Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

Συναρπαστικές εκπλήξεις απ' το ΣτΕ

...όπου μαθαίνουμε ότι ως κρατικό όργανο καταστολής της εργατικής τάξης το ΣτΕ δικαιώνει μισθολογικά μόνο όσους υπηρετούν σε άλλα κρατικά όργανα καταστολής της εργατικής τάξης, ή αλλιώς ότι ο σκληρός κατασταλτικός πυρήνας του αστικού κράτους τείνει να συγκαταλέγει στο "γενικό συμφέρον" το ιδιαίτερο συμφέρον του σκληρού κατασταλτικού πυρήνα του αστικού κράτους. Kαι πέφτουμε υποχρεωτικά απ' τα σύννεφα.
LR
---
Η απόφαση του ΣτΕ για τις μειώσεις στις αποδοχές στρατιωτικών και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας

Με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (2193/2014) κρίθηκαν θετικά, άγνωστο ακόμη σε ποια έκταση, ζητήματα που έθεταν οι αιτήσεις ακυρώσεως Ενώσεων και μεμονωμένων αποστράτων (ε.α.) και εν ενεργεία (ε.ε.) στρατιωτικών και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) σε σχέση με τις μειώσεις στις αποδοχές τους που επεβλήθησαν με τις ρυθμίσεις του ν. 4093/2012 (μνημόνιο 3).Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις του νόμου για μεν τους ε.ε. περιλάμβαναν:

α) περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο των από 1-1-2013 (σε επιδόματα και βασικό μισθό από 899 σε 875).

β) περικοπή των επιδομάτων εορτών και αδείας από 1-01-2013, και

γ) την 5μηνη αναδρομική περικοπή των αποδοχών (από 1-08-2012).

Σε ότι αφορά τους ε.α. που οι συντάξεις τους προκύπτουν με βάση το μισθολόγιο των ε.ε. συναδέλφων τους όπως διαμορφώθηκε με βάση την παρ. (α), πέραν των πιο πάνω υπέστησαν και την μείωση 5, 10, 15% αναλόγως του συνολικού ποσού των συντάξεων που λαμβάνουν, όπως όλοι οι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αφορά μόνο στρατιωτικούς και ΣΑ και ως προς αυτούς κρίνει αντισυνταγματικό τον ν. 4093/2012 και την αναδρομική εφαρμογή του, αναγνωρίζοντας ότι απαιτείται «ειδική» μισθολογική μεταχείριση απέναντι τους από την πλευρά του κράτους. Από την απόφαση του ΣτΕ, που ας σημειωθεί είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη, αναμένεται να προκύψουν:

δ) επαναφορά του μισθολογίου στρατιωτικών που ίσχυε πριν την ψήφιση του ν. 4093/2012.

ε) επιστροφή της διαφοράς των αποδοχών που παρακρατήθηκε για το χρονικό διάστημα από 1-8-2012.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν επηρεάζονται από την απόφαση του ΣτΕ και οι προβλέψεις για την κατάργηση του δώρου εορτών και αδείας, όπως και η ποσοστιαία μείωση των συντάξεων των αποστράτων.

Με βάση τα πιο πάνω, τα ποσά που θα απαιτηθούν για την συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ άλλοι σχολιαστές τα ανεβάζουν ακόμη και ψηλότερα από 500 εκ., ενώ άλλοι πολύ λιγότερα. Διαρροές μιλούν ότι θα πρέπει να βρεθούν «ισοδύναμα» μέτρα που μάλιστα θα επιβαρύνουν την ίδια κοινωνική ομάδα (από την μια τσέπη στην άλλη), ενώ άλλες ρίχνουν την ιδέα να γίνει συμψηφισμός με το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε σε κάποιους χαμηλόβαθμους του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου