Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Υπάρχει η κατηγορία "αριστερίστικος οπορτουνισμός" στο έργο του Λένιν; Συμπεράσματα

Η σύντομη απάντηση στην ερώτησή μας, αν υπάρχει δηλαδή κάτι που θα μπορούσε να αποκληθεί "αριστερίστικος οπορτουνισμός" στο έργο του Λένιν είναι βέβαια ΟΧΙ. Πουθενά μα πουθενά δεν αποδίδει "οπορτουνισμό" ο Λένιν στον Αριστερισμό. Ο "οπορτουνισμός" και τα παράγωγά του (σοσιαλσοβινισμός, σοσιαλπροδοσία, κλπ) αποδίδονται αποκλειστικά στην σοσιαλδημοκρατία και τους σοσιαλδημοκράτες.

Οι "αριστεριστές" του Λένιν είναι εχθροί της σοσιαλδημοκρατίας και των σοσιαλδημοκρατών. Το πρόβλημα μαζί τους, για τον Λένιν πάντα, είναι ότι η εχθρότητά τους αυτή, αν και τους καθιστά υπεράνω υποψίας ως πραγματικούς αγωνιστές του προλεταριακού κινήματος, δεν τους καθιστά επαρκώς αποτελεσματικούς στην υπηρεσία του. Αυτή είναι η κριτική του Λένιν στον Αριστερισμό. Αυτή, και καμία άλλη.

Η έννοια λοιπόν του "αριστερίστικου οπορτουνισμού" είναι μια τερατωδώς διαστρεβλωμένη και κακόβουλα στρεβλωτική επινόηση κατοπινών εποχών και δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη και τις αναλύσεις του Λένιν.

Ποιος την εφήυρε;


Οι σοσιαλδημοκράτες την εφηύραν βέβαια.

Οι σοσιαλδημοκράτες, πρωταθλητές της πανουργίας και της στρεψοδικίας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον Αριστερισμό για να στρέψουν τον Λένιν...ενάντια στους κομμουνιστές!!!!

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και ας τα βάλουμε στη θέση τους εδώ και σήμερα, στην Ελλάδα του 2014.

Υπάρχει ένα Κομμουνιστικό Κόμμα. Είναι αυτό το κόμμα σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα; Όχι, σαφέστατα όχι. Και συνεπώς δεν είναι και δεν μπορεί να είναι κόμμα "οπορτουνιστικό". 

Είναι κόμμα "αριστερίστικο"; Αυτό θα μπορούσε να το κρίνει ο Λένιν και όχι ο κάθε...Λαφαζάνης, δηλαδή, οι σοσιαλδημοκράτες. Δεν θα κρίνουν οι σοσιαλδημοκράτες αν η αντι-σοσιαλδημοκρατική στάση του ΚΚΕ είναι επαρκώς κομμουνιστική ή αν παρουσιάζει συμπτώματα αριστερισμού, όπως δεν θα κρίνουν οι Ναζί το αν η μία αντιφασιστική τακτική είναι προτιμότερη από την άλλη. 

Θα μπορούσε να το κρίνει ο Λένιν, νοουμένου βέβαια ότι και οι δικές του θέσεις απέναντι στους γερμανούς και άγγλους αριστεριστές της εποχής του είναι και αυτές ανοιχτές σε κριτική. Είχε δίκαιο στις προτάσεις του; Κέρδισαν κάτι οι αριστεριστές στη Γερμανία και στην Αγγλία από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα; Ήταν χρήσιμες οι συμβουλές του; Αυτό είναι ένα πραγματικό πολιτικό ερώτημα σήμερα και όχι σαχλαμάρα να περνάει η ώρα.

Η επόμενη ερώτηση: Αν υποθέσουμε ότι το ΚΚΕ περιέχει πράγματι αριστερίστικες απόψεις ή αριστερίστικα στοιχεία, αν υποθέσουμε ότι ο Λένιν θα έκανε συντροφικό καυγά μαζί του όπως έκανε με τους άγγλους και γερμανούς αριστεριστές το 1920, υπήρχε περίπτωση να τον κάνει για να το ωθήσει σε συμβιβασμό με τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό και το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο μέσω του συμβιβασμού με την σοσιαλδημοκρατία; Όχι, καμία τέτοια περίπτωση δεν υπήρχε.

Οι κομμουνιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Αριστερισμό για να εξετάσουν αυτοκριτικά τις τακτικές τους επιλογές σε κάποια δύσκολα και λεπτά ζητήματα. Να τον χρησιμοποιήσουν για να δικαιώσουν τους ...σοσιαλδημοκράτες ενάντια στον κομμουνισμό παραμένοντας κομμουνιστές, δεν υπάρχει περίπτωση. Τέτοια "κριτική" είναι απλώς ταξική προδοσία και πέρασμα απέναντι, στην αντίπαλη παράταξη, στο πλάι της αστικής τάξης. 

Μια τελευταία ερώτηση: Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει οπουδήποτε εκτός ΚΚΕ ο "αριστερισμός" για τον οποίο κάνει λόγο ο Λένιν;

Οι "συνήθεις ύποπτοι" εδώ είναι η Ανταρσύα. Αλλά τι είδους "αριστερισμός" είναι αυτός; Δεν είναι το βασικό χαρακτηριστικό του κατά Λένιν αριστερισμού ή άκαμπτη και ακόμα και υπερβολική απέχθεια στη σοσιαλδημοκρατία και τους σοσιαλδημοκράτες; Βεβαίως και είναι. Και για αυτό είναι τερατώδες να βαφτίζονται "αριστεριστές" οι χειροκροτούσες ουρές των σοσιαλδημοκρατών.

Γιατί βαφτίζονται λοιπόν "αριστεριστές", ακόμα και από ανθρώπους που θα 'πρεπε να ξέρουν καλύτερα για την αξιοπρέπεια που θα έπρεπε να έχει αυτός ο όρος;

Επειδή οι σημερινές ουρές και αυριανοί φερέλπιδες ανανεωτές της σοσιαλδημοκρατίας μιμούνται ορισμένα ρητορικά, επιφανειακά στοιχεία του πραγματικού, ιστορικού αριστερισμού, όπως άλλωστε οι σοσιαλδημοκράτες έχουν το θράσος να μιμούνται επιλεκτικά ακόμα και κάποια εδάφια του Λένιν. Ποια στοιχεία;

Μα βεβαίως του "άκαμπτου επαναστατισμού"!

Να φύγει το ΚΚΕ απ' το κοινοβούλιο, να γίνονται μόνο γενικές απεργίες διαρκείας, κλπ κλπ.

Και γιατί χρησιμοποιούν αυτή την "αριστερίστικη ρητορική"; Η απάντηση βρίσκεται στην ίδια τη χρήση της. Την χρησιμοποιούν παντού και πάντα για να βοηθήσουν, να ενισχύσουν την πάλη της σοσιαλδημοκρατίας ενάντια στον κομμουνισμό. Για να παγιδεύσουν τυχόν αριστερίστικες ευαισθησίες και τάσεις μέσα στο ΚΚΕ στην μέγγενη του θανάσιμου εχθρού του αληθινού αριστερισμού: της σοσιαλδημοκρατίας. Στην εποχή του Λένιν, "αριστεριστές" ήταν αυτοί τους οποίους οι επαναστάτες κομμουνιστές της Ρωσίας προσπαθούσαν να πείσουν να σκεφτούν υπό όρους και διαβρωτική σε βάρος της σοσιαλδημοκρατίας συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες. Σήμερα, "αριστεριστές" ονομάζονται αυτοί που συνεργάζονται με τους σοσιαλδημοκράτες ενάντια στους κομμουνιστές και ενάντια σε κάθε προοπτική επανάστασης. O tempora, o imperialismus!

Αυτά είχαμε να πούμε. Και ένα τελευταίο: Αρκετά με τον πολιτικό αναλφαβητισμό και τη μαύρη άγνοια στη χώρα μας. Έχει φτάσει σε επίπεδα "ανθρωπιστικής κρίσης"!!!!!

26 σχόλια:

 1. "Για να παγιδεύσουν τυχόν αριστερίστικες ευαισθησίες και τάσεις μέσα στο ΚΚΕ"
  Καν' το λίγο λιανά αυτό,πως το εννοοείς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υπάρχουν πραγματικοί υποστηρικτές του ΚΚΕ που υποτιμούν υπερβολικά την κοινοβουλευτική δράση, για παράδειγμα. Υπάρχουν πραγματικοί σύντροφοι που υποτιμούν τη σημασία που είχε η ψήφος εκτός ΚΚΕ στους δημάρχους του κόμματος. Υπάρχουν τάσεις αμυντικού αριστερισμού οι οποίες επιτείνονται από την συμμαχία των ψευτοαριστεριστών της Ανταρσύα και ψευτοαναρχικών με τους εξωνημένους σοσιαλδημοκράτες. Υπάρχουν ακόμα στρεβλώσεις που οφείλονται στην αναγκαιότητα αυτής της άμυνας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ πάντως το έχω πει εδώ και καιρό.
  "Αριστερισμός" στην Ελλάδα δεν υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Αυτοί που πασσάρονται για "αριστεριστές" είναι δεξιοί (μόνο ως δεξιός νοείται ο οπορτουνισμός) οπορτουνιστές του κερατά.

  Ίσα-ίσα που έχει μαυρίσει το μάτι μας να δούμε και μια "από αριστερά" κριτική στο ΚΚΕ, και ας είναι και λανθασμένη ρε αδερφέ. Χρήσιμη θα ήταν για να μας κρατάει σε εγρήγορση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για μένα ένα από τα κριτήρια αν μια οργάνωση/γκρούπα/whatever είναι αριστερίστικη είναι αν αποδέχεται την έννοια της δικτατορίας του προλεταριατού. Αν την έχει απαρνηθεί είναι δεξιά οπορτούνιστικη. Ζήτημα να υπάρχουν 2-3 γκρούπες που να πληρούν αυτήν την προϋπόθεση.

   Διαγραφή
 4. σ' αυτή την πρόταση λείπει τίποτα? γιατί δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει:
  "Στην εποχή του Λένιν, "αριστεριστές" ήταν αυτοί τους οποίους οι επαναστάτες κομμουνιστές της Ρωσίας προσπαθούσαν να πείσουν να σκεφτούν υπό όρους και διαβρωτική συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι, δεν λείπει κάτι. "Αριστεριστές" ήταν αυτοί τους οποίους ο Λένιν, ως Μπολσεβίκος, προσπαθούσε να πείσει να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους και να εξετάσουν προοπτικές να μπουν σε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ώστε να διαβρώσουν την επιρροή των σοσιαλδημοκρατών στις εργατικές μάζες. Σήμερα, είναι αυτοί που συνεργάζονται με τους σοσιαλδημοκράτες για να διασπάσουν και να διαλύσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα.

   Αυτό λέω.

   Διαγραφή
  2. @EG, A.

   Νομίζω ότι το «σκεφτούν υπό όρους και διαβρωτική σε βάρος της σοσιαλδημοκρατίας συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες» είναι αγγλισμός. Ορθότερο, αλλά πολύ βαρύ, «σκεφτούν την υπό όρους και διαβρωτική σε βάρος της σοσιαλδημοκρατίας συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες» ή ακόμα χειρότερα «σκεφτούν την επιλογή τής υπό όρους και διαβρωτικής σε βάρος της σοσιαλδημοκρατίας συνεργασίας με τους σοσιαλδημοκράτες».

   -----
   Επί του θέματος και για του λόγου το ασφαλές, από σημερινό:

   http://www.editoweb.eu/nicolas_maury/Le-KKE-quitte-le-groupe-de-la-GUE-NGL-au-parlement-europeen_a7990.html

   (προς απόδειξη ότι και στη γαλλία σήμερα «οπορτουνισμός»-«αριστερισμός» είναι ενάντιες έννοιες:

   «La participation du Parti communiste grec dans le groupe de la GUE/NGL serait utilisée comme un "alibi de gauche" opportuniste par des partis politiques sociaux-démocrates qui agissent en faveur de l'UE et qui acceptent la barbarie capitaliste. »

   Η συμμετοχή τού ΚΚΕ .... θα χρησιμοποιούνταν ώς οπορτουνιστικό [επίθετο, δηλώνει τον «δράστη», το πρόσωπο που χρησιμοποιεί την συμμετοχή ως] {αριστερό} άλλοθι κ.λπ.

   Είναι παράφραση τού αποσπάσματος: http://www.902.gr/eidisi/politiki/44964/kke-anakoinosi-tis-ke-gia-ti-stasi-toy-kommatos-sto-eyrokoinovoylio

   «Ταυτόχρονα η συνέχιση της συμμετοχής του ΚΚΕ στην GUE/NGL θα χρησιμοποιούνταν ως «αριστερό άλλοθι» για την επιβολή της οπορτουνιστικής και σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής κομμάτων που δρουν υπέρ της ΕΕ και αποδέχονται την καπιταλιστική βαρβαρότητα.»

   Διαγραφή
  3. Έκανα μια μικρή προσαρμογή της φράσης που δημιούργησε σύγχυση.

   Διαγραφή
  4. ΟΚ το κατάλαβα.
   Επί της ουσίας: πολύ διαβολικό!

   Διαγραφή
 5. Οπότε με λίγα λόγια, ο αριστερισμός στις μέρες μας θα μπορούσε να υπάρξει μόνο από το ΚΚΕ, καθώς τα άλλα κόμματα είναι σοσιαλδημοκρατικά αφού έχουν γίνει ουρά της σοσιαλδημοκρατίας (ΣΥΡΙΖΑ).
  Η αριστερίστικη κριτική και φρασεολογία τους, στοχεύει μόνο στο να φέρει με την έμμεση οδό άτομα που ταλαντεύονται από το ΚΚΕ στην σοσιαλδημοκρατία, μέσο της εξαπάτησης!
  Νομίζω πάραυτα, ότι είναι αρκετά δύσκολο να κρίνεις εκ τον προτέρων αν ένα μικρό κομμάτι της τακτικής έχει στοιχεία αριστερισμού... Για πιο σημαντικές αποφάσεις βέβαια, ξεκαθαρίζουν τα πράγματα!

  Ευχαριστώ πραγματικά! Νομίζω είναι ένα θέμα, που έχει ταλαιπωρήσει αρκετά, και που βοηθάς πολύ να ξεκαθαρίσει!

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μια παρατήρηση μονάχα. "Αριστερίστικα" θα μπορούσαν να κριθούν κάποια στοιχεία του ΚΚΕ, αλλά από τη σκοπιά ΕΝΟΣ ΛΕΝΙΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΚΕ.

   Με άλλα λόγια, ο "αριστερισμός" μπορεί να είναι ζήτημα κριτικής μόνο ως ζήτημα "αυτοκριτικής". Δεν μπορεί να τίθεται ως ζήτημα από εχθρικούς προς τον αριστερισμό, σοσιαλδημοκρατικούς σχηματισμούς. Δεν μπορεί να ζητά η σοσιαλδημοκρατία απ' τον κομμουνισμό να απαλλαγεί από αριστερίστικα στοιχεία. Ο Λένιν ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΟΥΤΣΚΙ!!!!

   Διαγραφή
  2. Ναι, σαν να λέμε δεν μπορεί να νοιάζεται ο σοσιαλδημοκράτης, για να γίνει καλύτερος και αποτελεσματικότερος ο εχθρός του!

   Κώστας

   Διαγραφή
 6. Επιτελους γιατι μας τα χουν κανει τσουρεκια με τον αριστερισμο.
  Και για μενα ο αριστερισμος ηταν ενα προβλημα της εποχης τογ Λενιν που δεν υφισταται εδω και δεκαετιες. Αριστερισμο μπορει να δει καποιος σε γκρουπες που εστω στα λογια αποδεχονται τη δικτατορια του προλαιταριατου αλλα αρνουνται τη συμμετοχη στο κοινοβουλιο, στα συνδικατα κλπ. Στην Ελλαδα τετοιες θεσεις παιρνει μονο μια φυλλαδα-οργανωση η κοντρα. Ουτε μια αριστερη παρεκλιση στην τακτικη του ΚΚΕ ειναι αριστερισμος. Καταρχην γιατι αν την εντοπισει καποιος αυτο θα ειναι το ιδιο το ΚΚΕ μετα απο καιρο και θα τη διορθωσει και δευτερον εφοσον συμβει αυτο σημαινει οτι αυτο το κομμα δεν εχει απεμπολισει τα χαρακτηριστικα του ως λενινιστικο κομμα νεου τυπου.
  Συμφωνω στα συμπερασματα του κειμενου. Αλιμονο αν μας πουν για αριστερες παρεκκλισεις οι σοσιαλδημοκρατες και οι οπορτουνιστες. Επιπλεον στοιχειο ως προς φην αντιδραστικοτητα του αναρχικου χωρου ειναι η διαχρονικη του συμπαθεια προς το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ ή γκρουπες εξοκοινοβουλευτικες δεξια του ΚΚΕ σε αντιθεση με το μενος τους για το ΚΚΕ. Αν και νομιζω οτι τα παραδειγματα ειναι περιττα. Ας δοκιμασει οποιος θελει να σηκωσει θεμα απο το Ριζοσπαστη για θεματα του χωρου πχ για τα βασανιστηρια στη ΓΑΔΑ που τα ειχε καταγγειλει και το ΚΚΕ στο ιντιμιντια και μετα απο την Αυγη για το ιδιο θεμα.Να δουμε ποιο θα κατεβει επιτοπου και ποιο θα μεινει.
  Τελος εχω μια ενσταση. Οι αριστεροι κομμουνιστες την εποχη του Λενιν παρα την ανωριμοτητα τους θεωρουνταν απο τον Λενιν αναμφιβολα τιμιοι επαναστατες. Αν ομως ενας φορεας σημερα υοθετει την λογικη των τοτε αριστεριστων αμφιβαλω πολυ για τις αγνες προθεσεις του. Το ιδιο εξαλλου ισχυει και για τους οπορτουνιστες. Αρνουμε να βαλω στο ιδιο τσουβαλι τον Καουτσκι που στις αρχες ισως μπορεις , με τεραστια δοση γενναιοδωριας βεβαια, να του προσαψεις αγνες προθεσεις και λαθος πολιτικη εκτιμηση που μετετραπει σε ανοιχτη προδοσια, με τον Πουλατζα ή τους σημερινους Καουτσκικους που ειναι τομαρια του κερατα. Ετσι σημερα καποιος λεει οτι αποδεχεται τη δικτατορια του προλαιταριατου αλλα θεωρει θεση αρχης να μη συμμετεχει στο κοινοβουλιο, στα συνδικατα και να μην αποδεχεται κανενος ειδους συμβιβασμο δεν μπορει να τσουβαλιαζεται με τους αριστερους κομμουνιστες της εποχης του Λενιν.
  Βεβαια ειναι τουλαχιστον μαρξιστικα αναπηρος οποιος βλεπει αριστεριστικη παρεκκλιση στο ΚΚΕ. Εκτος και αν ο Λενιν εβαζε και αλλα κρητιρια περαν της συμμετοχης στο κοινοβουλιο, τα αντιδραστικα συνδικατα και τους συμβιβασμους-ελιγμους και δεν το ξερουμε. Παντως με βαση τον Λενιν το ΚΚΕ ουτε αριστεριστικο ειναι ουτε ασφαλως δεξιο οπορτουνιστικο κομμα.

  ratm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Τελος εχω μια ενσταση..."

   Η ένσταση είναι ορθή ως προς το σκέλος ότι τώρα υπάρχει εμπειρία, αν και δεν είναι ακριβώς ένσταση. Θυμίζω όμως ότι είναι αδύνατο να κάνει κανείς υποθέσεις για το τι θα ήταν ο κατά Λένιν αριστερισμός σήμερα γιατί σήμερα η συνδιαλλαγή με τη σοσιαλδημοκρατία είναι κεντρικό γνώρισμα του φερόμενου ως "αριστερισμού."

   Πάντως εγώ θέτω και το "αιρετικό" αν θες θέμα του αν οι συμβουλές του Λένιν στους τότε αριστεριστές δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις στη Γερμανία και Αγγλία. Είναι για μένα ένα ζήτημα που σηκώνει συζήτηση.

   Διαγραφή
  2. Θελει συζητηση,ψαξιμο και μελετη. Καταρχην καπου στον αριστερισμο γραφει ο Λενιν οτι οι συμβουλες που δινει ειναι με βαση την εικονα ππυ εχει αυτος γι'αυτες τις χωρες που παραδεχεται οτι δεν ειναι και πολυ ολοκληρωμενη. Δηλαδη ουτε ο Λενιν διατυπωνει ως φαρμαλο για πασα νοσο τις συμβουλες του. Αυτο στο οποιο επικεντρωνει ειναι στην διαπαλη για το αν ειναι θεση αρχης η δουλεια στα αντιδραστικα συνδικατα,κοινοβουλια και οι ελιγμοι. Κατι στο οποιο επισης δεν ειναι απολυτος δεδομενο οτι κσι οι ιδιοι οι Μπολσεβικοι ειχαν ακολουθησει 2 φορες την τακτικη της αποχης απο εκλογες την μια ορθα και επιτυχημενα συμφωνα με τον Λενιν.
   Τωρα για το αν οι συμβουλες δικαιωθηκαν σου ειπα και στην αρχη. Καταρχην δεν ξερω πχ οι Αγγλοι σε τι βαθμο τις ακολουθησαν αλλα στη Γερμανια δεν απεδωσαν αν και γενικα η διεθνης και τα συνεδρια της μεσω της διαπαλης που υπηρχε αλλαζε γραμμη , τακτικη κλπ οποτε αυτο αποτυπωνονταμ λαι σε αντιφασεις στη δραση κομματων. Το ΚΚΓερμανιας ειναι τρανο παραδειγμα. Σε αυτο το πλαισιο πρεπει να ενταξουμε και τον αριστερισμο. Το εργο αυτο προοριζονταν και ηταν εισηγηση στην ΚΔ δεν ηταν μελετη οπως το Κρατος και Επανασταση.

   Τελος τον ορο "αριστρερος"οπορτουνισμος τον εχει χρησιμοποιησει και το ΚΚΕ παλαιοτερα. Γενικα δεν ξερω αν ειναι αδοκιμος σαν ορος αν βαλουμε ("") στο αριστερος. Θελοντας να δειξουμε τον οπορτουνισμο με αριστεριστικη φρασεολογια και λογοκοπια σε σχεση με τον δεξιο οπορτουνισμο.

   ratm

   Διαγραφή
  3. "Αριστερός οπορτουνισμός" σημαίνει απλώς "σοσιαλδημοκρατία με υπεραπαναστατική ρητορική". Δεν σχετίζεται με την ιστορική έννοια του αριστερισμού ως ακραιφνώς αντισοσιαλδημοκρατικής, αντικοινοβουλευτικής στάσης. Οι Σπαρτακιστές ήταν λενινιστικά αριστεριστές.

   Προσωπικά, προτιμώ να μιλώ για σοσιαλδημοκρατία και όχι για "οπορτουνισμό" γιατί ο πρώτος όρος δεν είναι πολεμικός, δεν απευθύνεται σε ένα σχηματισμό απ' τη σκοπιά του αντιπάλου του, αλλά τον περιγράφει με όρους της δικής του συγκρότησης ως αστικού ρεύματος.

   Είναι κάπως σαν να λες ότι είναι πιο ξεκάθαρο να λες "αυτό είναι μια κότα" αντί να λες "αυτό είναι ένα δύσμορφο παγώνι."

   Διαγραφή
  4. Χαχα ευστοχο αυτο με την κοτα.
   Γενικα συμφωνω. Απλα εχω την αισθηση οτι ο προσδιορισμος οπορτουνιστης σημερα περιγραφει καλυτερα τον φορεα που ειναι ακομα σε εξελιξη η σοσιαλδημοκρατικοποιηση του. Και κυριως ειναι ισως πιο δοκιμος για αυτο το κομματι της σοσιαλδημοκρατιας που ξεπηδησε μεσα απο το ΚΚ. Η σοσιαλδημοορατια σημερα ως ορος χρησιμοποιειται για τυπικα αστικα κομματα ουσιαστικα πχ ΠΑΣΟΚ που δεν εχουν την κοινη αφετηρια με τα ΚΚ που ειχαν τα σοσιαλδημοκρατικα κομματα της εποχης του Λενιν.

   ratm

   Διαγραφή
 7. Το τελευταιο σχολιο οπως και αυτο "Είναι κόμμα "αριστερίστικο"; Αυτό θα μπορούσε να το κρίνει ο Λένιν και όχι ο κάθε...Λαφαζάνης, δηλαδή, οι σοσιαλδημοκράτες. Δεν θα κρίνουν οι σοσιαλδημοκράτες αν η αντι-σοσιαλδημοκρατική στάση του ΚΚΕ είναι επαρκώς κομμουνιστική ή αν παρουσιάζει συμπτώματα αριστερισμού, όπως δεν θα κρίνουν οι Ναζί το αν η μία αντιφασιστική τακτική είναι προτιμότερη από την άλλη. " ειναι λανθασμενες θεσεις μεθοδολογικα απο καθε αποψη.

  Προυποθετουν οτι ο γνησιος λενινισμος βρισκεται σημερα μονο στο ΚΚΕ, κατι που θα επρεπε να δειχθει και οχι να παρθει ως δεδομενο.
  Αυτη ειναι η οπτικη απο τη σκοπια του ΚΚΕ που τοποθετωντας τον εαυτο του στη θεση του Λενινισμου, θεωρει οτιδηποτε δεξιοτερα του σοσιαλδημοκρατια.
  Αν υποθεσουμε οτι υπαρχει χωρος πολιτικος (και υπαρχουν πολλοι) που τοποθετει τον εαυτο του μεταξυ σοσιαδημοκρατιας και αριστερισμου, ως γνησια εκφραση Λενινισμου (κατα τη δικη του αποψη παντα), τοτε προφανως απο τη δικη του σκοπια αριστερισμος θα θεωρηθει το ΚΚΕ.

  Αρα το ζητημα ειναι να δειχθει ποιος σημερινος χωρος υπαρκτος η ανυπαρκτος (αν δεν υφισταται τετοιος) αποτελει γνησιο λενινισμο.
  Δεν δεικνυεται κατι τετοιο..

