Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

Piotr Simonenko-Το Χατίν της Οδησσού

Πιοτρ Σιμονένκο
Το Χατίν της Οδησσού
3 Μάη 2014
Μτφρ.: Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής


Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια σ’ όλους τους γονείς και στενούς συγγενείς όλων όσοι σκοτώθηκαν στις 2 Μαΐου 2014 σαν αποτέλεσμα των μαζικών ταραχών στην Οδησσό.

Το Κίεβο, το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, το Σλαβιάνσκ, η Γκορλόβκα και τώρα η Οδησσός…


Αυτοί που εξαπέλυσαν αυτόν τον αιματηρό πόλεμο δεν πρέπει να κάθονται στα κυβερνητικά γραφεία ούτε στις πολυθρόνες των Κυβερνείων ούτε στην Διεύθυνση του Προέδρου ούτε να είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας και της Γενικής Εισαγγελίας, αυτοί πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο των κατηγορουμένων για εγκλήματα σε βάρος του ουκρανικού λαού.

Αυτοί ακριβώς είναι οι άμεσοι ένοχοι για το ότι στην χώρα χύνεται αίμα, αυτοί ακριβώς είναι οι ένοχοι για τον χαμό σαράντα ανθρώπων που έκαψαν ζωντανούς οι «φιλήσυχοι πατριώτες» της Ουκρανίας στο κτίριο των συνδικάτων στην Οδησσό.

Με αυτών ακριβώς τον ζήλο και κάτω από αυτών ακριβώς την καθοδήγηση βγήκαν έρποντας από τις κρυψώνες τους οι απόγονοι ναζιστών εγκληματιών κάθε απόχρωσης.

Ακριβώς αυτοί είναι οι ένοχοι για το ότι στην Ουκρανία περιφέρονται, λεηλατούν και δολοφονούν ατιμώρητα οι μπράβοι, οι νεοφασίστες συμμορίτες, τα μέλη των άλλων εθνικοεξτρεμιστικών μικροομάδων, τα αποβράσματα και τα κατακάθια καθώς και συμμορίες των «ούλτρας» που ταΐζουν με τα λεφτά τους οι ολιγάρχες-πρόεδροι των διάφορων ποδοσφαιρικών ομάδων.

Ακριβώς αυτοί είναι οι ένοχοι για το ότι η Ουκρανία μετατράπηκε απ’ άκρου σε άκρο σε «καυτή» εστία και φυτώριο τρομοκρατίας.

Το όνομά τους είναι νεοναζισμός. Και τα επώνυμά τους βρίσκονται στις επάνω-επάνω γραμμές των τηλεφωνικών καταλόγων των οργάνων της κρατικής εξουσίας στην Ουκρανία και των καταλόγων μελών των πολιτικών κομμάτων που αποτελούν την φιλοφασιστική πλειοψηφία της σημερινής Ουκρανικής Βουλής.

Αυτοί είναι προσωπικά οι υπεύθυνοι για τον χαμό εκατοντάδων φιλήσυχων Ουκρανών πολιτών, μελών του στρατού και των σωμάτων τήρησης της τάξης σε όλη την Ουκρανική επικράτεια.

Αυτοί επιδοκίμασαν την χρήση «κοκτέιλ μολότοφ» εναντίον των άοπλων μελών των σωμάτων τήρησης της τάξης, την κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων, τους εμπρησμούς και τις μαζικές ταραχές και τις προβοκάτσιες, αυτοί κουβάλησαν στην Πλατεία Μαϊντάν τους μισθοφόρους ελεύθερους σκοπευτές που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον κόσμο τον καιρό του φεβρουαριανού πραξικοπήματος. Πατώντας στο αίμα και στα πτώματα αναρριχήθηκαν στον Όλυμπο της κρατικής εξουσίας του Κιέβου.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προσκομιστεί ούτε μια πραγματική κι όχι χαλκευμένη απόδειξη για την συμμετοχή «ανώτατων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών» στους πυροβολισμούς και σκοτωμούς διαδηλωτών στους δρόμους του Κιέβου, ενώ υπάρχουν αδιαμφισβήτητα και αδιάσειστα στοιχεία για την συμμετοχή στην διάθεση εξοπλισμού ελευθέρων σκοπευτών στους μπράβους της Πλατείας Μαϊντάν.

Ακριβώς η δική τους εγκληματική πολιτική οδήγησε στο να χάσει η Ουκρανία την Κριμαία, αποτέλεσε την αιτία της καταστροφής της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Τα τελευταία επεισόδια στην Οδησσό που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από σαράντα ανθρώπων καθώς επίσης και η αντίδραση της επίσημης κυβέρνησης του Κιέβου και του κυβερνήτη της Οδησσού Βλαντίμιρ Νεμιρόβσκι που είναι συνεργάτης του Γιατσένιουκ, οι δηλώσεις μιας σειράς υποψηφίων για το αξίωμα του προέδρου οι οποίοι δικαιώνουν πλήρως τους «φιλήσυχους» χούλιγκαν και τους «πατριώτες της Ουκρανίας» που έκαψαν ζωντανούς ανθρώπους στο κτίριο των συνδικάτων, που κατέστρεψαν τις αφιερωμένες στην 70ή επέτειο της απελευθέρωσης της Οδησσού από τους γερμανοφασίστες επιδρομείς εξέδρες, όλα αυτά αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία της αληθινής ουσίας του κυβερνώντος καθεστώτος στην Ουκρανία. Στα χνάρια των πατεράδων τους ιδρυτών του ουκρανικού ναζισμού, οι νέοι «ηγέτες του έθνους» σηκώνουν τα λάβαρά με τα συνθήματά τους αναφωνώντας: «Η εξουσία μας πρέπει να σπέρνει τον όλεθρο!»

Το να απευθυνόμαστε σ’ αυτήν την εξουσία και να απαιτούμε απ’ αυτήν να τηρήσει το σύνταγμα και τους νόμους και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες, το να απευθυνόμαστε στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς «δημοκρατικούς» οργανισμούς και τους ηγέτες της ΕΕ που έχουν καταστήσει τους εαυτούς τους ανυπόληπτους υποστηρίζοντας τους ουκρανούς νεοναζιστές και εθνικοεξτρεμιστές, αυτό είναι παράλογο και ανώφελο.

Γι’ αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα απευθύνεται προς όλους τους πολίτες της Ουκρανίας που δεν έχουν μεταβληθεί σε ζόμπι από την ναζιστική-γκεμπελίστικη προπαγάνδα του καθεστώτος, που βγήκαν με ειλικρίνεια στις πλατείες για να διαμαρτυρηθούν κατά της εγκληματικής-ολιγαρχικής ανομίας των προηγούμενων κυβερνώντων, σ’ αυτούς απευθύνεται και δηλώνει: Σας πρόδωσαν! Σας πρόδωσαν και σας πούλησαν. Σας πούλησαν στις πολυεθνικές εταιρίες, σας πούλησαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σας πούλησαν στους άξεστους ολιγάρχες-κυβερνήτες που παράδωσαν σ’ αυτούς την χώρα για να την καταξεσκίσουν.

Η Ουκρανία φλέγεται! Κι αν αυτή η φωτιά δεν κατασβηστεί σήμερα, αύριο η Ουκρανία θα σβηστεί με μιας από τον παγκόσμιο χάρτη!

Το Κομμουνιστικό Κόμμα απαιτεί την άμεση παραίτηση και άσκηση δίωξης κατά των προσώπων που ασκούν τα καθήκοντα του προέδρου, του πρωθυπουργού, του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας και του επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας, κατά των διευθυνόντων των υπουργείων που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίοι επέτρεψαν και ενθάρρυναν τις ανομίες των εθνοσυμμοριτών και των αρχηγών των εγκληματιών.

Απαιτούμε να σταματήσουν όλοι οι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου να καλούν σε προσφυγή στην βία, απαιτούμε απ’ όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να πάψουν αμέσως κάθε μορφής εχθροπραξίες, να αποσύρουν τα στρατεύματα από τους τόπους διαρκούς στρατοπέδευσης, να εκκενώσουν όλα τα παρανόμως καταληφθέντα κτίρια και οικοδομήματα, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Απαιτούμε να αναβληθεί η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, να γίνουν, μετά από τοπικά δημοψηφίσματα και πανουκρανικό δημοψήφισμα που θα αφορούν την δομή της επικράτειας και του κράτους —αυτά τα ζωτικά βασικά για το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας ζητήματα—, αλλαγές στο Σύνταγμα της Ουκρανίας και να διεξαχθούν έκτακτες εκλογές για την ανάδειξη της Ουκρανικής Βουλής.

Μόνο ακολουθώντας τον δρόμο της ειρηνικής διευθέτησης, στηριζόμενοι αποκλειστικά στην θέληση των πολιτών της Ουκρανίας, αποκλείοντας κάθε ξένη επέμβαση, πίσω από οποιεσδήποτε αγαθές προθέσεις κι αν κρύβεται αυτή, θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα και την ενότητα της χώρας και του λαού. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!

Ο Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚ στην Ουκρανική Βουλή, Πιοτρ Σιμονένκο.

28 σχόλια:

 1. "Το να απευθυνόμαστε σ’ αυτήν την εξουσία και να απαιτούμε απ’ αυτήν να τηρήσει το σύνταγμα και τους νόμους και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες, το να απευθυνόμαστε στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς «δημοκρατικούς» οργανισμούς και τους ηγέτες της ΕΕ που έχουν καταστήσει τους εαυτούς τους ανυπόληπτους υποστηρίζοντας τους ουκρανούς νεοναζιστές και εθνικοεξτρεμιστές, αυτό είναι παράλογο και ανώφελο."
  Αμέσως παρακάτω, απαιτεί δημοψηφίσματα, εκλογές και "εκκένωση όλων των παρανόμως καταληφθέντων κτηρίων και οικοδομημάτων". Από ποιόν τα απαιτεί; Ποιοι να "εκκενώσουν"; Συγνώμη, αλλά δεν καταλαβαίνω τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χωρις να ειμαι παντογνωστης νομιζω οτι πιανω κανα πραγματα.
   προσπαθει να απευθυνθει σε κοσμο της μαινταν που δεν ειναι φασιστες και δεν ηθελαν τον προηγουμενο, σε πατριωτες και να τους ξυπνησει τον πατριωτισμο.
   απο την αλλη δε ννομιζω οτι μπορει (ακομα και αν το θελει) να καλεσει τον κοσμο μαζικα στα οπλα, γιατι φανταζομαι οτι εκτος απο τα ανατολικα που ειναι σαφεστατα καλυτερα τα πραγματα, εχει κοσμο και στα δυτικα, που αν αυτη την στιγμη καλεσει σε εξεγερση, υπογραφη την θανατικη τους καταδικη.
   ασε που πιστευω οτι η τελευταια παραγραφος ειναι σποντα για την ρωσια και η γραμμη του ΚΚΟυ αυτη την στιγμη ειναι οχι στον διαμελισμο της χωρας, αλλωστε το λεει και ξεκαθαρα στην αναφορα για την κριμαια.
   πρεπει να υπαρχουν και διεργασιες μεσα στον στρατο γιατι δεν ειναι δυνατο να μην μπορουν να εξουδετερωσουν ειδικες δυναμεις 500 ενοπλους σε καθε πολη, εκτος και αν αυτοι οι 500 δεν ειναι απλα πολιτες και ο οπλισμος τους δεν αποτελειται απο ακ-47 μονο. αλλα οσο κοντα και να ειναι η ουκρανια, βρισκεται πολυ μακρια απο πλευρας ενημερωσης και πολλες δηλωσεις που φτανουν εδω "ξεμπαρκες" δεν βγαζουν νοημα γιατι δεν ξερουμε ολη την ιστορια.
   το σιγουρο ειναι οτι αν εμεις μεταφραζουμε τα παντα κατω απο την ιδεολογια μας δεν θα λοξοδρομησουμε και νομιζω οτι τουλαχιστον τα 3/4 του κειμενου βρισκονται σε καλο δρομο. το αλλο 1/4 επειδη δεν πιστευω οτι ξαφνικα ξυπνησα ο χαιντ μεσα του, εξυπηρετει μια τακτικη της δεδομενης στιγμης.

   Διαγραφή
  2. εξουδετερωσουν ειδικες δυναμεις 500 ενοπλους-->

   Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον τακτικό στρατό. Στην πρώτη απόπειρας «απελευθέρωσης» στο Σκλαβιάνσκ, αν δεν απατώμαι, δεν είχαν καν αρκετά τρόφιμα. Τους τάισαν οι ντόπιοι. Ο «αιχμάλωτος» από το ελικόπτερο που καταρρίφθηκε προχτές(;) δεν «πιάστηκε» αιχμάλωτος. Τον παράτησαν οι συνάδελφοί του. Προσγειώθηκε ένα άλλο ελικόπτερο, πήραν το ρεβόλβερ από τον «αιχμάλωτο» και έφυγαν. Ο μόνος αξιόπιστος «στρατός» αυτή τη στιγμή είναι οι παραστρατιωτικοί τού δεξιού τομέα και των συναφών οργανώσεων.


   να επιδιώκουν να συμπαραταχθούν με τους μισούς βρυκόλακες (....ουκρανική "εθνική αστική τάξη"),--->

   @Σεχτάρ
   Ενδιαφέρον, πάρα πολύ ενδιαφέρον ότι μια έκκληση σε «πολίτες» μεταφράζεται σε βούληση συμπαράταξης με την εθνική αστική τάξη. Δυστυχώς, λέω ξανά δυστυχώς, δεν το έχετε καταλάβει, αλλά η κρίση μετατράπηκε σταδιακά και εσκεμμένα σε εθνοτική κρίση. Η ευθύνη για την «κωδικοποίηση» τής κρίσης σε εθνοτική βαρύνει τις ΗΠΑ-ΕΕ και τους πραξικοπηματίες, όπως και όλες τις δυνάμεις που δούλευαν και δουλεύουν για τη δημιουργία τής «ουκρανικής ταυτότητας» (και, δεν είναι ξέρω γω, νομοτελειακό φυσικο-ιστορικό αποτέλεσμα τού καπιταλισμού, έτσι γενικά και αόριστα) . Όποιος μάλιστα αναζητεί (ματαίως) ή επιμένει να αναζητεί ευθύνες από πλευράς Ρωσίας ή ρωσόφωνων για την εξέλιξη αυτή είναι φερέφωνο (αντικειμενικά ή υποκειμενικά) τής δυτικής προπαγάνδας, δεν πα' να τσιρίζει(ς) όσο θέλει(ς).

   Παράδειγμα, για να καταλάβεις: στο κουρείο εδώ μου κόβει τα μαλλιά μια κοπελιά από τη Λιθουανία. Τη ρωτάω τι σκέφτεται για την κατάσταση στην Ουκρανία, η απάντηση: «Τα πράγματα είναι άσχημα. Έχουμε και εμείς [στη Λιθουανία] πρόβλημα με τους ρώσους. Αλλά εμείς είμαστε στην ΕΕ. Η ΕΕ δεν θα αφήσει να συμβεί το ίδιο στη Λιθουανία».

   --->Ολα τα έθνη στα πλαίσια της ΕΣΣΔ ήταν ελεύθερα από την εκμετάλλευση και επίσης ήταν αδιανόητη η εθνική καταπίεση η οι εθνικιστικές έριδες, γιατί απλά δεν υπήρχαν αστοί.

   Εδώ υπάρχει μάλλον θεωρητική ή λογική πλάνη. Για τη συγκρότηση και συνέχεια των νεωτερικών κρατών [αστικών ή μη] προαπαιτούμενο είναι η επίλυση τού εθνικού προβλήματος (με όποιον τρόπο, υπάρχουν καλύτεροι και χειρότεροι τρόποι). Δεν ξέρω από πού «συνάγεις» το ότι το εθνικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο εφόσον προηγηθεί σοσιαλιστική επανάσταση.

   Διαγραφή
  3. @Σεχτάρ, modesto

   O ανύπαρκτος ρωσικός δάκτυλος. Τι άλλο θέλετε, το παραδέχονται και οι NYT:

   http://www.nytimes.com/2014/05/04/world/europe/behind-the-masks-in-ukraine-many-faces-of-rebellion.html

   The rebels of the 12th Company appear to be Ukrainians but, like many in the region, have deep ties to and affinity for Russia. They are veterans of the Soviet, Ukrainian or Russian Armies, and some have families on the other side of the border. Theirs is a tangled mix of identities and loyalties.
   ...
   Much of their stock was identical to the weapons seen in the hands of Ukrainian soldiers and Interior Ministry special forces troops at government positions outside the city. These included 9-millimeter Makarov pistols, Kalashnikov assault rifles and a few Dragunov sniper rifles, RPK light machine guns and portable antitank rockets, including some with production stamps from the 1980s and early 1990s.
   ---
   Militia members said their weapons had either been taken from seized police buildings and a column of captured Ukrainian armored vehicles, or bought from corrupt Ukrainian soldiers.

   There was no clear Russian link in the 12th Company’s arsenal ...

   The militia claims to have mostly good relations with the local police, who have done little to stop them. Many police officers still patrol in rebel territory, accepting the militia’s authority while directing traffic or investigating accidents.

   ----

   Για το παραμύθι για ρώσους-ρωσόφωνους «εισβολείς» από την Υπερδνειστερία στην Οδησσό, δύο πράγματα: Υπάρχει απαγόρευση εισόδου στη χώρα αρρένων με ρωσικό διαβατήριο. Και ειδικά στα σύνορα με την Υπερδνειστερία είχε αναφερθεί ότι τους συνοριακούς ελέγχους τους έχουν αναλάβει οι τού δεξιού τομέα.

   Διαγραφή
  4. "Ενδιαφέρον, πάρα πολύ ενδιαφέρον ότι μια έκκληση σε «πολίτες» μεταφράζεται σε βούληση συμπαράταξης με την εθνική αστική τάξη. Δυστυχώς, λέω ξανά δυστυχώς, δεν το έχετε καταλάβει, αλλά η κρίση μετατράπηκε σταδιακά και εσκεμμένα σε εθνοτική κρίση. Η ευθύνη για την «κωδικοποίηση» τής κρίσης σε εθνοτική βαρύνει τις ΗΠΑ-ΕΕ και τους πραξικοπηματίες, όπως και όλες τις δυνάμεις που δούλευαν και δουλεύουν για τη δημιουργία τής «ουκρανικής ταυτότητας»"

   For the record απλά, συμφωνώ με Waltendegewalt και από όσο έχω καταλάβει με Τρας για το ζήτημα.

   Αν η "υπερβολική συμπάθεια" για τους ρωσόφωνους Ουκρανούς κρύβει την παγίδα αποδοχής του ιμπεριαλισμού του Πούτιν, η αντίθετη στάση κρύβει την παγίδα νομιμοποίησης φασιστικής εθνοκάθαρσης, και προσωπικά δεν τα ζυγίζω καθόλου το ίδιο. Η "συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης" θέλει προσοχή. Και προσωπικά, το κόμμα το βλέπω προσεκτικότερο από πολλές διατυπώσεις που έχω δει σε σχόλια-- δεν κρατά καθόλου "ίσες αποστάσεις", ούτε αρκείται σε αναλύσεις του είδους "ιμπεριαλισμός ο ένας, ιμπεριαλισμός και ο άλλος". Μιλά επανελειμμένα για φασιστικό πραξικόπημα, για μη νόμιμη κυβέρνηση και για κυρίαρχες ευθύνες ΗΠΑ-ΕΕ. Τώρα, αν διαφωνεί κανείς με την αρθρογραφία είναι άλλο καπέλο, αλλά εμένα με καλύπτει.

   Διαγραφή
  5. Να προσθέσω διευκρινιστικά ότι μιλάμε για στάση με τους παρόντες συσχετισμούς, στην παρούσα συγκυρία. Δεν δεσμεύονται οι κομμουνιστές να υποστηρίζουν ό,τι θέλει ο Πούτιν, δεν έχουν καμία τέτοια υποχρέωση. Αν εκμεταλλευτεί την κατάσταση για ίδιους σκοπούς ή για επεκτατισμό, δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Αλλά αυτή τη στιγμή νομίζω η ορθή άποψη λενινιστικά είναι αυτή που αποδίδει τις ευθύνες και την φασιστική, εθνοκαθαρτική επιθετικότητα εκεί που ανήκουν.

   Διαγραφή
  6. αν διαφωνεί κανείς με την αρθρογραφία είναι άλλο καπέλο, αλλά εμένα με καλύπτει.-->

   Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με τις ανακοινώσεις του κόμματος, που είναι πολύ μετρημένες (για παράδειγμα¸ μπορεί να μην το προσέξατε, σε μια πρόσφατη αντιδιαστέλλεται σαφώς ο «ανταγωνισμός» (μεταξύ μονοπωλίων) με την «επέμβαση» (ΗΠΑ-ΕΕ). Αν είχα πρόβλημα, μη ανησυχείτε καθόλου, θα σας το έλεγα. Το «πρόβλημα» που έχω είναι με (παρ)-ερμηνευτικά σχόλια εδώ και αλλού.

   Διαγραφή
  7. Προφανώς δεν έχεις πρόβλημα, αυτό λέω. Ότι οι ανακοινώσεις του κόμματος κατά την κρίση μου είναι κοντύτερα στην δική σου στάση και του Τρας παρά στη στάση "ιμπεριαλιστές και οι δύο, έργκο ας μην κάνουμε πλάτες στον Πούτιν ή στον ρεφορμισμό του ΚΚ. Ουκρ."

   Διαγραφή
  8. @waltendegewalt
   Μια που επανέρχεται το θέμα που είχε και από πριν το Πάσχα ανακύψει, επανέρχομαι κι εγώ ελπίζοντας ότι δεν θα "αποδιαρθρώσω" σαν τρίτος τον διάλογο μεταξύ δυο άλλων.

   Θέλω λοιπόν να πω τα εξής: Πρώτο, ότι κατά βάση όλοι, κι εγώ κι εσύ υποθέτω, με τις απόψεις που διατυπώνουμε επιχειρούμε να προσεγγίσουμε μια πραγματικότητα αρκετά σύνθετη (όπως είναι πάντα η πραγματικότητα όπου συμπλέκεται το εθνοτικό με το κοινωνικό κι η θέση των λαϊκών κινημάτων εν μέσω ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών). Επομένως ας λείπουν οι χαρακτηρισμοί που, το ξαναλέω, είναι για τον καθένα εύκολοι όσο και ανώφελοι ως επιζήμιοι. Δεν επιμένω περισσότερο πάνω σε αυτό. Την τάση για χαρακτηρισμούς έχω εως ένα σημείο την ικανότητα να την αντιμετωπίζω και σαν προσωπική ιδιοτροπία και ως τέτοια να την αγνοώ.
   Και δεύτερο: Από την πρώτη στιγμή (πριν το Πάσχα) που διατύπωσα κάποιες απόψεις θεωρούσα αυτονόητο ότι αυτές γίνονται αντιληπτές σαν απόψεις διατυπωμένες από τη μια πλευρά του οδοφράγματος κι όχι από την πλευρά του αμέτοχου που τηρεί "ίσες" αποστάσεις ούτε από την "κυβερνητική" πλευρά. Με άλλα λόγια, αν "τύχαινε" να ζω όχι στην Ελλάδα αλλά στην Ουκρανία, η θέση μου -με αυτές τις ίδιες απόψεις- θα ήταν στην πλευρά των εξεγερμένων της ανατολικής Ουκρανίας (με την προϋπόθεση βέβαια ότι κι εκεί δεν θα ήταν όλοι σαν κι εσένα να θεωρήσουν τις απόψεις μου αδιάντροπες, απαράδεκτες και να με αποβάλουν από τις γραμμές τους). Κι ακόμα περισσότερο (και από μια άποψη δυσκολότερο) θα ήταν στην πλευρά της "μειοψηφίας" (και δεν το εννοώ εθνοτικά) που ζει στο Κίεβο, που προς το παρόν κάτω από το βάρος της φασιστικής τρομοκρατίας δε φαίνεται να αντιδρά. Παρότι και στο Κίεβο, και στην κεντρική και δυτική Ουκρανία, όλος ο εργαζόμενος λαός θα υποστεί τις συνέπειες της φασιστικής καταπίεσης και της ευρω-αμερικανικής κυριαρχίας.
   Το παραπάνω δεν έχει χαρακτήρα απολογητικό, έχει χαρακτήρα έμφασης σ' ένα στοιχείο νοηματοδοτικό για όλα τα υπόλοιπα.

   συνεχιζεται

   Διαγραφή
  9. συνεχεια

   Κατά τα άλλα:
   Μπορώ να αναγνωρίσω, και αναγνωρίζω, ότι δεν υπάρχουν "ευθύνες από πλευράς Ρωσίας ή ρωσόφωνων για την εξέλιξη αυτή".
   Μπορώ μάλιστα μετ' επιτάσεως να πω, ότι τα τελευταία 25 χρόνια (άσχετα από αιτίες) η στάση της Ρωσίας απέναντι σε ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ θα μπορούσε, τηρουμένων των οπωσδήποτε εξαιρετικά ανόμοιων αναλογιών, να συγκριθεί με τη στάση "κατευνασμού" που τηρούσαν Αγγλία και Γαλλία τη δεκαετία του 30 απέναντι στη Γερμανία.
   Άσχετα από το ότι σήμερα δεν υπάρχει σοσιαλιστικό κράτος όπως η ΕΣΣΔ (εδώ και η ανομοιότητα), πάντως και στη μια και στην άλλη περίπτωση πρόκειται για στάση που τηρούν ιμπεριαλιστικά/ό κράτη/ος απέναντι σε άλλο/α ιμπεριαλιστικό/ά κράτος/η, και που και στις δυο περιπτώσεις η στάση αυτή φτάνει να απειλήσει τα ίδια τα κράτη ή το κράτος που την τηρούν. Αλλη μια ανομοιότητα, ότι στην περίπτωση του '30 το βασικό κίνητρο μπορεί να ήταν πολιτικό (εναντίον της ΕΣΣΔ), ενώ στην τελευταία 25ετία κυρίως οικονομικό (κυρίως μπίζνες).
   Βλέπεις λοιπόν, ότι όχι μόνο δε βρίσκω "ευθύνες στη Ρωσία για την εξέλιξη", με την έννοια που το τοποθετείς αυτό με τις "ευθύνες", αλλά αντίθετα θεωρώ ότι η Ρωσία (στην εξέλιξη του κύκλου: Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, ξανά Ιράκ, Αφγανιστάν, Λυβή κλπ) άργησε να αντιδράσει και το έπραξε αυτό (με την επανένωση της Κριμαίας) όταν η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ-ΕΕ έφτασε να της χτυπάει την πόρτα.

   Αν το θέμα περιοριζόταν σε αυτά, θα τελείωνε εδώ, θα τελείωνε δηλαδή με την απάντηση στο ερώτημα ποιος "ευθύνεται", ποιος "φταίει" για την εξέλιξη. Η απάντηση είναι σαφώς ότι για την εξέλιξη ευθύνονται ΕΕ και ΗΠΑ. Όμως το θέμα δεν περιορίζεται σε αυτό. Και δεν περιορίζεται γιατί πρόκειται για ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, έστω και ανάμεσα σε δυνάμεις που οι μεν είναι επιθετικές και οι δε βρίσκονται σε αμυντική κατάσταση, δηλαδή για ανταγωνισμούς του σήμερα που ευθέως παραπέμπουν σε κατάσταση ιμπεριαλιστικού πολέμου αύριο.

   Για αυτό το αύριο πρόκειται λοιπόν, οι όροι του οποίου τίθενται από σήμερα σε όλες τους τις πλευρές: Όποιος λοιπόν κι αν ευθύνεται, όποιος κι αν επιτίθεται, όποιος κι αν αμύνεται, όποια κι αν πρόκειται να είναι η έκβαση ("καλύτερη" ή "χειρότερη") της αντιπαράθεσης, το βέβαιο είναι ότι οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική "λύση" οποιασδήποτε ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ή πολέμου, δεν θέτει παρά τις βάσεις για την επόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ή πόλεμο. Αλληλουχία την οποία μπορεί να τερματίσει ΜΟΝΟ η σοσιαλιστική επανάσταση, πράγμα που απαιτεί ΣΗΜΕΡΑ την οικοδόμηση της αντίστοιχης πολιτικής συνείδησης των εργαζομένων, το οποίο δεν μπορεί να γίνει μόνο στην πλευρά που "ευθύνεται" και που "επιτίθεται" αλλά πρέπει να γίνει και στην πλευρά που "δεν ευθύνεται" και που "αμύνεται".

   συνεχιζεται

   Διαγραφή
  10. συνεχεια

   Ως προς άλλο θέμα αλλά από την ίδια οπτική γωνία (και όχι μόνο) θα διαφωνήσω μαζί και στο εξής:
   Λες: "η κρίση μετατράπηκε σταδιακά και εσκεμμένα σε εθνοτική κρίση. Η ευθύνη για την «κωδικοποίηση» τής κρίσης σε εθνοτική βαρύνει τις ΗΠΑ-ΕΕ και τους πραξικοπηματίες, όπως και όλες τις δυνάμεις που δούλευαν και δουλεύουν για τη δημιουργία τής «ουκρανικής ταυτότητας»".
   Αυτό έχει βάση. Για να γίνει όμως αυτό υπάρχει και μια αντικειμενική εθνοτική βάση (που έστω αφορά "μόνο" το ζήτημα της γλώσσας) στις ανατολικές περιοχές. Και είναι φυσικό μετά κι από την απεργασία που σημειώνεις, μετά επίσης από το ευρωαμερικανοκίνητο - εθνικιστικό - φασιστικό πραξικόπημα, μετά επίσης κι από την επανένωση της Κριμαίας, ακόμα και αυθόρμητα στο κίνημα της αντίστασης να ενυπάρχουν τάσεις "εθνικού" χαρακτήρα ικανές σαν τέτοιες να ανατροφοδοτούν τις εσκεμμένες μεθοδεύσεις για τις οποίες κάνεις λόγο. Αυτό όμως που εξαρχής είχα προσπαθήσει να διατυπώσω, είναι ότι ακόμα και στην περίπτωση που τέτοιες τάσεις διαθέτουν κάθε είδους αντικειμενική νομιμότητα, αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι θα ήταν και πολιτικά υποχρεωτικό να υιοθετηθούν, αλλά θα μπορούσε και θα έπρεπε να μπουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στον κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα της σύγκρουσης.

   Απ' ό,τι καταλαβαίνω στην ανακοίνωση του ΚΚΟυ, αυτή είναι και η γραμμή που τηρεί. Το οποίο επίσης, πολύ καλά κάνει και απευθύνεται "προς όλους τους πολίτες της Ουκρανίας που δεν έχουν μεταβληθεί σε ζόμπι από την ναζιστική-γκεμπελίστικη προπαγάνδα του καθεστώτος, που βγήκαν με ειλικρίνεια στις πλατείες για να διαμαρτυρηθούν. "Άσχετα που κατά τη γνώμη μου για τις όποιες διαπραγματεύσεις, που κάνει λόγο, μόνο ο λαός που αντιστέκεται μπορεί να αποτελέσει τον εγγυητή, μόνο η συνέχιση, η ένταση και η διεύρυνση της πάλης του και μάλιστα σ' όλη την Ουκρανία, διαφορετικά θα σημαίνουν παράδοση και καταδίωξη όχι κατ' ανάγκη από την κυβέρνηση αλλά από την "πραγματική κρατική εξουσία".

   (σορι για το μακροσκελες)

   Διαγραφή
  11. "ελπίζοντας ότι δεν θα "αποδιαρθρώσω" σαν τρίτος τον διάλογο μεταξύ δυο άλλων"

   Η φράση αφορά τη συζήτηση όταν ακόμα περιοριζόταν μεταξύ waltendegewalt και σεχτάρ

   Διαγραφή
  12. @ΑΓΙΣ

   Πάτε φυρί-φυρί να με παλαβώσετε:

   «τέτοιες τάσεις διαθέτουν κάθε είδους αντικειμενική νομιμότητα, αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι θα ήταν και πολιτικά υποχρεωτικό να υιοθετηθούν, [από ποιον; ] αλλά θα μπορούσε και θα έπρεπε να μπουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στον κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα της σύγκρουσης. Απ' ό,τι καταλαβαίνω στην ανακοίνωση του ΚΚΟυ, αυτή είναι και η γραμμή που τηρεί. Το οποίο επίσης, πολύ καλά κάνει και απευθύνεται "προς όλους τους πολίτες»

   Συγγνώμη, δηλαδή, εγώ που έγραψα ως wgw για να συμφωνήσω με τη γραμμή τού ΚΚου, όπως τη δίνεις σε γενικές γραμμές, τώρα πρέπει να απαντήσω στην ένσταση (;) ότι υποστηρίζω άποψη αποκλίνουσα από αυτή τού ΚΚου Και μου κάνεις και την χάρη «να αντιμετωπίζεις ως προσωπική μου ιδιοτροπία την τάση για χαρακτηρισμούς». Θες μήπως να μου πεις τι ακριβώς υποστηρίζω;

   --- Να σου πω τι πιστεύω; Πιστεύω ότι δεν είναι η ίδια η ουκρανική κρίση αυτό που σε απασχολεί· για να πάρεις όμως απάντηση στο ερώτημα που πραγματικά σ' απασχολεί, πρέπει πρώτα να το διατυπώσεις.

   Διαγραφή
  13. @Aντώνης:
   Ναι συμφωνούμε, και με εσένα και με τον waltendegewalt, και προφανώς και με το Κόμμα που ουδέποτε κράτησε "ίσες αποστάσεις".
   Εγώ εκείνο που διακρίνω είναι μια αγωνία σε φίλους του κόμματος (και όχι στο ίδιο που είναι πολύ προσεκτικό στο να μην ταυτιστεί με τον Ρώσικο ιμπεριαλισμό χωρίς ταυτόχρονα να κρατάει καμμία "ίση απόσταση" ανάμεσα στους ναζί κ τους εξεγερμένους) να μην πάρουν σαφή θέση υπέρ των εξεγερμένων της Ανατολικής Ουκρανίας, αγωνία που θεωρώ πως έχει περισσότερη σχέση με το "εδώ" παρά με το "εκεί".
   Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο.

   Διαγραφή
  14. @wgw
   Δεν πάω να σε παλαβώσω, και ούτε η τοποθέτησή μου περιοριζόταν στο ζήτημα της συμφωνίας ή διαφωνίας με την ανακοίνωση του ΚΚΟυ, απλώς (μάλλον, αν κρίνω από την απάντησή σου) κατανόησα με λάθος τρόπο τη σχετική ασάφεια των φράσεων:
   "Δυστυχώς, λέω ξανά δυστυχώς, δεν το έχετε καταλάβει, αλλά η κρίση μετατράπηκε σταδιακά και εσκεμμένα σε εθνοτική κρίση. Η ευθύνη για την «κωδικοποίηση» τής κρίσης σε εθνοτική βαρύνει τις ΗΠΑ-ΕΕ και τους πραξικοπηματίες, όπως και όλες τις δυνάμεις που δούλευαν και δουλεύουν για τη δημιουργία τής «ουκρανικής ταυτότητας»"
   και
   "Για τη συγκρότηση και συνέχεια των νεωτερικών κρατών [αστικών ή μη] προαπαιτούμενο είναι η επίλυση τού εθνικού προβλήματος (με όποιον τρόπο, υπάρχουν καλύτεροι και χειρότεροι τρόποι). Δεν ξέρω από πού «συνάγεις» το ότι το εθνικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο εφόσον προηγηθεί σοσιαλιστική επανάσταση".

   Επίσης μου είχε μείνει η εντύπωση από τις προηγούμενες "αντιπαραθέσεις", ότι ακριβώς πάνω στο ίδιο θέμα είχαμε διαφωνήσει. Ενδεχομένως δε θυμάμαι καλά. Εν πάση περιπτώσει το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί και να συμφωνούμε σε κάτι.

   "Από ποιόν;" --> από τους κομμουνιστές

   Δε σου κάνω καμιά χάρη. Και τέλος, μήπως υποπτεύεσαι τι είναι αυτό που με απασχολεί στην πραγματικότητα, για να ενημερώσεις κι εμένα;

   Εν πάση περιπτώσει προσπάθησα να εκφράσω ορισμένες απόψεις πολύ ευρύτερες από το σημείο που εντόπισες και δε νομίζω ότι έχω κάτι άλλο προς το παρόν.
   Διαγραφή
  15. Θεωρώ αυτονόητο ότι η πλειοψηφία των σχολιαστών σε αυτό το μπλογκ είναι δεδομένο σε ποια πλευρά βρίσκεται και ότι δεν απαιτείται να διευκρινίζουμε τα αυτονόητα. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στην Ουκρανία ούτε ποιανού το μέρος παίρνουμε ανάμεσα στους φασίστες του Κιέβου και τους εξεγερμένους των ανατολικών περιοχών. Το πρόβλημα είναι οι θέσεις και η στάση εν γένει του ΚΚΟυ, που πρώτα στήριζε την αστική κυβέρνηση, μετά που ανέλαβαν οι φασίστες ζήταγε από την ΕΕ να τους καταδικάσει, τώρα λέει ότι δεν περιμένει τίποτα από αυτούς (ΗΠΑ, ΕΕ, κυβέρνηση) αλλά ταυτόχρονα απαιτεί (από ποιόν;) «να σταματήσουν τις εχθροπραξίες οι αντιμαχόμενες πλευρές» (ίδια και όμοια οι φασίστες του Κιέβου με τους αντιφασίστες), να ”εκκενώσουν τα παρανόμως καταληφθέντα κτίρια“ (ποιοι να τα εκκενώσουν;), να ”καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” (ποιοι με ποιους;), να γίνουν δημοψηφίσματα και εκλογές (ποιος θα τα κάνει αυτά, η φασιστική κυβέρνηση κατόπιν διαπραγματεύσεων με ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία;) κλπ. κλπ.
   Όταν ο ουκρανικός λαός βιώνει αυτά που όλοι λίγο πολύ πια ξέρουμε, οι θέσεις του ΚΚΟυ όχι μόνο δεν βοηθάνε, αλλά δείχνουν και πλήρη τρικυμία στο κρανίο. Εκτός αν το κύριο μέλημα του είναι “να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα και την ενότητα της χώρας και του λαού”. Αλλά ακόμα και για αυτό μάλλον λάθος δρόμο διάλεξε.

   Διαγραφή
  16. Τρας, φυσικά και δεν υπάρχει θέμα με τις ανακοινώσεις και τις θέσεις του κόμματος που είναι ορθότατες και ακριβώς όπως τις περιγράφεις.

   Διαγραφή
  17. @Cos:
   Το ζήτημα που μπαίνει είναι εάν και ακόμα από το απειροελάχιστο ρόλο που μπορεί να παίζουν τα λεγόμενα μας, μπαίνει σαν προτεραιότητα η αλληλεγγύη ή η κριτική.
   Και εγώ την κριτική μου την κρατάω για μια ώρα που ένας λαός δεν θα μακελεύεται από τους ναζί και τους ιμπεριαλιστές.
   ΤΩΡΑ προέχει η αλληλεγγύη...

   Διαγραφή
  18. @Cos:
   "Όταν ο ουκρανικός λαός βιώνει αυτά που όλοι λίγο πολύ πια ξέρουμε, οι θέσεις του ΚΚΟυ όχι μόνο δεν βοηθάνε, αλλά δείχνουν και πλήρη τρικυμία στο κρανίο. Εκτός αν το κύριο μέλημα του είναι “να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα και την ενότητα της χώρας και του λαού”."
   Δηλαδή ποιά θα έπρεπε να είναι η θέση του ΚΚ Ουκ;
   Να χαρίσουμε την μισή χώρα στους φασίστες και άλλη μισή στον Πούτιν;
   Μέχρι πριν λίγο κατηγορούσαν κάποιοι το ΚΚ Ουκ. για "φιλορωσισμό". Τώρα πρέπει να απολογηθούν και πάλι;
   Το λογικό κάνουν οι άνθρωποι. Θέτουν το ζήτημα πως για τυχόν διαμελισμό της χώρας ευθύνονται οι ναζί και ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός.
   -Που είναι το λάθος;

   Διαγραφή
  19. Αν μπορείτε διαβάστε αυτά τα δύο μαζί:

   http://www.lefigaro.fr/international/2014/04/17/01003-20140417ARTFIG00359-l-oligarque-akhmetov-coince-entre-kiev-et-moscou.php

   http://www.lefigaro.fr/international/2014/03/07/01003-20140307ARTFIG00387-akhmetov-l-oligarque-qui-a-la-main-sur-l-est-ukrainien.php

   Και κυρίως την «εκτίμηση»: «les troubles dans le Donbass montrent qu'Akhmetov a perdu beaucoup d'influence, qu'il n'a pas trouvé de terrain d'entente avec Kiev.»

   Αυτή είναι η «πληρέστερη» ανάλυση από τη (καρα)δεξιά Figaro «υπό το πρίσμα των ενδοαστικών αντιθέσεων» που μπόρεσα να βρω στα μεγάλα ΜΜΕ. Λέει ότι από το διάστημα 7/3 μέχρι 17/4 μεσολάβησε μια «κοσμογονική» διάρρηξη σχέσεων μεταξύ Akhmetov & νέων αρχών. Και κάπου σε αυτό το διάστημα ο Αχμέτοφ «κινητοποίησε» τις «ρωσόφιλες» μάζες (ergo: υποκινούμενες οι μάζες, μόνο που ο «αναλυτής» μάς λέει επίσης ότι ο Αχμέτοφ δεν επιθυμεί αποσκίρτηση της περιοχής που «ελέγχει», ενώ η (παρωδία) ανάλυση(ς) των «ενδοαστικών αντιθέσεων» δεν αντιστοιχεί και στη χρονολογική ροή των γεγονότων.

   @Cos

   μετά που ανέλαβαν οι φασίστες ζήταγε από την ΕΕ να τους καταδικάσει-->

   η ΕΕ αγαπητέ/ή είναι εσείς και εγώ. Και, όπως φαίνεται, ο ΠΣ βροντάει στων κωφών την πόρτα. Στο μεταξύ, έχε υπόψη ότι από την προηγούμενη ανακοίνωση με διαφορετικό αποδέκτη (ΕΕ, εδώ ουκρανοί πολίτες) μεσολάβησε κάποιο διάστημα και κάποια «ατυχή» γεγονότα.

   «να σταματήσουν τις εχθροπραξίες οι αντιμαχόμενες πλευρές»--> η συμφωνία της Γενεύης προβλέπει αφοπλισμό όλων των παρα-στρατιωτικών ομάδων. Οι επιχειρήσεις στην Αν. Ουκρανία έγιναν με τη συμμετοχή αερομεταφερόμενων παραστρατιωτικών τού δεξιού τομέα. Ο Γιάρος δήλωσε ότι μεταβαίνει στην Αν. Ουκρανία (στην έδρα τού Κολομόισκι) για να επιβλέψει προσωπικά την «αντιτομοκρατική» επιχείρηση.

   «εκκενώσουν τα παρανόμως καταληφθέντα κτίρια»--> τα γραφεία τού κόμματος που κάηκαν τελούσαν υπό κατάληψη από τη φασιστική C-14 με την πρόθεση να μετατραπούν σε πανευρωπαϊκό κέντρο διάδοσης των «ιδεών» τής οργάνωσης. Υπάρχουν και άλλες καταλήψεις αυτού τού είδους.

   Ένα τελευταίο, ο κρατικός μηχανισμός στη χώρα είναι εξαιρετικά ασταθής (στρατός, δημόσιες υπηρεσίες), τμήματά του κλίνουν προς το ένα ή το άλλο μέρος. Οι εκκλήσεις για «τήρηση τής νομιμότητας» έχουν ουσιαστικά το περιεχόμενο ανυπακοής στην παράνομη κυβέρνηση. Πόσο πιο λιανά να το κάνει;

   @Τρας να μην πάρουν σαφή θέση υπέρ των εξεγερμένων της Ανατολικής Ουκρανίας, αγωνία που θεωρώ πως έχει περισσότερη σχέση με το "εδώ" παρά με το "εκεί".-->

   θες να με διαφωτίσεις; Δεν καταλαβαίνω καθόλου πώς σχετίζεται η κατάσταση στην Ουκρανία με την Ελλάδα. Ποια είναι η αναλογία;

   Διαγραφή
  20. @waltendegewalt:
   Εάν μου στείλεις ένα μέηλ (στην περίπτωση που δεν θες να φανεί το δικό σου), να το συζητήσουμε ευχαρίστως

   Διαγραφή
 2. Σεχτάρ ο Τρομερός4 Μαΐου 2014 - 12:48 μ.μ.

  Modesto,
  κράτα μικρό καλάθι.
  Αυτοί οι λαοί έζησαν 70 χρόνια αδελφωμένοι, τόσο, που η διοικητική υπαγωγή της Κριμαίας στην Ουκρανία το 1953, να μην σημαίνει απολύτως τίποτε για την εθνική φυσιογνωμία των ρώσων της περιοχής(*). Ολα τα έθνη στα πλαίσια της ΕΣΣΔ ήταν ελεύθερα από την εκμετάλλευση και επίσης ήταν αδιανόητη η εθνική καταπίεση η οι εθνικιστικές έριδες, γιατί απλά δεν υπήρχαν αστοί (στην εξουσία...). Μετά το 1991 βγήκαν οι σκελετοί από τα ντουλάπια και βρυκολάκιασαν. Η διοικητική υπαγωγή έγινε αυτόματα εθνική καταπίεση και με το φασιστικό πραξικόπημα το πράγμα ξεχείλωσε.
  Θεωρώ αδιανόητο κομμουνιστές να αποσιωπούν αυτές τις εμπειρίες και να επιδιώκουν να συμπαραταχθούν με τους μισούς βρυκόλακες (....ουκρανική "εθνική αστική τάξη"), εναντίον των άλλων μισών (ναζιστές και λοιπά νευρόσπαστα του δυτικού ιμπεριαλισμού).
  Κι αυτό το "απαιτούμε απ’ όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να πάψουν αμέσως κάθε μορφής εχθροπραξίες, να αποσύρουν τα στρατεύματα από τους τόπους διαρκούς στρατοπέδευσης, να εκκενώσουν όλα τα παρανόμως καταληφθέντα κτίρια και οικοδομήματα, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.", τι είναι άραγε; Ο κόσμος, που φωνάζει "κρεμάλα στους φασίστες" είναι κι αυτός ..."αντιμαχόμενες πλευρές";!;! Και ποιοί "να διαπραγματευτούν", με τους φασίστες;
  [(*) Χωρίς να αποκλείω πως ο Χρουστσώφ ταυτόχρονα έκλεινε το ματάκι στους αντιδραστικούς συμπατριώτες του, για να τους έχει με το μέρος του στην ταξική πάλη, που αναζωπυρώθηκε με τον θάνατο του Στάλιν μέσα στην ΕΣΣΔ και μέσα στο ίδιο το ΚΚΣΕ]

  ----------------------------------------------------
  Μη Απολιθωμένε, θεωρώ γούρι την επάνοδό σου, ειδικά σε αυτή την περίοδο. Καλωσήρθες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Θεωρώ αδιανόητο κομμουνιστές να αποσιωπούν αυτές τις εμπειρίες και να επιδιώκουν να συμπαραταχθούν με τους μισούς βρυκόλακες (....ουκρανική "εθνική αστική τάξη"), εναντίον των άλλων μισών (ναζιστές και λοιπά νευρόσπαστα του δυτικού ιμπεριαλισμού)."
   Δυστυχώς Σεχτάρ αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει. Κάποιες φορές δεν μπορώ να καταλάβω πως σκέφτονται άνθρωποι (Σιμονένκο) που αυτοπροσδιορίζονται ως κομμουνιστές.

   Διαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΟΥ, ΣΕΧΤΑΡ!

   Καλώς σε βρήκα, Σεχτάρ, να ’σαι πάντα καλά!

   Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

   Διαγραφή
 3. Μη Απολιθωμένε (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής, να σαι πάντα καλά και πολύ χαίρομαι που σε ξαναδιαβάζω!

  Σύντροφοι, ένα σχόλιο χωρίς να έχω ιδιαίτερη γνώση της κατάστασης.
  Θα έλεγα να μην είμαστε τόσο απόλυτοι για το τι λέει το κείμενο, δεν μου φαίνεται τόσο κακό.
  Αλλιώς θα το έγραφαν αν υπήρχε μια Σοβιετική Ένωση αντίβαρο σε ΕΕ και ΗΠΑ και αλλιώς τώρα που ο τρίτος παίχτης είναι η καπιταλιστική Ρωσία. Ο μόνος στον οποίο μπορείς να αναφέρεσαι τώρα είναι ο λαός (σύμφωνοι, η εργατική τάξη, καλύτερα) της χώρας σου. Να μην ξεχνάμε επίσης πως αν και νιώθουν στο πετσί τους τι σημαίνει η ανατροπή του υπαρκτού, το γεγονός αυτό από μόνο του δεν σημαίνει αυτομάτως πως είναι εύκολο να ζητάς σοσιαλισμό ξανά στη βάση του "περνάγαμε καλύτερα" χωρίς να έχεις εξηγήσει τι ακριβώς έφταιξε και δεν έχεις σοσιαλισμό τώρα, και δεν ξέρω κατά πόσο μια τέτοια συζήτηση είχε ανοίξει στην Ουκρανία.

  Οσο για το "εκκένωση όλων των παρανόμως καταληφθέντων κτηρίων και οικοδομημάτων", περρισότερο για τις ανακαταλήψεις απο τους φασίστες νομίζω πως μιλάει.

  tom (the old tom)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ!

   @ tom (the old tom)

   Αγαπητέ φίλε, ευχαριστώ και ανταποδίδω όπως έλεγαν παλιά οι αξέχαστοι ραδιοπειρατές της εποχής που ήμουν νέος!

   Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

   Διαγραφή
 4. εγω απο εδω που βρισκομαι και απο την (μικρη και μαλλον ποιο πολυ παραπληροφορηση) ενημερωση που εχω, προσπαθω να καταλαβω πισω απο τις λεξεις.
  δεν εχω ιδεα τι γινεται εκει. προφανως και η "κυβερνηση" του κιεβου ειναι φασιστες, αλλα επιμενω οτι μιλαμε για μια ανακοινωση που λεει αυτα που πρεπει να πει αρχικα και νομιζω οτι συμφωνουμε ολοι και μετα λεει και πραγματα που πρεπει να ειπωθουν γιατι:
  η προπαγανδα λεει οτι οι φασαριες γινονται απο ρωσους
  η ιδια λεει οτι θελουν οι ρωσοι να διαμελισουν την ουκρανια
  στην μιση χωρα απο οτι καταλαβαινω το ΚΚΟυ ειναι σε ημιπαρανομια και δεν πρεπει να δωσει (προς το παρων) το παραμικρο πατημα για την εξοντωση τους -και οπως ειδαμε και στην οδησο, δεν εχουν και πολλες αναστολες.
  συμφωνω με τον τροπο που το κανει; οχι, κραταω μεγαλο καλαθι; φυσικα και οχι.
  ομως αυτη την στιγμη το ΚΚΟυ ειναι στριμωγμενο και απο τις δυο μπαντες -ελεω και της προηγουμενης λαθος τακτικης του με την συνεργασια με τον γιανουκοβιτς και να τα βλεπουμε και εδω αυτα για τις συνεργασιες που μας καλουν καποιοι- και απο την "ουκρανικη" κυβερνηση που τους κατηγορει για την συνεργασια με τον γιανουκοβιτς και οτι θελουν να διαμελησουν την χωρα και απο την ρωσια που τα σφυροδρεπανα στα οδοφραγματα ενισχυουν την προπαγνδα των εθνικιστων και τους πιεζουν να βγουν στο κλαρι (οι ρωσοι) και να πολεμησουν φανερα.
  οποτε προς το παρων νομιζω οτι προσπαθει να κρατησει ισσοροπιες μεχρι να οργανωθουν καπως γιατι νομιζω οτι και οι εμπρησμοι των γραφειων δειχνουν οτι μαλλον ηταν απροετοιμαστοι για τετοια γεγονοτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σημερινός Ριζοσπάστης χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας περί "ίσων αποστάσεων":

  "...Οι πραξικοπηματίες του Κιέβου συνεχίζουν το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζουν σειρά σκληρών μέτρων λιτότητας στην οικονομία, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση του χρηματοδοτικού «πακέτου» των 17 δισ. δολαρίων που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές οι φασιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις που στηρίζονται από ΗΠΑ και ΕΕ εξαπέλυαν γενική επίθεση ενάντια στους εξεγερμένους κατοίκους των ανατολικών περιοχών της χώρας. ..."

  http://www1.rizospastis.gr/page.do?id=15226&publDate=4%2F5%2F2014&direction=1&pageNo=40

  ΑπάντησηΔιαγραφή