Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014

Ασπρόπυργος: Απόφαση-συναγερμός του ΑΣΕ, παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 4 στο Υπουργείο Εργασίας

«Πράσινο φως» για ομαδικές απολύσεις στην «Ελληνική Χαλυβουργία» Ασπροπύργου
Φόβοι ότι θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Το αίτημα για ομαδικές απολύσεις 45 εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» του ομίλου Μάνεση για το εργοστάσιο Ασπροπύργου ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) αργά το βράδυ της Τετάρτης 11 Ιούνη.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της εργοδοσίας ήταν για 45 απολύσεις με καθεστώς ομαδικών απολύσεων, επί συνόλου 74 εργαζομένων που απασχολούνται μέχρι σήμερα στο εργοστάσιο. Με την τροποποίηση του νόμου, την υπογραφή στο αίτημα επί ομαδικών απολύσεων εργαζομένων μιας επιχείρησης την βάζει πλέον ο γγ του υπουργείου Εργασίας, όπως για πρώτη φορά έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ μέχρι τώρα κανένας υπουργός Εργασίας, που ήταν επικεφαλής του ΑΣΕ, πριν τροποποιηθεί ο νόμος, δεν είχε εγκρίνει ποτέ ανάλογο αίτημα.


Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας την Πέμπτη 12 Ιούνη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, επιχείρησε να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις», κάνοντας λόγο για «αναγκαία τροποποίηση του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες "αναδιαρθρώσεις" των επιχειρήσεων». Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλες επιχειρήσεις, με αφορμή την υπόθεση της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», να προχωρήσουν σε υποβολή ανάλογων αιτημάτων.

Το ζήτημα της απελευθέρωσης των απολύσεων αποτελεί πάγιο αίτημα του κεφαλαίου, που παράλληλα ζητάει μείωση των αποζημιώσεων (νόμος Λοβέρδου) με προοπτική κατάργησής τους σε περίπτωση απόλυσης, καθώς και χτύπημα των ΣΣΕ, γενίκευση της ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων και χαριστική μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Ζητήματα που προωθήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά προωθούνται εκ νέου στο πλαίσιο της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Το θέμα της έγκρισης των ομαδικών απολύσεων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» Ασπροπύργου αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η λεγόμενη σταθεροποίηση της οικονομίας, που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση, πατάει στα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως μείγματος διαχείρισης εντός των τειχών του συστήματος και της ΕΕ.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι το επίμαχο θέμα δεν μπορεί να το δει κανείς ξεκομμένα από το περιεχόμενο της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι η περίπτωση της ικανοποίησης του αιτήματος για ομαδικές απολύσεις εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» Ασπροπύργου θα λειτουργήσει ως πιλότος για την αθρόα υποβολή και ικανοποίηση ανάλογων εργοδοτικών αιτημάτων.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως ένας ακόμη «πολιορκητικός κριός» και μηχανισμός πολλαπλής επιδότησης της εργοδοσίας, στο όνομα της αναγκαίας «αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων», με ζεστό χρήμα και προνόμια από τις τσέπες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Για παράδειγμα, για ακόμη πιο φθηνό εργατικό δυναμικό με κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και αντικατάστασή τους με ατομικές για να «διατηρηθούν ορισμένες θέσεις εργασίας». Με το πρόσχημα να «εκπαιδευτεί και να καταρτιστεί το προσωπικό» να λάβουν σχετικά κονδύλια. Με σκοπό να πετύχουν οι εργοδότες φθηνότερο βιομηχανικό ρεύμα, φοροαπαλλαγές, κίνητρα επενδύσεων, εξασφαλισμένες φθηνότερες πρώτες ύλες, διασφαλισμένα πλουσιοπάροχα συμβόλαια κλπ. να αξιοποιούν τους εργαζόμενους ως «μοχλό πίεσης». Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» εκβίαζε με κλείσιμο του εργοστασίου στο Βόλο, εάν δεν γινόταν δεκτό το αίτημα των ομαδικών απολύσεων στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» προχώρησε σε εκ περιτροπής εργασία των εναπομεινάντων εργαζομένων το Μάη και τον Ιούνη, έχοντας καταθέσει από το Φλεβάρη του 2014 αίτημα για 90 ομαδικές απολύσεις εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου επί συνόλου 107 εργαζομένων. Ωστόσο, με συνεχόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις» μέχρι και το Μάη απέμειναν στο εργοστάσιο 74 εργαζόμενοι. Μετά την τελευταία εξέλιξη στο εργοστάσιο απομένουν 29 εργαζόμενοι.

Τέλος, δεν θα πρέπει να διαφύγουν της προσοχής οι τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για το θέμα της ενδυνάμωσης του ρόλου του ΑΣΕ στις ομαδικές απολύσεις. Στάση την οποία εκθείασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος, μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας, είχε πει χαρακτηριστικά: «Ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις, συνεργαστήκαμε με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και θωρακίσαμε τη διαδικασία, ενδυναμώνοντας το ρόλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ)».

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 4 μ.μ. στο υπ. Εργασίας για τις απολύσεις στη «Χαλυβουργία»

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας σήμερα στις 4 το απόγευμα στο υπουργείο Εργασίας, ως μία πρώτη απάντηση στη χθεσινοβραδινή απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας να δεχτεί το αίτημα του Μάνεση για να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και τονίζει πως αυτή η απόφαση δεν αφορά μόνο στους χαλυβουργούς, αφορά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του Μετάλλου, αλλά και στους άλλους κλάδους.

Καλεί τα Συνδικάτα να πάρουν αποφάσεις και να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια.

13 σχόλια:

 1. Δεν έχω προσωπικά καμία πληροφόρηση σχετικά με το εάν οι υπό απόλυση εργάτες συμμετείχαν στην ηρωική απεργία. Αν ναι, υπάρχει προφανώς και θέμα εκδικητικότητας από πλευράς εργοδοσίας. Αν υπάρχει αυτό το θέμα, καλό είναι να τεθεί σε κάποια ανακοίνωση. Γιάννης Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απόφαση κόλαφος και για τις καθαρίστριες:
  http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ergasia/apolymenes_paramenoyn_oi_katharistries_o_areios_pagos_epikurwse_thn_aithsh_anaireshs_toy_ypoik.2839824.html

  Να απολογηθούν τώρα όσοι εγκλώβισαν την επιχειρηματολογία αυτών των γυναικών σε λεγκαλισμούς και ελπίδες στην αστική δικαιοσύνη.
  Για άλλη μια φορά το δρόμο δείχνουν οι Χαλυβουργοί, καμία εμπιστοσύνη στο δίκαιο της τάξης των αστών, με τεράστιο σεβασμό και χωρίς κανένα κομπασμό για την επιβεβαίωση της πολιτικής ορθότητας στην ανάλυσή μας, να πλησιάσουμε αυτές τις γυναίκες και να τους δώσουμε δύναμη τώρα που σιγά σιγά τα φώτα της δημοσιότητας θα σβήσουν.

  Ernest Everhard.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Oι ξεφτιλισμένοι. Κάτι πρέπει να γίνει, δεν θα τους περάσει. Ισχυρό ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς να οργανωθούμε για να φέρει αποτέλεσμα η πάλη μας. Ελεος πια, δεν σηκώνει άλλα βάρη η εργατιά. Μια ερώτηση για τον blogger.

  Ποιο είναι αυτό το φαιδρό άτομο?

  http://stalinreloaded.wordpress.com/category/lenin-reloaded/

  Α.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Omadeon, πρωτοπόρος στον χαφιεδισμό και τραμπουκισμό διαδικτύου. Ακολούθησαν και άλλοι έκτοτε βέβαια, με αναλόγου ύφους και ήθους ξερατά.

   Διαγραφή
  2. μα τί περίμενες....του έχεις θίξει τον πιλάφ τόσες φορές τί ήθελες να σε αφήσει;;;;

   Διαγραφή
  3. Βασικά είναι απίστευτο να δημιουργεί κάποιος ένα blog και να αναλώνεται μόνο σε επιθέσεις απέναντι σε ένα άτομο, σε σένα στην προκειμένη. Κομπλεξικό από χιλιόμετρα μακριά. Τι ρόλο βαράει αυτός ρε παιδιά? Αντι κκε σίγουρα και αντικομμουνιστής. Δεν πειράζει, ΞΥΔΑΡΑ! Σόρυ για το άσχετο ποστ αλλά όπως περνούσα τις σελίδες του τύπου φρίκαρα με την επίθεση απέναντι σου. Μιλάμε για μίσος όχι αστεία ? Το σαιτ πάντως είναι όντως για ξερατά

   Α.Κ.

   Διαγραφή
  4. σόρυ, ξέχασα την υπογραφή

   Α.Κ.

   Διαγραφή
 4. ΑΣΕ το 'πε και η Βούλτεψη: "Τρόπος για να μην κλείσει μια επιχείρηση οι ομαδικές απολύσεις. "
  Ένα χρόνο μετά την ΕΡΤ , τους καθηγητές , τους απο δω , τους απο κει , τους πιο πέρα, πάρε μια στα μούτρα την απόφαση του ΑΣΕ.
  ΑΣΕ δε και τη συνεργασία με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων που θωρακίσανε τη διαδικασία...
  ΑΣΕ τώρα θα πεί κάποιος , εξακολουθώντας να κάνει τη στρουθοκάμηλο: "Το ΠΑΜΕ κλείνει τα εργοστάσια".
  ΑΣΕ που και η ίδια η Χαλυβουργία Ελλάδος εκφράζει τη θλίψη της και την οργή της (!!!) για τις ομαδικές απολύσεις: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=208412

  Έχει συγκέντρωση αλληλεγύης το ΠΑΜΕ. ΑΣΕ τώρα που να τρέχεις.
  ΑΣΕ που γείωσε τις καθαρίστριες ο Άρειος Πάγος.
  ΑΣΕ που δεν μπορώ να γίνω οπορτουνιστής να ηρεμήσω λίγο.
  ΑΣΕ να κάνουμε τίποτα μήπως δούμε λίγο φως μέσα στη βαθειά νύχτα του καπιταλισμού.
  ΑΣΕ πια τα όρια του κινήματος να είναι αυτά της εκάστοτε νομιμότητας.

  Γιώργος-Σ.
  (Γιώργος Παύλα Σίγμα Κεφαλαίο Τελεία)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "ΑΣΕ που και η ίδια η Χαλυβουργία Ελλάδος εκφράζει τη θλίψη της και την οργή της (!!!) για τις ομαδικές απολύσεις: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=208412 "

   Όπου μεταξύ άλλων εκφράζεται «θλίψη», για την απώλεια «εκλεκτών και αγαπημένων συνεργατών» και «οργή» διότι αυτή την κατάσταση μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την έγκαιρη λήψη μέτρων που «ανάλογά τους εφαρμόζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

   Με μια πρόχειρη αναζήτηση «μέτρων που ανάλογά τους εφαρμόζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» βρήκα μερικά:

   η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Delhaize Group που εδρεύει στο Βέλγιο αναφέρει μέσω των εκπροσώπων της ξεκάθαρα την απόλυση 2,5 χιλιάδων εργαζομένων και την διακοπή λειτουργίας περίπου 14 καταστημάτων της
   https://gr.celebrity.yahoo.com/news/σάλος-με-μεγάλη-αλυσίδα-σούπερ-μάρκετ-ανακοίνωσε-2-085000643.html

   Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens AG Τζόε Κάεσερ δήλωσε ότι ο ευρωπαϊκός γίγαντας της τεχνολογίας θα μειώσει κατά 11.600 τις θέσεις εργασίας
   http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/se_xiliades_apoluseis_tha_proxwrhsei_h_siemens.2814792.html

   Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, 2.900 εργαζόμενοι θα απολυθούν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Alitalia
   http://gr.euronews.com/2014/06/02/etihad-moves-to-take-over-alitalia/

   Η εταιρεία Barmer GEK, ο μεγαλύτερος πάροχος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι καταργεί 3.500 θέσεις εργασίας
   http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=417434

   ο ευρωπαϊκός αεροδιαστημικός κολοσσός EADS ανακοίνωσε 5.800 απολύσεις εντός των επομένων τριών ετών στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της, οι 1.000 εκ των οποίων θα είναι στη Γαλλία
   http://www.defence-point.gr/news/?p=91123

   Χιλιάδες απολύσεις από τις σουηδικές Volvo και Elecrolux
   http://www.fortunegreece.com/article/chiliades-apolisis-apo-tis-souidikes-volvo-ke-elecrolux/

   Μέχρι το τέλος του 2013 η φινλανδική εταιρεία Nokia θα προχωρήσει σε δέκα χιλιάδες απολύσεις παγκοσμίως
   http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/184577/deka-hiliades-apolyseis-sti-nokia

   αλλά και σε χώρες εκτός Ευρώπης:

   Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Sony Ericsson θα περικόψει επιπλέον 2.000 θέσεις εργασίας
   http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/article75912.ece

   Απολύσεις 2-3χιλιάδων εργαζομένων από την αυστραλιανή Qantas
   http://www.capital.gr/news.asp?id=1963682

   Η αμερικανική Citigroup θα απολύσει 3.000 εργαζόμενους... Στην Ευρώπη, η γαλλική BNP Paribas, θα απολύσει 1.396 εργαζομένους... οι ιταλικές UniCredit και Intesa Sanpaolo θα απολύσουν 6.150 και 5.000 εργαζόμενους, αντίστοιχα, ενώ απολύσεις έχουν ανακοινώσει και οι ελβετικές UBS και Credit Suisse
   http://bankwars.blogspot.gr/2011/11/blog-post_1538.html

   Ιαπωνία: Πέντε χιλιάδες απολύσεις από τη «Sony»
   http://www.902.gr/eidisi/diethni/36803/iaponia-pente-hiliades-apolyseis-apo-ti-sony

   Έως και 16.000 θέσεις εργασίας σχεδιάζει να καταργήσει η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Hewlett – Packard
   http://www.newgreektv.com/index.php/2013-09-18-19-07-57/item/7123-16-xiliades-apoluseis-stin-hp

   Πρόχειρα μιλώντας: Παντού "θλίψη και οργή" των εταιρειών

   Σε άσχημη κατάσταση τον φίλο μου τον βρήκα
   Αμίλητος με βλέπει, μα στην καρδιά του μπήκα
   Τα χείλη του ήταν κίτρινα, τα μάτια του κομμένα
   Και έκλαψα μαζί του, και κείνονε και μένα
   Γιατί να είμαστε κι οι δυο αισθηματίες
   Γιατί να μπλέκουμε σε παλιοϊστορίες;
   http://youtu.be/2WBu5DhxMFk

   θλιμμένος και οργισμένος

   Διαγραφή
 5. Τις καθαριστριες τις εγκλωβισαν συριζαιοι και λοιποι εργατολογοι και δικολαβοι οτι το θεμα τους θα λυθει "νομικα" .Τις εβαζαν να δηλωνουν "εχουμε εμπιστοσυνη στην Δικαιοσυνη " κλπ ...Καθε μερα περνοδιαβαινουν βουλευτες και στελεχη του Συριζα απο κει για αφ υψηλου "συμπαρασταση" και φυσικα ...προμοσιον .Η μεγαλη αληθεια βεβαια ειναι οτι ΜΙΑ και μοναδικη πορεια συμπαραστασης εχει γινει γι αυτες και ηταν προχτες απο σωματεια του ΠΑΜΕ !!!!! Το ΠΑΜΕ ΔΕΝ ΚΑΠΗΛΕΥΕΤΑΙ ΑΓΩΝΕΣ ουτε ποτιζει μ αυταπατες αστικες τους εργατες .Η ταξικη παλη εντεινεται οι ομαδικες απολυσεις ηρθαν για να μεινουν και να επεκταθουν ΠΑΝΤΟΥ ,η εργατικη ταξη βρισκεται στις μυλοπετρες και ΕΙΤΕ θα οργανωθει και θα παλεψει ΕΙΤΕ θα συντριβει αυτη και τα παιδια της καταληγοντας ΔΟΥΛΟΙ και ΖΗΤΟΥΛΕΣ ως την Β Παρουσια της ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΗς !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν πρέπει να απολογηθούν μόνο οι ΣΥΡΙΖΑιοι αλλά και οι κολαούζοι τους, οι ΜΑυδες... Ψάξτε ένα άρθρο στον μικροαστικό αγώνα για το ζήτημα πριν λιγο καιρό και θα δείτε που μπορεί να οδηγήσει η ψυχωτική αντικκεδίλα.

  ΡΓ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το σχόλιο σβήστηκε εκ παραδρομής, σόρι. Ήταν:

   http://902.gr/eidisi/apopseis-sholia/45552/kaneis-na-mi-symvivastei
   gorf

   Διαγραφή