Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

Γιατί το ΚΚΕ αποχωρεί από την GUE/NGL στο ευρωκοινοβούλιο

ΚΚΕ: Ανακοίνωση της ΚΕ για τη στάση του Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο

Σε ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τη στάση του Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο τονίζεται:

1. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, εξετάζοντας την πορεία τα τελευταία χρόνια της ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL) και τα δεδομένα που προκύπτουν από τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές, αποφάσισε οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ να μην ενταχτούν σε καμία Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Η Κεντρική Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η βασική δέσμευση, που το ΚΚΕ έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, είναι να αποκαλύπτει τα αντιλαϊκά σχέδια που εξυφαίνονται στην ΕΕ και πάνω από όλα να συμβάλλει έτσι ώστε να δυναμώνει ο αγώνας των λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, με στόχο την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, για να κατακτήσουν οι λαοί τη δική τους εξουσία. Αυτή η δέσμευση δεν μπορεί να υπηρετηθεί με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ σε πολιτικές ομάδες που έχουν ως κύρια γραμμή τον εξωραϊσμό και τη στήριξη της ΕΕ.


2. Το ΚΚΕ μέχρι πρόσφατα συμμετείχε στην ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL). Η συμμετοχή του Κόμματος στην ομάδα αυτή από το 1994, σε διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη διευκόλυνσης της παρέμβασης των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και την αξιοποίηση κάποιων δυνατοτήτων που υπήρχαν για το συντονισμό με άλλα ΚΚ. Από την αρχή η συγκρότηση της GUE/NGL έγινε σε συνομοσπονδιακή βάση, χωρίς κοινή ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα ή προγραμματικές συγκλίσεις, με τη διατήρηση της ιδεολογικοπολιτικής αυτοτέλειας κάθε κόμματος και συνεννόηση για τεχνικά ζητήματα που αφορούσαν τις παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Όλη αυτή την 20ετία και πιο έντονα μετά τη δημιουργία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) υπήρξε, μέσα στην GUE/NGL, μια συνεχής διαπάλη του ΚΚΕ με τις δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, οι οποίες επιδίωκαν να επιβάλλουν τις θέσεις τους ως θέσεις της Ομάδας, ενώ με κάθε ευκαιρία προσπαθούσαν να παραβιάζουν το συνομόσπονδο χαρακτήρα της Ομάδας. Σε αυτήν την προσπάθεια πρωτοστατούσαν τα κόμματα του ΚΕΑ και κυρίως η Die Linke της Γερμανίας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

3. Αυτή η εικόνα και κατάσταση έχει χειροτερεύσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα:

Ο συνομόσπονδος χαρακτήρας της GUE/NGL έχει στην πράξη αλλοιωθεί, αφού τα κόμματα του ΚΕΑ εμφανίζονται με ενιαία γραμμή, ομαδοποιημένα, μιλούν στις επιτροπές και τις ολομέλειες στη βάση κοινής πλατφόρμας, προβάλλοντας τις πολιτικές θέσεις του ΚΕΑ σαν θέσεις της GUE/NGL. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς η ΕΕ, στο πλαίσιο της περαιτέρω αντιδραστικοποίησής της, δίνει προτεραιότητα στη λειτουργία των ευρωκομμάτων, που διασφαλίζουν την ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση της Κομισιόν και των πολυπλόκαμων μηχανισμών της.

Εκδηλώνονται επιθέσεις σε βάρος του ΚΚΕ και επιχειρείται η διαστρέβλωση και αποσιώπηση των θέσεών του.

Προωθούνται "κοινές θέσεις" για σοβαρά ζητήματα, που αφορούν την πολιτική της ΕΕ και τις διεθνείς εξελίξεις, παρά τις διαφωνίες που έχει εκφράσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, οι θέσεις της οποίας σε αρκετές περιπτώσεις αποσιωπούνται.

Μεθοδεύεται η συνεργασία της GUE/NGL με τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων για τη διαμόρφωση δήθεν «αριστερού μπλοκ», κάτι το οποίο αναδεικνύεται και από τις τοποθετήσεις του υποψήφιου προέδρου του ΚΕΑ για την Κομισιόν, Αλ. Τσίπρα. Επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο υπογράφτηκαν, για πολύ σοβαρά θέματα, κοινά ψηφίσματα, με τη συμμετοχή ακόμη και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων (π.χ. Κοινό Ψήφισμα για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020).

Δυνάμεις της GUE/NGL, όπως το γερμανικό κόμμα Die Linke, συμμετέχουν στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, στην ανιστόρητη ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό, στη συκοφάντηση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

4. Όλα αυτά τα χρόνια η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αντιτάχθηκε σε αυτές τις επικίνδυνες επιλογές. Αντιπάλεψε την απαράδεκτη στάση κομμάτων και βουλευτών, που συμμετέχουν στην GUE/NGL και που στήριξαν τον πόλεμο στη Λιβύη, την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας ή την υπονομευτική εκστρατεία ενάντια στην Κούβα, που δεν καταδίκασαν την επέμβαση της ΕΕ στην Ουκρανία. Αντιπάλεψε τη θέση του ΚΕΑ ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση της κρίσης, ενώ θα παραμένουν στην εξουσία τα μονοπώλια. Συγκρούστηκε με θέσεις που ωραιοποιούν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ και υποστηρίζουν ότι αυτή η ένωση των μονοπωλίων μπορεί να γίνει ένωση υπέρ των λαών. Ωστόσο και παρά τις προσπάθειες του ΚΚΕ, η GUE/NGL χρησιμοποιείται ως εργαλείο του ΚΕΑ. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια τελείως αρνητική κατάσταση και νέοι όροι που δυσκολεύουν αντικειμενικά τη συνέχιση της συμμετοχής μας στην GUE/NGL. Η παραμονή του ΚΚΕ σε μια Ομάδα, όπου κυριαρχούν αυτές οι δυνάμεις, θα γινόταν τροχοπέδη για την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, για την προώθηση της στρατηγικής υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας και στην Ευρώπη, για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα η συνέχιση της συμμετοχής του ΚΚΕ στην GUE/NGL θα χρησιμοποιούνταν ως «αριστερό άλλοθι» για την επιβολή της οπορτουνιστικής και σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής κομμάτων που δρουν υπέρ της ΕΕ και αποδέχονται την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

5. Η μη ένταξη των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική ομάδα από τις υπάρχουσες, αλλά και το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, δεν μπορούν να εμποδίσουν την παρέμβαση του ΚΚΕ. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα συνεχίσουν, χωρίς καμία δέσμευση, την πάλη για τα συμφέροντα, τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, σε αντίθεση με την ΕΕ και την πολιτική της, αντιπαλεύοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στην αυτοτελή, αποτελεσματικότερη ιδεολογική-πολιτική δράση του ΚΚΕ. Θα συνεχίσουν να αποκαλύπτουν το χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και τον επιζήμιο ρόλο των κομμάτων που συσπειρώνονται στο ΚΕΑ, των κομμάτων που έχουν εγκαταλείψει την πάλη ενάντια στην ΕΕ και την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στη χώρα τους και γενικότερα. Αυτές οι δυνάμεις, με την πολιτική εξωραϊσμού της ΕΕ, με τη φιλομονοπωλιακή στάση τους στο κίνημα, με τη συμμετοχή τους σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις (Ιταλία, Γαλλία, τοπικές κυβερνήσεις σε Γερμανία, Ισπανία), όχι μόνο δεν συνέβαλαν στο ελάχιστο στην προώθηση των λαϊκών συμφερόντων, αλλά οδήγησαν σε ενσωμάτωση και υποχώρηση το εργατικό - λαϊκό κίνημα στις χώρες τους.

6. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει ακούραστα τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με τα Κομμουνιστικά Κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, με δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Θα δίνει το αγωνιστικό του «παρών» στις Διεθνείς και Περιφερειακές Συναντήσεις και θα δυναμώσει τη δουλειά του στο πλαίσιο της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ των 29 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κόμματά της και την πολιτική της, για την ανάπτυξη της κοινής δράσης για τα συμφέροντα των λαών.

53 σχόλια:

 1. Το έγραψα και αλλού.
  Τιμή στο ΚΚΕ που στις πλάτες του πέφτει η ανασύνταξη του κομμουνιστικού κινηματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κατά την γνώμη μου, πολύ ορθή απόφαση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συντροφοι μια γνώμη γι αυτό το νέο διαδυκτιακό εγχείρημα https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=ixyOU4zJGaj70gWs4YGoCA&url=http://www.imerodromos.gr/&cd=5&ved=0CC4QFjAE&usg=AFQjCNGjOX1KjaZ9rGrp6QUJgWhsYLleUQ
  Αν κρίνω οτι την αναγγελία της δημιουργίας του σάιτ και την είσοδο του στον δημοσιαγραφικό κόσμο έγινε μέσα απο την στήλη στην φυλλάδα του ΔΟΛ του γνωστού και μη εξαιρετέου ΚΚΕδολόγου Σταυρόπουλο, ο οποίος προιδεάζει (μάλλον σαν να το υπαγορέυει μου φαίνεται) και το ύφος του περιεχόμενου έναντι του ΚΚΕ τότε καλός τα δεχτήκαμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιο σχόλιο αυτή τη στιγμή. Όταν θα χρειαστεί, θα γίνει. Προς το παρόν, απλώς παρατηρώ και αναμένω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το αρθρο, αναλυση για το ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει σχεση με μαρξιστική οπτική

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το άρθρο; Για ποιο άρθρο μιλάς;

   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  2. Της Ευης Λάμπρου, στον ημεροδρομο

   http://www.imerodromos.gr/syriza-2/

   Διαγραφή
  3. Ποιο μαρξισμό; Εγώ θα έλεγα ότι δεν έχει σχέση με την έννοια της "ανάλυσης της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ" γενικότερα μιας και το μόνο που κάνει είναι να αναπαράγει δημοσιεύματα και συμπεράσματα αστικών μέσων ενημέρωσης.

   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
 6. στις πλατες των 2 συντροφων στην ευρωβουλη πεφτει το πολυ σημαντικο βαρος να σηκωσουν την σημαια με το σφυροδρεπανο.
  θα μας σηκωσουν βρωμικο πολεμο ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.
  πρεπει εμεις να δωσουμε απαντησεις και η δραση μας να γινει αυτη που θα "δινει" και τροφη στους συντροφους στο κοινοβουλιο.
  μπορει να αργησουν λιγο να παρουν γραμμη και τα τρολ γιατι πιαστηκαν στον υπνο (ρε ΚΚΕδολογε σταυροπουλε δεν πηρε το αυτι σου τπτ το κερατο μου;;;;;), αλλα θα βγουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δηλαδή όταν το GUE/NGL έλεγε πως πρέπει να δημιουργηθεί μια κεντρικη ευρωπαϊκή τράπεζα προς όφελος των ευρωπαίων λαών δεν ήταν ρεφορμιστικό;

  Όταν έλεγε (και συνεχίζει να λέει) πως το πρόβλημα είναι οι δομές της ΕΕ και όχι η ίδια η ΕΕ δεν ήξερε το ΚΚΕ που έμπαινε;

  Σαφώς και ήξερε σε τι ρεφορμιστικό και φιλοΕΕ μόρφωμα βρισκόταν, απλά τη θέση εντός του δεν την απειλούσε το ρεφορμιστικό κόμμα που λεγεται ΣΥΡΙΖΑ.

  Περαστικός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "όταν το GUE/NGL έλεγε πως πρέπει να δημιουργηθεί μια κεντρικη ευρωπαϊκή τράπεζα προς όφελος των ευρωπαίων λαών"

   Λινκ.

   "Σαφώς και ήξερε σε τι ρεφορμιστικό και φιλοΕΕ μόρφωμα βρισκόταν, απλά τη θέση εντός του δεν την απειλούσε το ρεφορμιστικό κόμμα που λεγεται ΣΥΡΙΖΑ. "

   Ψευδές και εσκεμμένα συκοφαντικό, καθώς το ΚΚΕ κατήγγειλε με συνέπεια πρακτικές των κομμάτων και στελεχών του ΚΕΑ στο GUE/NGL εδώ και χρόνια και δεν θυμήθηκε ξαφνικά ότι υπάρχει πρόβλημα.

   Αποδείξεις:

   1. 2004: Περί «ευρω-αριστεράς»,http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=2299179

   2. 2005: ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
   Ζήτησε δηλώσεις νομιμότητας των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην ΕΕ, http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3139032

   3. 2007: Αντιδράσεις για τη στάση «αριστερών» ευρωβουλευτών, http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4040935

   4. 2008: Η απαράδεκτη δήλωση του Φρ. Βουρτς, http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4429786

   5. 2009: ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
   Διαφώνησε με την εκλογή Μπίσκι στην προεδρία της GUE/NGL
   http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5146573

   Σε φοβίζει το ΚΚΕ, Περαστικέ; Γι αυτό το συκοφαντείς;

   Διαγραφή
  2. Άρθρο 1 Ιούνη του 2014:

   Η ομάδα της GUE/NGL βρίσκεται σε κατάσταση ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής μετάλλαξης, με πρωταγωνιστές τις δυνάμεις των κομμάτων που ανήκουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), που υπονομεύουν το συνομόσπονδο χαρακτήρα της, καταφεύγουν σε ανοιχτό αντικομμουνισμό, συκοφάντηση των κατακτήσεων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, επιθέσεις στο ΚΚΕ, διαστρέβλωση και απόκρυψη των θέσεών του.

   Η στάση της GUE/NGL την οδηγεί σε γραμμή ουράς πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες. Είναι χαρακτηριστική, από την άποψη αυτή, η στάση των κομμάτων του ΚΕΑ στον πόλεμο ενάντια στο λαό της Λιβύης, αλλά και της Συρίας. Ολες οι εναλλακτικές δήθεν λύσεις που παρουσιάζουν για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, όπως ο φόρος τραπεζικών συναλλαγών, η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η κρατικοποίηση τραπεζών, τα ευρωπαϊκά ομόλογα, η «πράσινη» ανάπτυξη και τα διάφορα μείγματα καπιταλιστικής διαχείρισης, που πρότειναν, υιοθετούνται στο σύνολό τους ή με παραλλαγές από την αστική τάξη ή τμήματά της και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους (π.χ. φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, Τραπεζική Ενωση, ομόλογα έργου).
   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7973651

   Διαγραφή
  3. "όταν το GUE/NGL έλεγε πως πρέπει να δημιουργηθεί μια κεντρικη ευρωπαϊκή τράπεζα προς όφελος των ευρωπαίων λαών"

   Φυλλάδιο του 2014, όταν το ΚΚΕ αποχώρησε απ' το GUE/NGL. Στους τέσσερις που εμφανίζονται στο φυλλάδιο βλέπουμε τον Νίκο Χουντή του ΣΥΡΙΖΑ: http://www.guengl.eu/uploads/publications-documents/leaflet-ECB-EL-web.pdf

   Διαγραφή
 8. Η ομάδα GUE/NGL έτσι κι αλλιώς ήταν εντελώς ετερόκλητη ομάδα, απ' όποια πλευρά να το δει κανείς και ανεξάρτητα απ' την τάση απορρόφησής της απ' την ομάδα ΚΕΑ.
  (άκου "βόρειοι πράσινοι"; νότιοι δεν υπάρχουν;)
  Τώρα όμως με τις καινούργιες νόρμες οι ευρωβουλευτές του Κόμματος θα πρέπει να ενταχθούν σε κάποια ομάδα. Σε ποια; Δεν παίζει καμία προφανώς. Θα φτιάξουν δική τους; Έχουν το δικαίωμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δε νομίζω να πρέπει να ενταχθούν σε κάποια ομάδα, οι Non-Inscrits θα είναι δεκάδες στο νεο ευρωκοινοβούλιο. Ούτε οι χρυσαυγίτες θα είναι σε ομάδα.
   Για να φτιάξεις ευρωομάδα πρέπει να έχεις 25 ευρωβουλευτές από 7 χώρες. Με την καμία δεν γίνεται.
   Μελλοντικά θα μπορούσε να γίνει ίσως. Το ΚΚΕ, το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, το ΠΚΚ, το Δανέζικο που συμμετέχει στην Red-Green Alliance, ίσως, τεράστιο ίσως του Βελγίου, της Λετονίας αν ξαναμπεί κι ένα ακόμα θεωρητικά φτάνουνε να φτιαχτεί ευρωομάδα. Οι επόμενες ευρωεκλογές βέβαια είναι ασκήσεις επί χάρτου, και μπορεί όλα αυτά να είναι άκαιρα σε μια εποχή που αλλάζουν τα πάντα άρδην.
   Όσο για την Βόρεια Πράσινη Αριστερά. Τα Κομμουνιστικά και αναθεωρητικά κόμματα της Σκανδιναβίας ενστερνίστηκαν νωρίς τον οικοσοσιαλισμό, οπότε και έχει γίνει πάγια ιδεολογία τους, ώστε να τα ξεχωρίζει από τα λεγόμενα "συντηρητικά" πράσινα κόμματα.

   Διαγραφή
 9. Καλώς ή κακώς στο συγκεκριμένο μπορώ να δώσω κάποιες διευκρινήσεις.
  α)Όλα τα κόμματα θέλουν να ανήκουν σε κάποια ευρωομάδα. Γιατί; Γιατί αυξάνεται η χρηματοδότηση στις ομάδες- άρα και στα κόμματα-, αυξάνεται ο χρόνος συμμετοχής σου στις παρεμβάσεις και συμμετέχεις στις επιτροπές. Το ΚΚΕ κι αυτό θέλει, ασφαλώς.
  β)Όλες οι ομάδες δέχονται σχεδόν όποιο κόμμα τους κάνει αίτηση. Υπάρχουν από κεντροαριστερές ομάδες όπως η GUE/NGL- και λέω κεντροαριστερές γιατί συμμετέχουν γνήσια κομμουνιστικά κόμματα όπως το ΠΚΚ αλλά και το ΣΚ Λετονίας, αλλά και...κεντροδεξιά όπως το Εργατικό Κόμμα της Κροατίας- εώς και δύο ακροδεξιά, το EFD που εκφράζει αντιφεντεραλιστές λιακιστ'ες- βλέπε UKIP αλλά και η EAF της Λεπέν στην οποία μιλάει το εθνικιστικό προστατευτικό κεφάλαιο κάθε χώρας. Οι μόνοι που δεν μπορούν να βρουν κόμμα είναι οι νεοναζί και οι φασίζοντες- XA, Attaka, Jobbik, NPD.
  γ)Η GUE, η οποία είναι η μετεξέλιξη της παλιάς ομάδας "Communists and allies" ήταν μια ομάδα στην οποία άνηκαν τα περισσότερα ρεβιζιονιστικά αλλά και ταξικά κόμματα της Ευρώπης. Στην δημιουργία της, το ΚΚΕ ώφειλε και ορθά συμμετείχε. Θυμηθείτε ότι έγινε σε μια περίοδο ώπου υπήρχε το "τέλος της ιστορίας". Οποιαδήποτε αντιιμπεριαλιστική συμμαχία ήταν θεμιτή.
  δ)Με το λανσάρισμα της Κομμουνιστικής Πεωτοβουλίας τα τελευταία χρόνια, το ΚΚΕ πλέον συνεργάζεται αποκλειστικά και μόνο με κόμματα Μ-Λ με αδιαπραγμάτευτη στρατηγική και τακτική. Αλλοι λένε ότι αυτό είναι αριστερίστικος οπορτουνισμός, άλλοι λένε ότι είναι ο μόνος δρόμος προς τον σοσιαλισμό. Προσωπικά είμαι διχασμένος.
  ε)Η GUE/NGL όμως είναι μια ομάδα CONFEDERATED, συνομοσπονδιακή, στην οποία δεν συμμετέχουν μόνο κόμματα του PEL. Αρα ορθά συμμετείχε το ΚΚΕ, παρότι πολλά κόμματα από κει και συμμετείχαν σε αντιλαικές κυβερνήσεις, αλλά και άλλα -όχι το Die Linke όπως λέει αλλά μια φράξια του παλιού WASG- συμφωνούσαν στο λεγόμενο "Αντικομμουνσιτικό Μνημόνιο". Η ομάδα βεβαίως είχε πάρει θέση εναντίον του.
  στ) Αν όμως όπως λέει το ΚΚΕ επιχειρείται η καταστρατήγηση του συνομοσπονδιακού χαρακτήρα του, και η μετατροπή του σε ευρωομάδα του PEL, καλά κάνει και αποχωρεί. Συμμετέχουμε, αλλά δεν θα σκύψουμε και να μας γαμήσετε, ούτε θα αξιοποιείται τις δυνάμεις μας για την προώθηση των θέσεων σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Αλλοι λένε ότι αυτό είναι αριστερίστικος οπορτουνισμός, άλλοι λένε ότι είναι ο μόνος δρόμος προς τον σοσιαλισμό. Προσωπικά είμαι διχασμένος."

   Μας δουλεύεις; "Αριστερίστικος οπορτουνισμός" είναι η άρνηση συνεργασίας με τον ανοιχτό ταξικό προδότη;

   Διαγραφή
  2. Κοιταξε, είναι τεράστιο ζήτημα.
   Στα ρεύματα που δημιουργήθηκαν από το '45 και μτά- φιλοσοβιετικός μ-λ, μαοιστές, χοτζαιστές, γκεβαριστές κλπ- το ΚΚΕ και τα λοιπά φιλοσοβιετικά κόμματα πάλευαν για την ενότητα των κομμουνιστικών κομμάτων. Οι άλλοι, δεξιοί και αριστεροί οπορτουνιστές φεύγαν από μας.
   Λενινινιστικά αν το δεις, μέχρι σήμερα, παλεύαμε για την αναδιάρθρωση κι ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος. Ο Λένιν θυμάμαι-νομίζω τόμος 34 στα άπαντα- απαντάει στους απεσταλμένους στην ΚΔ. "και μη φοβάστε να πείτε ότι από τη Ρωσία γυρίσατε πιο συνεργάσιμοι, πιο δεκτικοί, ναι ακόμα και πιο δεξιοί..."... Η υπέρβαση να μπούνε οι Κάμενεφ-Ζινόβιεφ στο ΠΓ ΚΚΣΕ..Η υπέρβαση των Λαικών Μετώπων, η υπέρβαση των μεταπολεμικών κυβερνήσεων που μας διώξανε από Γαλλία και Ιταλία, και να θυμάστε, έφυγαν από τη CGT αυτοί και φτιάξαν δικιά τους συνομσπονδία, δεν φύγαμε εμείς. Οι κομμουνιστές παλεύουμε ανέκαθεν για τη ζύμωση, αλλαγή κατεύθυνσης και ενότητα του ταξικού κινήματος. Εκτός κι αν πάμε για "5η Διεθνή" και είμαστε σε προεπαναστατική περίοδο δικαιολογείται αυτή η όξυνση των σχέσων που έχει συμβεί α τελευταία χρόνια, με ταξικά κόμματα όπως το ΠΚΚ.
   Δικαιολογείται μόνο αν θεωρηθεί βάσιμη η θεωρία των δύο πόλων: Ενάντια στα μονοπώλια ή μαζί με τα μονοπώλια.
   Συνοψίζω λέγοντας πως το ΚΚΕ από το 70 και μετά κατηγορούσε τις γκρούπες- οι απόγονοι των οποίων θα έφτιαχναν τα Μ-Λ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΜΑΑ- για απομονωτισμό. Ο Χαρίλαος είχε γνωστό φετίχ με τις συνεργασίες.
   Δεν ξέρω αν αυτή η αλλαγή πλεύσης θα έχει αποτελέσματα στη συνείδηση των εργαζομένων, η αν θα φαίνεται ότι περιθωριοποιούμαστε.
   Θυμάμαι την ανάλυση της Ρόζας με τους στόχους και την πορεία του εργατικού κόμματος και την σχέση του με τις μάζες, και δεν ξέρω αν έχουμε κάνει λιανά τι θέλουμε να πετύχουμε, πως θα το πετύχουμε και με ποιους θα το πετύχουμε.
   Ναι, για άλλη μια φορά μ απασχολεί το ζήτημα της τακτικής.

   Διαγραφή
  3. "Ο Λένιν θυμάμαι-νομίζω τόμος 34 στα άπαντα- απαντάει στους απεσταλμένους στην ΚΔ. "και μη φοβάστε να πείτε ότι από τη Ρωσία γυρίσατε πιο συνεργάσιμοι, πιο δεκτικοί, ναι ακόμα και πιο δεξιοί..."...

   Ναι, ΑΦΟΥ ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.

   Έγραψε προχτές κάποιος (Μπουλαμπάσης) στον Πατραϊκό Τύπο ότι τον Πελετίδη τον ψήφισε και κόσμος με μύχια ελπίδα "την ενότητα της αριστεράς."

   Με πειράζει;

   ΟΧΙ, ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.

   Γιατί δεν με πειράζει; Γιατί αν εγώ μπορώ να κάνω "την ενότητα της αριστεράς" να σημαίνει να στηρίζει ο σοσιαλδημοκράτης κομμουνιστές και όχι σοσιαλδημοκράτες αντί να διαλύονται οι κομμουνιστές στην σοσιαλδημοκρατία, αν μπορώ να την κάνω αιτία και αφορμή για να πάρω εγώ την εξουσία (την ΕΞΟΥΣΙΑ, όχι την "κυβέρνηση"), ή να χτίσω προπλάσματα εξουσίας, τότε η "ενότητα της αριστεράς" είναι ένα καταπληκτικό σύνθημα και ζήτω η ενότητα της αριστεράς.

   Αλφαβήτα.

   Τι σχέση έχει λοιπόν η άρνησή μου στην απορρόφησή και το καπέλωμά μου ως κομμουνιστή, η αμαύρωση του ονόματός μου ως ΚΚ, από τους συνεργάτες των κεφαλαιοκρατών και του ιμπεριαλισμό με τον "αριστερίστικο οπορτουνισμό";

   Διαγραφή
  4. Γιατί πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό πάνω σε ζητήματα ξεκαθαρισμένα εδώ και 100 χρόνια; Στους Δήμους έστειλες το μήνυμά σου ότι δεν παζαρεύεις τις αρχές σου και ΚΕΡΔΙΣΕΣ. Σε στήριξαν αυτοί στους οποίους έστειλες το μήνυμα. Το καταλάβατε αυτό πόσο σημαντικό είναι;

   Στο GUE/NGL σε περικύκλωσε ο εχθρός και αν δε φύγεις θα σε καταπιεί. Τι άλλο επβιάλλεται να κάνεις απ' το να απελευθερωθείς απ' τον κλοιό του;

   Διαγραφή
  5. Ποιος σου είπε να αλλάξουμε εμείς θέσεις?
   Θα πάμε στο γήπεδο το κοινό και θα παίξουμε με τη δικιά μας φανέλα.
   Αδιαπραγμάτευτα, ούτε βήμα πίσω.
   Οι αριστεριστές ξέρεις, μας κατηγορούσαν για γραφειοκράτες, για ρεφορμιστές για για για και απομονώνονταν σε ομαδούλες αυτοαναφορικές που δεν είχαν συμμετοχή στα συλλογικά όργανα.
   Αυτό με τρομάζει. Μην γίνουμε έτσι.
   Τέλος πάντων, αν όντως μίλαγαν εξ ονόματός μας σαν PEL, ξαναλέω καλά κάναμε και φύγαμε.
   Θέλουμε και μπορούμε σε μια τόσο ραγδαία αναπτυσσόμενη κρίση να τους πάρουμε μαζί μας, αυτούς τους μεσοβέζους.
   Μην ξεχνάς ότι τα ρεφορμιστικά ΚΚ της Ευρώπης, όπως το Γαλλικό, έχουνε στους κόλπους τους ταξικές φράξιες.
   Υπάρχουνε δεκαετίες που δεν συμβαίνει τίποτα, και βδομάδες που συμβαίνουν δεκαετίες.
   Με απασχολεί η εκμετάλλευση των ευκαιριών που θα παρουσιαστούν να αναπτύξουμε το κίνημα.

   Διαγραφή
  6. Κάτι δεν πάει καλά με τον Camus. Είναι περίεργη η διατύπωση «υπέρβαση των λαϊκών μετώπων». Δεν έγινε καμιά «υπέρβαση», δες στον Ντατ την αναφορά για το «μέτωπο για την ειρήνη» (γαλλοσοβιετικό σύμφωνο που έμεινε στα χαρτιά, κινήσεις για την αποτροπή τού διαμελισμού τής Τσεχοσλοβακίας). Επίσης, «αριστερίστικος οπορτουνισμός» στην ίδια περίοδο περιγράφει μάλλον τους (κρυπτο)φασίστες (πχ Ντοριό).

   Για τη χρήση τού όρου «υπέρβαση»: http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=2661658 [«Ζητούσαν να κάνει την υπέρβαση»]

   Διαγραφή
  7. "Ποιος σου είπε να αλλάξουμε εμείς θέσεις?
   Θα πάμε στο γήπεδο το κοινό και θα παίξουμε με τη δικιά μας φανέλα."

   Το φυλλαδιάκια για μια "άλλη ΕΚΤ" τι υπογραφή έχει; http://www.guengl.eu/uploads/publications-documents/leaflet-ECB-EL-web.pdf

   GUE/NGL ή με γελάν τα μάτια μου;

   Μας "εκπροσωπούσε" ο Χουντής ή μεγάλωσε η μυωπία μου;

   Διαγραφή
  8. Αρα, συμφωνούμε, ότι εφόσον παραχάραασε την πολιτική της GUE/NGL, το PEL, καλά έκανε και έφυγε.
   Το θέμα για τον αριστερισμό αν δεις παραπάνω θα δεις πως το έθεσα στο θέμα της Κομμουνιστικής Ινισιατίβας, στην οποία δεν συμμετέχει, το ΠΚΚ πχ, το οποίο σέβομαι πχ.
   Προς Waltendegewalt
   Τώρα μην πιάνεσαι από μια λέξη. Το 13ο το έχω σε βιντεοκασέτα.
   Δόξα σε αυτούς που διώξανε τη λέρα από το κόμμα. Και τη μη λέρα, που απλά τι να κάνουμε, θέλανε κοινωνία των 2/3 και κολοκύθια τούμπανα.
   Το ότι σήμερα μιλάμε στην Ελλάδα για κομμουνισμό, για την προοπτική του ξέρεις τι, μπορεί μια μέρα να ξεπαστρέψουμε τον καπιταλιμσό κλπ, ωφείλεται στους συντρόφους του 13ου.
   Τα Λαικά Μέτωπα ήταν υπέρβαση. Προκειμένου να αποφευχθεί ο φασισμός συμμαχήσαμε με ταξικούς αντιπάλους.
   Σωστό; Λάθος;
   Για μένα προκειμένου να επικρατήσει το μεγαλειώδες game over που είναι ο φασιμός για το κίνημα, ήταν σωστό.

   Διαγραφή
  9. Τόσο η καταγγελία όσο και το αρχείο του "Ρ" παρέχουν άπλετη ενημέρωση για το αν το GUE/NGl τιμούσε τις αρχές της συνομοσπονδίας ή "έμπαζε" σοσιαλδημοκρατία από παντού.

   Το να "σέβεσαι" το ΠΚΚ ή το οποιοδήποτε ΠΚΚ δεν λέει τίποτε. Το ΠΚΚ και το οποιοδήποτε ΠΚΚ έχει δυο δρόμους μπροστά του. Ή με τους κομμουνιστές ή με τους σοσιαλδημοκράτες. Και θα κρίνει η ιστορία αυτόν που θα διαλέξει. Φροντίσαμε εμείς για αυτό, για να έχει δηλαδή την επιλογή.

   Διαγραφή
  10. Κάππα Κάππα. Ε;4 Ιουνίου 2014 - 12:35 μ.μ.

   Πράγματι είναι τεράστιο ζήτημα.

   Όμως Κώστα η χρεοκοπία λ.χ. της 2ης Διεθνούς, το ξεκίνημα ίδρυσης της 3ης, δεν έγινε σε προεπαναστατική περίοδο. Έγινε στην πρώτη παγκόσμια κρίση & πολεμική αναμέτρηση του καπιταλισμού, επειδή τα σοσιαλιστικά κόμματα αρνήθηκαν να κάνουν αυτό που ήταν ο λόγος ύπαρξής τους, αλλά συντάχθηκαν το καθένα με τη δική του αστική τάξη.

   Να σ' ενημερώσω επίσης πως στην αρχή του 1ου παγκοσμίου οι μπολσεβίκοι ήταν ΤΟ ΜΟΝΟ σοσιαλιστικό κόμμα που κράτησε αυτή τη στάση. Μάλιστα με κόστος την διάσπαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας (του έφυγαν οι 7 απ τους 13 βουλευτές).

   Αναγκάστηκαν να συνεργαστούνε αρχικά αποκλειστικά με μειοψηφίες σε άλλα σοσιαλιστικά κόμματα. Με αυτές κάνανε τη προπαγάνδα στους στρατούς, με αυτές έγινε η συνδιάσκεψη του Τσίμεβαλντ. Κόντρα σε όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης.

   Ας φανταστούμε όμως την ιστορία χωρίς αυτή τη στάση. Θα είχε προκύψει καν επαναστατική κατάσταση στο τέλος του α' π.π.;
   Κι αν ακόμη είχε, σαφώς και κανείς δε θα υπήρχε για να την εκμεταλλευτεί.
   Δε θα υπήρχε ρωσική επανάσταση, δε θα υπήρχαν οι σπαρτακιστές, οι επαναστάσεις σε Γερμανία, Ουγγαρία, το επαναστατικό κίνημα που ακολούθησε στην Ιταλία.
   Δε θα υπήρχε Γ ΔΙΕΘΝΗΣ!!!

   Δε θα υπήρχαν, για να το καταλάβουμε ολοκληρωμένα, καν ΚΚ!!!
   Τότε και γι αυτό το λόγο τα σπάσαμε με τους σοσιαλδημοκράτες, μη το ξεχνάμε!

   Αντίθετα, ΟΛΗ, ΣΥΣΣΩΜΗ, η "αριστερά" θα είχε συνταχθεί με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, θα ήταν συνυπεύθυνη για την αλληλοσφαγή εκατομμυρίων, θα έκανε δεκαετίες να σηκώσει ξανά κεφάλι και να συσπειρώσει μαζικά ριζοσπάστες εργάτες.

   Μπορεί να συγκριθεί με τη σημερινή κατάσταση;
   Μέχρι ενός σημείου, ναι.
   Νομίζω γενικά υπάρχει συμφωνία πως η τωρινή κρίση είναι ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη.
   Η "κανονικότητα" της καπιταλιστικής ανάπτυξης μας έχει τελειώσει δίχως επιστροφή.
   Πόλεμο μπορεί να αργήσουμε να δούμε, μπορεί και όχι, επαναστατική κατάσταση επίσης, όμως σίγουρο είναι ένα.

   Πως η Ευρωπαϊκή Αριστερά ΕΔΩΣΕ ΗΔΗ εξετάσεις για το πώς θα κινηθεί σε μια καπιταλιστική κρίση.
   Και ΗΔΗ απέδειξε πως θα κινηθεί εντός των τειχών, με στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη, τη στοίχιση πίσω από τα εγχώρια μονοπώλια.

   Επομένως, ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΝΤΑΘΕΙ, πρέπει να συγκροτηθεί ένας διακριτός πόλος, κόντρα και σε αυτή την "Αριστερά".

   Λάθος κινήσεις/παραλήψεις/υπερβολές κτλ. μπορεί να έχουν γίνει σε αυτή τη προσπάθεια, αλλά η κατεύθυνση νομίζω είναι μονόδρομος και θέλει στήριξη από κάθε ριζοσπάστη αριστερό στην Ευρώπη.

   Αν θέλουμε να υπάρχει επαναστατικό ρεύμα στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες.

   Εσύ πώς το βλέπεις;

   Διαγραφή
  11. Κάππα Κάππα. Ε;4 Ιουνίου 2014 - 12:42 μ.μ.

   @Κώστα
   Σου απάντησα πιο πάνω για την "ινιτσιατιβα". Αν θες σχολίασε.

   Διαγραφή
  12. @Κάππα Κάππα
   Δεν χρειάζεται να σου απαντήσω τίποτα.
   Εξέφρασες ΑΚΡΙΒΩΣ τις σκέψεις μου από τη μία πλευρά. Δεν γράφω τίποτα τυχαία, για αυτό είμαι διχασμένος.
   Με τις αναφορές που κάνω, θα κατάλαβες ότι κι εγώ εκεί το πάω. Οτι μήπως ήρθε η ώρα για 5η Διεθνή, δεν το λέω καθόλου τυχαία. Αν αποδεχθούμε ότι η ρεφορμιστική αριστερά βρίσκεται στο μονοπάτι της 2ης διεθνούς, τότε πολύ σωστά πράτουμε.
   Την άλλη μεριά των σκέψεών μου την εξέφρασα και δεν βρήκα αντίλογο, πλην της δικιάς σου και διαφόρων ιαχών για "αγραμματοσύνη".
   Κάτι είπε κάποιον ο γάιδαρος, αλλά ξέχασα.
   Και πάλι σου λέω, ακριβώς αυτά σκέφτεται η μία πλευρά της διαλεκτικής μου σκέψης.
   Προς αναμονή σύνθεσης.

   Διαγραφή
 10. Κάππα Κάππα. Ε;4 Ιουνίου 2014 - 9:58 π.μ.

  @Περαστικός
  Αξιοσημείωτη η προσπάθειά σου να εμφανίσεις πως "όλα είναι όπως πάντα" στο Ευρωκοινοβούλιο και στη GUE. Δυστυχώς όμως άλλη είναι η πραγματικότητα:
  -Η διαδικασία του να υπάρχει ενιαία άποψη/στάση σε κάθε ευρωκοινοβουλευτική ομάδα, η οποία μάλιστα δε προκύπτει καν από συζήτηση μεταξύ όσων μετέχουν σε αυτή, προχωρά ταχύτατα.
  -Ότι η GUE και γενικώς οι ευρωομάδες υποκαθίστανται/αντικαθίστανται από τα αντιδραστικά και υποταγμένα από τα καταστατικά τους ακόμα στις αρχές της Ε.Ε. ευρωκόμματα είναι επίσης αναμφισβήτητο.
  -Ότι αυτή η τάση κορυφώθηκε μπροστά στις φετινές Ευρωεκλογές είναι επίσης φανερό. Το "Ευρωdebate" ήρθε για να μείνει και είναι εικόνα απτο μέλλον. ΑΝ αντέξει τους κραδασμούς η Ε.Ε. και ΑΝ δεν ενισχυθούν περαιτέρω οι "ευρωσκεπτιστικές" τάσεις, πολύ πιθανό στις επόμενες, κατ' εμέ σίγουρα στις μεθεπόμενες, Ευρωεκλογές να κατέβουν μόνο τα Ευρωκόμματα και να μπορείς να επιλέξεις μεταξύ αυτών. Ναι, ας το πούμε ξεκάθαρα: Κάθε φωνή αμφισβήτησης (λ.χ. ΚΚΕ) θα πεταχθεί εκτός του ευρωενωσιακού πολιτικού χάρτη.
  -Σαφώς όλα αυτά επιταχύνονται όσον αφορά τη GUE από την άνοδο κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το DIE LINKE κτλ. Σαφέστατα φάνηκε όλο το προηγούμενο διάστημα πως όσα ΚΚ είναι μόνο με το ένα πόδι στο ΚΕΑ ή το σκέφτονται (ΑΚΕΛ, ΚΚ Πορτογαλλίας, Τσέχικο κ.ά.) δεν εμφανίζουν προς ώρας πρόθεση να εμποδίσουν μαζί με το ΚΚΕ αυτή τη μετεξέλιξη της GUE.
  -Το ΚΚΕ συμμετέχει πλέον και επεκτείνει μια ολοκληρωμένη "πρωτοβουλία ευρωπαϊκών ΚΚ", με καθαρή γραμμή εναντίωσης στην Ε.Ε., αλλά και στο ΚΕΑ. Έχει δηλαδή πλέον εναλλακτική, θέλω να πω. Θα επιτρέψουν ποτέ στη πρωτοβουλία να δραστηριοποιηθεί ως τέτοια σε όργανα της Ε.Ε., Ευρωεκλογές κ.ά., ακόμα κι αν δυναμώσουν τα (πολύ μικρά στη πλειοψηφία τους) εθνικά κόμματα που μετέχουν σε αυτή; Σαφώς και όχι.
  Αλλά είμαστε κομμουνιστές και ξέρουμε, ειδικά σε περιόδους που η Ευρώπη σκοτεινιάζει, τί είδους δράση και συντονισμός είναι αναγκαίοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κώστας Camus, μας δουλεύεις κανονικά ή δουλεύεις τοn εαυτό σου προσπαθώντας να ικανοποιήσεις τις ταλαντέυσεις σου. Αλλιώς δεν εξηγούνται τα θαυμάσια κορακίστικα που αναπαράγεις. Επειδή όμως είμαστε μεγάλα "παιδιά", σε παρακαλώ σταμάτα να πιπιλάς όλο το παραμύθι που έφτιαξε το λαφαζαναίικο. Και κάτι ακόμα: επιτέλους αυτή η ιστορία με το σκύλεμα του Φλωράκη και του έργου του Λένιν πρέπει να σταματήσει. Επιτέλους, η χυδαιότητα για να χτυπηθεί το ΚΚΕ έχει και αυτή κάποια όρια. Δεν νομίζεις; Και άσε αυτά τους τάχα μου δήθεν προβληματισμούς και τα περί "αριστερισμών". Καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο!
   kk-1

   Διαγραφή
  2. @ Κώστας Camus: Δεν δημοσιεύεται σχόλιό σου που περιέχει πληθώρα υβριστικών χαρακτηρισμών για άλλο χρήστη.

   Νομίζω ότι σου έδωσα σαφείς πολιτικές απαντήσεις σε όσα έθεσες, αρκέσου σ' αυτές και σκέψου περισσότερο για κάποιες φράσεις που χρησιμοποίησες: "αριστερίστικος οπορτουνισμός", τα γνωστά από τον Αριστερισμό του Λένιν χωρίς αναφορά στα ιστορικά και πολιτικά συμφραζόμενα της θέσης του, ούτε στο γεγονός ότι οι αριστεριστές στους οποίους αναφέρεται ΔΕΝ ήταν οπορτουνιστές (χαώδης η διαφορά τους απ' τη γερμανική και ρωσική σοσιαλδημοκρατία της εποχής του), κλπ.

   Διαγραφή
 11. Ωραία Αντώνη αν και πιστεύω ότι το από πάνω σχόλιο ,μπορεί να μην είναι υβριστικό αλλά είναι μειωτικό σίγουρο.
  Επαναλαμβάνω απλά ότι η ιστορική πείρα έδειξαν τι ήταν οι σκληροπυρηνικοί Φαράκοι και Κοτζιάδες και τι έγιναν μετά.
  Το να φωνασκίεις δεν λέει τίποτα, και το να το παίζεις σούπερ κομματικός επίσης.
  Η ιστορία δείχνει ποιοι λακίζουνε.
  Οσο για τα κορακίστικα, προτρέπω τον κουκουένα να μορφωθεί στον μ-λ, ώστε να μην του φαίνονται ακαταλαβίστικα.
  Αυτά. Καλημέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφού προτρέπεις στη συμμόρφωση με τον μ-λ και την αποφυγή των κορακίστικων, θα πρέπει να σου απαντήσω σε ξεχωριστό ποστ για τον "αριστερίστικο οπορτουνισμό" και το αν υπάρχει τέτοιο πράγμα στον Λένιν.

   Διαγραφή
 12. ΕΝΣΤΑΣΗ

  Αποκλείεται να περιλαμβάνει ο τόμος 34 της 5ης έκδοσης των «Απάντων» του Β. Ι. Λένιν απάντησή του «στους απεσταλμένους στην ΚΔ», αφού ο μεν τόμος 34 περιέχει έργα του Λένιν που καλύπτουν την περίοδο Ιούλιος–Οκτώβριος 1917, η δε Κομμουνιστική Διεθνής (ΚΔ) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1919.

  Αυτά για την ώρα, και βλέπουμε (έτσι για να μην τρελαθούμε δηλαδή)…

  Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπράβο και πάλι μπράβο που το έψαξες γιατί δεν θα έμπαινα στον κόπο να το ψάξω αλλιώς.
   Βρίσκεται στον τόμο 44, σελίδα 456.
   1921, 3ο συνέδριο της Κομιντερν.
   Ελπίζω να μην τρελάθηκες ακόμα.

   Διαγραφή
  2. Ένα search στο google με την αναζήτηση -Λένιν απάντησή στους απεσταλμένους στην ΚΔ- δίνει ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα στις δύο πρώτες (και μόνες σχετικές) αναρτήσεις που βγάζει...

   Η πρώτη είναι η παρούσα.

   Η δεύτερη κατά σειρά, μαντέψτε...

   https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CDAQFjAB&url=http%3A%2F%2Fergatikosagwnas.gr%2FEA%2Findex.php%2F2012-02-04-20-06-29%2F1423-2013-12-01-16-29-27%3Fformat%3Dpdf&ei=HkKPU4ULwpTQBcjCgMAI&usg=AFQjCNFCFhkqg6gDOtCkiQchmyqg6JhocQ&sig2=b9HbscddDX0UQYtEKhOSsg

   Διαγραφή
  3. Κατά διαβολική σύμπτωση, οι επισκέψεις εργατοαγωνιστών στο μπλογκ συμπίπτουν χρονικά με το πανηγυρικό άρθρο Βήματος για τον "Ημεροδρόμο".

   Θα ήθελα λοιπόν να γνωστοποιήσω σ' αυτή την ατίθαση παρέα ότι τους έχουμε χεσμένους και ότι τζάμπα μπαίνουν στον κόπο, βρίσκουν και θα βρίσκουν τοίχο.

   Διαγραφή
  4. Επίσης πληροφοριακά:
   Αναδημοσιεύοντας την σειρά των άρθρων στο fadom,έλαβα σχεδόν αμέσως ένα σχόλιο που σε έλουζε ως "ξερόλα" κτλ που δήθεν δεν "απάντησες" στην επιχειρηματολογία του χρήστη Κώστας Camus. Το σχόλιο ήταν ανώνυμο αν και ο συγκεκριμένος χρήστης φαίνεται εδώ να έχει εγγραφή στο google.
   Στην υπενθύμιση των κανόνων σχολιασμού έλαβα ένα καταφανώς ειρωνικό -αντί απάντησης σχόλιο. Εννοείται πως κόπηκαν και τα δύο.
   Θα συνδυάσω το γεγονός με το προηγούμενο εύρημα του google για την "απάντησή στους απεσταλμένους στην ΚΔ", καθώς και με το σαφές υπονοούμενο του χρήστη "Κώστας Camus" πως είναι κομματικό μέλος, και νομίζω πως είναι ολοφάνερες οι προϋποθέσεις και οι αφετηρίες αυτών των παρεμβάσεων.

   Διαγραφή
  5. ΟΚ, θενκς. Είναι σαφές ότι έχουν προηγηθεί παρασκηνιακές διεργασίες και συννενοήσεις για την στρατηγική επίθεσης στο κόμμα εν όψει της επόμενης περιόδου και ότι είμαι αρκετά ψηλά στη λίστα στόχων του εσμού.

   Θα το χειριστώ όσο καλύτερα μπορώ.

   Διαγραφή
 13. Μάλλον δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι είμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή. Ιστορικά αχαρτογράφητη - ή αν θέλετε υπάρχει ένας παλιός χάρτης , χοντροκομμένος, που όμως μιλάει για υπαρκτη γη. Όταν πήγαν τότε να τον "εκσυγχρονίσουν" το χάρτη την γη που έψαχναν την έχασαν.

  Η αλλιώς: στις ευρωομάδες δε γίνεται καμιά ζύμωση. Καμιά ζύμωση "προς τ'αριστερά" αν θέλετε, οι οπορτούνες στέλνουν εκεί κόσμο που όλο και προς τα δεξιά το πάει το πράμα. Πρώτα εκεί τα βρίσκουνε και μετά τα βρίσκουνε στις χώρες τους. Η GUE μετεξελίσσεται, είναι θέμα χρόνου να μας έδιωχναν αυτοί. Φεύγουμε - χάνουμε και λεφτά... - κι ας βγάλει ο λαός και οι αριστεροί ένα συμπέρασμα.
  Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια φορά δεξιός ο Melanchon είναι πέντε και η "Lista Tsipras" δεκαπέντε. Είναι αστείο να είμαστε "μαζί με αυτούς". Η κριτική του τύπου "ναι αλλά αυτά ίσχυαν και χτες" δεν μου λέει τίποτα. Πάντα οι διασπάσεις έχουν και μια προηγούμενη μέρα, ένα προηγούμενο λεπτό όπου η κατάσταση ήταν ίδια. Γίνονται και η κατάσταση εξελίσσεται νέα. Το ποιοτικό άλμα του διαλ. υλισμού.

  Εξάλλου μην ανησυχείτε: οι "αριστεροί" σέβονται τις "δημοκρατικές διαδικασίες" και παραδέχονται τα πρωτεία Γιούνκερ για την εντολή προεδρίας στην Κομισσιόν.

  Nigel Tuffnel

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. "...H διάσπαση πάντως είναι καλύτερη από την σύγχυση που εμποδίζει την ιδεολογική, θεωρητική, επαναστατική ανάπτυξη και ωρίμανση του κόμματος και ομόφωνη πολιτική δουλειά που προετοιμάζει την δικτατορία του προλεταριάτου..."
  Β.Ι.Λένιν/"Αριστερισμός"/ Εκδόση Σ.Ε. 1986/ σελ. 95
  "...Βέβαια το λάθος του αριστερού δογματισμού στον κομμουνισμό είναι σήμερα χίλιες φορές λιγότερο επικίνδυνο και λιγότερο σημαντικό, παρά το λάθος του δεξιού δογματισμού (δηλαδή του σοσιαλσωβινισμού και του Καουτσκισμού)..."
  Από το ίδιο σε.90

  Μια και τον "αριστερισμό" τον έχουμε διαβάσει και εμείς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τώρα, θα τα πούμε όλα για το τι λέει ο "Αριστερισμός", μην ανησυχείς. Δεν θα μας τρελάνουν οι αγράμματοι.

   Βγήκε το πρώτο μέρος.

   Διαγραφή
  2. "Αγράμματοι" κύριε Αντώνη.
   Χυδαίο.
   Αρχίζω λοιπόν, προεξοφλόντας ότι όποια απάντηση και αν δώσω, η ανταπάντηση θα είναι "που είδες την διάψευση αυτών που λέω";
   Σελίδα 58, "Ο Αριστερισμός", ΣΕ έκδοση 1977, Κεφάλαιο "Κανένας συμβιβασμός";
   "<> γράφουν οι γερμανοί αριστεροί στο βιβλιαράκι της Φραγκφούρτης. Είναι εκπληκτικό πως μ παρόμοιες αντιλήψεις οι αριστεροί δεν καταδικάζουν αποφασιστικά το μπολσεβικισμό!Γιατί δεν είναι δυνατόν οι γερμανοί αριστεροί να μην ξέρουν πότι όλη η ιστορία του μπολσβικισμού και πριν και ύστερα από την επανάσταση του Οκτώβρη είναι γ ε μ ά τ η (όπως στο βιβλίο) από περιπτώσεις ελιγμών, συνεννοήσεων, συμβιβασμών με άλλα κόμματα, χωρίς να εξαιρούνται και τα αστικά κόμματα!
   Οι δύο παράγραφοι που ακολουθούν είναι εξίσου διαφωτιστικές.
   Αυτά από τον αγράμματο (Μα τω θεώ όλα τα έχω ακούσει.)
   Δόξα τω θεώ οι σύντροφοι στο κόμμα δεν είναι έτσι.
   Εσείς οι απέξω είστε βασιλικότεροι, και άρα πιο επικίνδυνοι για το Κόμμα.

   Διαγραφή
  3. Πάλι μαλακίες γράφεις. Πού είναι ο "αριστερίστικος οπορτουνισμός."

   Εγώ ο "απέξω" φεύγω για τη διαδήλωση με την Κ.Ο ΚΚΕ Κύπρου. Εσύ ο μέσα άνοιξε κανα βιβλίο πριν ανοίξεις το στόμα σου.

   Διαγραφή
  4. @Κώστας Camus:
   Μια και κάτι δεν μου βγαίνει σωστό:
   -Ισχυρίζεσαι πως είσαι οργανωμένος;
   -Αν ναι, καταλαβαίνεις πως έχεις ήδη παραβεί πάνω από μία φορά τις καταστατικές σου υποχρεώσεις;
   -Αν όχι, γιατί γράφεις "Εσείς οι απέξω" αντί του ορθού "εμείς οι απέξω";

   Διαγραφή
  5. Να σαι καλα ρε Κωστα Καπως που τον τσιγγλισες και απολαυσαμε 3 υπεροχες αναρτησεις του .

   Εμεις λοιπον οι "απεξω " ειμαστε με τον "βασιλια" και του εχουμε ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ οταν λεει : "Η Κεντρική Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η βασική δέσμευση, που το ΚΚΕ έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, είναι να ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ τα αντιλαϊκά σχέδια που εξυφαίνονται στην ΕΕ και πάνω από όλα να ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ έτσι ώστε να δυναμώνει ο αγώνας των λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική ΕΕ,".........."αυτος" ΞΕΡΕΙ τι κανει !

   Διαγραφή
 15. 1. Το GUE/NGL ήταν ομάδα μέσα στο ευρωκοινοβούλιο και όχι κόμμα. Οι ομάδες αυτές έχουν σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του ευρωκοινοβουλίου.

  2. Το ΚΚΕ έκρινε ότι μέσα σ' αυτή την ομάδα δεν μπορεί να δράσει όπως θέλει, δεν μπορεί να είναι αυτοτελές και αντιιμπεριαλιστικό. Γι' αυτό και αποχώρησε.

  3. Τα πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε σε κίνηση. Όχι πως δεν διδαχτήκαμε από την κατάληξη πολλών "ευρωκομμουνιστικών" κομμάτων, όχι πως δεν ξέρουμε την πιθανή κατάληξη του οπορτουνισμού όταν φλερτάρει με αστικές κυβερνήσεις -σίγουρα μπορούμε να προβλέψουμε πολλά- αλλά είναι σημαντικό να βλέπουμε πως έχει κάθε πράγμα σε κάθε διαφορετική φάση εξέλιξης της ταξικής και ιδεολογικοπολιτικής πάλης.

  Αυτή τη στιγμή ο θεσμός του ευρωκοινοβουλίου αλλάζει και παρασύρει τις ομάδες να γίνουν κόμματα με ενιαίες θέσεις. Αυτό είναι το καινούριο και γι αυτό το ΚΚΕ καλώς αποχώρησε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. χαχαχαχα ΠΟΛΥΒΟΛΟ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕΣ ....4 ΤΑ ΑΡΘΡΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Να θεσω ενα ερωτημα της πιατσας. Μεχρι προσφατα ημασταν υποχρεωμενοι να υπερασπιζομαστε την συμμετοχη του ΚΚΕ στην gue. Και ερχεται και σου λεει ο αλλος, δικαιως, πριν ενα μηνα ρε παιδια μας λεγατε οτι καλως ειναι το κκε στο gue, σε εναν μηνα τι αλλαξε και φευγετε?

  Κωστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρέθεσα ήδη σειρά άρθρων του "Ρ" που εκθέτουν σειρά προβλημάτων στην GUE/NGL εδώ και δέκα χρόνια.

   Θα σου πρότεινα να τα διαβάσεις.

   Επίσης θα σου πρότεινα να θυμηθείς και να υπενθυμίσεις ότι το ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ για το αν επιλέγει να αποχωρήσει από οπουδήποτε δεν θέλει να βρίσκεται. Είναι αυτόνομο και δρα σύμφωνα με τις αναλύσεις και εκτιμήσεις του και όχι σύμφωνα με το τι απαιτεί ο κάθε φίτσουλας που το πιάνει στο στόμα του.

   Διαγραφή
 18. ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ Ή ΑΝΙΑΤΗ ΑΒΕΛΤΗΡΙΑ ΗΛΙΘΙΟΥ;

  Φίλε Αντώνη,

  Όταν γράφεις του «Κώστα του Υπαρξιστή» ότι γράφει μαλακίες είσαι επιεικής, μα πολύ επιεικής μαζί του.

  Εξηγούμαι.

  Ήξερα από την πρώτη στιγμή από πού «ψάρεψε» ο «Κώστας ο Υπαρξιστής» την μπαρούφα του κι ότι είχε κάνει λάθος στον αριθμό του τόμου των «Απάντων» του Ι. Β. Λένιν (αντί για 44 έγραψε 34)· το ήξερα επειδή το απόσπασμα μου ’χε κάνει αρκετή εντύπωση όταν πριν από δεκαετίες το ’χα διαβάσει και μάλιστα στο ρωσικό πρωτότυπο (εκεί βρίσκεται μια σελίδα πιο πάνω, στην σελίδα 457).

  Γιατί δεν το διόρθωσα; Γιατί ήθελα να δω μέχρι πού θα το τράβαγε.

  Πράγματι το τράβηξε μέχρι εκεί πού λέει ο τίτλος του σχολίου αυτού.

  Το απόσπασμα δεν προέρχεται από ομιλία —«απάντηση» γράφει ο «Κώστας ο Υπαρξιστής», άρες μάρες κουκουνάρες δηλαδή— του «Γέρου», αλλά από σημειώσεις-σχέδιο που προετοιμαστικά κράτησε για την ομιλία του στις 11/7/1921 σε σύσκεψη μελών της γερμανικής, πολωνικής, τσεχοσλοβακικής, ουγγρικής και ιταλικής αντιπροσωπιών στο 3ο Συνέδριο της ΚΔ.

  Πού βρίσκεται όμως η διαφορά;

  Η διαφορά βρίσκεται στο ότι η συγκεκριμένη σημείωση του σχεδίου ομιλίας ΔΕΝ χρησιμοποιήθηκε και ως φράση ΔΕΝ ειπώθηκε στην ομιλία του «Γέρου» —ΑΛΛΟΣ είναι ο συνειρμός της επιχειρηματολογίας του— όπως δείχνει καθαρά το στενογραφημένο πρακτικό, το οποίο περιέχεται στον ίδιο τόμο!

  Είναι η περίπτωση του «Κώστα του Υπαρξιστή» περίπτωση ιδεολογικής λαθροχειρίας προβοκάτορα ή περίπτωση ανίατης αβελτηρίας ηλίθιου; Αφήνω την απάντηση στην κρίση των φίλων αναγνωστών και αναγνωστριών…

  Σε καληνυχτίζω,

  Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Κώστας ο υπαρξιστής και κανα δυο άλλοι (άλλα ψευδώνυμα) που εμφανίστηκαν να τον συνδράμουν πήγαν ομαδικώς στο σπαμ. Όπου θα πηγαίνει και κάθε ένας που αποπειραθεί να εργατοαγωνίσει εδώ μέσα.

   Έχουμε και σοβαρές δουλειές να κάνουμε, κομματικά και εξωκομματικά.

   Διαγραφή