Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Η συζήτηση για τη σφαγή στην Οδησσό στο ευρωκοινοβούλιο

Στις 9 Ιούλη, και με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Λετονίας Τατιάνα Ζντάνοκα, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ειδική συνεδρία για τη σφαγή της Οδησσού στις 2 Μάη. Στη συνεδρία είχαν κληθεί αυτόπτες μάρτυρες, περιλαμβανομένης της καθηγήτριας Ελένα Ραντζικόφσκαγια, της οποίας ο γιος δολοφονήθηκε την συγκεκριμένη μέρα. Ανάμεσα στις καταγγελίες ήταν ότι τα θύματα πρώτα δέχθηκαν επίθεση με κάποιου είδους αέριο ώστε να πνιγούν και μετά κάηκαν. Καταγγέλθηκε επίσης ότι οι αρχές του Κιέβου δεν έκαναν το παραμικρό για να διενεργηθεί έρευνα για τις ποινικές ευθύνες αλλά συγκάλυψαν το θέμα εξ αρχής. (Πηγή)

Στην συνεδρία όμως κατέφθασαν και εκπρόσωποι του ευρω-Μαϊντάν, υπό την συνοδεία Πολωνών βουλευτών (φωτογραφία), οι οποίοι διέκοπταν τις καταθέσεις με συντονισμένα γέλια και καγχασμούς.


Έτσι κι αλλιώς, αναφέρει άλλη πηγή, το ευρωκοινοβούλιο ήταν σχεδόν άδειο κατά τη διάρκεια των ακροάσεων των συγγενών των θυμάτων· μόνο 15 ευρωβουλευτές ήταν παρόντες. Οι περισσότεροι δε, γράφει η ίδια πηγή, απλά αγνόησαν τους μάρτυρες, άλλος μη φορώντας καν ακουστικά διερμηνείας για να καταλάβει τι λένε, άλλος παίζοντας με το κινητό του, κι άλλος συμμετέχοντας στο κλίμα ευθυμίας με τη φρίκη που έφεραν οι "ακτιβιστές της πλατείας" του Κιέβου, οι οποίοι μάλλον ήταν η πλειοψηφία στην αίθουσα. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ, το Ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform είχε ήδη στείλει τηλεγράφημα που έκανε λόγο για "ρωσική προβοκάτσια για να απονομιμοποιηθεί η Ουκρανία στο ευρωκοινοβούλιο", κι έτσι η επιχείρηση γελοιοποίησης των μαρτυριών και των μαρτύρων ήταν σαφώς προμελετημένη.

Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για τη μαζική δολοφονία στην Οδησσό από τα όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πραγματικά οποιοσδήποτε που θα περίμενε κάτι διαφορετικό, θεωρώντας ειλικρινά ότι τα "ανθρώπινα δικαιώματα" έχουν οποιαδήποτε σημασία άλλη από την χρήση τους ως τακτικά όπλα ενάντια στους εκάστοτε αντιπάλους ή τα προσκόμματα της Αυτοκρατορίας.

2 σχόλια: