Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Ευρωεκλογές στην Κύπρο: Κάθοδος του Κυπριακού Σοσιαλιστικού Κόμματος/Kibris Socyalist Partisi


Κόμμα τουρκοκυπριακό στις ευρωεκλογές - Το «KSP» ανακοίνωσε ότι κατέρχεται με δύο υποψήφιους 

Κατέρχεται στις ευρωεκλογές «ως μέρος του λαού ολόκληρης της Κύπρου και ιδιαίτερα ως εκπρόσωπος των ωφελημάτων της εργατικής τάξης της Κύπρου»

Με δύο υποψηφίους, τους Οσμάν Ζορμπά και Μεχμέτ Μπιριντζί κατέρχεται το τoυρκοκυπριακό Σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρου (KSP) στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το τουρκοκυπριακό κόμμα κατέρχεται στις ευρωεκλογές “ως μέρος του λαού ολόκληρης της Κύπρου και ιδιαίτερα ως εκπρόσωπος των ωφελημάτων της εργατικής τάξης της Κύπρου”. Την ανακοίνωση της συμμετοχής έκανε σήμερα ο γγ του κόμματος, Μεχμέτ Μπιριντζί στα γραφεία της ομοσπονδίας των τουρκοκυπρίων δασκάλων.

Εάν το κόστος συμμετοχής στις εκλογές δεν ήταν 1000 ευρώ, σημείωσε, τότε θα κατέρχονταν με έξι υποψηφίους, ζητώντας αυτό να μη εκληφθεί ως αίτημα των Τουρκοκυπρίων να εκπροσωπηθούν από δύο θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά στο υπέρμετρο – όπως είπε – κόστος συμμετοχής που καταπατεί την αρχή του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όλους.

Το KSP αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις “τοπικές εκλογές” του Ιουνίου στα κατεχόμενα, αφού γίνονται από μια ψευδοδημοκρατία – όπως ανέφερε – και θεωρούν ότι το πιο κατάλληλο μέσο για να ακουστεί η φωνή τους είναι οι ευρωεκλογές.
Φιλελεύθερος

27 σχόλια:

 1. Με δύο υποψηφίους, τους Οσμάν Ζορμπά και Μεχμέτ Μπιριντζί, κατέρχεται το τ/κ Σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρου (KSP).

  Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπιριντζί, μιλώντας στα Ελληνικά, είπε πως “ακολουθούμε την ίδια γραμμή με το κομμουνιστικό κόμμα [έβλεπα την δήλωση και εννοούσε το παλιό ΚΚΚ] και δεν θεωρούμαστε ότι είμαστε ένα τ/κ κόμμα. Είμαστε καθαρά κόμμα κυπριακό και υποστηρίζουμε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης”. Ζήτησε δε τη στήριξη των Κυπρίων εργατών στις ευρωεκλογές. Από την πλευρά του, ο κ. Ζορμπά, μιλώντας στα Τουρκικά με μετάφραση, ανέφερε πως “η ΕΕ οδήγησε την Κύπρο σε ομηρεία, στην Τρόικα”. «Η ΕΕ είναι μια ένωση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Εμείς, αν θέλουμε ειρήνη στην Κύπρο, πρέπει να αποδεσμευτούμε από τους ιμπεριαλιστικούς δεσμούς».

  http://www.sigmalive.com/simerini/news-asset/122904

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ας έχουν υπόψη τους το KSP όσοι σύντροφοι στην Κύπρο αισθάνονται να αντιμετωπίζουν αδιέξοδο ενόψει ευρωεκλογών. Προσωπικά, δεν θεωρώ την επιλογή ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και ΔΡΑΣΥ επιλογή. Το ίδιο ακριβώς πράγμα ψηφίζεις, ουσιαστικά. Διαφορετική "αισθητική" και "σημειολογία", ίδια πολιτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. θα ήθελα να ρωτήσω που κειμένεται ιδεολογικόπολιτικα αύτο το κόμμα και αν έχει πολίτικες θέσεις του κάπου στα ελλήνικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. επίσης θα ήθελα να ήξερα κάτα πόσο έχει ανάπτυξει σχέσεις με το ΚSP το κκε??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αρχικά, θα χρειαστείς ένα σταθερό ψευδώνυμο, καθώς δεν επιτρέπεται εδώ ο ανώνυμος σχολιασμός.

   Διαγραφή
 5. συγνώμη δεν το γνώριζα.τώρα μπορείτε να μου πείτε αν γνωρίζεται κάτι??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι τριτοδιεθνιστικό Μαρξιστικό-Λενινιστικό κόμμα (Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν-Στάλιν).

   Έντονα αντι-ιμπεριαλιστικό σε χαρακτήρα, ενάντιο τόσο στην προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ όσο και στην Τουρκική κατοχή.

   Συμμετέχει μαζί με άλλα αριστερά κόμματα και κινήσεις της Τ/Κ πλευράς στις δικοινοτικές εκδηλώσεις, και είχε (δεν ξέρω πόσο συνεχίζει να έχει) επαφές και με το ΑΚΕΛ: http://www.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=2491748

   Στην Ελλάδα, από όσο ξέρω, έχει κάποιες σχέσεις με το ΚΚΕ (μ-λ): http://www.kkeml.gr/για-την-εκδήλωση-του-κκεμ-λ-στη-θεσσαλ/

   Διαγραφή
 7. Σίγουρα είναι κάτι διαφορέτικο από όσα είδα για τα κυπρίακα δεδομένα.Στα θετικά η θέση του για αποδέσμευση από ιμπεριαλιστικές ενώσεις,ομως τώρα με το (μ-λ) παίζει να έχει και ζήτηματα κέντρισμου, σύνεργασιας με την ντόπια εθνικη αστίκη τάξη.Κάλο θα ήταν πάντως οι σύντρόφοι του κκε να προσπαθήσουν να ανάπτυξουν σχεσείς μεταξύ τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξαναπαραθέτω τις δηλώσεις Μπιριντζί, διότι εγώ δεν βλέπω ούτε κεντρισμό ούτε συνεργασία με την ντόπια αστική τάξη, σε δραματική αντίθεση με το ΑΚΕΛ, τις δηλώσεις των υποψηφίων του οποίου ντρέπομαι να παραθέσω.

   "Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπιριντζί, μιλώντας στα Ελληνικά, είπε πως “ακολουθούμε την ίδια γραμμή με το κομμουνιστικό κόμμα [έβλεπα την δήλωση και εννοούσε το παλιό ΚΚΚ] και δεν θεωρούμαστε ότι είμαστε ένα τ/κ κόμμα. Είμαστε καθαρά κόμμα κυπριακό και υποστηρίζουμε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης”. Ζήτησε δε τη στήριξη των Κυπρίων εργατών στις ευρωεκλογές. Από την πλευρά του, ο κ. Ζορμπά, μιλώντας στα Τουρκικά με μετάφραση, ανέφερε πως “η ΕΕ οδήγησε την Κύπρο σε ομηρεία, στην Τρόικα”. «Η ΕΕ είναι μια ένωση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Εμείς, αν θέλουμε ειρήνη στην Κύπρο, πρέπει να αποδεσμευτούμε από τους ιμπεριαλιστικούς δεσμούς»."

   Διαγραφή
 8. καταρχας δεν τιθεται θεμα ακελ.ο προβλήματισμός μου στο κατα πόσο έχει ζητήματα κέντρισμου είναι στο κατά πόσο επηρεάζετε από κκε μ-λ και πώς εννοεί την αποδέσμευση απο τους ιμπεριαλιστικους δεσμους.Στο ζήτημα της εξουσίας δηλαδη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωραία, χαίρομαι που δεν τίθεται θέμα ΑΚΕΛ, γιατί δεν θέλω να το συζητήσω για το ΑΚΕΛ.

   Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, το νέο τους σάιτ έχει πρόβλημα.

   Στο παλιό υπάρχουν κάποια κείμενα όμως, στα τουρκικά, που μπορείς πάνω-κάτω να καταλάβεις τα βασικά για τον προσανατολισμό τους με google translate.

   Barbarism May 1 . (3) 2013
   Comrades,

   In different parts of the world , different countries, different cities , different segments of the left and the working class in 2013 came together to celebrate May 1 for the very happy.
    1 Unity and division .

   [...]
   Almost all parts of our left is the Trotskyists and anarchists , Trotskyism and anarchism are the dividers of our movement . They can only split in the movement

   And like them , but the majority of our comrades , and other divisive political trends have followed .

   Our affirmation of unity created by the negative trends in the antagonism is dragging us from defeat to defeat . [...]

    1.A : Titoizm ruling in Yugoslavia was Trotskyism .
   Titoizm of Trotskyism by three main features are exhibited in the most obvious manner .
   - Its science , hostility to Marxism-Leninism , we have almost a religious sect ,
   - This hostility against science to the science of political economy in hostilities against the proletariat , her denial of the political economy of socialism , thus Socialism and Communism in the USSR, Lenin - Stalin against the plans to build the lead to outright hostility .
   - Its in the USSR, the building of socialism against the outright sectarian hostility , and therefore of socialism in USSR - communism, the building of the defeat and destroy fight for his Lenin - Stalin world revolutionary strategy hostility leads to his USSR Lenin - Stalin of world revolution, the victory of a plan as part of the socialist - communist region as a base against the construction and thus leads to outright hostility towards internationalism .

   http://archive.today/GGFma#selection-345.1-461.439


   * Το νέο τους σάιτ είναι το: http://www.kibrissosyalistpartisi.org

   Δες μήπως εσένα στο φορτώνει γιατί από ό,τι αντιλαμβάνομαι, είναι τρίγλωσσο κανονικά (αγγλικά-τουρκικά-ελληνικά)

   Διαγραφή
 9. πάντως το 2004 ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα :)

  κάποιος παλιός γνωστός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λογικό δεν είναι για ένα κόμμα που δεν δέχεται την νομιμότητα της κρατικής οντότητας στην οποία ζει;

   Διαγραφή
 10. ο Σενερ Λεβέντ και κάποιοι άλλοι γύρω του, που έκαναν ακριβώς την μη αποδοχή της νομιμότητας της κρατικής οντότητας στην οποία ζουσαν παντιέρα πάντως ψήφισαν Όχι τότε...
  κάποιος παλιός γνωστός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχω τίποτε με τον Λεβέντ, θα τον προτιμούσα απ' το ΑΚΕΛ και τη ΔΡΑΣυ. Απλά είναι μεμονωμένο άτομο και προτιμάω κόμμα.

