Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων: Συζήτηση για το Νεώριο. Παρέμβαση Λ. Κανέλλη

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): [...]

Συγγνώμη, κυρία Κανέλλη, για τη διακοπή. Έχετε τον λόγο για οκτώ λεπτά με τη γνωστή ανοχή.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ (ΚΚΕ): Παρακαλώ. Ούτως ή άλλως σήμερα έχουμε δύο τροπολογίες και συζητάμε μονίμως τη μία. Για να είμαστε και ειλικρινείς, πρέπει να πούμε ότι τη δεύτερη τροπολογία δεν τη συζήτησε κανένας. Ούτως ή άλλως η διαδικασία είναι ενιαιοποιημένη κατά ένα περίεργο τρόπο. Ούτως ή άλλως σε αυτήν τη διαδικασία μονίμως μιλάμε για πρόσωπα και πίσω από τα πρόσωπα χάνονται οι πολιτικές.


Έτσι και εγώ θα νομιμοποιούμουν να πω ότι μόλις πείτε τη λέξη «ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη», έχετε και τη δήλωση του εφοπλιστικού κεφαλαίου ότι φταίει το ΠΑΜΕ και οι απεργίες για την κατάντια. Νομιμοποιούμαι να το πω, γιατί είναι δημόσια δήλωση. Όπως επίσης, νομιμοποιούμαι να πω ότι πρώτη φορά βγαίνει φλας αριστερά και ότι η πρώτη κοινωνική συμμαχία είναι ο ΣΕΒ. Πρώτο ραντεβού! Μόλις γίνεται στροφή αριστερά, το πρώτο Κόμμα, συναντάει τον ΣΕΒ και μέσα στον ΣΕΒ είναι όλα τα μεγάλα συμφέροντα.

Και έρχομαι και λέω τώρα: Φέρτε την τροπολογία! Θα σας πούμε «όχι» καραμπινάτο εμείς; Γιατί θα σας το πούμε εμείς το «όχι»; Σας το είπα και την προηγούμενη φορά. Είπα να είναι και ο κ. Βρούτσης εδώ. Την φέρνετε ως χαριστική ρύθμιση. Τώρα αν τον λένε Ταβουλάρη και αν τον λένε Περπατάρη –να με συγχωρεί και ο συνάδελφος, που είναι και δικηγόρος των συνδικαλιστών δημοσιογράφων– αν τον λένε Κανελλάρη –να βάλω και το όνομά μου μέσα– ή Μακελάρη, μικρή σημασία έχει το πρόσωπο, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές με τρομοκρατικές πράξεις.

Αναστέλλετε την ποινική δίωξη για τα χρέη και το πάτε μέχρι το 2017! Και σας ρωτάω: Άνθρωπος που είναι να πάρει τη σύνταξή του και δεν μπορεί να σφραγίσει τα βιβλιάριά του και δουλεύει στο Νεώριο, τι θα κάνει; Θα ικανοποιηθεί από τη λαϊκοτάτη σας ρύθμιση και θα σας διευκολύνουμε, επειδή θα πληρώνετε το 0,76% των χρωστουμένων;

Αυτουνού ποιος θα του πληρώσει τα χρωστούμενα; Θα σφραγίσει τα βιβλιάριά του, για να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο εργαζόμενος; Εάν απολυθεί, θα μπορεί να πάει στα δικαστήρια; Θα μπορεί να πάει τον εργοδότη, επειδή δεν του σφραγίζει και το βιβλιάριο, γιατί αυτός δεν διώκεται ποινικά και αφήνει το βιβλιάριο ανασφάλιστο;

Ομολογείτε όλοι σας –ΣΕΒ, ΜΕΔ, ΚΑΡΕΒ- ό,τι θέλετε! Μπορείτε να πάρετε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία και να διευκολύνετε τις επιχειρήσεις. Δεν μπορείτε με καμία πρωτοβουλία, με βάση την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία, να υποχρεώσετε δια νομοθεσίας τον εργοδότη να καλύψει πρώτα τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους και μετά τα υπόλοιπα.

Παρουσιάζετε δε την υποχρέωση του εργοδότη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ως υπερλαϊκή πολιτική, την οποία θέλετε να διευκολύνετε, δίνοντάς του ταμειακή διευκόλυνση και φορολογική ενημερότητα μέχρι το 2017 γι’ αυτούς που τους βγάζετε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με τα ανοιγμένα κεφάλια των διαμαρτυρομένων από το φασισταριό.

Για 700 ευρώ βγήκε σπίτι με τέσσερα παιδιά! Πού θα πάμε; Στον έρανο; Για 700 ευρώ! Δεν σας μιλάω εγώ για ηλεκτρικό. Σας μιλάω για πραγματικό περιστατικό, πρωτοσέλιδο στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», και δεν πάρθηκε καμία θέση απέναντι σε αυτό. Είναι μέτρο επιείκειας; Τι έχουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι απ’ αυτήν τη ρύθμιση, εκτός από το να τους κοροϊδέψετε;

Μιλάτε για ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης λες και υπάρχει κάποιος κρατικός φορέας. Γιατί λέτε ψέματα; Ένα καράβι ήταν όλο κι όλο στο Νεώριο και πάνω σ’ αυτό είπαν να κάνουν απεργία οι εργαζόμενοι και δεν ήταν του ΠΑΜΕ. Μία απεργία κάνανε. Μπήκε το Λιμενικό στις τρεις η ώρα τη νύχτα, έσπασε τις αλυσίδες, έκοψε το ηλεκτρικό για δύο μέρες, πάει η απεργία. Με τι τρόπο; Μ’ αυτή την τροπολογία θα σωθούν; Υποχρεώνει αυτή η τροπολογία τον όποιον εργοδότη, εν προκειμένω τον Ταβουλάρη, φίλο του Πρωθυπουργού; Ε, και; Λες και το μεγάλο κεφάλαιο δεν έχει φιλίες! Αλίμονο απ’ αυτές που δεν φαίνονται στο επίπεδο της εξουσίας!

Επομένως, για τι πράγμα μιλάμε; Από τα θύματα, τους πεινασμένους της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, που τους κριτικάρετε για το πώς ψήφισαν και τι έκαναν; Είναι γεμάτη η δικογραφία από συγκρούσεις. Δεν μπορείτε να υποχρεώσετε κανέναν μα κανέναν απολύτως να δουλεύει απλήρωτος και ανασφάλιστος, κι όμως το κάνετε. Γι’ αυτό θα σας πούμε «όχι». Δεν θα σας πούμε «όχι» γιατί δεν θα ήταν διευκολυντικό, αλλά γιατί ο εργαζόμενος δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα και κυρίως θα σας πούμε «όχι» για να μην τον κοροϊδεύετε. Είναι άσχημο πράγμα η κοροϊδία για όποιον απλήρωτο εργαζόμενο, όταν έρχεται το αφεντικό και σε κοροϊδεύει και σου λέει «έλα». Είναι ξεφτίλα.

Θα σας θυμίσω κάτι εξευτελιστικό για εργαζόμενους -δεν πάει πολύς καιρός, στον ίδιο τόπο ζούμε- πριν αρχίσουν να γεμίζουν οι δικογραφίες από υπερασπιστές της πολιτικής αντίληψης «μαζί με τους εφοπλιστές για να σώσουμε την Ελλάδα, μαζί με τους τραπεζίτες για να σώσουμε την Ελλάδα, μαζί με τους δείνα και τους βιομήχανους για να σώσουμε την Ελλάδα». Πότε έδωσαν αυτοί κέρδος με τα χίλια πεντακόσια και τα χίλια διακόσια και τα χίλια οκτακόσια; Χάθηκε η ταξικότητα στην προσέγγιση; Δηλαδή τι είναι αυτοί; Ταξικοί, διευκολυντικοί για να πει κάποιος «ναι», για να μπορέσει να σκεφτεί ότι είναι κάτι για την εργατική τάξη; Μισή υποχρέωση να είχε μέσα, «δεν θα πάρεις τη φορολογική ενημερότητα αν δεν ξοφλήσεις πρώτα τα δεδουλευμένα». Δέκα μήνες είναι απλήρωτοι. Υπάρχει πουθενά αυτό; Ας υπήρχε μωρέ, ακόμα κι αν δεν γινόταν. Ούτε καν τολμήσατε να το βάλετε για να τον υποχρεώσετε.

Στην εισηγητική έκθεση αυτής της τροπολογίας μιλάτε για τη συμβολή του κεφαλαίου. Από πλευράς ναυπηγοεπισκευαστικής η συμβολή του κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία; Γιατί κοροϊδευόμαστε;

Θα σας θυμίσω τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων στη Θεσσαλονίκη πριν από δύο χρόνια –πόσο πάει;- που απήχθη και πλήρωσε πενήντα εκατομμύρια και μετά από έξι-εφτά μήνες ζήτησε 10% μείωση για να τα βγάλει πέρα γιατί είχε μεγάλη έλλειψη χρημάτων και ρευστού επειδή είχε δώσει τα πενήντα εκατομμύρια για να απελευθερωθεί! Τι θα κάνει κανένας; Τη διαχείριση του οποιουδήποτε κόστους της εγκληματικής πράξης, της απαγωγής, θα την κάνει σε βάρος των μισθών των εργαζομένων; Γι’ αυτό θα σας πούμε «όχι».

Θα έλθω και στην άλλη τροπολογία όπου επίσης θα σας πω «όχι». Γιατί; Ρυθμίζετε στην πραγματικότητα και «κόβετε» στην πραγματικότητα και οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια και εκ πλαγίου, διά της πλαγίας οδού, την κλήρωση στα τριμελή. Θα σας πω γιατί. Στη σελίδα της τροπολογίας σας λέτε στο τέλος: «Όσον αφορά την καταργητική διάταξη της παραγράφου 13, σημειώνεται ότι η διάταξη της παραγράφου 8 του άρθρου 17-Β που είναι η κλήρωση των συνθέσεων» -ομολογείται- «εφαρμόστηκε μόνο στο Εφετείο Αθηνών και όχι στα λοιπά εφετεία», γιατί εκεί δεν υπηρετεί ικανός αριθμός δικαστών ώστε να διοριστεί εκείνος ο μεγάλος κατάλογος, το δεκαπλάσιο, το δεκαπενταπλάσιο και μετά να γίνει η κλήρωση. Κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή της γιατί στο Εφετείο Αθηνών συστάθηκε ιδιαίτερο ποινικό τμήμα. Στο ιδιαίτερο ποινικό τμήμα στην πραγματικότητα δεν έχουμε κλήρωση. Έχουμε τον ορισμό του καταλόγου.

Εντάξει, κύριε Υπουργέ, κατανοούμε πού οδηγούν αυτά. Αν αύριο το πρωί επανδρωθούν με περισσότερους εφέτες και τα άλλα δικαστήρια, θα ισχύσει η κατάργηση ακόμα και εκεί όπου δεν υπάρχουν ειδικά ποινικά τμήματα. Αυτό θα κάνετε. Γιατί το καταργείτε αυτό; Διότι εδώ, στην Αθήνα, με βάση τον κανονισμό των δικαστηρίων, στο ειδικό ποινικό τμήμα για τις μεγάλες υποθέσεις ο κατάλογος ορίζεται από την Ολομέλεια χωρίς κλήρωση. Μετά κάνετε την κλήρωση επειδή είναι ειδικό το ποινικό τμήμα εδώ.

Σε ένα τμήμα εκτός Αθηνών που δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός καταργείτε πάλι εμμέσως την κλήρωση ενώ δεν υπάρχει ειδικό τμήμα. Αυτό είναι το ένα κομμάτι.

Το δεύτερο κομμάτι, το πολύ ουσιαστικό, είναι ότι αντί να επανδρωθούν τα δικαστήρια θα οδηγήσετε…Εμείς είχαμε αντιρρήσεις για το Ποινικό Τμήμα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Έχετε άδικο. Η κλήρωση υπάρχει. Δείτε και στο άρθρο 1.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Μα κοιτάξτε, η κλήρωση υπάρχει επί καταλόγου ο οποίος καταρτίζεται όπου υπάρχει επαρκής αριθμός δικαστών και ειδικά για το ειδικό τμήμα το ποινικό που φτιάξατε στο Εφετείο. Σας καλώ να μου απαντήσετε στο εξής: Σε μια πολύ μεγάλη δίκη στη Θεσσαλονίκη θα γίνει η κλήρωση; Από ποιον κατάλογο;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν γίνεται κλήρωση για την Αθήνα;

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Όχι. Γίνεται κλήρωση για την Αθήνα αφού καταρτιστεί από την Ολομέλεια ο κατάλογος.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Σε τι ποσοστό;

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Ένα προς δέκα και ένα προς δεκαπέντε για τους αναπληρωματικούς.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είναι σοβαρό αυτό, είναι περιοριστικό αυτό, κύριε Υπουργέ. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα. Αλλάξτε το.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Είναι περιοριστικό.

Σας παρακαλώ, ακούστε με. Έχω μπροστά μου την παράγραφο 8 του 17β του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και σας διαβάζω επί λέξει: «Προεπιλογή και κλήρωση: Η Ολομέλεια του δικαστηρίου εφετών που συνέρχεται μετά από πρόσκληση του διευθύνοντος το δικαστήριο, δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν από την κλήρωση της σύνθεσης, ορίζει από μεν τους προέδρους εφετών αριθμό δεκαπλάσιο, από δε τους εφέτες αριθμό δεκαπενταπλάσιο του απαιτούμενου για τη συγκρότηση του δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων θα κληρωθούν ο πρόεδρος του δικαστηρίου από τους προέδρους εφετών και τα μέλη του δικαστηρίου».

Η Ολομέλεια ορίζει τον κατάλογο. Εδώ, όμως, είναι ειδικό το ποινικό τμήμα. Αν υπάρξει μια δίκη μεγάλου μήκους εκτός Εφετείου Αθηνών πώς θα γίνει η κατάρτιση του καταλόγου; Από ποιους; Θα γίνει η κλήρωση;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ο νομοθέτης από παλιά λέει ότι όπου υπάρχει κλήρωση θα παραμείνει η κλήρωση. Δεν την καταργεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Υπουργέ, θα απαντήσετε μετά.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Επειδή δεν θέλω να φάω άλλο χρόνο σε αυτό, κλείνοντας –και είναι μία από τις ενστάσεις μας αυτό- θα ήθελα να πω για τους φύλακες του Κορυδαλλού. Μου είπατε κάποια στιγμή ότι πήρατε και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία τους. Είναι εκατόν ενενήντα άτομα στον Κορυδαλλό, εξωτερικοί φύλακες. Μιλάμε για τον Κορυδαλλό με τα ελικόπτερα, με τις αποδράσεις, με δυόμισι χιλιάδες φυλακισμένους. Έχει εκατόν ενενήντα φύλακες. Φέτος ούτε ένας από αυτούς δεν πρόκειται να πάρει άδεια. Δεν μπορούν να πάρουν άδεια. Πρέπει να δουλεύουν υπερεντατικά, στη συγκεκριμένη φυλακή με τη συγκεκριμένη προϊστορία.

Από αυτούς τους εκατόν ενενήντα έχουν αποσπαστεί είκοσι δύο. Με τη γενικευμένη χρησιμοποίηση από την Υπηρεσία του Κορυδαλλού ανθρώπων για να φυλάνε τα δικαστήρια, εισόδους δικαστηρίων, προσαγωγές κρατουμένων, που θα φύγει από την αρμοδιότητα της ΕΛΑΣ και κάποιοι θα είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι, τι θα απομείνει για να φυλάει τον Κορυδαλλό; Υπό ποιες συνθήκες υπερεντατικοποίησης;

Να μου φέρνατε εδώ ένα νομοσχέδιο ή μία τροπολογία η οποία να λέει ότι θα κάνετε ειδική υπηρεσία στον Κορυδαλλό, ότι θα της χορηγήσετε περισσότερα τεχνικά μέσα, θα υπάρξουν προσλήψεις, θα επανακάμψουν αυτοί οι είκοσι δύο, ότι θα φέρετε και άλλους σαράντα δύο και θα κάνετε μία υπηρεσία φύλαξης και της εξωτερικής περιμέτρου του Κορυδαλλού και της μεταφοράς από και προς τα δικαστήρια και των δικαστηρίων, να σας πω «ναι». Θα είχατε και θέσεις εργασίας.

Εδώ τώρα έρχεστε από την πετσοκομμένη από μακρές μετακινήσεις να μεταφέρετε στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης φύλακες του Κορυδαλλού, να το γενικέψετε αυτό, για να πηγαινοφέρνουν τους υποδίκους ή να φυλάνε τα δικαστήρια.

Επομένως, επειδή υπάρχει εκείνο το ρητό που λέει ότι στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος και επειδή εδώ δεν μπορεί να γίνεται δίκη προθέσεων αλλά δίκη δυνατοτήτων, κριτική πολιτική –ούτε καν δίκη- πίσω από θεωρητικά καλές προθέσεις, πίσω από διευκολύνσεις οι οποίες μοιάζουν φιλικές ή μη φιλικές, πολιτικές ή μη πολιτικές, κρύβεται η βαθύτερη πολιτική. Η διευκόλυνση στον εργοδότη δεν εμποδίζει ούτε τις απολύσεις ούτε ανοίγει θέσεις εργασίας ούτε σφραγίζει τα βιβλιάρια των ανθρώπων. Τους στερεί τη δικαστική διεκδίκηση δεδουλευμένων, τους στερεί τη δικαστική διεκδίκηση των ασφαλιστικών εισφορών τους ώστε να μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη ή να καλυφθούν ιατροφαρμακευτικά. Δεν μπορεί παρά να είναι οφθαλμοφανώς χαριστική γι’ αυτούς που έχουν και όχι γι’ αυτούς που δεν έχουν.

Στο άλλο: Υπερεντατικοποιείτε την εργασία των ήδη υπαρκτών φρουρών. Δεν αλλάζει σε τίποτα το σύστημα, διευκολύνετε το Υπουργείο και γι’ αυτό και για τις δύο τροπολογίες διαφωνούμε. Στα άρθρα θα τοποθετηθούμε όταν θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας. Νομίζω ότι εκφυλίστηκε η συζήτηση εκπροθέσμως και συναινετικώς σε γενικευμένη πολιτική προσέγγιση.

Μιλήσαμε για τα πάντα εδώ εκτός από την κακοποίηση που μπορεί να υφίσταται εκτός των άλλων, εκτός των παιδιών και ο Κανονισμός αυτός καθαυτός. Συναινέσαμε. Και επειδή είμαι οπαδός της άποψης ότι δεν υπάρχει συναινετικός βιασμός ούτε συναίνεση στην κακοποίηση αναλαμβάνουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί να ανοίγουμε συζητήσεις πέραν του τεκμηριωμένου, ενίοτε και για το κέρδος της εικόνας και των εντυπώσεων.

Λέμε «Όχι» και στις δυο τροπολογίες από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

3 σχόλια:

 1. Εδώ τελειώνει η αναδημοσίευση τμήματος των πρακτικών της κατά τη γνώμη μας άκρως αποκαλυπτικής --πραγματικό σχολείο!-- κοινοβουλευτικής συζήτησης για την τροπολογία που χάρισε 7.500.000 ευρώ από τα ταμεία των ναυτεργατών στον φίλο του κυρίου Σαμαρά κύριο Ταβουλάρη.

  Μπορείτε να διαβάσετε τα πλήρη πρακτικά (και τις παρεμβάσεις Ζ. Κωνσταντοπούλου, Ηλ. Κασιδιάρη, Ν. Βρούτση και Μ. Βορίδη, μεταξύ άλλων), στο λινκ στο ελληνικό κοινοβούλιο που παρατίθεται στην πρώτη ανάρτηση της σειράς.

  Το ιστολόγιο δεν έχει τη διάθεση να σχολιάσει το παραμικρό για αυτή τη σειρά αναρτήσεων και θεωρεί ότι ο έμμεσος σχολιασμός με τα έντονα στοιχεία είναι υπεραρκετός για την εξαγωγή συμπερασμάτων από όσους κουβαλούν ακόμα --πράγμα σπάνιο κατά πώς φαίνεται-- δυο δράμια μυαλό μέσα στο κεφάλι τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. μεγαλες απαιτησεις εχεις για το " δυο δράμια μυαλό μέσα στο κεφάλι τους"

   Διαγραφή
  2. στην ανάρτησή σου εδώ http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/05/blog-post_7530.html νομίζω δείχνεις ξεκάθαρα στο τι επικρατεί στο μυαλό πολλών!

   Διαγραφή