  Τωρα οσον αφορα το θεμα της χρησης του ορου του οπορτουνισμου ειναι καθαρος φορμαλισμος χωρις νοημα κατα τη γνωμη μου. Ακομη και αν ο Λενιν χρησιμοποιει αποκλειστικα τον ορο οπορτουνισμο για την δεξια παρεκλιση, ειναι υπαρκτη και η αριστερη παρεκλιση και ακομη και αν καποιος χρησιμοποιει τον ορο αριστερος οπορτουνισμος το σημαντικο ειναι να κατανοουμε σε τι αναφερεται (στον αριστερισμο δλδ)..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Προυποθετουν οτι ο γνησιος λενινισμος βρισκεται σημερα μονο στο ΚΚΕ, κατι που θα επρεπε να δειχθει και οχι να παρθει ως δεδομενο."

   Δεν υπάρχει τρόπος να δειχθεί σε κάποιον ο οποίος θεωρεί ότι ο γνήσιος λενινισμός βρίσκεται στο δικό του χώρο. Υπάρχουν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν κάτι τέτοιο και εκδίδουν και βιβλία για τον Λένιν, και είναι αδύνατο να τους αποδειχθεί με επιχειρήματα ότι είναι για ζουρλομανδύα.

   Εγώ λέω κάτι πολύ πιο ταπεινόφρον. Λέω ότι το ΚΚΕ δεν είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (δεν έχει κανένα απολύτως χαρακτηριστικό σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, είτε στη βάση του τι ήταν η σοσιαλδημοκρατία το 1920 είτε του ήταν το 1990, είτε του τι είναι σήμερα), και για αυτό τον λόγο δεν μπορεί κατά τον Λένιν να είναι "οπορτουνιστικό", γιατί στον Λένιν ο "οπορτουνισμός" είναι ένα άλλο όνομα για τη σοσιαλδημοκρατία.

   Αρκούμαι σ' αυτό και λέω απλώς ότι ένα κόμμα που αποδείξιμα δεν είναι οπορτουνιστικό με όρους Λένιν δεν μπορεί να δεχτεί να συζητήσει για το αν είναι ή δεν είναι "αριστερίστικο" με τους οπορτουνιστές, δηλ. τους σοσιαλδημοκράτες, δηλ. τους εχθρούς τόσο του κατά Λένιν αριστερισμού όσο και του μπολσεβικισμού.

   Και αυτό είναι όλο κι όλο το οποίο λέω. Και αρκούμαι εκεί γιατί δεν έχω την παραμικρή διάθεση να μπω σε άσκοπες και άχρηστες για το κόμμα μου αντιπαραθέσεις. Κριτήριο έχει ο λαός, ας κρίνει ο ίδιος.

   Διαγραφή
  2. Σε τελική ανάλυση, μάλλον ο μόνος τρόπος να απαντηθούν αυτά τα θέματα, θα ήταν το αποτέλεσμα μιας νέας επαναστατικής περιόδου (ως προς τον αριστερισμό πάντα)...

   Κώστας

   Διαγραφή
 8. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να απαλλαγούμε(-είτε) αρκετοί από το σχήμα που υπάρχει στο κεφάλι μας για το γεωγραφικό προσδιορισμό της "ποσότητας" "αριστεροσύνης" που υπάρχει στα κόμματα. Ο περισσότερος, δυστυχώς, κόσμος, κομμουνιστικού αυτοπροσδιορισμού δείχνει ότι έχει στο μυαλό του ένα χάρακα που είναι κάπως έτσι:

  |-------------------|-------------------|-----------------------|----------------------|----------------------------|---------|------------...
  αναρχια Ανταρσυα κατι αλλο ΚΚΕ κατι άλλο Σύριζα Δημαρ(?!)

  Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, προφανώς και είναι μεγάλη η συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει για τον προσδιορισμό αυτό.

  Όσον αφορά το άρθρο αυτό, προσωπικά το θεωρώ άστοχο γιατί μου φαίνεται ότι είναι μια μηχανηστική μεταφορά αυθαίρετων αφαιρέσεων με χυδαία χαρακτηριστικά από την τακτική του ΚΚ της εποχής του Λένιν σε σχέση και με τους πολιτικούς του αντιπάλους, παρόλο που την ουσία όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ την αγγίζει "...πραγματικούς αγωνιστές του προλεταριακού κινήματος, δεν τους καθιστά επαρκώς αποτελεσματικούς στην υπηρεσία του".

  Μία από τις πολλές αλήθειες που ανέδειξε ο Λενινισμός, που νομίζω αξίζει να υπάρχει περισσότερη συζήτηση από ένα τέτοιο μπλογκ είναι ο συνδυασμός της τακτικής-στρατηγικής προκειμένου να πετύχεις το στόχο σου σαν Κομμουνιστικό Κόμμα. Το αν κάποιος έχει σωστό προσανατολισμό αναφορικά με τα παραπάνω φαίνεται ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ και αυτή είναι και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κριτήριο της πραγματικότητας, και όχι οι προθέσεις (αγνές/κακές) όπως αναφέρθηκε σε άλλο σχόλιο.

  Τέλος, καλό είναι να αποφεύγουμε φράσεις όπως "γνήσιος Λενινισμός" γιατί ανοίγουν δρόμους παράξενους που δεν τους θέλουμε.

  stukov

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άστοχο και χυδαίο είναι το σχόλιό σου.

   Κι όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια.

   Διαγραφή
  2. ''Τέλος, καλό είναι να αποφεύγουμε φράσεις όπως "γνήσιος Λενινισμός" γιατί ανοίγουν δρόμους παράξενους που δεν τους θέλουμε.''

   Να ''αποφευγουΜΕ.........δε ''θελουΜΕ''...????ποιοι ακριβως ειμαστε ολοι εμεις που θα πρεπει να τα κανουμε αυτα??Ανηκουμε σε καποιο κοινο τοπο?Μηπως εισαι κομμουνιστης και το κρυβεις?

   Εντελως αστοχος.

   fedor

   Διαγραφή
 9. "Υπάρχει ένα Κομμουνιστικό Κόμμα. Είναι αυτό το κόμμα σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα; Όχι, σαφέστατα όχι. Και συνεπώς δεν είναι και δεν μπορεί να είναι κόμμα "οπορτουνιστικό".

  Είναι κόμμα "αριστερίστικο"; Αυτό θα μπορούσε να το κρίνει ο Λένιν και όχι ο κάθε...Λαφαζάνης, δηλαδή, οι σοσιαλδημοκράτες. Δεν θα κρίνουν οι σοσιαλδημοκράτες αν η αντι-σοσιαλδημοκρατική στάση του ΚΚΕ είναι επαρκώς κομμουνιστική ή αν παρουσιάζει συμπτώματα αριστερισμού, όπως δεν θα κρίνουν οι Ναζί το αν η μία αντιφασιστική τακτική είναι προτιμότερη από την άλλη. "

  Νομίζω πώς αυτές οι γραμμές, συνοψίζουν πάρα πολλά και σημαντικά πράγματα.Μπράβο αντώνη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. αριστεριστικος οπορτουνισμος σίγουρα δεν υπάρχει. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει και ο αριστερισμος ως κίνδυνος σήμερα στο ΚΚΕ. Δεν ξέρω και αν έχει νόημα να μένουμε μόνο σε αυτό το βιβλίο του Λένιν όταν ξεχναμε όλα τα άλλα ή και δεν παίρνονται υπόψη οι συνθηκες που γραφτηκαν και τα άλλα συμπληρωματικα κειμανα της περιοδου. Το ερω΄τημα επίσης της εποχης μας δεν έιναι η κακοχωνεμένη παπαγαλία τον κείμενων του Λενιν. Οι συγχρονοι μαρξιστες λενινιστες πρέπει να εμπλουτισουν την θεωρία με βάση τα σημερινα δεδομένα και τα γεγονοτα της ιστοριας, μένωντας πιστοι στον Λενινισμο ακόμα και ενάντια σε ξεχωριστες διπιστώσεις του Λένιν. Αλλιως το δίπολο αναθεωρητισμου-δογματισμου θα ελοχέυει.
  Κανενας άνθρωπος μόνος του δεν μπορει να ολοκληρωσει την επιστημονικη έρευνα ούτε ακόμα και ο Μαρξ η ο Λένιν καθώς η επιστημονικη ερευνα είναι κοινωνικο και όχι ατομικο προιόν. Οι κλασσικοι θεμελίωσαν μια καινούρια επιστημη αλλά αυτήν δεν μπορεί να σταματήσει σε αυτούς ούτε να μείνει προσκολημένη σε ξεχωστες διατυπώσεις τους αν η επιστημη αποκαλύψει το μονοπλευρο τους.
  Αυτα για τον αριστερισμο.

  Μαγιακόφσκι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάτι επί της ουσίας θα ήθελες να πεις;

   Διαγραφή