Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

Σχετικά με την απόφαση απεμπλοκής από την GUE/NGL μετά τις τελευταίες εκλογές

902

Κόμματα σε GUE/NGL και ΚΕΑ στήριξαν επεμβάσεις σε Λιβύη, Συρία, την εκστρατεία κατά της Κούβας
Δημοσίευση: Πέμ, 05/06/2014 - 12:54Η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για μη ένταξη των ευρωβουλευτών του σε καμία ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου υπαγορεύτηκε από τη στάση κομμάτων της GUE/NGL, τα οποία είναι ταυτόχρονα μέλη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Κόμματα και βουλευτές του ΚΕΑ έχουν στηρίξει αυτά όλα αυτά τα χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές: Στήριξαν τον πόλεμο στη Λιβύη, την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας ή την υπονομευτική εκστρατεία ενάντια στην Κούβα.

Ήταν πολλές οι περιπτώσεις που η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταγγείλει το ρόλο του ΚΕΑ και άλλων κομμάτων στη GUE-NGL όπως:

1. Καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ 10/3/11

Καταγγέλλει το κοινό ψήφισμα για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη που φέρει τις υπογραφές των κομμάτων του κεφαλαίου και των οπορτουνιστών, του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Το ψήφισμα ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι Πράσινοι και εκπρόσωποι του ΚΕΑ (LINKE Γερμανίας και BLOCO Πορτογαλίας).

2. Ανακοίνωση - καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ 13/11/13

Για την αντικομμουνιστική εκδήλωση που οργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 12-13/11/13 ο Ευρωβουλευτής Helmut Scholz, στέλεχος του Γερμανικού Κόμματος Die Linke και του ΚΕΑ

3. Ανακοίνωση - καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ 13/11/13

Υπογραφή κοινού ψηφίσματος για το «Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020». Λαϊκό κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, ελληνικά αστικά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα του ΚΕΑ συνυπέγραψαν ψήφισμα, μιλώντας για «αναπτυξιακό» δήθεν προϋπολογισμό της ΕΕ, προωθώντας στην πράξη την αντιλαϊκή «Στρατηγική ΕΕ - 2020».

4. Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ 16/4/14

Καταγγέλλει ότι στις 16/4, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Λαϊκό κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και τα κόμματα του ΚΕΑ (π.χ. Linke Γερμανίας και BLOCO Πορτογαλίας) ψήφισαν τους αντιδραστικούς κανονισμούς της ΕΕ για τα ευρωκόμματα και τα ιδρύματά τους, τη χρηματοδότηση από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό.

5. Ανακοίνωση - καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ 3/7/13

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι η πρόεδρος της GUE/NGL - στέλεχος του Γερμανικού κόμματος DIE LINKE και του ΚΕΑ συμμετείχε σε φιέστα απονομής του βραβείου «Ζαχάρωφ» (από τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μ. Σούλτς) στον Γκιγιέρμο Φαρίνας, που αποδεδειγμένα συνδέεται με πολυπλόκαμους δεσμούς με τις ΗΠΑ, την ΕΕ κλπ και παίρνει μέρος στην αντικομμουνιστική εκστρατεία ενάντια στην Κούβα.

6. Λαθροχειρία της «Αυγής»: Σε ρεπορτάζ στις 27 Μάη με τίτλο: «Ευρωομάδα της Αριστεράς: Διεκδικεί με αξιώσεις την τέταρτη θέση», χρησιμοποιεί το σήμα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και αναφέρεται στις «8 έδρες της Αριστεράς» στην Ελλάδα, τσουβαλιάζοντας τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ όχι μόνο δεν είναι μέλος του ΚΕΑ, αλλά έχει αντιπαλέψει την ίδρυσή του, όπως και γενικά την ίδρυση και λειτουργία των λεγόμενων «ευρωκομμάτων». Το ΚΚΕ συμμετείχε και στην τελευταία θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο (2009-2014) στην GUE/NGL (αυτή είναι η ευρωομάδα στην οποία αναφέρεται το ρεπορτάζ της «Αυγής»), όπως και άλλα κόμματα που δεν είναι μέλη του ΚΕΑ. Πρόκειται για μια τεχνική - συνομόσπονδη ομάδα, στην οποία δεν υπάρχει δέσμευση σε κοινό ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο αρχών, διακηρύξεων και στάσης, με δεδομένο ότι τα κόμματα που την αποτελούν έχουν πολύ διαφορετικές στρατηγικές αντιλήψεις, πρώτα απ' όλα διαφορετική στάση απέναντι στην ΕΕ. Αξίζει να θυμίσουμε ότι και πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, εμφανίστηκε στην αρχή ψευδεπίγραφα ως ο υποψήφιος της GUE/NGL για την προεδρία της Κομισιόν, κάτι που αναιρέθηκε στη συνέχεια, παρόλο που διάφορα ΜΜΕ το αναπαρήγαγαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου