Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

Ρούχα μαζί που πλύθηκαν....

Καιρός πια να πετάξουμε το βρώμικο πουκάμισο, καιρός πια να φορέσουμε καθαρά ασπρόρουχα.
Β.Ι. Λένιν, "Για την ονομασία του κόμματος", 1917

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Δηλώνουν έτοιμοι για «προσεγγίσεις» και συνεργασίες

Ετοιμα για συνεργασία και «προσέγγιση» με τη ΝΔ δηλώνουν στελέχη της Χρυσής Αυγής, ενώ γέφυρες ρίχνονται και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τάση αυτή δε δείχνει βέβαια να βρίσκει σύμφωνη ολόκληρη την ηγετική ομάδα της οργάνωσης, τουλάχιστον για την ώρα. Ωστόσο, είναι δηλωτική του πρωταγωνιστικού ρόλου που θέλει να παίξει η καθ' όλα συστημική οργάνωση στις διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Στις μέχρι τώρα ανάλογες δηλώσεις προστέθηκαν και αυτές του ευρωβουλευτή της οργάνωσης Γιώργου Επιτήδειου, που μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Λακωνίας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η προτίμηση των ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν λογική (...) ήταν μια ένδειξη ότι ο κόσμος πλέον έχει αρχίσει να αντιδρά σε όλα αυτά τα οποία γίνονται σε βάρος του»!

Ερωτηθείς παρακάτω για το ενδεχόμενο συνεργασιών και ενδεχόμενου ανοίγματος της ΝΔ προς τη ΧΑ, ο ευρωβουλευτής της ΧΑ απάντησε: «Η ΧΑ ουδέποτε ήταν αντίθετη (...) σε προσέγγιση, κυρίως σε θέματα που είναι αυτονόητα και σε εκείνα για τα οποία υπάρχει εθνικό ενδιαφέρον (...) Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έφερνε προς ψήφιση κάποιες προτάσεις, κάποια σχέδια νόμου η ΧΑ συμφωνούσε (...). Δεν αποκλείουμε συνεργασίες, όχι, και υποστήριξη οποιωνδήποτε προτάσεων αρκεί αυτές να αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος».

Τα τέτοια ανοίγματα της οργάνωσης προς τις άλλες αστικές δυνάμεις δε φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνους όλους τους φασίστες της. 'Η μπορεί κάποιες ενστάσεις ακόμα να εκφράζονται για τα προσχήματα και το λεγόμενο ξεκάρφωμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός της οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος έσπευσε να στείλει άρθρο στο έντυπο του ακροδεξιού χώρου «Εμπρός», όπου μιλώντας για «τα της Χρυσής Αυγής» προειδοποιεί τους δικούς του, όσους τέλος πάντων επηρεάζει ακόμα στην οργάνωση: «Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες, Σίγουρα επιτύχαμε μία Νίκη, αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν έλειψαν τα φαινόμενα παλαιοκομματισμού, πολιτικαντισμού, φαινόμενα, τα οποία χαρακτηρίζουν ένα αστικό και όχι επαναστατικό κόμμα. Αυτό θέλετε για την Χρυσή Αυγή; Εγώ ΟΧΙ! Και να ξέρετε πως ο μεγαλύτερος εχθρός του Κινήματός μας είναι όλοι αυτοί που λένε "ν' αλλάξουμε"...»!
Ριζοσπάστης

***
Σε Ελιά, Ποτάμι και ΣΥΡΙΖΑ λοξοκοιτάζει η ΔΗΜΑΡ

Καλά κρατεί η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ για τον προσανατολισμό ως προς τις συμμαχίες που θα εξασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση, εν αναμονή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ο Θ. Μαργαρίτης, στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος, τοποθετήθηκε χτες (ρ/σ «Βήμα») θετικά ως προς τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και αναγνώρισε σαν «λάθος» τη μη συμμετοχή στο διάλογο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Οπως είπε, «όσο (ο ΣΥΡΙΖΑ) ακολουθεί μια πολιτική χωρίς να αναζητεί συμμαχίες και χωρίς δυνατότητες να διαμορφώσει ένα ευρύτερο περιβάλλον συνεργασιών, πολύ φοβάμαι ότι ακόμη και αν γίνουν εκλογές, δε θα διευκολύνουν τον πολιτικό του σχεδιασμό». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι μια ισχυρή κεντροαριστερά «μπορεί να προβάλλει αξιώσεις και ταυτόχρονα δεν αποκλείω τη συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρ. Μαχαίρας, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Real», σχολίασε την πρόταση Βενιζέλου για κοινό συνέδριο, λέγοντας ότι «τα μεγάλα πολιτικά εμπόδια που χωρίζουν τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά δεν μπορούν να αρθούν με προτάσεις που ακυρώνουν την οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς».

Σχετικά με τις κυβερνητικές συνεργασίες, δήλωσε πως στη «συγκρότηση ενός νέου μπλοκ εξουσίας ...έχουν θέση όλοι, πλην Νέας Δημοκρατίας. Και το ΠΑΣΟΚ, εφόσον απεξαρτηθεί από τη ΝΔ, και το Ποτάμι, εάν καταλήξει ότι ενδιαφέρεται, και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεταξύ, άγνωστες παραμένουν οι επόμενες κινήσεις των βουλευτών Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανού. Αμφότεροι φέρονται αποφασισμένοι να αποχωρήσουν απ' το κόμμα, αν «επισημοποιηθεί» η «στροφή» προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

***
Ζυμώσεις για κεντροαριστερά που θα «κουμπώνει» παντού
«Ανοίγματα» στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς, με προφανή στόχο να σχηματισθεί μια κεντροαριστερά εκλογικά ικανή να ισορροπεί στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Το ιδρυτικό συνέδριο της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.

Στο ενδιάμεσο, όπως δηλώνει ο Ευ. Βενιζέλος στο «Εθνος της Κυριακής», «ισχύει η πρότασή μας προς τη ΔΗΜΑΡ συνολικά, αλλά απευθυνόμαστε και προς όλα τα πρόσωπα του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εξαιρεί από την τέτοια συζήτηση το Ποτάμι, για το οποίο σημειώνει ότι η ένταξή του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα «εκ των πραγμάτων θα ανοίξει το δρόμο κοινών δράσεων και πρακτικών».

Σαφής στην ίδια εφημερίδα και ο συνοδοιπόρος του Ανδρέας Λοβέρδος, που δηλώνει για το εγχείρημα της ενιαίας κεντροαριστεράς πως «αν τα καταφέρουμε, μπορούμε, στις επόμενες εκλογές, να ξεπεράσουμε το 15%» και σε μια τέτοια περίπτωση η Ελιά/Δημοκρατική παράταξη θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, συνεργαζόμενη κυβερνητικά είτε με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, αρθρογραφώντας χτες στα «ΝΕΑ», μίλησε για «το τέλος του ισχυρού δικομματισμού και των αυτοδύναμων κυβερνήσεων». Ζήτησε «να ανασυνταχθεί η δημοκρατική προοδευτική παράταξη και να οικοδομηθεί το μέτωπο των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, που στις επόμενες εθνικές εκλογές θα στηρίζουν μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση».

Για το ΠΑΣΟΚ ζητά «να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις του χώρου, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Να σεβαστεί την αυτονομία των χώρων και των δυνάμεων της ΔΗΜΑΡ, του Ποταμιού, των Οικολόγων και κάθε άλλης πολιτικής κίνησης ή πρωτοβουλίας χωρίς να καταφεύγει σε μικρόψυχους "εισοδισμούς"».

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ολοένα και συχνότερα μιλά το τελευταίο διάστημα για αλλαγή μείγματος διαχείρισης και καμώνεται τον «προοδευτικό πόλο» της συγκυβέρνησης, που τάχα είχε ενστάσεις στα όσα έγιναν ως τώρα: «(...) είμαστε αιχμάλωτοι νεοφιλελεύθερων πολιτικών, γιατί είχαμε ανάγκη να δανειστούμε λόγω τεράστιου πρωτογενούς ελλείμματος και κινδύνου χρεοκοπίας και αυτό το δάνειο έγινε κάτω από σκληρούς όρους, οι οποίοι είχαν και πολιτικά χαρακτηριστικά. Γιατί κυριαρχούν συγκεκριμένες αντιλήψεις στην Ευρώπη και στον κόσμο, οι οποίες αντιλήψεις είναι και δημοκρατικά νομιμοποιημένες όσο κι αν φαίνεται περίεργο, δηλαδή κάποια εκλογικά σώματα και κάποιες κοινωνίες τις ψηφίζουν τις αντιλήψεις αυτές σε άλλες χώρες», υποστήριζε την προηγούμενη βδομάδα ο Ευ. Βενιζέλος, στήνοντας το άλλοθι τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, για μια ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ τους.

Επιπλέον, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωνε ως στόχο του να υπάρχει μια αντιπολίτευση που «να μετέχει στην εθνική συλλογική ευθύνη», «να φύγουμε από την ένταση», «να πάρουμε πρωτοβουλίες για συναίνεση και συνεννόηση». Υπενθύμισε ότι ήδη από το Μάη του 2012 ζητούσε να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Θύμισε, επίσης, την πρότασή του για συγκρότηση «Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης» για το χρέος και χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη και αναγκαία» τη «βοήθεια» εκεί του Τσίπρα. Δεν απέκλεισε μάλιστα να παρθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της Κουμουνδούρου για την τοποθέτηση νέου διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδας.
***
Εντείνονται οι διεργασίες στα «δεξιά της ΝΔ»

Εντείνονται οι διεργασίες στα «δεξιά της ΝΔ», χώρος που συγκέντρωσε 17% (περίπου 1.000.000 ψήφους) στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Στόχος δεν είναι απλά η αλίευση ψηφοφόρων (άλλωστε σημαντικά κέντρα εντός ΝΔ επιμένουν στην «κεντροδεξιά» και «κεντρώα» στροφή της), αλλά η διαμόρφωση μιας πιο συντεταγμένης εφεδρείας, που θα μπορεί να παίξει το ρόλο αξιόπιστου κυβερνητικού εταίρου αν δεν «περπατήσουν» άλλες λύσεις, στις οποίες ποντάρει σήμερα η αστική τάξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται οι δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Τ. Μπαλτάκου και του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, όσο και διεργασίες που γίνονται εντός των ΑΝΕΛ.

Ο Τ. Μπαλτάκος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», απαντώντας στο ερώτημα για το «πώς μπορούν να ενωθούν οι ψηφοφόροι της Δεξιάς», σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ενας είναι ο στόχος, πολλοί οι δρόμοι. Εχουμε ήδη στα δεξιά μας το 16,5% του εκλογικού Σώματος να μας περιμένει. Ως πού θα φτάσει αυτό το ποσοστό; Είναι κατακερματισμένο και πολιτικά ανεκμετάλλευτο. Θα αφήσουμε αυτά τα κομμάτια διάσπαρτα;». Θυμίζουμε ότι μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση, επειδή δημοσιοποιήθηκαν οι σχέσεις που διατηρούσε με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ο Τ. Μπαλτάκος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

Επιπλέον, δηλωτική των αναζητήσεων τμημάτων της αστικής τάξης σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συμμαχίες, είναι η τοποθέτηση Μπαλτάκου ότι «αντί η Ελλάδα να είναι η τελευταία στην προτεσταντική Δύση, θα έπρεπε να είναι πρώτη στην ορθόδοξη Ανατολή».

Ο Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στη «Real News», δεν απέκλεισε συνεργασία με τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «η αλλαγή πολιτικής είναι για μας απόλυτη προϋπόθεση για την έναρξη του όποιου διαλόγου» και ότι «ο ελληνικός λαός μού έδωσε το ποσοστό αυτό για να βοηθήσω ενεργά στη σωτηρία της Ελλάδας και όχι για να συνεργαστώ με τον κ. Σαμαρά». Σε άλλη συνέντευξη, συμπλήρωσε, πάντως, ότι «καμιά εκκλησία δεν κλειδώνει την πόρτα της και κανένα κόμμα δεν βάζει κάγκελα».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στους ΑΝΕΛ και στον πρόεδρό τους - ενόψει και του «διευρυμένου Εθνικού Συμβουλίου» που προετοιμάζουν - σημειώνοντας ότι «θα μπορούσα να συζητήσω με τον κ. Καμμένο, ο οποίος δείχνει και κάποιο σεβασμό προς το πρόσωπό μου, αν ήλεγχε το κόμμα του. Σήμερα, μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά, ότι το ελέγχει;». Τέλος, δεν απέκλεισε συνεργασία και με τον Β. Πολύδωρα.

Από τους ΑΝΕΛ, η Ελενα Κουντουρά, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, είπε στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ ότι στόχο τους είναι να αναδειχτούν σε «ρυθμιστικό πόλο», ακόμα και σε μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, αρκεί αυτή να αλλάξει πολιτική, να παραδεχτεί ο Σαμαράς ότι έκανε «λάθη»...
***

«Κεντροαριστερά» θέλει και ο Καμίνης

Του ρόλου της κεντροαριστεράς, για το «μέλλον» της χώρας και την «πορεία μας στην Ευρώπη», υπερθεμάτισε ο εκ νέου δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης. Σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ, σε ερώτηση για το αν πρέπει να ενωθεί η κεντροαριστερά, είπε: «Ναι, πρέπει όλοι να πορευθούν με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτά μυαλά, προπάντων. Και να κάτσουν να συζητήσουν, το επαναλαμβάνω και θα γίνομαι μονότονος, προγραμματικά». Στη βάση, βέβαια, των όποιων συζητήσεων βρίσκεται η συμπόρευση των κομμάτων που κινούνται στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο, όπως αυτό ορίζεται από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τον ευρωμονόδρομο και την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων, ανεξάρτητα από μείγμα διαχείρισης.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και προκειμένου για την απρόσκοπτη υλοποίησή της, ο Γ. Καμίνης φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει χέρι - χέρι με την κυβέρνηση στις «πρωτοβουλίες» που ξεκίνησε κατά την πρώτη του θητεία. Στην ένταση, δηλαδή, της αστυνόμευσης, με πρόσχημα την ευταξία και στον περιορισμό των διαδηλώσεων για την ενίσχυση δήθεν της επιχειρηματικότητας. Στη συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι «τώρα, πολύ δυνατά, πρέπει να συνεργαστούμε με το υπουργείο (σ.σ. Προστασίας του Πολίτη), ούτως ώστε να φέρουμε την τάξη στη λειτουργία της Αθήνας, γιατί χωρίς αυτό δύσκολα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πόλη».

***
Αποστασίες...

Σχέδια αποστασίας βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκρίνοντας μάλιστα τις σημερινές συνθήκες με αυτές του 1965. Ολα αυτά με αφορμή τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ, στους ΑΝΕΛ, την προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης να προσεταιριστεί ανεξάρτητους βουλευτές. Ετσι, όμως, δε γίνεται στα αστικά κόμματα; Μετακινήσεις από το ένα στο άλλο, αλλαγές θέσεων κ.λπ.; Οι διεργασίες αυτές είναι ζωτικές για το αστικό πολιτικό σύστημα, διεργασίες στις οποίες άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει και παίρνει μέρος με τον έναν ή άλλον τρόπο. Η συζήτηση αυτή έχει αποπροσανατολιστικά χαρακτηριστικά και βρίσκεται μακριά από τα οξυμένα εργατικά - λαϊκά προβλήματα. Βεβαίως, ούτε τότε ούτε τώρα (ούτε στο μέλλον) κανένας δεν αποστάτησε, δεν αποστατεί (δε θα αποστατήσει) από την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, απλώς διαλέγουν άλλο όχημα για να την υπηρετήσουν.

***
Ζούνε για να συνεργαστούνε

Μα όλοι μπορούν να πάνε με όλους τελικά!

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούν και μαζί τους έχουν συμπράξει ΛΑ.Ο.Σ. και ΔΗΜΑΡ.

Στο κόμμα του Κουβέλη κάποιοι λοξοκοιτούν τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι φεύγουν προς ΠΑΣΟΚ/ΕΛΙΑ.

Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σκανδαλίδης σέρνουν το χορό προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως μαρτυρούν τα λεγόμενα του Τσίπρα και του Γλέζου, περί αλλαγής ηγεσίας και πολιτικής.

Επιπλέον ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σαλιαρίζουν με κρυφούς και φανερούς ψηφοφόρους της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Το Ποτάμι ευθέως δηλώνει ότι συνεργάζεται με όλους. Ο Πάνος Καμμένος ποντάρει στον ΣΥΡΙΖΑ και αρκετοί πρώην ΑΝΕΛ γέρνουν προς τη ΝΔ.

Συνεπώς, το ερώτημα δεν είναι τι τους χωρίζει αλλά τι είναι αυτό που τελικά τους ενώνει.

Τους ενώνει ο ΣΕΒ, η ΕΕ, η ανταγωνιστικότητα, οι επενδύσεις.

Όλα αυτά δηλαδή που τους χωρίζουν από το λαό και το ΚΚΕ.

1 σχόλιο:

  1. Έχουμε να δούμε πολλά ξεφτιλίκια ακόμη

    Φρέσκος Γερουλάνος, Μαχητής για το Σοσιαλισμό κι αυτός, ξιφουλκεί κατά του νεοφιλελευθερισμού

    http://www.yeroulanos.gr/2014/06/03/3747/

    ρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή