Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Είδαν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και «τρόμαξαν»;

Σαν κι αυτούς που, ενώ έχουν πιαστεί ξανά και ξανά στα πράσα να κάνουν τη «λαδιά», πάντα δείχνουν σαν ένοχο το διπλανό τους, μοιάζουν οι αστοί πολιτικοί που ξάφνου διαμαρτύρονται για την προχτεσινή στάση της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) στη Βουλή.

Αυτοί που στηρίχθηκαν στις ψήφους της ΧΑ, για να βγάλουν δημάρχους στην Β' Πειραιά, ξαφνιάστηκαν από την ομιλία του Λαγού, του επικεφαλής, δηλαδή, της δράσης της ΧΑ στο Πέραμα.

Αυτοί που ανέχονται τη δράση της ΧΑ, ξαφνιάστηκαν με το «σκάσε ρε» του Μιχαλολιάκου.

Ασφαλώς κι έχουν ανταγωνισμούς μεταξύ τους οι αστοί πολιτευτές. Αντανάκλαση των ανταγωνισμών σε τμήματα της αστικής τάξης είναι και οι ανταγωνισμοί τους στο πολιτικό πεδίο.


Για το εργατικό κίνημα, οι εξελίξεις είναι αξιοπρόσεκτες. Για το πώς - για παράδειγμα - μέσα από τις «διαφωνίες», διαμορφώνονται και νέες συμμαχίες.

Η αλήθεια είναι πως η ΧΑ, σε ορισμένους τομείς, εκφράζει πιο άμεσα τα ειδικά συμφέροντα βιομηχάνων και εφοπλιστών. Μπαίνει στην πρώτη γραμμή: Οργανώνει δουλεμπορικά κυκλώματα, εξασφαλίζει μεροκάματα χαμηλότερα κι απ' αυτά της Μανωλάδας, σακατεύει συνδικαλιστές, δηλώνει ετοιμότητα ως εφεδρεία του συστήματος και ζητάει για την ώρα λίγα: λίγες θέσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και στη Βουλή.

Η αστική τάξη, με το δήθεν κλάμα για την παρουσία των χρυσαυγιτών στη Βουλή, προσπαθεί να κρύψει ότι είναι δικά της παιδιά, χρυσή εφεδρεία του συστήματός της.
***
Νομίζουν πως ο λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου. Μερικά πράγματα, όμως, δεν ξεγράφονται.

Αυτοί που έσπευδαν να αγκαλιάσουν τον Μπούκουρα όταν εμφανίστηκε κλαμένος στη Βουλή, είναι οι ίδιοι που χτες δήθεν αγανάκτησαν. Χρειάζονται μια ΧΑ στα μέτρα των «θεσμών», τμήμα αυτού του 16% στα δεξιά της ΝΔ που δείχνει ο Μπαλτάκος σαν απαραίτητο για να λειτουργήσει το σύστημα χωρίς κλυδωνισμούς. Κι έχουν κάνει ήδη αρκετά, για να αξιοποιηθεί αυτό το τμήμα για τη σταθερότητα του συστήματος. Τα έχουμε καταγράψει κατά καιρούς, να θυμίσουμε ορισμένα και τώρα:
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Χρυσής Αυγής στο Δήμο Αθήνας ήταν ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος με τη ΝΔ στο Δήμο Νέας Ιωνίας. Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, παραβρέθηκε στις αρχές του χρόνου σε εκδήλωση κοπής πίτας της παράταξης που διοικεί το Δήμο Νέας Ιωνίας (ΣΥΡΙΖΑ), προσκεκλημένος του δημάρχου Ηρ. Γκότση. Αντίπαλός τους πάντα οι κομμουνιστές. Στην Ελασσόνα, συγκρότησαν ενωτικό ψηφοδέλτιο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή για να αντιμετωπίσουν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Ιδιωτικών Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας και στη συνέχεια απαγόρευσαν να είναι παρόντες στη διαδικασία των εκλογών στο ΕΚ εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ με εντολή - όπως οι ίδιοι δήλωσαν - από τη ΓΣΕΕ και τη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Στο Δήμο της Αθήνας, το στέλεχος της ΔΑΚΕ Β. Πολυμερόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ - ΟΤΑ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, καλοδέχτηκε τον Κασιδιάρη στα γραφεία του σωματείου, ενώ είχε προηγηθεί χαιρετισμός του Κασιδιάρη σε συγκέντρωση της τότε Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και στο χώρο της καθαριότητας, με υποδοχή από συνδικαλιστές με ανθοδέσμη! Ζωντανές είναι οι εικόνες που εμφανίζονται σε βίντεο υποψηφίου βουλευτή της Χρυσής Αυγής όπου κάποιοι «γνωστοί και μη εξαιρετέοι» εργαζόμενοι του δήμου μάθαιναν να χαιρετούν ναζιστικά μέσα στα γραφεία του Σωματείου Οδηγών.

Μακρύς ήδη ο κατάλογος που εμφανίζει στελέχη της ΧΑ να στήνουν δουλεμπορικά γραφεία στη Χαλκίδα, στα Οινόφυτα, στη Ζώνη με μεγαλοεργολάβους και άλλους που έχουν ειδικά συμφέροντα και να προωθούν ουσιαστικά τη μαύρη εργασία για να ρίχνουν τα μεροκάματα στους χώρους δουλειάς.

Οπως πρόσφατη η στάση διαφόρων εκπροσώπων κομμάτων, δημοσιογράφων, και άλλων παραγόντων, που, είτε από καιροσκοπισμό και επιδιώξεις ψηφοθηρίας, είτε εξαιτίας συγγενειών με το χώρο της ΧΑ, είτε γιατί δεν θέλουν να «καεί» η ΧΑ, μιλούσαν και μιλάνε ακόμα για «σκευωρίες» και για «αθώους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έπρεπε να γίνει η δίωξη για τις εγκληματικές πράξεις της ΧΑ. Ολοι αυτοί εξωραΐζουν τη ναζιστική οργάνωση και μετά κλαίνε στη Βουλή, γιατί στην προσπάθειά του ο Μιχαλολιάκος να δείξει ποιος είναι το αφεντικό στο νεοναζιστικό ασκέρι χαλάει την εικόνα μιας εκκολαπτόμενης συναίνεσης.
***
Το ΚΚΕ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι η εγκληματική φασιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή πριμοδοτήθηκε από το σύστημα. Απ' την αρχή, έκανε καθαρό ότι ο φασισμός βγαίνει μέσα απ' τη μήτρα αυτού του συστήματος, που είναι σάπιο και ότι έχει ευθύνες η κυβέρνηση ή όποια κόμματα δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση ή εξισώνουν τα δήθεν δύο άκρα, το φασισμό με τον κομμουνισμό. Εδειξε την πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση και σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που ανέχθηκαν με τον τρόπο τους είτε μέσα στο κίνημα, στους δρόμους της Αθήνας, είτε στους χώρους δουλειάς τη ΧΑ να σπέρνει το ναζιστικό, το εγκληματικό, διχαστικό δηλητήριο. Τόνισε ειδικά την ευθύνη που έχουν όλοι αυτοί που χειροκροτούσαν τον Μπαλτάκο όταν δήλωνε αντικομμουνιστής από τα γενοφάσκια του. Αυτοί που σήμερα κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο.
***
Ο αντικομμουνισμός, σε όποια του έκφραση, έχει πολιτογραφηθεί - το έχουμε ζήσει στην πράξη στη χώρα μας, σε όλο τον κόσμο - δίπλα στο ναζισμό, στο φασισμό, με εγκλήματα κατά αγωνιστών, κατά ανθρώπων που έδωσαν και τη ζωή τους για να πεθάνει το τέρας του φασισμού. Στην Ελλάδα φυλακές, εξορίες, εκτελεστικά αποσπάσματα, όλα αυτά έγιναν στο όνομα του αντικομμουνισμού, για την εδραίωση των αντιδραστικών αντιλήψεων, που είναι η μήτρα που γεννά και το φασισμό και το ναζισμό. Το αστικό πολιτικό σύστημα στην πράξη πρόσφερε και προσφέρει κάλυψη, ανοχή, άμεση ή έμμεση στήριξη στη Χρυσή Αυγή. Ο προχτεσινός σαματάς στη Βουλή δεν έχει αξία.

Ας το επαναλάβουμε: Για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η Χρυσή Αυγή δεν αρκεί μόνο η ποινική δίωξή της για τα εγκλήματά της, απαιτεί ιδεολογικο-πολιτική αντιπαράθεση στο δηλητήριο που χύνει στα εργατικά - λαϊκά στρώματα απαιτεί απομόνωση από το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Το τσάκισμά της προϋποθέτει το τσάκισμα του συστήματος που τη γεννά, του καπιταλισμού.

1 σχόλιο:

 1. Εχει πολυ γελιο η τελευταια προταση!!
  Τι εχουν να ακουσουν τα αυτακια μας!!

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Γ. ΔΡΑΓ.- ΕΠΟΧΗ
  ***
  ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ
  Πώς σχολιάζετε τον τρόπο που κινήθηκε εκλογικά το ΚΚΕ, αλλά και το αποτέλεσμα της ΔΗΜΑΡ που έφερε αναταράξεις στο εσωτερικό της;
  Η ΔΗΜΑΡ δεν πλήρωσε γενικά την «αμφισημία» της, όπως λέγεται. Πλήρωσε την εχθρική στάση της προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συνειδητοποίησε την απλή αλήθεια ότι δεν μπορεί να υπάρξει Αριστερά ή Κεντροαριστερά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, πέρα από την ήττα, υπάρχει και η συντριβή. Και πέρα από τη συντριβή υπάρχει και ο ευτελισμός. Η εξυπηρέτηση δηλαδή ιδιοτελών και μικροκομματικών σχεδίων. Θεωρώ θετικό που αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αν και όχι όλα, φαίνεται να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο αυτόν.

  Κάτι ανάλογο ισχύει και με το ΚΚΕ. Αν το ΚΚΕ συνεχίσει την πολεμική του -απολίτικη ή παραπολιτική σε μεγάλο βαθμό- προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει προβλήματα, ενδεχομένως ακόμη και επιβίωσης. Για να αποφύγει τον κίνδυνο αυτόν το ΚΚΕ, πρέπει, κατά την γνώμη μου, να αλλάξει γραμμή. Αντί να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δεξιά, πρέπει να πολεμά την Δεξιά και να έχει κριτική αλλά και εποικοδομητική στάση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έκανε το ΚΚΕ του Χ. Φλωράκη το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο δεν συμπιέστηκε, αλλά είχε και σημαντική αύξηση στις εκλογές του ’81, παρά την πρωτοφανή και οξύτατη πόλωση.
  Το ΚΚΕ πάντως, δηλαδή η ηγεσία του, θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως την νέα σοσιαλδημοκρατία και έτσι δικαιολογεί τη στάση του.
  Αυτό είναι ένα δομικό λάθος της ανάλυσης του ΚΚΕ. Επί είκοσι και πάνω χρόνια η ηγεσία του ΚΚΕ έλεγε ότι ο Συνασπισμός, και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αφομοιωθεί από το ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν κατανόησε την αντοχή του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, και ποτέ δεν προέβλεψε την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Ούτε και τώρα ακούγεται κάποια αυτοκριτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε άτρωτος από την κριτική του ΚΚΕ. Διότι δημιουργήθηκε πάνω στη διπλή άρνηση τόσο της σοσιαλδημοκρατίας, που πήρε τη μορφή ενός «σοσιαλφιλελευθερισμού» και αφομοιώθηκε από τη διαχείριση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, όσο και του δογματικού κομμουνισμού, που πήρε τη μορφή των αυταρχικών καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού» που χρεοκόπησαν.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν είναι η αναβίωση, αλλά η υπέρβαση της σοσιαλδημοκρατίας, είναι η διπλή υπέρβαση αυτών των δύο ιστορικών ρευμάτων που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα. Κι ενώ τίποτε δεν έχει κριθεί οριστικά ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις δυνατότητες να αποδειχτεί η νέα σύνθεση των θετικών εμπειριών του παρελθόντος, η σύγχρονη απάντηση της Αριστεράς στις προκλήσεις της εποχής μας, η νέα Αριστερά του 21ου αιώνα.

  Το ΚΚΕ μπορεί να μας κάνει όση κριτική θέλει, και την έχουμε ανάγκη αν είναι ουσιαστική. Δεν μπορεί όμως να είναι απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αν είναι απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι δίπλα στον Σαμαρά, και ο αριστερός κόσμος αυτό δεν το αντέχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή