Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων: Συζήτηση για το Νεώριο. Παρέμβαση Π. Λαφαζάνη

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος από τον κύριο Υπουργό να κάνει αυτούς τους χαρακτηρισμούς απέναντι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση -αλλά όχι μόνο απέναντι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση- οι οποίοι είναι πρωτάκουστοι για αυτή την Αίθουσα. Είναι πρωτάκουστοι γι’ αυτή την Αίθουσα! Και κάνατε ένα βρώμικο παιχνίδι, κύριε Υπουργέ.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ)


Παίζετε ένα πολύ βρώμικο ρόλο και είστε αρχιπραξικοπηματίας μιας κυβέρνησης η οποία έχει κατακουρελιάσει -θα τα εξηγήσω όλα αυτά- όλη την εργατική νομοθεσία. Δεν έχετε αφήσει…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ένα λεπτό, κύριε συνάδελφε.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μια στιγμή, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Δεν έχει μια στιγμή. Θα σας διακόψω το χρόνο σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν δέχομαι διακοπή, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Δεν έχετε το δικαίωμα να μην δεχθείτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όταν τελειώσω θα μου τα πείτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Όχι, το Προεδρείο αποφασίζει πότε θα γίνει διακοπή. Εγώ σταματάω το χρόνο σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Το χρόνο δεν μπορείτε να τον σταματήσετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Τον σταμάτησα ήδη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μακάρι να μπορούσατε να τον σταματήσετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ακούστηκαν τόσα πολλά σήμερα σε αυτή την Αίθουσα, μα τόσα πολλά…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτά έπρεπε να τα κάνετε όταν μιλούσε ο κύριος Υπουργός…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ακούστε σας παρακαλώ!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: …ο οποίος μιλούσε με ένα ύφος, με έναν τρόπο και με χαρακτηρισμούς οι οποίοι είναι πρωτοφανείς! Έλεος!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Σας παρακαλώ! Ακούστηκαν τόσα πολλά σε αυτή την Αίθουσα από συναδέλφους και δεν διέκοψα κανέναν. Για να αναγκαστώ να διακόψω εσάς που είμαστε στην ίδια περιφέρεια…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κακώς το κάνατε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Καλώς το έκανα!

Το να λέτε πραξικοπηματίες τους Υπουργούς, είναι πολύ βαριά έκφραση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Και θα το εξηγήσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Είναι πολύ βαριά έκφραση. Και τελειώνω εδώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν είναι καθόλου βαριά έκφραση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Τελειώνω εδώ!

Σας βάζω πάλι το χρόνο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν είναι καθόλου βαριά έκφραση και εξηγούμαι: Είναι ντροπή ορισμένοι άνθρωποι να βγαίνουν στο Βήμα και να απευθύνουν τέτοιους χαρακτηρισμούς στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε όλη την αντιπολίτευση και σε οποιονδήποτε σε αυτή την Αίθουσα όταν έχουν κάνει αυτά τα τερατουργήματα.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ)

Μας μιλάτε εμάς για τους εργαζόμενους; Εσείς διαλύσατε το πιο στοιχειώδες που υπάρχει, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση. Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου στις 28.2.2012 τι κάνατε; Καταργήσατε την εθνική συλλογική σύμβαση και με μονομερή απόφαση κατεβάσατε τον κατώτατο μισθό από τα 751 ευρώ στα 580 και καθαρά 500 ευρώ.

Πού έχει ξαναγίνει σε Δημοκρατία αυτό, κύριε Υπουργέ, που έχετε αυτό το θράσος να απευθύνεστε με χαρακτηρισμούς στην Αξιωματική Αντιπολίτευση; Πείτε μου σε ποια Δημοκρατία έχει γίνει με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου η κατακρεούργηση του κατώτατου μισθού, η διάλυση της συλλογικής σύμβασης, η κατάργηση ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων; Και έρχεστε εσείς να μας μιλήσετε για υπεράσπιση εργατικών συμφερόντων;

Και τι έχετε κάνει; Το άλλο πρωτάκουστο, το οποίο υποστήριξε και η «κεντροαριστερή» ΕΛΙΑ του ΠΑΣΟΚ που θριαμβολογεί για το εκλογικό αποτέλεσμα

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν συζητάμε καθόλου!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Καλά, εσείς δεν παίζεστε!

Το υποστήριξε, λοιπόν, και η «κεντροαριστερή» ΕΛΙΑ του ΠΑΣΟΚ, η οποία θριαμβολογεί για το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Πάμε δυνατά!

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θριαμβολογήσαμε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τι άλλο έχετε κάνει;
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στις άλλες εκλογές να δείτε τι θα λέμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Πού έχετε δει κάτω από 25 χρονών εργαζόμενοι να μην παίρνουν ούτε αυτή την πραξικοματική μείωση του κατώτατου μισθού που κάνατε και να κατεβαίνει ο κατώτατος μισθός για τους νεότερους κάτω των 25 ετών στα 511 ευρώ μεικτά και 420 καθαρά; Φοβερή διάκριση! Λες και είναι έγκλημα να είσαι κάτω από 25 χρονών. Αυτός είναι ένας πρωτοφανής ρατσισμός κατά των νέων. Και μιλάτε εσείς για εργασιακά δικαιώματα; Μιλάτε για θράσος; Μιλάτε για επικίνδυνους;

Και τι άλλο έχετε κάνει τώρα; Από 1-1-2017 ο κατώτατος μισθός της εθνικής συλλογικής σύμβασης θα διαμορφώνεται με απόφαση του Υπουργού. Έλεος! Πείτε μου σε ποια Δημοκρατία εφαρμόζονται αυτά τα πράγματα. Πού ακούστηκαν αυτές οι ρυθμίσεις και οι διατάξεις;

Αυτά τα αίσχη, λοιπόν, τα οποία κάνετε, ερχόσαστε εδώ να τα συνεχίσετε με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, τις οποίες φέρνετε αεροπλανικά. Δεν τολμάτε να εισάγετε ρύθμιση σας με κανονική διαδικασία, να τη φέρετε εδώ στη Βουλή, να συζητηθεί στην Επιτροπή, να συζητήσουμε με τους φορείς και να πάμε να συζητήσουμε στην Ολομέλεια, αλλά τα φέρνετε αεροπλανικά για να αποφύγετε κάθε έλεγχο, κάθε διαδικασία.

Και τα φέρνετε με έναν απίστευτα ωμό, κυνικό εκβιασμό ότι δήθεν θέλετε να προστατεύσετε τα συμφέροντα των εργαζομένων. Και η αθλιότητα είναι ότι έρχεται και η πλευρά του ΠΑΣΟΚ και ισχυρίζεται τα ίδια πράγματα εδώ!

Είμαστε εναντίον των συμφερόντων των εργαζομένων εμείς; Αυτό θέλετε να πείτε; Θέλουμε να μην πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους; Θέλουμε να μην δουλεύουν οι άνθρωποι;

Ξέρετε τι έγκλημα έχετε κάνει και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία; Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο από τα παραγωγικά εγκλήματα στη χώρα; Διαλύσατε μία ισχυρή, ισχυρότατη ναυπηγοεπισκευαστική και ναυπηγοκατασκευαστική βάση στη χώρα. Τη διαλύσατε κυριολεκτικά!

Είχαμε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Εγώ μικρός ήμουν στο Σκαραμαγκά και μπαίναν στρατιές εργαζόμενοι κάθε πρωί και δουλεύαν. Υπήρχαν πάνω από δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι μέσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ολόκληρη πόλη. Εξίμισι χιλιάδες ήταν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, δε, ήταν αμέτρητοι οι άνθρωποι κάθε πρωί, πριν το ξημέρωμα. Όποιος πήγαινε στην πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, έβλεπε ότι ήταν αμέτρητες οι στρατιές των εργαζομένων που μπαίναν μέσα να δουλέψουν.

Αυτές ήταν οι ναυπηγοεπισκευαστικές και ναυπηγοκατασκευαστικές επιχειρήσεις στη χώρα μας. Τις διαλύσατε όλες! Σήμερα το Πέραμα είναι έρημο, έρημος τόπος, έρημο πεδίο. Δεν δουλεύει κανένας.

Ποιος φταίει για αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει; Έρημο πεδίο. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι κλειστά. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Η Σύρος και το Νεώριο είναι νεκροταφεία. Τα πήρε το δημόσιο και τα ιδιωτικοποιήσατε. Σκάνδαλα επί σκανδάλων. Εκκρεμούν οι υποθέσεις αυτές στην Εισαγγελία. Σκάνδαλα επί σκανδάλων!

Κι έρχεστε, λοιπόν, να μας πείτε ότι ενδιαφέρεστε για τα ναυπηγεία, τα ναυπηγεία τα κλειστά που είναι έρημο πεδίο; Για ποια ναυπηγεία ενδιαφέρεστε; Ποιο είναι το σχέδιο σας για τη Ζώνη; Ποιο είναι το σχέδιο σας για το Σκαραμαγκά; Τι σχεδιασμός υπάρχει για το Νεώριο και την Ελευσίνα; Δεν υπάρχει τίποτα. Μηδέν. Υπάρχει εγκατάλειψη. Έχετε πελατειακές σχέσεις και παίζετε ρουσφετολογικά παιχνίδια με τους ιδιοκτήτες. Σκάνδαλα και μίζες. Αυτή είναι η τακτική σας: Η λεηλασία.

Έρχομαι τώρα στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Τι λέει η ρύθμιση αυτή; Καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει να διαβάζει. Είμαστε αγράμματοι και άσχετοι. Ασχολούμαστε με τα εργατικά θέματα δεκαετίες. Είμαστε, όμως, άσχετοι. Δεν καταλαβαίνουμε. Και με τον ασφαλιστικό τομέα είμαστε άσχετοι. Εσείς προχθές ανακατευθήκατε και τα γνωρίζετε όλα. Εγώ το δέχομαι αυτό. Και το Γενικό Λογιστήριο, όμως, δεν ξέρει τίποτα; Δεν γνωρίζει; Δεν καταλαβαίνει; Τι λέει η ρύθμιση από το Γενικό Λογιστήριο;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα δύο λεπτά ακόμη.

Λέει: «Από το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, 10.000.000 περίπου, που έχει υπαχθεί σε δύο ρυθμίσεις, καταβάλλει η εταιρεία μηνιαία δόση 70.000 ευρώ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017. Έτσι, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 θα εξοφληθεί ποσό ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων από τα 10.000.000. Για το εναπομείναν ποσό των 7.500.000 ευρώ δεν ορίζεται τρόπος εξόφλησης».

Παρακάτω γράφει το Γενικό Λογιστήριο: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις, επέρχεται συνολική υστέρηση είσπραξης εσόδων του προϋπολογισμού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπών ασφαλιστικών φορέων νομικών προσώπων επιχορηγούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό ποσού 12.500.000 ευρώ περίπου, από τη θέσπιση ευνοϊκότερου καθεστώτος είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών της ανώνυμης εταιρείας «Ναυτιλιακές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου» 7.500.000 ευρώ και την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ναυπηγικό τομέα».

Δεν μου λέτε, έτσι κανονίζετε εσείς τις ρυθμίσεις; Τα 7.500.000 πετάνε; Έτσι κανονίζετε τις οφειλές στο ΙΚΑ; Εσείς είστε πολιτικός προϊστάμενος του ΙΚΑ. Εδώ, έχετε νομικές ευθύνες. Δεν έχετε μόνο πολιτικές ευθύνες για τα έσοδα του ΙΚΑ. Δεν μπορείτε να πετάτε τα 7.500.000 την ώρα που το ΙΚΑ πένεται, που οι συντάξεις κατακρεουργούνται, που δεν έχουν μέλλον, που από τις 1 Ιανουαρίου 2015 οι επικουρικές συντάξεις κόβονται από 20% έως 40% με τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος και από 1 Ιανουαρίου 2015 το κράτος εγγυάται μέχρι 360 ευρώ σύνταξη. Αυτά είναι ψηφισμένα. Μέχρι 360 ευρώ. Παραπάνω δεν εγγυάται. Όταν γίνονται όλα αυτά τα πράγματα, έτσι πετάτε τα 7.500.000, ακάλυπτα;

Αν θέλετε να πούμε -εγώ παίρνω την καλυτέρα των περιπτώσεων- ότι η ρύθμιση είναι αναγκαία και αναπότρεπτη, γιατί θα την πληρώσει το ΙΚΑ τη ρύθμιση; Το ΙΚΑ είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και οι συντάξεις. Αν το δημόσιο –λέω- ήταν δίκαιο και ήθελε να κάνει μια ρύθμιση κοινωνικού χαρακτήρα, δεν θα την κάνει στις πλάτες του ΙΚΑ. Θα αναλάβει το δημόσιο να κάνει αυτού του είδους την κοινωνική πολιτική κι όχι να τη χρεώνει τα ταμεία.

Φτάνει η λεηλασία των ταμείων! Την κάνατε με τα αποθεματικά τους. Την κάνατε με τα ομόλογα δύο φορές. Και με τα βρώμικα παιχνίδια που παίχτηκαν και με τα ομόλογα που «κουρέψατε». Την κάνατε με αλλεπάλληλες λεηλασίες.

Δεν θα ερχόσαστε εδώ, λοιπόν, να κάνετε τον γαλαντόμο και μάλιστα, o υπεύθυνος για το ασφαλιστικό σύστημα, σε βάρος του ΙΚΑ.

Όμως, ας δούμε αν η ρύθμιση είναι σωστή, αν η ρύθμιση διασφαλίζει και τι διασφαλίζει. Αν αυτή η ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων -και να μας πείτε πόσα είναι, ώστε να δούμε αν αντισταθμίζονται- θα μπορούσαμε εμείς να πούμε ότι αν είναι να πληρωθεί ο εργαζόμενος που δούλεψε και που του χρωστάμε, να το κάνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ολοκληρώστε, κύριε Λαφαζάνη, ξεπεράσατε τα δώδεκα λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όμως, πού γράφετε εδώ, στη διάταξή σας, ότι η ρύθμιση αυτή θα έχει ως αντίτιμο να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων; Ποιά είναι η εξασφάλιση;

Επίσης, ποια είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα κάνετε αυτή τη ρύθμιση και δεν θα αρχίσουν οι απολύσεις από αύριο; Ήδη έχει κάνει αίτηση να υπαχθεί στο άρθρο 99 η επιχείρηση. Ποιά είναι η ρύθμιση;

Την άλλη φορά -πού είναι ο κ. Ρήγας;- φέρατε μία ανάλογη ρύθμιση για τον ίδιο επιχειρηματία στην Ελευσίνα. Και λέγαμε, «ρήτρα ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ρήτρα ότι δεν γίνουν απολύσεις». Πήρε τα λεφτά -αρκετά λεφτά, δεκάδες εκατομμύρια τότε- και την άλλη μέρα άρχισαν οι απολύσεις στην Ελευσίνα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Λαφαζάνη, σας παρακαλώ πολύ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Άρχισαν οι απολύσεις στην Ελευσίνα!

Ποια, λοιπόν, είναι η εγγύηση ότι θα γίνει αυτή η ρύθμιση και δεν θα γίνουν απολύσεις; Ποιά είναι η εγγύηση ότι τα δεδουλευμένα θα πληρωθούν;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Λαφαζάνη, σας παρακαλώ. Ξεπεράσατε τα δεκατρία λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, αμέσως.

Πού θα πάει αυτή δουλειά, κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Υπουργέ, που μας φέρνετε «αεροπλανικά» αυτές τις ρυθμίσεις; Κάθε μήνα θα μας φέρνετε και από μία τέτοια ρύθμιση; Έτσι νομίζετε ότι προσφέρετε αναπτυξιακό έργο ή ότι υπηρετείτε κανένα συμφέρον εργαζομένου;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ευχαριστούμε, κύριε Λαφαζάνη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ποιό είναι το σχέδιο για την ανασυγκρότηση των ναυπηγείων; Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και της Σύρου τα ιδιωτικοποιήσατε. Τα ξεπουλήσατε κυριολεκτικά και αυτήν τη στιγμή κλείνουν.

Ποιό είναι το σχέδιό σας για την ανασύνταξη και την αναδιοργάνωση των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου; Ποιό είναι το σχέδιο για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά; Ποιό είναι το σχέδιο για τη Ζώνη; Κανένα απολύτως σχέδιο!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Λαφαζάνη, σεβαστείτε σας παρακαλώ τον εαυτό σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κρύβεστε και παίζετε πελατειακά παιχνίδια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Λαφαζάνη, σας παρακαλώ πολύ. Δύο λεπτά ζητήσατε και πήγαμε στα δεκαπέντε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

1 σχόλιο:

  1. Ρε γαμώτο και εγώ νόμιζα οτι οι κρατήσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές(του εργάτη που τις αναφέρουν ως εργοδοτικές)είναι μέρος του πληρωμένου τμήματος της αξίας της εργατικής δύναμης.Οτι το "μη μισθολογικό κόστος" είναι μέρος του συνολικού μισθού του εργαζόμενου...και οτι η υπεραξία ξεκινά "πάνω-μετά" από αυτά...
    Τώρα μαθαίνω οτι αν χαριστεί ως κέρδος το μέρος του μισθού του εργάτη που δεν το παίρνει απ'ευθείας στο χέρι,αλλά του πληρώσουν μόνο τον υπόλοιπο μισθό...τότε είναι όλα μέλι γάλα και έχουμε ανθρώπινο καπιταλισμό και αριστερή διαχείριση...
    Καλά το να λαμβάνει ο εργαζόμενος το 100% του αποτελέσματος της εργασίας του και όχι απλά την αξία αναπλήρωσης της εργατικής του δύναμης,αυτό είναι σεχταριστική ουτοπία των κομμουνιστών...και του απολιθωμένου ΚΚΕ...

    WrongTendency

    ΑπάντησηΔιαγραφή