Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Η δεύτερη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (ή, τα παιδιά του Κοτζαμάνη "Λαμπράκηδες")


Για να βάλουμε τον αναγνώστη στο πνεύμα του άρθρου θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το 1963 στη Θεσσαλονίκη, μία μη αποτραπείσα αντισυγκέντρωση στάθηκε η αιτία να δολοφονηθεί ένας Έλληνας. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιατρός στο επάγγελμα και συνάμα βουλευτής του τότε αριστερού κόμματος της ΕΔΑ. Είχε ανεβεί στην Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήσει μία ομιλία με θέμα την ύφεση και την Ειρήνη. Για τον σκοπό αυτό είχε λάβει και την απαιτούμενη νόμιμη άδεια.

Έξω όμως από το χώρο της ομιλίας είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς ομάδες ιδεολογικών αντιπάλων της ΕΔΑ και του Λαμπράκη με σκοπό να τρομοκρατήσουν ηθικά όλους όσους προσέρχονταν για να ακούσουν τον ομιλητή ή (και γιατί όχι) να ματαιώσουν αν μπορούσαν με αυτόν τον τρόπο την ομιλία. Θεωρούσαν δηλαδή φυσιολογική την εγκληματική τους αυτή ενέργεια να παρεμποδίσουν έναν ιδεολογικό τους αντίπαλο να πραγματοποιήσει μία καθ'όλα νόμιμη συγκέντρωση και ομιλία. Θεωρούσαν σωστό το να προσέλθουν στον χώρο, δημιουργώντας ουσιαστικά αντισυγκέντρωση απέναντι σε μία καθ'όλα νόμιμη συγκέντρωση και ομιλία.


Η τότε αστυνομία είχε δείξει εγκληματική ανοχή με το να επιτρέψει εκείνη την αντισυγκέντρωση. Η ανοχή βεβαίως στη συνέχεια και μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη μετετράπη σε εγκληματική ενοχή. Θεωρήθηκε υπεύθυνη και ένοχη η αστυνομία της Θεσσαλονίκης της εποχής εκείνης και δικαίως, αφού με την στάση της και την συμπεριφορά της στάθηκε αιτία να χάσει την ζωή του ένας άνθρωπος.

Περιττό να σημειώσουμε ότι το γεγονός της δολοφονίας του Λαμπράκη από παρακρατικούς της εποχής εκείνης έγινε από την Αριστερά σημαία και λάβαρο που τα ανέμιζε σε διαδηλώσεις και πορείες κατά της τότε δεξιάς του Πρωθυπουργού Καραμανλή, ο οποίος έντρομος από την κατακραυγή και τις διαδηλώσεις της κεντροαριστεράς, έφθασε στο σημείο να αναφωνήσει και να αναρωτηθεί χρησιμοποιόντας εκείνη την περιβόητη φράση το: "Ποιός επιτέλους κυβερνάει αυτόν τον τόπο".

Το "λάβαρο" της δολοφονίας Λαμπράκη η κεντροαριστερά το κράτησε για χρόνια (και μέχρι σήμερα θα λέγαμε) ,ψηλά στην επικαιρότητα και σε κάθε ευκαιρία το ανέμιζε κατά της δεξιάς και θύμιζε στον λαό πόσο κακιά ήταν. Μιλούσαν και έγραφαν για χρόνια όχι μόνον κατά των φυσικών αυτουργών αλλά και κατά των ηθικών εννοώντας βέβαια τον Καραμανλή και την δεξιά κυβέρνησή του. Κεντρικό σύνθημα της ατελείωτης και ανελέητης εκείνης προπαγάνδας ήταν (και είναι ακόμη) το: "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά".

Από τότε μέχρι σήμερα χύθηκε ανυπολόγιστο μελάνι για τον θάνατο του αδικοχαμένου Λαμπράκη. Γράφτηκε μέχρι και βιβλίο από τον Βασίλη Βασιλικό με τον τίτλο "Z" . Το "Ζ" στη συνέχεια ο Κώστας Γαβράς το έκανε ταινία με ομώνυμο τίτλο. Ο θάνατος του Λαμπράκη για την τότε αντιπολίτευση του Γεωργίου Παπανδρέου στάθηκε απρόσμενη ευκαιρία μέσα από την οποία αναζωογόνησε τον "ανένδοτο αγώνα" που είχε κηρύξει κατά του "φασισμού" της δεξιάς με αποτέλεσμα να επιφέρει μέσα στο χρόνο την πτώση του Καραμανλή.

Κάναμε μία ιστορική αναφορά σε μία συγκέντρωση και αντισυγκέντρωση του παρελθόντος καθώς και στο αποτέλεσμα αυτών που ήταν ο θάνατος ενός ανθρώπου.

Την ιστορική αυτή αναφορά την κάναμε για να οδηγήσουμε τον αναγνώστη από το τότε στο σήμερα, για γίνει και μία σύγκριση και για να διαπιστώσουμε με ποιόν "δημοκρατικό" τρόπο πολιτεύεται και συμπεριφέρεται σήμερα η αριστερά.

ΙΔΟΥ: δεν προλαβαίνει να προγραμματίσει, να ανακοινώσει, να πάρει άδεια και να οργανώσει η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ μία καθ'όλα νόμιμη συγκέντρωση και αμέσως ετοιμάζονται οι πάσης φύσεως αριστεροί και οργανώνουν μία καθ'όλα παράνομη αντισυγκέντρωση δίπλα και απέναντι στην νόμιμη! Θαυμάστε τους Δημοκράτες. [...]
Νικόλαος Σκαντζός, ιστότοπος "Χρυσή Αυγή"

1 σχόλιο:

  1. "...ο οποίος έντρομος από την κατακραυγή και τις διαδηλώσεις της κεντροαριστεράς, έφθασε στο σημείο να αναφωνήσει και να αναρωτηθεί χρησιμοποιόντας εκείνη την περιβόητη φράση το: "Ποιός επιτέλους κυβερνάει αυτόν τον τόπο"."
    Και εγώ τόσα χρόνια νόμιζα το έλεγε για το δεξιό παρακράτος. Θύμα της κομμουνιστικής προπαγάνδας κι εγώ.

    Partydog

    ΑπάντησηΔιαγραφή