Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων: Συζήτηση για το Νεώριο. Παρέμβαση Θ. Δρίτσα

ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Τραγάκης): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Δρίτσας και να ετοιμάζεται η κ. Κατριβάνου και μετά θα λάβει το λόγο ο κύριος Υπουργός.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αδικείται και το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και παιδικής πορνογραφίας, που συζητείται σήμερα, από χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και η τροπολογία αυτή καθαυτή, για την οποία μίλησαν ήδη οι συνάδελφοι πριν, με γενικό αριθμό 1472 και ειδικό 70, που αφορά το Ναυπηγείο του Νεωρίου Σύρου, αλλά και επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και για τα οποία περιμένουμε να ακούσουμε τον κ. Υπουργό, τον κ. Βρούτση να μας εξηγήσει κάποια πράγματα που πραγματικά θέλουν πολύ σοβαρές εξηγήσεις.


Εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν θα σταθώ στο νομοσχέδιο. Πήρα το λόγο για να αναφερθώ σε αυτήν την τροπολογία. Αυτή η τροπολογία έχει δύο παραγράφους. Η μία παράγραφος αφορά το Ναυπηγείο της Ερμούπολης Σύρου και η άλλη παράγραφος είναι ομοειδής, αλλά έχει μια εντελώς διαφορετική ρύθμιση, πολύ πιο βατή, πολύ πιο μίζερη, πολύ πιο «τσιγκούνικη», θα έλεγε κανείς, ενώ αφορά πολύ σημαντικές, επίσης, επιχειρήσεις, την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και άλλων περιοχών, όπου αναπτύσσεται ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, μικρής, μεσαίας ή και μεγάλης κλίμακας.

Η δεύτερη παράγραφος έχει μια ρύθμιση -με την οποία συμφωνούμε, θέλουμε να τη στηρίξουμε- αναστολής για ένα ακόμα έτος των συσσωρευμένων οφειλομένων εισφορών, για να βοηθηθούν αυτές οι επιχειρήσεις, πράγματι, να μην τους βάλει το κράτος το μαχαίρι στο λαιμό, αφού βρίσκονται σε δεινή θέση, να διευκολυνθούν, να κρατήσουν θέσεις εργασίας, να μπουν σε μια διαδικασία καλύτερης οργάνωσης, να αξιοποιήσουν, πιθανόν, αυτό που είπε και ο κ. Ρήγας –που ήταν και το μόνο αληθινό που είπε- «κάποιες διαφαινόμενες δυνατότητες ανάκαμψης της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα μας» και να προχωρήσουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Συμφωνεί και το Προεδρείο σε αυτό.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Γιατί αυτή τη ρύθμιση της δεύτερης παραγράφου δεν την κάνετε και για το Ναυπηγείο Σύρου; Δεν θα διευκολυνόταν; Ρητά και καλά.

Και αφού την κάνετε για το Ναυπηγείο Σύρου, για τον κ. Ταβουλάρη, και αφού είναι τόσο καλή για να σταθούν οι επιχειρήσεις, γιατί δεν την γενικεύετε, κύριε Υπουργέ, για όλους τους κλάδους, για τους δικηγόρους, για τους μαγαζάτορες;

Αυτή είναι μια ρύθμιση σεισάχθειας, συσσωρευμένων και οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών. Περί αυτού πρόκειται. Χαρίζει από τα 10 εκατομμύρια, που είναι συσσωρευμένες ασφαλιστικές εισφορές ως χρέη της συγκεκριμένης επιχείρησης, τα 7,5 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα 2,5 εκατομμύρια τα ρυθμίζει να καταβληθούν σε διαδικασία τριών ετών. Αυτό κάνει αυτή η τροπολογία. Το λέει και το Λογιστήριο του Κράτους στην Έκθεσή του.

Και μάλιστα είναι για μια εταιρεία η οποία έχει προσφύγει στο άρθρο 99. Κάθε στιγμή είναι υπό απειλή ότι θα κηρύξει πτώχευση και τότε δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Και είναι χωρίς ρήτρα για εξασφάλιση καταβολής των οφειλομένων μισθών στους εργαζόμενους. Τα είπε ο κ. Συρμαλένιος πάρα πολύ καλά.

Εάν αυτό είναι ένας μπούσουλας για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, να το γενικεύσουμε, κύριε Υπουργέ, και για τους δικηγόρους και για τους καταστηματάρχες και για τους βιοτέχνες και για όλους. Σεισάχθεια στις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, για να πάρει μπρος η οικονομία, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, για να ανασάνουν οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες κάθε κλάδου! Γιατί όχι; Γιατί, όχι για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος; Γιατί; Εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη εταιρεία. Τη θέλουμε. Θέλουμε τα Ναυπηγεία Σύρου, θέλουμε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά έχουμε δικαιωθεί δυστυχώς.
Ο κ. Ρήγας λέει, λέει, λέει και υπερασπίζεται δήθεν τους εργαζομένους, αλλά έχει διαψευστεί από τις προηγούμενες χαριστικές ρυθμίσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δηλαδή; Για πείτε μας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Έχετε διαψευστεί, κύριε Ρήγα. Έχει παρέλθει…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Για ποια λέτε;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε: Για την ίδια εταιρεία, με τροπολογίες που και εσείς προωθήσατε ως μέλος, παρεκάμφθη ο έλεγχος του Εκλεκτικού Συνεδρίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Για τις δεξαμενές λέτε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Λέμε για τις δεξαμενές. Και προσέξτε να δείτε: Αυτό δεν σημαίνει καμία κατοχύρωση ούτε και για την επιχείρηση. Έγινε αυτό. Θα αρχίσει η κατασκευή των δεξαμενών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Έχει τελειώσει η κατασκευή των δεξαμενών. Παραδόθηκε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Όχι, κύριε Ρήγα. Δεν έχει τελειώσει.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πληρώνει. Δίνει παραγγελίες και πληρώνει. Άρα, ενισχύει. Και εμείς λέμε ναι. Ωραία, δόθηκαν τα 25 εκατομμύρια με άλλη τέτοια χαριστική ρύθμιση στην εταιρεία –το ξεχάσατε, κύριε Ρήγα;- και αυτή τη στιγμή η Τορπιλάκατος 5 που θα έπρεπε προ τριμήνου να είχε παραληφθεί, δεν έχει παραληφθεί. Ήδη έχουμε νέα καθυστέρηση παράδοσης. Και έχουμε και πολλές σοβαρές πληροφορίες που δικαιώνουν όλα εκείνα που είχαμε αναδείξει με πολύ υπεύθυνο τρόπο στη συζήτηση αυτών των τροπολογιών.

Λέμε, λοιπόν: κατοχύρωση εργαζομένων –τουλάχιστον, το μίνιμουμ– ρητή στην τροπολογία αυτή. Και να αναφέρεται ρητά ότι αυτή η χαριστική ρύθμιση θα καταργείται εφόσον για οποιοδήποτε λόγο δεν καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων, όπως προβλέπει ότι θα καταργείται, εάν δεν καταβληθούν από εδώ και πέρα οι ασφαλιστικές εισφορές.

Και δεύτερον –επιτέλους!- εάν πράγματι είμαστε μπροστά σε διαφαινόμενη ανάκαμψη της ναυπηγικής βιομηχανίας, αυτό δεν μπορεί να αφεθεί στον αυτόματο πιλότο. Χρειάζεται σχέδιο συγκεκριμένης παρέμβασης του κράτους, όχι με τέτοιους τρόπους, αλλά με οργάνωση της παρέμβασης του κράτους για μια δημόσιου χαρακτήρα ναυπηγική βιομηχανία.

Έχουν καταρρεύσει οι ναυπηγικές μονάδες στη χώρα μας, ενώ είναι στα χέρια ιδιωτών και στον Σκαραμαγκά και στην Ελευσίνα και στον Νεώριο – Ελλήνων ιδιωτών στην Ελευσίνα και στο Νεώριο, μεγάλων οικονομικών μονοπωλιακών εταιρειών του κλάδου στον Σκαραμαγκά.

Δεν τίθεται θέμα, λοιπόν, νέων επενδύσεων που μια πολιτική ιδιωτικοποίησης θα τις φέρει. Είναι επενδεδυμένα υποτίθεται. Με συγχωρείτε για τη λέξη, αλλά είναι τρίχες, τίποτα. Κανείς δεν έχει επενδύσει. Με λεφτά του κράτους δουλεύουν όλες αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες.

Όμως, επιτέλους θα βάλουμε ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης, ανασύνταξης με κοινωνικό όφελος και πραγματικής παραγωγικής ανασυγκρότησης στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας; Ή θα κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που κανένα πρόβλημα δεν λύνουν, παρά μόνον κοροϊδεύουμε τους εργαζόμενους, δημιουργούμε δήθεν φιλεργατικά αισθήματα και τελικά ευνοείται ένας επιχειρηματίας ο οποίος δεν λέει να βάλει ή δεν έχει τη δυνατότητα; Εγώ να μην μπω σε διαδικασίες κατηγορίας. Ισχύουν όλες αυτές οι πραγματικά ιδιαίτερες σχέσεις και πολιτικές συγγένειες του συγκεκριμένου επιχειρηματία με κορυφαίο παράγοντα του πολιτικού βίου της χώρας, δηλαδή με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ας τα αφήσουμε αυτά. Αν δεν μπορεί να στηρίξει αυτή η εταιρεία μια πραγματική παραγωγική δραστηριότητα να αναζητήσουμε άλλες λύσεις. Τι διευκόλυνση είναι αυτή;

Προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτούνται πολύ σοβαρές απαντήσεις, κύριε Υπουργέ. Δεν θα μπούμε στο «πέντε πάνω, πέντε κάτω» και δήθεν είμαστε με τους εργάτες. Αυτά είναι «μαυρογυαλούρικα» πράγματα και –συμπαθάτε με- δεν είναι δυνατό να γίνεται στη Βουλή η συζήτηση σε αυτήν τη βάση.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου