Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

Ο αδύναμος κρίκος

Αν ο καπιταλισμός θεωρηθεί ως μια τέλεια, αψεγάδιαστη μηχανή οκονομικής εκμετάλλευσης για σκοπούς συσσώρευσης, τότε είναι πολύ δύσκολο η σκέψη να προχωρήσει πέρα από την καταγγελία του με ουσιαστικά ηθικούς όρους, πέρα δηλαδή από τη διαπίστωση ότι η τέλεια αυτή μηχανή καταστρέφει ζωές και βυθίζει την ανθρωπότητα στη βαρβαρότητα.

Αυτό που διαχωρίζει τον επαναστατικό Μαρξισμό από προ-μαρξικές θεωρήσεις όμως είναι η διάθεσή του να εντοπίσει επιστημονικά τα σημεία εκείνα που καθιστούν εφικτή την ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής με πολιτικά μέσα. Πρέπει να διασαφηνίσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει υποκατάσταση της οικονομίας, των οικονομικών "λύσεων" στις αντιφάσεις του καπιταλισμού, από την πολιτική. Σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό, δηλαδή, επικέντρωση της πολιτικής οργάνωσης, επικέντρωση του πολιτικού αγώνα, στα σημεία εκείνα στα οποία το οικονομικό σύστημα παρουσιάζει μη επιλύσιμες αντιφάσεις και άρα δομικές αδυναμίες που το καθιστούν ασταθές και ευάλωτο.Στην πράξη, αυτό δεν σημαίνει απλώς επισήμανση της ενδογένειας των κρίσεων στο καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής, επισήμανση του γεγονότος ότι η κρίση, και ακόμα και η διαρκής επιδείνωση των κρίσεων, είναι αναπόφευκτες διαστάσεις της ίδιας της λειτουργίας της καπιταλιστικής μηχανής. Αυτή είναι ακόμα μονάχα μια γενική διαπίστωση, όσο και αν είναι επίσης μια ορθή διαπίστωση.

Το καίριο, το βασικό, είναι ο εντοπισμός των στοιχείων εκείνων που είναι καινούργια σε μια συγκεκριμένη φάση κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής. Τι διαφοροποιεί την παρούσα κρίση από προηγούμενες κρίσεις; Ποια είναι τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά της που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε ώστε να δημιουργήσουμε ρήγματα στην μηχανή της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης; 

Στην κατεύθυνση αυτή δεν έχουμε ακόμα σκεφτεί αρκετά. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ως τώρα, ο καπιταλισμός έχει καταφέρει να μετατρέψει όλες του τις αδυναμίες σε όπλα ενάντια στην πολιτική μας δράση: ο φόβος της ανεργίας μετατρέπεται σε μέσο υποταγής και πειθαναγκασμού της εργατικής δύναμης· η έξοδος από την παραγωγική διαδικασία σε μέσο αποχαύνωσης και παράλυσης· η καταστροφή κεφαλαίων σε μέσο ασφυκτικής πίεσης σε κάθε προσπάθεια οργανωμένης αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική, εκμηδένισης κάθε προσπάθειας νικηφόρας διεκδίκησης έστω και του ελάχιστου για τον εργαζόμενο λαό. Οι πλατιές μάζες θέλουν όσο τίποτε μια διέξοδο, αλλά δεν μπορούν να τη δουν πουθενά, και δεν πρόκειται να την δουν αν δεν τους τη δείξει η θεωρητική πρωτοπορία του εργατικού κινήματος, μαθαίνοντας όμως από την ίδια την εμπειρία των μαζών. Αυτή η διέξοδος δεν μπορεί να είναι αφηρημένη και γενική: πρέπει να μεταφράζεται σε συγκεκριμένες μετατοπίσεις του υλικού συσχετισμού δύναμης, που δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές και τον αριθμό βουλευτών στο κοινοβούλιο. Έχουμε πάθος, έχουμε επιμονή και πείσμα, έχουμε βούληση, αλλά για να δείξουμε δύναμη θα πρέπει να μπορούμε με έμπρακτο και απτό τρόπο να εκμεταλλευτούμε συγκεκριμένες αδυναμίες της οργάνωσης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Και για να τις εκμεταλλευτούμε πρέπει να τις εντοπίσουμε.

Είναι ίσως πρώιμο να πούμε οτιδήποτε για αυτόν τον δυνητικό "αδύναμο κρίκο" μέσα στο υφιστάμενο σύστημα παραγωγής. Αλλά ας πούμε, χάριν υπόθεσης εργασίας, ότι αυτός, αυτό που θα πρέπει να δούμε πολύ συγκεκριμένα ως νέο στοιχείο στην σημερινή κρίση, είναι η μετάλλαξη της λειτουργίας της ανεργίας ως τμήματος της λειτουργίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Θα προχωρήσουμε όσο μπορούμε διερευνητικά σ'αυτή την κατεύθυνση στο μέλλον.

12 σχόλια:

 1. Εν πρωτοις να δωσουμε ξανα οραμα , να δει τις δυνατοτητες ,τα εργαλεια που εχει στα χερια του ο λαος ,την μιζερια που τον εχουν ριξει , να ξεθαρρεψει ,να ΞΕΦΟΒΗΘΕΙ ,να δει τον παραδεισο που του κρυβουν χτυπωντας στο μυαλο του καθε μερα ,ακαταπαυστα και αδυσωπητα ,με σχεδιο και προγραμματισμο .Ποτιζοντας τον απογνωση και παραιτηση . Να τον ξαναμαθουμε να ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ το αυριο του ! Και μονο εμεις μπορουμε να του δειξουμε αυτην την ελπιδα και το διεξοδο .Μετα θα βρει τον τροπο να το παλεψει το μελλον του, σχεδιαζοντας το ,απελευθερωμενος πλεον .

  http://laikhexousia.blogspot.gr/2014/05/blog-post_6101.html

  (ενα ελπιδοφορο αρθρο συντροφου )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όπως πολυ ωραία στην καθε δημόσια παρουσία εκπροσώπων του Κόμματος οι επιμέρους αναφορές καταλήγουν στο κεντρικό ( EE, μονομερή διαγραφη, λαϊκή εξουσία) θα μπορούσε να συμπεριλάβει την ανεργία.

  Ετσι που σε λίγο ο λαος να συνδέει συνειρμικά το ΚΚΕ σαν το μόνο που μιλάει και προτείνει μέτρα για τους ανεργους.

  Επειδή ομως αυτό δεν αρκεί και επειδή ο άνεργος δεν βρίσκεται σε κάποιο φυσικό χώρο όπως το εργοστάσιο, το γραφείο, το μαγαζί,

  Χρειάζεται κατα τη γνώμη μου κ;μπανιακη μορφή για το πλησίασμα και την ενεργοποίηση τους.

  Είχα προτείνει κάποτε να χρησιμοποιηθεί η πλατεια, αλλα πολυ αντέδρασαν αρνητικά.

  Επειδή η πλατεια ειναι ο χώρος που με επιτυχία χρησιμοποίησε το συστημα για να στήσει το φασισμο/σοσιαλφασισμο,
  Δεν θα πρέπει να απορρίπτεται εξ ορισμού απο το Κόμμα.

  Τα πλεονεκτήματα ειναι πολλά, ειδικά αν συνδυαστεί με ολους τους άλλους κλασικούς τρόπους προσέγγισης των ανέργων.

  Νομίζω ειναι ο καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία ενός κινήματος, με προπαγανδιστικά οφέλη, πριν καν δημιουργηθεί αυτό το κίνημα.

  Κανένα αλλο Κόμμα δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει θα σπάσει αποτελεσματικά την εικόνα του συστημικου ΚΚΕ που χτίζει η αστικη προπαγάνδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι εννοέις όταν λες "πλατεία" σε αντιδιαστολή μάλιστα με τους χώρους δουλειάς;Τι εννοείς απορρίπτεται εξ ορισμού από το κόμμα;
   Έχεις πάντως ελλειπέστατη ενημέρωση για τη δράση στους ανέργους.

   rednready2

   Διαγραφή
  2. @Antonxxx
   Ακόμη και αν η ΚΕ αποφάσιζε την επόμενη φορά να κατέβει στην πλατεία είναι πολύ δύσκολο για τα μέλη του κόμματος που όλο αυτό το διάστημα αισθάνονται και το λένε πως δικαιώθηκε το κόμμα για τις επιλογές του όσον αφορά την παρουσία του σε αυτήν.

   Από την άλλη όταν ως επιτροπή ανέργων βρισκόμαστε και δουλεύουμε στον ΟΑΕΔ που στο τέλος τέλος είναι ο "φυσικός" χώρος που βρίσκεις ανέργους δεν θα έλεγα πως είναι όλα ρόδινα. Βάλε τις τρίμηνες παρουσίες που δημιουργούν πρόβλημα επαφής με τους συναδέλφους ανέργους αλλά και την σύσταση τους δηλ. την προέλευσή τους έχεις μία πρώτη εικόνα. Για παράδειγμα αν και είμαστε σε εργατική περιοχή προκαλεί εντύπωση πως οι περισσότεροι άνεργοι είναι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες ή μικρομαγαζάτορες. Βάζοντας και το τεράστιο ποσοστό των νέων που δεν έχουν ούτε ένα ένσημο κολλήσει στην ζωή τους κι ας έχουν φτάσει τα εικοσιοκτώ, βλέπει κανείς πως η δυσκολία προσέγγισης μεγαλώνει.
   Οι υπόλοιποι άνεργοι είναι πιο απελπισμένοι από τους εργαζόμενους με τον μειωμένο μισθό και ζητάνε πρακτικές λύσεις και μικρές νίκες που είναι όμως δύσκολο να έρθουν.
   Αν πας μόνος σου στο ΙΚΑ για να σφραγίσεις βιβλιάριο χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις θα έχεις ένα της εκατό πιθανότητα να σε λυπηθεί ο διευθυντής ή ο αρμόδιος υπάλληλος και να σου δώσει λύση.
   Αν πας με εκατό χιλιάδες ανέργους έξω από το υπουργείο εργασίας θα επιβάλλεις στον υπουργό αυτό που κάνουν σήμερα να είχε γίνει από χθες. (νοσοκομειακή κάλυψη ανασφαλίστων).
   Εμείς ωσάν τα μυρμηγκάκια πηγαίναμε και πηγαίνουμε στο τοπικό ΙΚΑ κάθε τόσο με τα αιτήματά μας και την ελπίδα να γίνουμε εκατό. Όποτε το ΠΑΜΕ οργανώνει παρέμβαση για τους ανέργους βρισκόμαστε σε υπουργεία με θέματα από τα δωρεάν εισιτήρια λεωφορείων έως το επίδομα ανεργίας για όλη την διάρκεια της με την ελπίδα να γίνουμε εκατό χιλιάδες για να εισακουστούν τα αιτήματά μας.

   Μεγάλο θέμα οι άνεργοι και βαθύτερο πρόβλημα η ανεργία τους.

   Μέλος επιτροπής ανέργων.

   Διαγραφή
  3. Απλώς διευκρινιστικά,δεν είναι ζήτημα πλατείας ή οποιουδήποτε άλλου απλού τρόπου. Το ζήτημα είναι τεράστιο και δεν έχω να προτείνω τον έναν ή τον άλλο τρόπο επίλυσής του. Θέλω να δείξω κάποιες διαστάσεις του και κάποιες πιθανές προοπτικές του. Δεν επιλύονται αφηρημένα αυτού του είδους τα ζητήματα, αλλά από την αλληλεπίδραση ανάμεσα στη θεωρητική δουλειά και στην πραγματική κίνηση των μαζών.

   Διαγραφή
  4. Υπενθύμιση προς νέους ΄'απασχολήσιμους", αλλά και γενικότερα, το πρώτο που ψάχνουν τα αφεντκά είναι η σελίδα σας στο fb.

   ημιάγριος

   Διαγραφή
 3. "Είναι ίσως πρώιμο να πούμε οτιδήποτε για αυτόν τον δυνητικό "αδύναμο κρίκο" μέσα στο υφιστάμενο σύστημα παραγωγής. Αλλά ας πούμε, χάριν υπόθεσης εργασίας, ότι αυτός, αυτό που θα πρέπει να δούμε πολύ συγκεκριμένα ως νέο στοιχείο στην σημερινή κρίση, είναι η μετάλλαξη της λειτουργίας της ανεργίας ως τμήματος της λειτουργίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής."

  Που ακριβώς βλέπεις μετάλλαξη της λειτουργίας της ανεργίας, Αντώνη?

  Μπορείς λίγο να το ξεκαθαρίσεις?

  Δημήτρης Χ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νωρίς ακόμη;-)

   Ας πούμε ότι το ερώτημα --ερώτημα είναι-- είναι σε ποιο βαθμό η ανεργία σήμερα εξυπηρετεί την κεφαλαιοκρατική συσσώρευση μέσω κάθετης συμπίεσης των μισθών και σε ποιο βαθμό έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό πρόβλημα για τη συσσώρευση (για μια σειρά από λόγους που διαφοροποιούν την τωρινή κρίση από προηγούμενες), σ' ένα όριο στην ανάπτυξη που το κεφάλαιο δεν μπορεί να ξεπεράσει και το οποίο του δημιουργεί μια σειρά από επιπλοκές. Περιλαμβανομένων και πολιτικών επιπλοκών.

   Διαγραφή
  2. Μιλάς μόνο για την Ελλάδα ή στην ΕΕ και στις ΗΠΑ?

   Γιατί είναι φανερό πως στην Ελλάδα τουλάχιστον έχει μια βάση αυτή η σκέψη...

   Δημήτρης Χ.

   Διαγραφή
  3. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσω να διερευνήσω την υπόθεση και σε διεθνές πλαίσιο αναφοράς. Σίγουρα, λείπουν κρίσιμα στοιχεία. Για παράδειγμα, πού μπορεί κανείς να βρει αριθμό μεταναστών από την Ελλάδα στο εξωτερικό από το 2010 ως σήμερα;

   Διαγραφή
 4. Μετανάστες στην Αυστραλία από την τραγωδία στον εφιάλτη
  http://au.greekreporter.gr/?p=8753
  Πέρυσι ή πρόπερσι έγινε το "έλα να δεις τον στρατό σου Αυστραλέ Πρέσβη";
  4,000 δολάρια, όχι ευρώ και όχι Αμερικής αλλά διάολε 4 χιλιάδες είναι πολλά και ας είναι Αυστραλίας...

  Μάνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Διάφορα links, λιγότερο η περισσότερο σχετικά...

  http://videos.designworldonline.com/video/Editors-On-Topic-Is-There-a-Shor

  http://economics.mit.edu/files/5554

  http://www3.weforum.org/docs/GCR2011-12/19.GCR2011-2012DTVIILaborMarketEfficiency.pdf

  http://www.automationworld.com/industry-business/manufacturing-trends-rising-wages-labor-shortages-drive-factories-out-china

  http://www.plasticstoday.com/articles/finding-skilled-workers-count-yourself-lucky-090220115

  http://www.plasticstoday.com/blogs/what-manufacturing-can-do-people-who-choose-work-hard

  http://www.plasticstoday.com/blogs/yes-ben-there-really-is-a-great-future-in-plastics-140604

  http://www.entradagroup.com/look-to-the-u-s-for-low-cost-manufacturing/

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή