν να κάνουν: διάσπαση, δολιοφθορά, σύγχυση, εκμετάλλευση κάθε μας αδυναμίας ως ΔΙΕΘΝΟΥΣ κινήματος για να μας ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΝ.

   Διαγραφή