Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Το Κοάν της ημέρας

Την επομένη της νίκης (για πρώτη φορά πρώτη η Αριστερά στη χώρα μας, και μάλιστα στη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα), ο ΣΥΡΙΖΑ αναμετράται με τη λαϊκή αξίωση να σταματήσει ο μνημονιακός κατήφορος και να συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατόν κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, με κορμό την πολύμορφη Αριστερά. Η συζήτηση στην Κ.Ε. δεν έχει μόνο τον αναγκαίο απολογιστικό χαρακτήρα, αλλά θα επιχειρηθεί να ψηλαφηθούν πρωτόγνωρα για τον χώρο θέματα, με κεντρικά αφενός τη σχέση του κόμματος με την κοινωνία και τη διαφαινόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς και αφετέρου τις συμμαχίες.


Αναπόφευκτα είναι τα ερωτήματα, όπως αν η παρούσα ποσότητα και ποιότητα της κομματικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολάβησης της κοινωνίας ή, ορθότερα, αν μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της λαϊκής συμμετοχής και την ήττα της διαδεδομένης λογικής της ανάθεσης, που αυτή την περίοδο ενισχύεται από την κρίση του κομματικού φαινομένου και γενικότερα της πολιτικής. Μπορεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να εδραιωθεί και να τροφοδοτήσει ένα κύμα ελπίδας, υπερβαίνοντας τον φόβο στον οποίο επενδύει το καταρρέον πολιτικό κατεστημένο; Μπορεί η Αριστερά να είναι η θετική επιλογή και όχι επιλογή διά της εις άτοπον απαγωγής;

Η δημοκρατική αναγέννηση προϋποθέτει άμεσους στόχους αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα στο διεθνοποιημένο και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η αντιστροφή των αρνητικών εξελίξεων έχει ως όρο τη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής ενότητας. Ακόμη όμως και σε στιγμές πολιτικής κρίσης, η κοινωνία δεν λειτουργεί σε κενό ιδεολογιών, πολιτικών αναφορών, ιστορικών αναγνωρίσεων και πολιτικής ψυχολογίας. Η ενωτική πρόταση απευθύνεται αμφίδρομα στο πολιτικό επίπεδο και την κοινωνία. Έχουν προ πολλού ξεπεραστεί τα αρχαϊκά σταλινικά σχήματα, σύμφωνα με τα οποία η λαϊκή ενότητα προϋπέθετε το ξεμπρόστιασμα των άλλων, και ιδιαίτερα των άλλων αριστερών δυνάμεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Δηλαδή διεκδικεί την ηγεμονία. Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με πολιτική αυτοαναφορικότητα, ούτε να αντιμετωπίζει την κοινωνική - ταξική εκπροσώπηση με μηχανιστικό και αναγωγικό τρόπο, καταργώντας τη σχετική αυτονομία της πολιτικής. Άλλωστε η μνημονιακή καταστροφή επιβάλλει λύσεις και συγκέντρωση δυνάμεων και η υπέρβασή της καθιστά την Αριστερά επίκεντρο ενός μεγάλου κοινωνικού - πολιτικού συνασπισμού. Μήπως και η επαναθεμελίωση της Ευρώπης δεν περνά μέσα από συμμαχίες, όχι μόνο κοινωνικές - ταξικές, αλλά επιπλέον εθνικές και περιφερειακές;

Στο συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ ορίζεται ως κόμμα του δημοκρατικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό. Αυτή η στρατηγική διαπερνάται από ορισμένες κόκκινες κλωστές, όπως είναι η δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, η δημοκρατική σχέση του με την κοινωνία και τα κινήματα και ο δημοκρατικός - σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας, της οικονομίας και της εξουσίας. Όλα αυτά αποκτούν υλική δύναμη, εφόσον από αφηρημένες διακηρύξεις γίνονται συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις. Έχουν γίνει πολλά, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα σε σύντομο χρόνο.

Για να εμπνεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ενεργό επιστροφή των πολιτών στους αγώνες και την πολιτική, πρέπει η εικόνα του να μην παραμείνει παγιδευμένη στις παθογένειες, που -το γνωρίζουμε πλέον- εν ονόματι της κατοχυρωμένης δημόσιας έκφρασης εκτρέπεται σε κομματικούς διχασμούς. Η εμβάθυνση του ενιαίου κόμματος, η συλλογική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα, είναι αναγκαία για να αντεπεξέλθουμε στο αίτημα της δημοκρατικής ανατροπής. Για να αντιπαραθέσουμε στον αντίπαλο τη δική μας συμπαγή δύναμη, να ματαιώσουμε τα σχέδιά του για την πλαστή προεδρική πλειοψηφία το φθινόπωρο και να αποτρέψουμε την ψήφιση και την εφαρμογή των νέων μνημονιακών μέτρων. Πρόκειται για μάχη που θα κρίνεται βήμα-βήμα και η έκβασή της θα καθοριστεί από την ικανότητα του κοινωνικού να συγκλίνει με το πολιτικό.
"Νέα κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ", Αυγή

9 σχόλια:

 1. "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Δηλαδή διεκδικεί την ηγεμονία."

  ωχ! το μάτι μου!



  tkar

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ...ο ΣΥΡΙΖΑ αναμετράται με τη λαϊκή αξίωση να σταματήσει ο μνημονιακός κατήφορος...

   Αναπόφευκτα είναι τα ερωτήματα, όπως αν η παρούσα ποσότητα και ποιότητα της κομματικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ ...Μπορεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να εδραιωθεί και να τροφοδοτήσει ένα κύμα ελπίδας...Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας...Στο συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ ορίζεται ως κόμμα του δημοκρατικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό

   ...

   Ο ΣΥΡΙΖΑ ...δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΑΝΑΦΟΡΙΚΟΤΗΤΑ.

   Και τέζα ο καμπούρης!!!!!!

   Διαγραφή
 2. Άλλα ντάλα!
  Θα είπανε: θέλουμε ένα κείμενο που αρέσει στον κάθε κακόμοιρο, αλλά πέτα μέσα και κάτι για ανατροπή της τάσης ανάθεσης, μπας και πιάσουμε κανένα "σταλινικό"...
  Απλά πιο ξεφτίλα δεν πάει... "Μήπως και η επαναθεμελίωση της Ευρώπης δεν περνά μέσα από συμμαχίες, όχι μόνο κοινωνικές - ταξικές, αλλά επιπλέον εθνικές και περιφερειακές;"
  Να το πούμε ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται; Πολιτική αθλιότητα; To χειρότερο είναι ότι αυτά τα καλόπαιδα έχουν εκμηδενιστεί πολιτικά και ιδεολογικά πάνω από αιώνα, και ακόμα πολλοί τα χάφτουν...

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Γκράμσι αρχηγό...


  Μάνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Έχουν προ πολλού ξεπεραστεί τα αρχαϊκά σταλινικά σχήματα, σύμφωνα με τα οποία η λαϊκή ενότητα προϋπέθετε το ξεμπρόστιασμα των άλλων, και ιδιαίτερα των άλλων αριστερών δυνάμεων."


  Έτσι αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο Λένιν ήταν σταλινικός.
  Δε μιλάμε για Μαρξ, Ένγκελς, όλοι σταλινάρες του κερατά...

  Κάτω ο ολοκληρωτισμός, ζήτω η πολιτική ηγεμονία, συμφωνεί και το BBC επ` αυτού...



  Μάνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και ο Μαρξ το ίδιο (βλ. δυο πρώτα μέρη από τη δημοσίευση της "Κριτικής του προγράμματος της Γκότα" για τα μπινελίκια του).

   Διαγραφή
 5. "ούτε να αντιμετωπίζει την κοινωνική - ταξική εκπροσώπηση με μηχανιστικό και αναγωγικό τρόπο, καταργώντας τη σχετική αυτονομία της πολιτικής"

  Να το και το μπαλάκι. Εδω μας προετοιμάζον για την πολυπόθητη αυτή συμμαχία που ψάχνουν για να γίνουν κυβέρνηση.
  Γιατί σου λέει : "Κάτσε ρε μεγάλε. Αλλο η κοινωνία, άλλο η πολιτική τακτική (καλό αυτό). Γιατί αναγνωρίζω την εξαθλίωση των λαικών στρωμάτων, τα κοινωνικά προβλήματα (και άλλα τέτοια φρασεολογικά φιλολαικά για να κρατάνε τη κομματική βάση), αλλά προς χάρη της εθνικής σωτηρίας, θα συνεργαστώ και με δυνάμεις που έχουμε αποκλίνουσες απόψεις πχ ΑΝΕΛ και αύριο μεθαύριο αν τα κουκιά δε βγαίνουν και με ΝΔ."

  Το ξανάδαμε αλλού και θα το δούμε και τώρα.
  Το θέμα είναι να τα θυμόμαστε, να 'χουμε να γελάμε όταν βλέπουμε τα ρεζιλίκια τους.

  π.χ. έχω μπροστά μου συνέντευξη του Αλέξη στο Έθνος όταν ήταν ακόμα υποψήφιος (Γενάρη του '08) -καθότι τότε μαθητής και ένθερμος υποστηρικτής του Alexis και της ριζοσπαστικής ρητορικής του, κρατούσα και αρχείο-
  Λέει λοιπόν : "Δεν υπάρχει αριστερό ΠΑΣΟΚ ούτε μέσα στο ΠΑΣΟΚ". Και ήντα 'ναι ρε κουμπάρο όλοι τούτοι που σου 'ρθανε -συνδικαλιστές και στελέχη- απο ΠΑΣΟΚ μεριά και σου θρονιαστήκανε εκιέ ; Μη μου πείς δεξιοί !! Θα τραβάω τα μαλλιά μου.

  Χαϊνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Χαϊνης:
   -Δεν βάζεις ένα λινκ από εκείνη την συνέντευξη να γελάσουμε λιγουλάκι;

   Διαγραφή
  2. Θα το έβαζα αλλά την έχω σε απόκομμα εφημερίδας, δυστυχως.

   Το τρομερό είναι, ωστόσο, το εξής : "Το ΚΚΕ νομίζει οτι πολιορκεί το σύστημα, αλλά το τείχος που βλέπει είναι αυτό στο οποίο είναι κλεισμένο"
   Δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοια ποιητικά λόγια πάντως. Μάλλον θα έφταιγε η ορμή της νιότης.

   Χαϊνης

   Διαγραφή