Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

«Χαλυβουργία»: 45 εργαζόμενους απέλυσε ο Μάνεσης

Σε 45 απολύσεις προχώρησε η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» του ομίλου Μάνεση στο εργοστάσιο Ασπροπύργου μετά και την έγκριση του σχετικού αιτήματος από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Είχαν μείνει 74 εργάτες που είχαν ακόμη εργασία και μετά τις τελευταίες εξελίξεις επί της ουσίας το εργοστάσιο οδηγείται σε κλείσιμο.

Μεταξύ των απολυμένων είναι και συνδικαλιστές, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που παρέμειναν, το προηγούμενο διάστημα στήριξαν τις αντεργατικές μεθοδεύσεις του Μάνεση.

12 σχόλια:

 1. ξέρουμε αν απολύθηκε ο Γιώργος Σιφωνιος; Όχι πως έχει κάποια τρομερή σημασία αλλά δείχνει την εκδικητικότητα του μεγαλοκαρχαρία Μάνεση.

  -Νίκανδρος Κεπέσης-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Σιφωνιός και όλο το ΔΣ ήταν οι πρώτοι που απολύθηκαν μετά τη λήξη της απεργίας, αφού πρώτα προπηλακίστηκαν και υβρίστηκαν στο χώρο εργασίας από εργοδοτικούς του Μάνεση.

   Διαγραφή
 2. αντώνη κάποιο λάθος κάνεις. Ο Σιφωνιός είναι επικεφαλής της "ενωτικής αγωνιστικής συνεργασίας" της ταξικης παράταξης που μειοψήφισε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του σωματείου.
  http://www.youtube.com/watch?v=bGqPoDnrq-I

  -Νίκανδρος Κεπέσης-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 9 Σεπτεμβρίου 2012 είχε ήδη απολυθεί ο ταμίας του σωματείου των Χαλυβουργών και μέλος του ΔΣ Δημήτρης Λιάκος (θυμόμαστε το όνομά του όσοι καταθέσαμε λεφτά γιατί ο λογαρισμός ήταν στο όνομά του), καθώς και δύο αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ: http://www.epohi.gr/portal/oikonomia/10887--sss-sss-s--sss-ss

   Ο Λιάκος πέθανε απολυμένος και άνεργος πριν λίγες μέρες: http://myblogs.gr/article/teleytaio-antio-sto-tamia-somateioy-halyvoyrgon-dimitri-liako-0

   Διαγραφή
  2. Το παρακάτω ρεπορτάζ του "Ρ" δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2012:

   "ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
   Προχώρησε σε τρομοκρατικές και εκδικητικές απολύσεις

   Απέλυσε μέλος του ΔΣ του Σωματείου, δύο αναπληρωματικά μέλη και τρεις πρωτοπόρους εργάτες

   Μηνύσεις σε δεκάδες εργάτες από τον διευθύνοντα σύμβουλο και απεργοσπάστες

   Στόχος, να πλήξει το Σωματείο και να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας


   Σε τουλάχιστον έξι τρομοκρατικές και εκδικητικές απολύσεις με ταυτόχρονη απαίτηση να μην τους καταβάλει αποζημίωση προχώρησε, χτες, η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» σε βάρος ενός μέλους του Σωματείου, δύο αναπληρωματικών μελών και τριών πρωτοπόρων εργατών, με άμεσο στόχο να πλήξει τη διοίκηση του Σωματείου και να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας στο εργοστάσιο.

   Και οι έξι εργάτες είναι αυτοί που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Ιούλη, κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης της απεργίας μπροστά στην πύλη από ασφαλίτες, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο άγριας κατασταλτικής επίθεσης σε βάρος των ηρωικών απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, η οποία επιστράτευσε εισαγγελείς και πολυάριθμες δυνάμεις της αστυνομίας που χρησιμοποίησαν βία, χημικά και συλλήψεις για να προσφέρουν υπηρεσίες στον μεγαλοβιομήχανο Μάνεση.

   Την ίδια στιγμή δεκάδες άλλοι εργάτες πέρασαν από τα Αστυνομικά Τμήματα του Χαϊδαρίου και του Ασπροπύργου, χτες το απόγευμα, για να παραλάβουν τις σχετικές μηνύσεις, που κατέθεσαν εναντίον τους ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΣ της «Χαλυβουργίας Ελλάδος», Ιωάννης Δ. Ηλιόπουλος, καθώς και πλήθος πρόθυμων απεργοσπαστών. Η μηνυτήρια αναφορά ξεπερνά τις 200 σελίδες(;!) για τον καθένα που έχει σχέση με σειρά υποτίθεται αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα για παράνομη βία, εξύβριση, απειλή, κ.ά.

   Είναι χαρακτηριστικό πως τον εργάτη Παναγιώτη Παπανικολάου η εργοδοσία τον απολύει γιατί θεωρεί πως υπέπεσε στο παράπτωμα της ψευδορκίας όταν εκδικαζόταν στο δικαστήριο η υπόθεση της απεργίας στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», επειδή υπερασπιζόταν το δικαίωμα στην απεργία. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, του Δημήτρη Λιάκου, μέλους του ΔΣ του Σωματείου και ταμία, η απόλυσή του δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα, καθώς προστατεύεται σύμφωνα με το νόμο 1264/82 περί συνδικαλιστικής ασυλίας. Για να αρθεί αυτή πρέπει το συνδικαλιστικό στέλεχος να υποπέσει σε ποινικό αδίκημα σε βάρος προσωπικά του εργοδότη.

   Στόχος του Μάνεση η εξόντωση του ΔΣ του Σωματείου
   Μετά τα εξώδικα και τις μηνυτήριες αναφορές, τις λεκτικές προκλήσεις από πρώην απεργοσπάστες και διευθυντικά στελέχη και τις αυθαίρετες εντολές σε μέλη του ΔΣ του Σωματείου και πρωτοπόρους εργάτες για ανάθεση καθηκόντων άσχετων με την ειδικότητά τους, ο Μάνεσης, με τις έξι νέες απολύσεις, επιχειρεί να εντείνει την τρομοκρατία στο εργοστάσιο σε βάρος όλων των εργατών, με τον κύριο στόχο να είναι ο εξής: Επιδιώκει με κάθε τρόπο να δημιουργήσει ερείσματα, ώστε να άρει τη συνδικαλιστική προστασία των μελών του ΔΣ του Σωματείου, με σκοπό την απόλυσή τους και στόχο τη διάλυση του Σωματείου, γιατί αποτελεί το μοναδικό μέσο προστασίας των συμφερόντων των εργαζομένων στο εργοστάσιο.

   Αλλωστε, η τακτική του τις τελευταίες μέρες, μετά την αναστολή της απεργίας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Ο Μάνεσης, με την πλέρια στήριξη της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, προσπαθεί να μετατρέψει το εργοστάσιο από χώρο εργασίας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης καρατομώντας οτιδήποτε θεωρεί πως μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το προηγούμενο διάστημα, τόσο στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του με το ΔΣ του Σωματείου όσο και δημόσια, διαβεβαίωνε πως μόλις λήξει η απεργία δε θα απολυθεί κανένας και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδινε στους χαλυβουργούς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, όμως ο Μάνεσης άλλα βούλεται!"
   http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6975596&publDate=2/8/2012

   Διαγραφή
  3. Στις 24 Ιουνίου του 2012 είχε ήδη απολυθεί ο Χάρης Μανώλης, μέλος της Ανταρσύα και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Ελληνικής Χαλυβουργίας, ενώ μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο ο γνωστός γραμματέας του σωματείου Νάσος Παυλάκης: http://laikisyspeirosinaxoy-mikronkykladon.blogspot.com/2012/06/blog-post_24.html

   Διαγραφή
  4. Στις 10 Απριλίου 2014 δημοσιεύτηκε εδώ ανταπόκριση που στάληκε στο μπλογκ από τη δίκη όπου οι Σιφωνιός, Παυλάκης, Χαροκόπος και άλλοι καταδικάστηκαν σε 23 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Εκεί αναφερόταν:

   "στο εργοστάσιο έχουν μείνει 104 εργαζόμενοι. Από αυτούς οι 17 εργάζονται κανονικά και μάλιστα χάριν στην απεργία τους πληρώνονται ακόμα με τον μισθό τον παλιό, του προ 2011! ... οι υπόλοιποι 87 εργάζονται εκ περιτροπής και με διαθεσιμότητες. ... οι μηνυτές ανήκουν στους καλοπληρωμένους 17."
   http://leninreloaded.blogspot.com/2014/04/blog-post_9711.html

   Με άλλα λόγια, οι 17 που έμειναν να δουλεύουν είναι άτομα της εργοδοσίας, τα οποία πρωταγωνίστησαν στις διώξεις ενάντια στους απεργούς, ασκώντας τους μηνύσεις.

   Διαγραφή
  5. Στις 12 Ιουνίου 2014 αναφέρθηκε για τις περαιτέρω απολύσεις ότι:

   "στην Χαλυβουργία Ασπροπύργου δεν λειτουργούν τους τελευταίους μήνες οι μονάδες του Χαλυβουργείου και του Ελασματουργείου και λειτουργεί μόνο η μονάδα δομικού πλέγματος στην οποία απασχολούνται 11 εργαζόμενοι."
   http://anakata.gr/αθήνα/ν-φιλαδέλφεια-χαλκηδόνα-ν-ιωνία-ν-ηράκλειο/8211-ομαδικές-απολύσεις-στη-χαλυβουργία-ελλάδος

   Διαγραφή
  6. Ενώ στο σχετικό ρεπορτάζ του 902 αναφερόταν ότι:

   "Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» προχώρησε σε εκ περιτροπής εργασία των εναπομεινάντων εργαζομένων το Μάη και τον Ιούνη, έχοντας καταθέσει από το Φλεβάρη του 2014 αίτημα για 90 ομαδικές απολύσεις εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου επί συνόλου 107 εργαζομένων. Ωστόσο, με συνεχόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις» μέχρι και το Μάη απέμειναν στο εργοστάσιο 74 εργαζόμενοι. Μετά την τελευταία εξέλιξη στο εργοστάσιο απομένουν 29 εργαζόμενοι."
   http://leninreloaded.blogspot.com/2014/06/4.html

   Διαγραφή
  7. Τέλος, στο προαναφερθέν ρεπορτάζ από τη δίκη του Απρίλη αναφερόταν ότι:

   " η εταιρία κατέθεσε αίτηση για ομαδικές απολύσεις 75 ατόμων, κάτι που σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι θα απολυθούν. Τώρα που κρίθηκαν ένοχοι για τα παραπάνω αδικήματα, οι χαλυβουργοί θα απολυθούν χωρίς αποζημίωση, χάνοντας την αποζημίωση για τη δουλειά τους είκοσι και τριάντα χρόνων".

   Συνεπώς όσα μέλη του ΔΣ τυχόν δεν απολύθηκαν απολύονται τώρα.

   Επιπλέον, το μέλος του ΔΣ Νάσος Παυλάκης που είχε τραυματιστεί σε επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας στη Χαλυβουργία, τραυματίστηκε ξανά μετά από απειλές ότι θα τον σκοτώσουν τον Αυγούστο του 2012: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_3901.html

   Διαγραφή
  8. Και στην 1 Αυγούστου, ο "Ρ" σημείωνε τα ακόλουθα περιστατικά μέσα στο χώρο εργασίας, όταν και είχαν επιστρέψει οι Σιφωνιός, Παυλάκης και άλλοι του ΔΣ (που βεβαίως πλέον δεν ελέγχουν την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου):

   Με εξώδικα, λεκτικές προκλήσεις από πρώην απεργοσπάστες και διευθυντικά στελέχη, τρομοκρατία και αυθαίρετες εντολές για ανάθεση καθηκόντων άσχετα με την ειδικότητά τους, προσπαθεί ο ιδιοκτήτης της «Χαλυβουργίας Ελλάδας» Ν. Μάνεσης να κάμψει το φρόνημα των μελών του ΔΣ του Σωματείου «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και αρκετών άλλων εργατών που πρωτοστάτησαν στον 9μηνο απεργιακό αγώνα.

   Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή που μπήκαν για δουλειά, η εργοδοσία συνέχισε τις προσπάθειές της - με την ίδια παταγώδη αποτυχία - για την απομόνωση των μελών του ΔΣ του Σωματείου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και προσωπικά του προέδρου της Γ. Σιφωνιού από το σύνολο των εργαζομένων του εργοστασίου. Αρχικά, απαγόρευσε στα μέλη του ΔΣ να περιοδεύσουν στους χώρους δουλειάς, με προσωπική εντολή του διευθυντή του εργοστασίου. Επιπρόσθετα, σε όλα τα μέλη του ΔΣ ουσιαστικά δεν τους επέτρεψαν τα διευθυντικά στελέχη να πάνε στα οργανικά τους πόστα. Αρχικά τους τα άλλαξαν και τους έστειλαν σε άσχετες δουλειές και στη συνέχεια τους έδωσαν εντολή να πάνε στα γραφεία του Σωματείου και να παραμείνουν εκεί μέχρι να τους ...ειδοποιήσουν.

   Από τους εργάτες, προχτές Δευτέρα, ζήτησαν να δουλέψουν μέχρι τις 5.30 μ.μ. και όχι μέχρι τις 2.30 μ.μ. που τελειώνει η πρωινή βάρδια, επειδή μπήκαν στο εργοστάσιο στις 9.30 π.μ. λόγω της παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων στην πύλη του εργοστασίου καθώς κι εντός. Στο σημείο αυτό φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η εμπιστοσύνη των εργατών προς τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου. Μόλις τα μέλη του ΔΣ βρέθηκαν κοντά στους εργάτες και τους παρότρυναν να φύγουν κανονικά με τη λήξη της βάρδιας, καθώς δε φέρουν καμιά ευθύνη για το γεγονός ότι μπήκαν μέσα τρεις ώρες αργότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών ανταποκρίθηκε και σχόλασε κανονικά στις 2.30 μ.μ., παρά τις απειλές των διευθυντικών στελεχών για μείωση του ημερομισθίου κατά τρεις ώρες...

   Μνημείο ψεύδους και διαστρέβλωσης το εξώδικο του Μάνεση
   Η εργοδοσία στο εξώδικο που απέστειλε χτες σε όλα τα μέλη του ΔΣ και αποτελεί μνημείο ψεύδους αναφέρει: «...μετά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων επίμονα και αδικαιολόγητα αρνηθήκατε να εκτελέσετε την εργασία η οποία σας ανατέθηκε και με την εν γένει συμπεριφορά σας προκαλέσατε προβλήματα στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου.

   Επειδή, η κατά τα ανωτέρω άρνησή σας και η εν γένει συμπεριφορά σας συνιστούν παράβαση των όρων της μεταξύ μας συμβάσεως και του νόμου. Σας καλούμε όπως εκτελείτε την εργασία, η οποία σας ανατίθεται και παύσετε να δημιουργείτε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του εργοστασίου. Αλλως σας δηλώνουμε ότι θα λάβουμε όλα τα μέτρα που μας παρέχει η μεταξύ μας σύμβαση και ο νόμος».

   Στο ίδιο ύφος με τα εξώδικα, κινήθηκε μια επιστολή που απέστειλε η εργοδοσία της «Χαλυβουργίας Ελλάδας» προχτές, προς το Σωματείο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» με την οποία θεωρεί πως «η αναστολή της απεργίας είναι προσχηματική». Επίσης σε αρκετούς δόθηκε κλήση με δικαστικό επιμελητή η οποία τους καλεί να προσέλθουν στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου για να ενημερωθούν για το περιεχόμενο σε βάρος τους καταγγελιών με βάση τον Ποινικό Κώδικα."

   Διαγραφή
  9. Το δε τότε ΔΣ κατήγγειλε, μεταξύ άλλων:

   "Ολη η Ελλάδα γνωρίζει ότι τη Δευτέρα και ενώ τα μέλη του ΔΣ και οι εργαζόμενοι προσήλθαμε έγκαιρα προκειμένου να εισέλθουμε στο χώρο του εργοστασίου για εργασία, αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση. Η πύλη του εργοστασίου ήταν κατειλημμένη από τρεις κλούβες των ΜΑΤ και εκατοντάδες αστυνομικούς, οι οποίοι με πλήρη εξάρτηση και οπλισμό είχαν παραταχθεί και μας εμπόδιζαν την ελεύθερη είσοδο. Είναι απαράδεκτο να αρνείστε ότι απαγορεύτηκε η είσοδος των εργαζομένων στο εργοστάσιο τη στιγμή που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο από τα ΜΜΕ. Η συμπεριφορά αυτή των αστυνομικών δυνάμεων δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα εάν δεν είχε την κάλυψη και τουλάχιστον τη σύμφωνη γνώμη της εταιρίας σας.

   Δυστυχώς όμως, η επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων συνεχίστηκε από την εταιρεία σας και μετά την είσοδό μας για εργασία. Σε πολλούς εργαζόμενους αναθέσατε καθήκοντα άσχετα με την ειδικότητά τους, αφού για παράδειγμα από ειδικευμένους τεχνίτες απαιτήσατε να σκουπίζουν το χώρο. Το διευθυντικό σας δικαίωμα, το οποίο επικαλείστε δεν μπορεί να ασκείται αυθαίρετα, υπόκειται στους περιορισμούς του νόμου και όχι σε στρατιωτικούς κανονισμούς.

   Επιπλέον, περιορίσατε τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου, στα γραφεία του, στο χώρο του εργοστασίου, στέλνοντας απ' έξω "φρουρά" απεργοσπαστών, που με ψυχολογική και λεκτική βία απαγόρευαν στα μέλη του ΔΣ να εξέλθουν από τα γραφεία. Την ίδια στιγμή, τα διευθυντικά σας στελέχη απαγόρευαν ρητά στα μέλη του ΔΣ να επισκεφτούν τους χώρους του εργοστασίου, για να διαπιστώσουν τους όρους εργασίας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

   Είναι προφανές ότι η εταιρεία σας μεθοδεύει σχεδιασμένη επιχείρηση για να δημιουργήσει ερείσματα, ώστε να άρει τη συνδικαλιστική προστασία των μελών του ΔΣ του Σωματείου μας, με στόχο την απόλυσή τους και τελικό σκοπό τη διάλυση του Σωματείου, γιατί αποτελεί το μοναδικό μέσο προστασίας των συμφερόντων των εργαζομένων της επιχείρησής σας."
   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_1.html

   Διαγραφή