Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

Φάκελος ΕΣΣΔ-ΗΠΑ-Κύπρος: Παρέκβαση για τον τρόπο επικοινωνίας των υψηλών αξιωματούχων. Τηλεφώνημα Κίσινγκερ-Κάλαχαν

Το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας του George Washington University, περιέχει, μεταξύ άλλων, το "θησαυρό" των υποκλεμμένων συνομιλιών του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας και Υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Νίξον Χένρι Κίσινγκερ. Οι συνομιλίες, όπως εξηγείται εισαγωγικά, υποκλάπηκαν από τον ίδιο τον Κίσινγκερ, ο οποίος τις μαγνητοφωνούσε μυστικά από την κυβέρνηση (ακριβέστερα, μυστικά από ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης), τις μετέγραφε σε κείμενο, και κατόπιν κατέστρεφε τις κασέτες. Όταν δε έφυγε από τον Λευκό Οίκο, πήρε μαζί του όλα τα αρχεία συνομιλιών του, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για "προσωπικά έγγραφα." Το 2001, το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας ξεκίνησε νομική αγωγή για να αποκτήσει τις καταγεγραμμένες συνομιλίες και πέτυχε τον αποχαρακτηρισμό των περισσοτέρων. Περίπου 30.000 σελίδες των συνομιλών Κίσιγκερ, που περιλαμβάνουν συνομιλίες στην κρίσιμη περίοδο του πραξικοπήματος και της εισβολής στην Κύπρο, βρίσκονται τώρα στο διαδίκτυο.


Οι συνομιλίες Κίσινγκερ θα απασχολήσουν το LR εκτεταμένα σ' αυτό το άνοιγμα, τουλάχιστον εν μέρει, του περιώνυμου "Φακέλου της Κύπρου", στο οποίο μας αναγκάζει η κυκλοφορία του βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη, που έχει ως σαφή στόχο την ενοχοποίηση της ΕΣΣΔ και τη μέγιστη δυνατή αθώωση των ΗΠΑ για την κυπριακή τραγωδία σε μια περίοδο όπου η άμεση παρέμβαση και πίεση των ΗΠΑ στο κυπριακό έχει αναθερμανθεί.

Έχει ήδη γίνει αναφορά, μέσω αναδημοσίευσης από το Times Higher Education, σε όσα αποκαλύπτονται για την αμερικανική και βρετανική εμπλοκή στην Κύπρο από τις συνομιλίες του Λόρδου Κάλαχαν, ΥΠΕΞ της Βρετανίας, και του Κίσινγκερ. Μιας και το πιο πάνω άρθρο εισάγει την κρίσιμη διάσταση της αδιαφάνειας στις σχέσεις των δύο ανδρών (και κατ' επέκταση κυβερνήσεων), μια διάσταση που ενισχύεται από την παράνοια και τον τρομακτικό "μακιαβελισμό" που χαρακτήρισε τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης Νίξον, θεωρούμε σημαντικό μεθοδολογικά να γίνει κατανοητό ότι οι επικοινωνίες που παραθέτουμε από ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ πρέπει πάντα να διαβάζονται με επιφύλαξη γιατί δεν είναι ποτέ "αδιαμεσολάβητες" από την επιθυμία συσκότισης και απόκρυψης αληθινών κινήτρων και επιθυμιών. Ανάμεσα σε άλλα, ο "Ψυχρός Πόλεμος" εγκαινιάζει την απόλυτη αδιαφάνεια της "επικοινωνίας."

Για να αναδείξουμε τη σημασία που έχει μεθοδολογικά η επιφυλακτική ανάγνωση (για παράδειγμα, για το τι σημαίνει όταν υψηλοί αξιωματούχοι του αμερικανικού κράτους λένε ο ένας στον άλλο σε τηλεγραφήματα "δεν ξέρουμε τίποτε για επερχόμενο πραξικόπημα στη Λευκωσία, είναι σοβιετικό τέχνασμα και φημολογία" ή όταν λένε "οι Σοβιετικοί λένε ότι σχετίζεται το κυπριακό με το αραβο-ισραηλινό αλλά εμείς λέμε ότι δεν έχουν καμία σχέση"), παραθέτουμε μεταφρασμένο απόσπασμα, μη άμεσα σχετιζόμενο με το κυπριακό, συνομιλίας Κίσινγκερ-Κάλαχαν από τις 13 Απρίλη του 1974, ένα περίπου μήνα πριν αρχίσουν τα τηλεγραφήματα περί Σοβιετικής καταγγελίας σχεδίων πραξικοπήματος στην Κύπρο.
LR
---
13 Απριλίου 1974, 4:10 μμ.

Κάλλαχαν: Γεια σου Χένρι.

Κίσινγκερ: Γεια σου Τζιμ. Πώς είσαι;

Κα. Καλά είμαι. Εσύ;

Κι. ΟΚ. Και έγραφα προσχέδιο επιστολής σε σένα σήμερα.

Κα. Ήθελα απλώς να πούμε δυο κουβέντες αν έχεις το χρόνο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Κι. Οπωσδήποτε.

Κα. Από ό,τι καταλαβαίνω, έχεις δει τον Γκρομύκο [ΥΠΕΞ, ΕΣΣΔ] και πήραμε αυτή την αίτηση, όπως κι εσείς, απ' τους Λιβανέζους για εκπροσώπηση και ήθελα να συντονίσουμε τη δική μας δράση με τη δική σας.

Κι. Ναι. Δε σ' ακούω καλά.

Κα. Κι εγώ δεν σ' ακούω, πρέπει να σου πω.

Κι. Θέλεις να βάλω -- πού είσαι;

Κα. Τώρα μ' ακούς;

Κι. Όχι. Πού είσαι;

Κα. Είμαι στο Thorny Woods.

Κι. Μάλλον για αυτό -- θα πρότεινα να σε πάρω εγώ.

Κα. Δεν ξέρω αν αυτό θα διόρθωνε το πρόβλημα ή αν θα βοηθούσε να βγάλουμε έξω απ' τη γραμμή κανα δυο απ' αυτούς που κρυφακούνε.

Κι. (Γελάει).

Κα. Έχω παρατηρήσει ότι το σήμα εξασθενεί όταν κρυφακούνε πολλοί.

Κι. Ακριβώς.

Κα. Αν κρυφακούει κάποιος απ' την πλευρά μου, μπορεί σας παρακαλώ να κλείσει το τηλέφωνο; Το ίδιο μπορούν να κάνουν απ' τη δική σου πλευρά. Από πού μιλάς;

Κι. Απ' το γραφείο μου, στο Στέιτ Ντεπάρτμεντ.

Κα. Έπρεπε να είναι καλύτερη η σύνδεση αλλά είναι αρκετά χάλια αυτή τη στιγμή. Με το ζόρι σ' ακούω, μ' ακούς εσύ;

 Κι. Ναι, τώρα σ' ακούω.

Κα. Μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι;

Κι. Ναι, να συνεχίσουμε.

[...]

Κα. Χένρι, θα πεις κάτι για την επίθεση του Ισραήλ;

Κι. Τι, εγώ προσωπικά;

Κα. Ναι, εσύ ή το Στέιτ Ντεπάρτμεντ. Θα κάνετε καμιά δήλωση για το θέμα;

Κι. Ε, όχι το σαββατοκύριακο πάντως.

Κα. Τότε δεν θα κάνω κι εγώ.

Κι. Κι άμα πούμε κάτι, θα ρίξουμε τις ευθύνες εξίσου και στους δύο.

Κα. Ναι, βέβαια. Βγάλαμε μια ανακοίνωση χτες για την πρώτη επίθεση και τώρα το [Φόρεϊν] Όφις μου λέει να βγάλω κι άλλη δήλωση, ότι αισθανόμαστε τον ίδιο αποτροπιασμό και για τη δεύτερη επίθεση. Κλιμακώνεται η κατάσταση και μέλλον δε βλέπω. Αλλά αν θα πεις εσύ κάτι δημόσια, θα πω κι εγώ, όχι  όμως αν δεν πεις.

Κι. Κοίτα, δεν έχουμε δυνατότητα να πούμε τίποτε πριν τη Δευτέρα.

Κα. Α, καλά.

Κι. Να σε ειδοποιήσω;

Κα. Ναι. Μπορείτε εύκολα να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Φόρεϊν Όφις τη Δευτέρα.

Κι. Ωραία. Θα σου πω αν αποφασίσουμε να πούμε κάτι.

[...]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου