Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Κύπρος: Εκδήλωση της ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ για τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λεμεσό, η εκδήλωση της ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ, με θέμα «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τις εκλογές σε Ελλάδα και ΕΕ - οι προοπτικές οργάνωσης της λαϊκής αντεπίθεσης». Ομιλητής ήταν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αρχικά στην παρουσία του στην Κύπρο εκπροσωπώντας το Κόμμα στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με αντικείμενο την προετοιμασία της φετινής 16ης Διεθνούς Συνάντησης, που θα διεξαχθεί στον Ισημερινό (Εκουαδόρ). Τόνισε τη σημασία που έχουν αυτές οι διεθνείς συναντήσεις, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το ΚΚΕ το 1999 και διοργανώθηκε για αρκετές χρονιές στην Αθήνα.


Στη συνέχεια ανέλυσε τη σημασία των εκλογικών αποτελεσμάτων για την εργατική τάξη της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στους διεθνείς συσχετισμούς, την άνοδο των φασιστικών - ναζιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, την ανάγκη για παραπέρα ισχυροποίηση του κομμουνιστικού κινήματος, καθώς και την απόφαση της ΚΕ για τη στάση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι σύντροφοι και φίλοι συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε, με ερωτήσεις και κατάθεση απόψεων κυρίως γύρω από την απόφαση του Κόμματός μας για τη μη συμμετοχή στην GUE, τις προοπτικές αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το ΚΚΕ για την ισχυροποίηση του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη, τη θέση του ΚΚΕ γύρω από το Κυπριακό και τις πρόσφατες εξελίξεις με το Κοινό Ανακοινωθέν, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, με την κατάσταση στην Ουκρανία και την Αν. Μεσόγειο.
902

2 σχόλια:

 1. Το ΑΚΕΛ κατά πως έγραψε η Χαραυγή συμμετέχει ως αντιπρόεδρος στο GUE και στην πιο "συλλογική" ηγεσία του. Το ΑΚΕΛ παράλληλα φιλοξενεί την ομάδα εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με αντικείμενο την προετοιμασία της φετινής 16ης Διεθνούς Συνάντησης, που θα διεξαχθεί στον Ισημερινό (Εκουαδόρ). Μοιάζει αλλά δεν είναι αντιφατικό, Ειπώθηκε κάτι στην εκδήλωση της ΚΟ του ΚΚΕ στην Κύπρο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, έγινε αρκετή συζήτηση για το θέμα των σχέσεων ΚΚΕ-ΑΚΕΛ. Συνοψίζω τα βασικότερα.

   Ο Ελισσαίος έκανε ιδιαίτερη και επικριτική νύξη στο ανεξήγητο για το ΚΚΕ γεγονός ότι το ΑΚΕΛ δεν προσυπέγραψε την δήλωση 9 ως τώρα ΚΚ για την καταστροφή συριακών χημικών στη Μεσόγειο, περιοχή δηλαδή με άμεση σχέση και με το κυπριακό περιβάλλον και υγεία.

   Αναφέρθηκε επίσης στους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΑΚΕΛ αλλά και τις μεγάλες και σημαντικές, όπως τις χαρακτήρισε, ιδεολογικοπολιτικές διαφορές τους. Έκανε επίσης κριτική αναφορά στα συμπεράσματα που βγαίνουν από την περίοδο διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ.

   Επίσης, είπε ότι το ΚΚΕ συνεργάζεται ΜΟΝΟ με κόμματα τα οποία έχουν στάτους παρατηρητή στο ΚΕΑ, και αυτά είναι το ΑΚΕΛ, το ΚΚ Πορτογαλίας και το ΚΚ Τσεχίας. Για τις παρούσες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα είπε ότι το ΚΚΕ επιδιώκει την συνεργασία όπου υπάρχει συναντίληψη με όλα τα κόμματα της Διεθνούς Συνάντησης, και ότι με το ΑΚΕΛ ως τώρα υπάρχει συναντίληψη και συνεργασία στο θέμα, για παράδειγμα της αντίθεσης στην προσχώρηση της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και στο θέμα της αντίθεσης στον αντικομμουνισμό (αναφέρθηκε σε ένα ακόμα πεδίο το οποίο ξεχνάω).

   Στη διάρκεια της συζήτησης εκδηλώθηκαν αντιθέσεις ανάμεσα σε διαφορετικούς εκπροσώπους του ΑΚΕΛ με θητεία στο ΚΚΕ όταν βρισκόντουσαν στην Ελλάδα, ή με κομμουνιστοφιλικό προσανατολισμό. Άλλοι δηλαδή επικρότησαν τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο ζήτημα της ΔΔΟ, άλλοι παραπονέθηκαν ότι ο υποτονισμός της ΔΔΟ εκθέτει το ΑΚΕΛ και δείχνει αλλαγή στις σχέσεις των δύο κομμάτων.

   Δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά, αν θυμάμαι καλά, στην αντιπροεδρεία ΑΚΕΛ στην GUE, έγινε όμως αναφορά στην κυριαρχία "αλισβερισιών" ενόψει της αλλαγής συσχετισμών δύναμης που παρατηρείται εκεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

   Γενικά, κάθε εκδήλωση του ΚΚΕ στην Κύπρο συνοδεύεται από συζήτηση πάνω στο θέμα των σχέσεων του ΚΚΕ και του ΑΚΕΛ, και πάντα ανακύπτουν σημεία έντασης.

   Επί της ουσίας, σαφώς και η παραμονή και διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου στην GUE εκ μέρους ΑΚΕΛ είναι μια ακόμα ένδειξη χάσματος στις αντιλήψεις των δύο κομμάτων σε συγκεκριμένα ζητήματα, κυρίως αυτά που αφορούν την στάση των εργ. και κομ. στην ΕΕ.

   Διαγραφή