Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Το πείραμα της (Νέας) Φιλαδέλφειας: στη σέντρα ο ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ

Το πείραμα της (Νέας) Φιλαδέλφειας: στη σέντρα ο ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ
Των Δημήτρη Αγγελίδη, Στέργιου Ζιαμπάκα, Αφροδίτης Τζιαντζή

Πολιτικές διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα της ανέγερσης του γηπέδου της ΑΕΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη… σέντρα. Δύο ομάδες, με ίδιες «φανέλες», βρίσκονται στο τερέν του άρθρου 81. Μοναδικό σημείο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών-Αττικής (ΡΣΑ), στο οποίο ο νικητής των εκλογών δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση του. Οι διαφωνίες επεκτείνονται έως και τους κανόνες του παιχνιδιού.

Εκτιμάται πως η τελική θέση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφωθεί σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα. Αντιπαραθέσεις εκδηλώθηκαν σε συνεδριάσεις τόσο της Π.Γ. όσο και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες για τον παρασκηνιακό -όπως χαρακτηρίστηκε- τρόπο με τον οποίο στελέχη και συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν απευθείας σε επαφή με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον ιδρυτή της κατασκευάστριας εταιρείας Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για «βελτιωτικές ρυθμίσεις», ερήμην όχι μόνο της Κ.Ο. και των οργάνων του κόμματος, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Τα «όχι» στον «ρεαλισμό»

Χαρακτηριστική της αντιπαράθεσης είναι η θέση του Τμήματος Οικολογίας-Περιβάλλοντος, όπως διατυπώθηκε στον εσωκομματικό διάλογο: «Οι κυβερνητικές τακτικές (που τις γνωρίσαμε ήδη από την προ-Ολυμπιακή περίοδο) να περνάνε ειδικές (“φωτογραφικές”) πολεοδομικές ρυθμίσεις εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων με νόμο από τη Βουλή (ώστε να αποφεύγεται ο προληπτικός έλεγχος συνταγματικότητας των Π.Δ. στο ΣτΕ, να παρακάμπτεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εκβιάζεται η πολιτική συναίνεση των κομμάτων) εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι αποδεκτές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα, καθώς οι συγκεκριμένες κυβερνητικές προτάσεις για το γήπεδο της ΑΕΚ δεν έχουν περάσει από καμία διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς». Αυτό ακριβώς που καυτηριάζει η παραπάνω θέση είναι το «κλίμα» της συνεννόησης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την κατασκευάστρια του γηπέδου εταιρεία, έτσι όπως προκύπτει από τη μεταξύ τους αλληλογραφία (βλ. σχετικό ρεπορτάζ).

Την πλήρη αντίθεσή του εκφράζει η Ομάδα Μελών ΣΥΡΙΖΑ Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Καλεί μάλιστα το κόμμα να καταψηφίσει το σύνολο του Ρυθμιστικού Σχεδίου και να δεσμευτεί ότι, όταν έρθει στην εξουσία, θα το καταργήσει. Την καταψήφιση των άρθρων 81 και 82 έχει προτείνει ο βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου: «O αποχαρακτηρισμός τμήματος του Αλσους θα σκοντάψει στη νομολογία του ΣτΕ και, εφόσον γίνουν προσφυγές, θα απορριφθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση από το Συμβούλιο», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.».

«Η συνάντηση εν κρυπτώ με έναν επιχειρηματία, για να κανονιστούν δουλειές (ή δουλείες), δηλαδή το ποια πρόταση θα υποστηρίξει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διευθετηθούν θέματα για τα οποία έχει ενδιαφέρον, και ο οποίος -απ’ ό,τι φαίνεται- δεν είναι κατά νόμο υπεύθυνος για τα ζητήματα αυτά, είναι το “σύστημα” που η κοινωνία ζητάει να αλλάξει», αναφέρουν σε άρθρο τους ο βουλευτής και υπεύθυνος Οικονομικού Προγράμματος, Γιάννης Μηλιός, και το μέλος της Κ.Ε., Σπύρος Λαπατσιώρας.

Ο Πάνος Κοσμάς, μέλος της Κ.Ε., απαντά σε 13 ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα και απορρίπτει σημείο προς σημείο «την τακτική των “βελτιωτικών τροπολογιών”»: «Στον βαθμό που κάποιοι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κ.Ο. εκλαμ- βάνουν αυτόν τον “ρεαλισμό” της ψήφισης του άρθρου 81 με “βελτιωτικές τροπολογίες” σαν “άσκηση κυβερνησιμότητας”, εγκαθίσταται ένα νέο, ποιοτικό στοιχείο στην κομματική λογική με ισχυρή “γόμωση” πολιτικού εκφυλισμού, αφού στις “ασκήσεις κυβερνησιμότητας” περιλαμβάνεται πλέον και ο συμβιβασμός με επιχειρηματικά συμφέροντα», γράφει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του μέλους της Κ.Ε. Γιώργου Κυρίτση, μέσω άρθρου του στην «Αυγή»: «Αύριο θα ζητήσει κάτι και ο Μπέος. [...] Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε εδώ που έφτασε, επειδή έλεγε “όχι”, χωρίς να υπολογίζει το κόστος, επειδή υπερασπιζόταν το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον. Είπε “όχι” στο να χαριστεί το “Καραϊσκάκη” στον Κόκκαλη, είπε “όχι” στην μπίζνα Βωβού-Βαρδινογιάννη στον Ελαιώνα. Πρέπει να πει “όχι” -ακόμη μεγαλύτερο- και στον Μελισσανίδη».

Υπέρ των «βελτιώσεων»

Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται όσοι πιστεύουν ότι, με δεδομένους τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφωθεί υπέρ της ψήφισης του ΡΣΑ ανεξαρτήτως της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα δεν πρέπει να πει «όχι σε όλα», αλλά να εξασφαλίσει βελτιώσεις των επίμαχων διατάξεων. Και αυτό ακριβώς ισχυρίζονται ότι πέτυχε η διαπραγμάτευση με την πλευρά του επιχειρηματία, καθώς κατέληξε σε τροποποιήσεις των αρχικών ρυθμίσεων του άρθρου 81.

Οι θέσεις των κομμάτων

Ως προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ας σημειωθεί ότι οι κυβερνητικοί εταίροι συμφωνούν με το Ρυθμιστικό, ενώ επιφυλάξεις έχουν εκφράσει ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛΛ. Το ΚΚΕ συμφωνεί με την κατασκευή του γηπέδου, διαφωνεί όμως στο να βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της ΠΑΕ ΑΕΚ. Κατηγορηματική αντίθεση έχουν εκφράσει οι Οικολόγοι-Πράσινοι, κάνοντας λόγο για «συμφωνία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ» να χωροθετηθεί το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια.

[...]


Ανοιχτή γραμμή κόμματος – εργολάβου

Τη στιγμή που δεν έχει καν ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και δεν έχει γίνει ευρεία συζήτηση στο ίδιο το κόμμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανάγουν σε θεσμικό συνομιλητή τους μια κατασκευαστική εταιρεία και διαπραγματεύονται ένα «ντιλ» με επιχειρηματικά συμφέροντα που βαρύνονται με ποινικές διώξεις…

Ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο αναγνώστη ξαφνιάζει το οικείο ύφος και οι διατυπώσεις που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του Δημήτρη Ανδριόπουλου, προέδρου της κατασκευαστικής εταιρείας Dimand που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τις «βελτιωτικές ρυθμίσεις» του άρθρου 81. Η επικοινωνία των δύο πλευρών, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.», έλαβε χώρα μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας, την οποία εξήγγειλε στη Βουλή στις 29 Μαΐου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

Τη στιγμή που δεν έχει καν ενημερωθεί για τα επίμαχα ζητήματα η τοπική κοινωνία και δεν έχει γίνει ευρεία συζήτηση στο ίδιο το κόμμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανάγουν σε θεσμικό συνομιλητή τους μια κατασκευαστική εταιρεία και διαπραγματεύονται ένα «ντιλ» με επιχειρηματικά συμφέροντα που βαρύνονται με ποινικές διώξεις…

- Την 1η Ιουνίου, μία μέρα πριν από τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου ΥΠΕΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη στέλνουν στον κ. Ανδριόπουλο το σχέδιο τροπολογίας με τις «βελτιωτικές ρυθμίσεις». Αμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της Dimand, που επικαλείται νομικά κωλύματα που προκύπτουν από την εξειδίκευση των όρων και περιορισμών δόμησης, όσο και από τις προτεινόμενες διατάξεις για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και τους χώρους στάθμευσης:

«Νομίζουμε ότι καθίσταται σαφές ότι δεν συμφωνούμε με τις διατυπώσεις που προτείνετε, όχι προφανώς διότι δεν είναι στον ίδιο σκοπό για τον οποίο έχουμε συζητήσει, αλλά διότι οι διατυπώσεις αυτές, οι οποίες προσπαθούν να εξειδικεύσουν αναλυτικότερα τα ζητήματα, μεταβάλλουν τη λογική και τη νομική βάση της ρύθμισης. Η νομοθετική ρύθμιση πρέπει να παραμείνει γενική και όχι συγκεκριμένη και ειδική. Το αντίθετο ενέχει νομικούς κινδύνους, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν από το ίδιο το ΣτΕ και οδήγησαν σε αδιέξοδο», γράφει.

- Η απάντηση έρχεται την ίδια ημέρα. Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις προτάσεις για το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος δόμησης, τον συντελεστή δόμησης και το ποσοστό κάλυψης και ξεπερνά τον νομικό σκόπελο ως εξής: «Μπορούμε να παραμείνουμε στη φιλοσοφία διατύπωσης κανονιστικών όρων για την περιοχή, που όμως να ανταποκρίνονται με ακρίβεια στο τεχνικό έργο χωρίς πλεονάζοντες όρους».

Εμφανίζεται ωστόσο να συζητά το ζήτημα του περιβαλλοντικού ισοζυγίου («το κατά πόσο είναι νομικά αποδεκτό να προσδιορίζεται στον νόμο πού, πώς και με δαπάνες τίνος θα πραγματοποιηθούν αυτά, και κατά πόσο αυτό προεξοφλεί την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, μένει να το συζητήσουμε») όσο και την τροπολογία για τις θέσεις στάθμευσης. Καταλήγει: «Ενδεχομένως το σκεπτικό των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ, που έκρινε προβληματικές ομόλογες ρυθμίσεις, μπορεί να μας φανεί χρήσιμο για την καταλληλότερη διατύπωση των τροπολογιών, παραμένοντας στο πνεύμα των διασφαλίσεων που έχουμε συμφωνήσει, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στη συνολική νομική βάση της ρύθμισης του άρθρου 81».

- Την επομένη, στις 2 Ιουνίου, οι δύο πλευρές επανέρχονται, εμμένοντας στις θέσεις τους αναφορικά με τους όρους δόμησης: «Θα τα δούμε πάντως όλα ξανά και προσεκτικά (και τη σχετική επιχειρηματολογία), για να βρεθεί η πιο σωστή λύση», καταλήγει η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντισυγκέντρωση»

«Αντισυγκέντρωση που επιδιώκει να θεσπίσει το νέο παρακράτος» χαρακτηρίζει το Συντονιστικό Κατοίκων Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών την «ειρηνική συγκέντρωση» οπαδών της ΑΕΚ (Original 21) σήμερα στις 18.00, μία ώρα πριν την από καιρό προγραμματισμένη ανοιχτή συζήτηση του Συντονιστικού στην πλατεία Πατριάρχου.

«Καλέσαμε εξαρχής την εκδήλωση, για να μπορέσει να ανοίξει μια αναγκαία συζήτηση», επισημαίνει το Συντονιστικό και καλεί «τους φίλους της ΑΕΚ» να προσέλθουν για να συζητήσουν τα προβλήματα της πόλης, καλωσορίζοντας την αντίθεσή τους στο άρθρο 82. «Τους καλούμε να δηλώσουν την αντίθεσή τους και στις ρυθμίσεις των άρθρων 18 και 19, που κλέβουν το Αλσος από τον δήμο μας», συμπληρώνει, τονίζοντας ότι «οι απειλές και οι αντισυγκεντρώσεις δεν βοηθούν στην κατεύθυνση της ομαλής δημοκρατικής συζήτησης».

6 σχόλια:

 1. Πεφτει τωρα ξυλο στη Νεα Φιλαδελφεια απο μπραβους του Μελισσανιδη

  Ρεδ Αλερτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ άσχημα τα πράγματα:
  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/06/blog-post_5142.html

  Και από ότι λένε οι "Κοντραίοι" ήταν και κάμποσοι "αντίφα" παρέα με τους μπράβους του Μελισσανίδη.
  Προς γνώση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σύμφωνα με την Κόντρα πάλι, το «επιχείρημα» των μπράβων του Μελισσανίδη την προηγούμενη φορά, ήταν
   «Εμείς τα βρήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, εσείς γιατί ανακατεύεστε;»

   Δηλαδή, για όποιον δεν κατάλαβε, αύριο αυτό γίνεται
   «Εμείς τα βρήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, εσείς γιατί απεργείτε;»

   Διαγραφή
 3. θα εχει ασχημα ξεμπερδεματα η κατασταση εκει. ο μελισανιδης προκαλει πολυ, δυσαναλογα με το θεωρητικο διακυβευμα. δεν τον επιασε ο πονος για την αεκ. μιλαμε για τον ιδιο που την πουλησε στον τροχανα!!!!! και για τον ιδιο που την αφησε περισυ να πεσει για να την παρει καθαρη. οποτε λεω μηπως ειναι η ωρα να αρχισουμε να ψαχνουμε τον πραγματικο λογο.
  εχει μλπεχτει ασχημα ηδη η κατασταση με τραμπουκισμους με πρωταγωνιστες τον συνδεσμο της αεκ των εξαρχιων, αναρχικους οπαδους αλλης ομαδας που πηραν το αιμα τους πισω για την στρουγκα (οχι για τα σημερινα).
  ο νεος δημαρχος πηγε στην συγκεντρωση της στρουγκας που γενικα τους τσυριζαιους τους διωχνουν (παρολα αυτα τουλαχιστον μεχρι περισυ ηγετικο της στελεχος ηταν γιος στελεχαρας του τσυριζα, αρχισυνδικαλιστη) και μιλαμε για την στρουγκα που αν καποιος εχει φωτο απο σημερα και τις παραβαλει με τις φωτο της 20ης/10 θα δει πολλες κοινες φυσιογνωμιες!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @modesto:
   Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι ομοιότητες της χθεσινής επίθεσης με αυτήν της 20ης/10.
   Προαναγγελία του ντου, προετοιμασία κάτω από τα μάτια της αστυνομίας και ανοχή της τελευταίας, εγκληματικές επιθέσεις σε γέρους-γυναίκες-παιδιά, κλπ.

   Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.

   Διαγραφή
  2. τα ειπαμε και στο δικο σου, σαφεστατα πολλες ομοιοτητες, απλα αρκετοι απο την στρουγκα αυτες τις ομοιοτητες τις ξερουν πολυ καλα γιατι τις εφαρμωσαν και ειμαι καθετος σε αυτο. τουλαχιστον 3 απο αυτους (απο τα "στελεχη") συμμετειχαν ενεργα στην επιθεση στο συνταγμα.
   οπως ειπα και πριν για πολλα χρονια με την οριτζιναλ εξαρχειων ηταν κοληταρια τα παιδια οποτε τι να πω εγω παραπανω. επισης πολλοι αριστεριστες (ναριτες κτλ) εχουν πικρη πειρα απο το ντου του α/α στην γεωπονικη σε αναιρεσεις με πολυ ξυλο, αλλα μυαλο δεν εβαλαν και παλι τριβονται εκει παρεα.
   και τελος ΟΛΟΙ μαζι ηταν παρεα στο συνταγμα αγανκτωντας.
   για αυτο λοιπον εγω μενω απεξω στην κοντρα τους και περιμενω ποια απο τις 2 υπηρεσιες θα κερδισει για να ξερω ποιον θα εχω απενταντι μου. αλλιμονο σε αυτους που παραμενουν στους χωρους αυτους και δεν εχουν παρει πρεφα τι γινεται!
   εμεις εχουμε σταθερη θεση και την μονη ουσιαστικη λυση για το προβλημα και για να γινει το γηπεδο και τα μεινει στην αεκ και οχι στον οποιοδηποτε και το αλσος να αναβαθμιστει

   Διαγραφή