Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

Φάκελος ΕΣΣΔ-ΗΠΑ-Κύπρος: Επιστολή Λόυντ στον Ντάλες, 9 Ιανουαρίου 1958

Με τη μορφή που παρουσιάζεται, το έγγραφο προέρχεται από το University of Wisconsin Digital Collections και είναι τμήμα του τόμου του Αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικών (US Department of State) με τίτλο Διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ, 1958, Περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, ΕΣΣΔ, Κύπρος, 1958-1960. Το έγγραφο είναι επιστολή του υπουργού εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Selwyn Lloyd προς τον υπουργό εσωτερικών των ΗΠΑ John Foster Dulles.

Σελίδα 1:
Σελίδα 2: 
Σελίδα 3:


Μετάφραση, από τις τελευταίες δύο αράδες της πρώτης σελίδας:

"Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις διαβεβαιώσεις που έχουμε δώσει στους Τούρκους, δηλαδή, ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της ως κοινότητα, όπως ακριβώς και η ελληνοκυπριακή. Αυτή τη θέση δεν μπορούμε να την εγκαταλείψουμε επειδή:

(α) Δεσμευτήκαμε δημόσια σ' αυτή
(β) Θα είχε θανάσιμο αποτέλεσμα στην τουρκική κυβέρνηση αν το πράτταμε
(γ) Θα ήταν πολύ δύσκολες οι απόψεις εδώ αν γινόταν αλλαγή
(δ) Αν δεν κρατήσουμε αυτή τη θέση, δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούν οι Τουρκοκύπριοι για οτιδήποτε άλλο.

Κατά συνέπεια προτείνουμε να κρατήσουμε τη δέσμευσή μας ότι η διχοτόμηση θα είναι μία εκ των επιλογών που είναι ανοιχτές αν υπάρξει αυτοδιάθεση."

Μετάφραση από τη δεύτερη σελίδα της επιστολής (σελ. 568 του βιβλίου):

"Θα δεις ότι το σχέδιο περιλαμβάνει μέριμνα για την παρακράτηση των βάσεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι στρατηγικές απαιτήσεις της κυβέρνησης της Αυτού Εξοχότητας και των συμμάχων της. Τέτοιες βρετανικές βάσεις θα πρέπει να βρίσκονται υπό Βρετανική κυριαρχία, αλλά αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει βάση που θα λειτουργεί με έλεγχο των Τούρκων. Οι Τούρκοι έκαναν τη νύξη μια-δυο φορές ότι αν είχαν βάση στο νησί, μπορεί να το έβλεπαν αυτό ως υποκατάστατο της διχοτόμησης."

Πηγή του εγγράφου: Department of State, PPS Files, Lot D548, Cyprus. Top Secret. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου