Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Φάκελος ΕΣΣΔ-ΗΠΑ-Κύπρος: Τηλεγραφήματα για τη "Σοβιετική δράση για την Κύπρο", 1974. Τηλεγράφημα 22 Μαρτίου 1974

Τρίτο τηλεγράφημα: 22 Μαρτίου 1974

Από: ΝΑΤΟ
Προς: Αμερικανική Πρεσβεία, Λευκωσία/ΥΠΕΣ, ΗΠΑ/Αξιωματούχος Εγγράφων των Συμμαχικών Δυνάμεων της Νοτιανατολικής Ευρώπης/Αμερικανική Πρεσβεία, Αθήνα/Αμερικανική Πρεσβεία, Μόσχα/Αμερικανικό Προξενείο, Αγία Πετρούπολη/Υπουργείο Άμυνας, ΗΠΑ/Υπουργός Εσωτερικών, ΗΠΑ/Αμερικανική Πρεσβεία, Άγκυρα/Αμερικανική Πρεσβεία, Λονδίνο/Εκπρόσωπος, Ηνωμένα Έθνη/Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών


1. Η αποστολή επικυρώνει τις προτάσεις στο τηλεγράφημα αναφοράς [REFTEL, ενν. τηλεγράφημα 20 Μαρτίου 1974], από τη σκοπιά του ΝΑΤΟ. Εκτός απ' το ότι θα εκπλήξει τους Έλληνες και Τούρκους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ αν υποστηρίξουμε το Σοβιετικό διάβημα, θα δημιουργούσαμε αιφνιδιασμό και θα υπονομεύαμε την προσπάθεια του ΝΑΤΟ στην Κύπρο. Το Τμήμα θα θυμάται ότι ο ΓΓ [SYG, Secretary General] [του ΝΑΤΟ] Luns διατηρεί αναφορά παρατηρήσεων για την κυπριακή κατάσαση. Απ' αυτή τη σκοπιά, η αποστολή προτείνει να λάβουμε εξουσιοδότηση να ενημερώσουμε τον [Joseph] Luns, κι αν αυτός το θεωρεί χρήσιμο, τότε το Συμβούλιο για το Σοβιετικό διάβημα [να γίνει] σε περιορισμένο κύκλο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου [NAC] στις 27 Μαρτίου.

2. Αναμένω οδηγίες. 

1 σχόλιο:

  1. Συνηγορία για τη στρατιωτική θητεία, ή γιατί πρέπει να πηγαίνουμε φαντάροι:

    Κατά το δεύτερο μισό της θητείας του στον ΕΣ, και αφού έφαγε χώμα ως απλός πεζικάριος, ο ιστολόγος εργάστηκε ως μεταφραστής νατοϊκών εγγράφων και εξοικειώθηκε με τα ακρωνύμια που χρησιμοποιεί στις επικοινωνίες της η Βορειοατλαντική συμμαχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή