Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Ινδονησία, 1965-66: Μια γενοκτονία χωρίς καμία σημασία (ΙΙ)

Ξένη εμπλοκή και αντιδράσεις

Η διεθνής κοινότητα υποδέχτηκε τη σφαγή και τις εκκαθαρίσεις ως νίκη επί του Κομμουνισμού στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου. Οι δυτικές κυβερνήσεις κι ένα μεγάλο τμήμα των δυτικών ΜΜΕ προτιμούσαν τον Σουχάρτο και τη "Νέα Τάξη" από το PKI και την όλο και αριστερότερη "Παλιά Τάξη". Το πρωτοσέλιδο της αμερικανικής εφημερίδας US News and World Report έγραψε: "Ινδονησία: Ελπίδα...εκεί που δεν υπήρχε καμία". Ο αυστραλός πρωθυπουργός Harold Holt σχολίασε τους New York Times ότι: "Τώρα που βγήκαν απ' τη μέση 500,000 με ένα εκατομμύριο φιλοκομμουνιστές...νομίζω πως είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι έχει επέλθει αλλαγή πορείας." Το περιοδικό Time περιέγραψε την καταστολή του PKI ως "Τα καλύτερα νέα στην Ασία για τη Δύση." Ενθυμούμενος την συμπεριφορά των αμερικανών αξιωματούχων σε σχέση με τις σφαγές, ο αξιωματούχος αντικατασκοπείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  Howard Federspiel είπε: "κανείς δεν νοιαζόταν που τους έσφαζαν, εφόσον ήταν κομμουνιστές.Εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Robert F. Kennedy ήταν από τα ελάχιστα εξέχοντα πρόσωπα που καταδίκασε τις σφαγές. Τον Ιανουάριο του 1966 δήλωσε: "Μιλήσαμε ενάντια στις απάνθρωπες σφαγές των Ναζί και των Κομμουνιστών. Θα μιλήσουμε όμως και για την απάνθρωπη σφαγή στην Ινδονησία, όπου περίπου 100.000 κομμουνιστές δεν είναι οι θύτες αλλά τα θύματα;"
Τα κομμουνιστικά κράτη, αντιθέτως, άσκησαν σκληρή κριτική στις σφαγές. Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι επρόκειτο για "φρικτά και διαβολικά εγκλήματα...χωρίς προηγούμενο στην ιστορία." Ένας γιουγκοσλάβος διπλωμάτης σχολίσε ότι "ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι είναι ένοχο το Πολιτμπιρό [η ηγεσία του PKI], πράγμα που εγώ δεν θεωρώ, δικαιολογείται η γενοκτονία; Σκοτώστε την Κεντρική Επιτροπή, όχι 100.000 χιλιάδες ανθρώπους που ούτε ήξεραν ούτε συμμετείχαν σ' αυτό [στην συνωμοσία της 30 Σεπτεμβρίου]." Η κυβέρνηση Σουχάρτο καταδικάστηκε ως "στρατιωτικό φασιστικό καθεστώς" από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας. 
Σύμφωνα με την Kathy Kadane, μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης πρόσφεραν τα ονόματα στόχων στον στρατό της Ινδονησίας, πράγμα που αρνούνται πολλοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Η εσωτερική αλληλογραφία ανέφερε αίτημα της Ινδονησίας για εξοπλισμό επικοινωνιών και μικρά όπλα για να εξοπλιστεί η Μουσουλμανική και εθνικιστική νεολαία στην κεντρική Ιάβα ώστε να χρησιμοποιηθεί ενάντια στο PKI",  πράγμα το οποίο αρνήθηκε το FBI. Ο H.W. Brands έγραψε ότι η κυβέρνηση Τζόνσον αρνήθηκε ρητά να παρέχει όπλα για την μαζική σφαγή ινδονήσιων κομμουνιστών. Σύμφωνα με τον Robert Cribb, tδεν υπάρχουν τεκμήρια ότι οι ΗΠΑ συνεισέφεραν στην αύξηση της κλίμακας των σφαγών. 

Ωστόσο, ο Mark Aarons ισχυρίζεται ότι αποχαρακτηρισμένες αναφορές αντικατασκοπείας δείχνουν πως "η CIA συνέθεσε στην πραγματικότητα αναλυτικές λίστες με τα ονόματα όσων θεωρούσε επικίνδυνους και τις έδωσε στις δυνάμεις του Σουχάρτο, οι οποίες βεβαιώθηκαν ότι όσοι ονομάζονταν εξαλείφθηκαν στις επιχειρήσεις μαζικών φόνων." Ο Alex Bellamy συμφωνεί, σημειώνοντας ότι ο στρατός της Ινδονησίας χρησιμοποίησε κατάλογο που περιείχε περίπου 5.000 ονόματα ατόμων για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μέλη του PKI. Ο κατάλογος τους δόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στην Τζακάρτα, για να ταυτοποιηθούν κάποια από τα θύματα. Ο Bradley Simpson, Διεθυντής του Εγχειρήματος Τεκμηρίωσης για την Ινδονησία και το Ανατολικό Τιμόρ στο Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας ισχυρίζεται ότι: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν άμεση εμπλοκή στον βαθμό που έδωσαν βοήθεια στον στρατό της Ινδονησίας, την οποία αυτός χρησιμοποίησε για να διευκολύνει τους μαζικούς φόνους." Η βοήθεια περιελάμβανε παροχή μικρών όπλων από τη CIA μέσω Ταϊλάνδης, όπως και την οικονομική ενίσχυση, μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς και περιορισμένο αριθμό εξοπλισμού επικοινωνιών, φαρμάκων και άλλων αγαθών, όπως παπούτσια και στρατιωτικές στολές, στον στρατό της Ινδονησίας. Σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα παραγωγής 2008 σχετικά με τις σφαγές το οποίο παρουσίασε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας, ο Bradley Simpson δήλωσε:
Τα έγγραφα αυτά έχουν καταστήσει εφικτή μια πολύ σαφέστερη κατανόηση του ρόλου των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αυστραλίας και άλλων δυτικών κυβερνήσεων, τόσο για την απόπειρα να προκληθεί ένοπλη ανατροπή της κυβέρνησης της Ινδονησίας το 1965, όσο και για την στήριξη των μαζικών δολοφονιών από τον στρατό κι από ομάδες πολιτών μετά το κίνημα της 30 Σεπτέμβρη. Πριν απ' τα τελευταία χρόνια, οι μελετητές έκαναν σε μεγάλο βαθμό υποθέσεις για το ρόλο της CIA και άλλων γραφείων κατασκοπείας στην ανάπτυξη κρυφών επιχειρήσεων με στόχο την πρόκληση ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στον στρατό της Ινδονησίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδονησίας,  το PKI. Όμως αυτά τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκαλύπτουν μια εικόνα ενεργού εμπλοκής σε μια από τις μεγάλες θηριωδίες του εικοστού αιώνα, και καθιστούν τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις de facto συνενόχους σ' αυτή την εκστρατεία μαζικής δολοφονίας η οποία διήρκεσε όλο το 1965 και ως το 1966.
Οι εξελίξεις μετά την παραίτηση του Σουχάρτο

Μετά την πτώση του Σουχάρτο λόγω της επανάστασης του 1988, το κοινοβούλιο της Ινδονησίας δημιούργησε μια Επιτροπή για την Αλήθεια και την Συμφιλίωση [Truth and Reconciliation Commission], για να αναλύσει τις μαζικές δολοφονίες, αλλά αυτή η επιτροπή ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδονησίας. Ένα ακαδημαϊκό συνέδριο για τις δολοφονίες πραγματοποιήθηκε στην Σιγκαπούρη το 2009.
Οι δολοφονίες παραλείπονται σε μεγάλο βαθμό από τα βιβλία ιστορίας της Ινδονησίας, τα οποία παριστάνουν τους φόνους ως "πατριωτική εκστρατεία" που είχε ως αποτέλεσμα λιγότερους από 80.000 θανάτους. Το 2004, τα σχολικά βιβλία άλλαξαν για λίγο για να περιλάβουν τα γεγονότα, αλλά το νέο πρόγραμμα σπουδών εγκαταλείφθηκε το 2006, μετά τις διαμαρτυρίες στρατιωτικών και ισλαμιστικών ομάδων. Κατόπιν, τα βιβλία που ανέφεραν τις μαζικές δολοφονίες κάηκαν με διαταγή του Γενικού Εισαγγελέα της Ινδονησίας. Το βιβλίο Αφορμή για μαζικό φόνο του John Roosa (2006) απαγορεύτηκε αρχικά από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

14 σχόλια:

 1. Selected Documents Relating to the September 30th Movement and Its Epilogue [“Indonesia”, Volume 1 (April 1966), 131–205]

  Πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το τι προηγήθηκε βρήκα κι εδώ:

  http://cip.cornell.edu/seap.indo/1107134819

  Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

  Το άρθρο:

  Harold Crouch, ANOTHER LOOK AT THE INDONESIAN “COUP” [“Indonesia”, Volume 15 (April 1973), 1–20]

  που είναι προσβάσιμο εδώ:

  http://cip.cornell.edu/seap.indo/1107128617

  το βρήκα ενδιαφέρον γιατί προέρχεται από αμερικανική πλευρά μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου.

  Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ακόμη και το πραξικόπημα-αφορμή για τη σφαγη που κράτησε μέχρι τα μέσα του 1966 ήταν στημένο από τον Σουχαρτο και χρηματοδοτημένο από τις ΗΠΑ όπως αποκαλύπτει το τηλεγράφημα του αμερ. πρεσβη στην Ινδονησία.

  http://www.namebase.org/gifs/indo01.gif

  (η δευτερη φωτο ειναι απο τις σφαγες στο τιμορ το 1975)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστά (και για το ένα και για το άλλο): φωτογραφικό υλικό από το 1965-66 δεν βρίσκεις εύκολα στο διαδίκτυο, ενώ όλες οι φωτογραφίες που εντόπισα σχετικά είναι ασπρόμαυρες. Όλες οι έγχρωμες στο πιο πάνω ποστ είναι μεταγενέστερες. Η δεύτερη από τις σφαγές στο Ανατολικό Τιμόρ, η τρίτη από χώρο φύλαξης κρανίων θυμάτων, οι άλλες δύο από το ντοκυμαντέρ του Οπενχάιμερ.

   Διαγραφή
 4. ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 1965

  Αντώνη, το βιβλίο του Τζον Ρόοσα «Πρόσχημα για μαζικές δολοφονίες: Το κίνημα της 30ής Σεπτέμβρη και το πραξικόπημα του Σουχάρτο στην Ινδονησία» που εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο του Πανεπιστήμιου του Γουϊσκόνσιν το 2006 [John Roosa. Pretext for Mass Murder: The September 30th Movement and Suharto’s Coup d’Etat in Indonesia. Madison, WI: University of Wisconsin Press, 2006. 303 pages] φαίνεται —το «φαίνεται» το τονίζω— να δίνει αρκετές πληροφορίες για το τι συνέβη στην Τζακάρτα στις 30/9/1965 και στην Ινδονησία μετά· μια περίληψή του περιέχει η παρακάτω βιβλιοκρισία:

  Vannessa Hearman, Review of Pretext for Mass Murder: The September 30th Movement and Suharto’s Coup d’Etat in Indonesia [“Indonesia”, Volume 85 (April 2008), 165–170]

  που είναι προσβάσιμη εδώ:

  http://cip.cornell.edu/seap.indo/1211483274

  Το ζήτημα, βέβαια, της εμπλοκής ή συμμετοχής του ΚΚ Ινδονησίας (ΡΚΙ) στο κίνημα της 30ής Σεπτέμβρη εξακολουθεί και μετά την δημοσίευση αυτού του βιβλίου να παραμένει ανοικτό, αφού οι αναφερόμενες μαρτυρίες είναι όχι μόνο αλληλοσυγκρουόμενες, αλλά και ανεπαρκείς (βλ. τα σχετικά σημεία της βιβλιοκρισίας). Η «προσεκτική» απόρριψη από τον συγγραφέα του βιβλίου της ανάμιξης των ΗΠΑ στην όλη υπόθεση συμπνέει με το πνεύμα της εποχής, δηλαδή της κατάστασης που δημιούργησε στην Ινδονησία αλλά και διεθνώς η πτώση του Σουχάρτο τον Μάιο του 1998 και δεν πρέπει να παίρνεται στα σοβαρά.

  Προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να διαβάσω την αυτοκριτική και ιδίως την απολογία του Σουντισμάν (Sudisman). Υπενθυμίζω ότι ο Σουντισμάν (27/71917–29/7/1968), μέλος της Γραμματείας Εργασίας του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΙ, ανέλαβε μετά την εκτέλεση (τον Νοέμβριο του 1965) του Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΙ Ντ. Ν. Αϊντίτ (D. N. Aidit) και άλλων ανώτατων κομματικών ηγετών και στελεχών, την καθοδήγηση του ΚΚΙ, συνελήφθη στις 6 Δεκεμβρίου του 1966, πέρασε από στρατοδικείο το 1967, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε την επόμενη χρονιά. Η απολογία του ενώπιον των στρατοδικών που τέλειωσε με τις λέξεις «Ζήτω η Δημοκρατία της Ινδονησίας! Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδονησίας!», είναι σημαντικό ντοκουμέντο, γιατί δίνει την αυθεντική τοποθέτηση της κομμουνιστικής ηγεσίας της εποχής απέναντι στα γεγονότα. Υφίσταται σε αγγλική μετάφραση, αλλά δεν είναι προσπελάσιμη στο διαδίκτυο. Για τους ιταλομαθείς υπάρχει πάντως εκτενές ρεπορτάζ της l’Unità («Non piangete su Sudisman», 13/11/1968), προσβάσιμο εδώ:

  http://archiviostorico.unita.it/cgi-bin/highlightPdf.cgi?t=ebook&file=/archivio/uni_1968_11/19681113_0003.pdf&query=Bruno%20ugolini

  Σε χαιρετώ,

  Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να διαβάσω την αυτοκριτική και ιδίως την απολογία του Σουντισμάν"

   Εικάζω ότι αναφέρεσαι στην "αυτοκριτική και απολογία" του Σουντισμάν ενώπιον του στρατοδικείου Σουχάρτο;

   Διαγραφή
  2. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟ Ή ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ;

   Ναι, μήπως έχεις περισσότερα στοιχεία;

   Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

   Διαγραφή
  3. Την ομιλία την εξέδωσε σε μετάφραση ο Benedict Anderson (αδελφός του Πέρι, από όσο ξέρω), το 1975: http://trove.nla.gov.au/work/27564673?selectedversion=NBD2549283

   Ίσως αξίζει μια δοκιμή με αυτόματο μεταφραστή στο πρωτότυπο αν δεν μπορείς να βρεις το βιβλίο: https://www.marxists.org/indonesia/indones/sudisman.htm

   Διαγραφή
  4. Επιπρόσθετα:

   Η αποχαρακτηρισμένη (απ' το 2007) μυστική έκθεση της CIA για το πραξικόπημα, γραμμένη το Δεκέμβρη του 1968: http://www.foia.cia.gov/sites/default/files/document_conversions/14/esau-40.pdf

   Διαγραφή
  5. Και μια αναλυτική βιβλιογραφία για τα γεγονότα του 1965-66: http://www.sejarahsosial.org/?p=38

   Διαγραφή
 5. ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1965: ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΣΤΟΜΑΧΙΑ

  Αντώνη, σ’ ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση και σ’ ανταπόδοση σου στέλνω τους συνδέσμους προς μια σειρά φωτογραφιών (μου φαίνεται ότι την τελευταία απ’ αυτές την έχεις ήδη βάλει σ’ αυτήν την ανάρτηση) που δείχνουν την εκτέλεση ομάδας Ινδονήσιων κομμουνιστών το φθινόπωρο του 1965: αφού οδηγηθούν από τις φυλακές στο σημείο της εκτέλεσής τους, υποβάλλονται σε συνοπτική ανάκριση, σκάβουν οι ίδιοι τους τάφους τους και εκτελούνται δια λογχισμού με ξιφολόγχη μπροστά σε πλήθος παρατηρητών.

  Προσοχή μόνο, οι φωτογραφίες είναι για γερά στομάχια…

  http://indocropcircles.files.wordpress.com/2013/09/g30s-pki-gestapu-1965-03.jpg

  http://indocropcircles.files.wordpress.com/2013/09/g30s-pki-gestapu-1965-04.jpg

  http://indocropcircles.files.wordpress.com/2013/09/g30s-pki-gestapu-1965-05.jpg

  http://indocropcircles.files.wordpress.com/2013/09/g30s-pki-gestapu-1965-06.jpg

  http://indocropcircles.files.wordpress.com/2013/09/g30s-pki-gestapu-1965-07.jpg

  http://indocropcircles.files.wordpress.com/2013/09/g30s-pki-gestapu-1965-08.jpg

  http://indocropcircles.files.wordpress.com/2013/09/g30s-pki-gestapu-1965-09.jpg

  http://indocropcircles.files.wordpress.com/2013/09/g30s-pki-gestapu-1965-12.jpg

  Καληνύχτα,

  Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. δεν ξέρω αν αναφέρθηκε ήδη,
  αλλά αυτό: https://athens.indymedia.org/post/1528847/
  το ACT OF KILLING είναι ένα τρομερό πραγματικά ντοκιμαντέρ
  για το όλο θέμα.
  @ψηρίς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ποστ αμέσως μετά το πρώτο μέρος αυτού του ποστ είναι για το Act of Killing.

   Διαγραφή