   Ένα κείμενό του: http://pentalia.blogspot.com/2014/04/blog-post_3118.html

   Διαγραφή
  2. Έχει περάσει και τα πάνδεινα για τις θέσεις του άλλωστε. Γενικά, νομίζω ότι η καρδούλα των Τ/Κ το λέει περισσότερο απ' τους από δω...είναι θαρραλέοι άνθρωποι, και αυτό το θαυμάζω.

   Διαγραφή
 11. λογικό ήταν το ΝΑΙ τότε για όλους τους κύπριους αριστερούς...όσον αφορά τον Οσμάν και τον Μπιριντζί, καλοί άνθρωποι, κυπρο-κεντρικοί και συμπαθητικοί. αλλά δυστυχώς από ανάλυση της κατάστασης σήμερα, της συγκυρίας και του πλαισίου, πέραν από τα εύκολα συνθήματα και τις άκριτες μεταφορές από την ΕΣΣΔ και την δεκαετία του 1920, δεν λένε και πολλά.

  αυτή βέβαια είναι η δική μου άποψη

  ένας παλιός γνωστός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, εγώ προτιμώ τις μεταφορές από την ΕΣΣΔ από την αηδιαστική γονυκλισία στην ΕΕ που βλέπω στα Ε/Κ κόμματα της "αριστεράς". Ιδιοτροπίες.

   Διαγραφή
 12. ναι μέσα στο τ/κ αριστερό κίνημα υπήρξε διαχρονικά περισσότερο θάρρος.
  ο Λεβέντ έχει γράψει πολύ ωραία κείμενα κατά καιρούς. ακόμα και πρόσφατα. έχει γράψει και μαλακίες βέβαια. και η συνολική του πολιτική πορεία μετά το 2003, μετά τα ηρωικά χρόνια δηλαδή είναι τουλάχιστον παράδοξη. το πρόβλημα με τον Σενέρ Λεβέντ δεν είναι ότι είναι μεμονωμένο άτομο. αλλά κυρίως ότι θέλει και απαιτεί να είναι ΤΟ άτομο.

  οι μεταφορές από την ΕΣΣΔ μπορούν να είναι χρήσιμες. όχι όμως όταν είναι άκριτες και σε επίπεδο συνθήματος.
  η ευρωλαγνεία μέσα στα ε/κ αριστερά κόμματα είναι σαφώς πρόβλημα. αλλά δεν είναι απόλυτη και δεν αφορά όλους.
  είναι και θέμα προτεραιοτήτων. είναι σαφώς το πιο αντί ΕΕ κόμμα ΣΚΚ αλλά δεν είδα να δηλώσει κάπου ανοιχτά έξοδο της Κύπρου από την ΕΕ. και δυο λεπτομέρειες. από το 2002 έχει διασπαστεί 3-4 φορές, ενώ ποτέ δεν κατάφερε να στήσει εκ τμήμα, έστω μια μικρή ομάδα.

  ένας παλιός γνωστός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "η ευρωλαγνεία μέσα στα ε/κ αριστερά κόμματα είναι σαφώς πρόβλημα. αλλά δεν είναι απόλυτη και δεν αφορά όλους."

   Ποιον ΔΕΝ αφορά;

   Διαγραφή
  2. Δεν ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα; Τουλάχιστο αυτές τις μ...κίες τις έγραψαν πρώτοι.

   Για ποιαν Ευρώπη,
   του Παναγιώτη Σταυρινίδη

   Όχι για τη σημερινή φυσικά. Γιατί και λάτρης της ευρωπαϊκής ενοποίησης να είσαι, μια δυσκολία την έχεις να ταυτιστείς με πολλές από τις πολιτικές της σημερινής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο να’ναι επίσης, μια ηγεμονία τη βγάζει η σημερινή Ευρώπη, τα ιδανικά και τις αξίες της οποίας δεν τα χαρίζουμε σε κανένα. Τα ιδανικά όμως. Τες αξίες. Αυτά που χάσαμε. Ισότητα; Την σκοτώσαμε, αφήνοντας μια χούφτα ανθρώπους να έχουν όσα έχει ο μισός πληθυσμός της γης μαζί. Αλληλεγγύη; Την πνίξαμε αφήνοντας συνανθρώπους μας να πνίγονται στις θάλασσες μας. Συνανθρώπους μας. Στη Μεσόγειο μας. Δικαιοσύνη; Την πληγώσαμε, γιατί κάποιοι εξίσωσαν την λέξη «επίδομα» με την λέξη «απάτη». Και έτσι συνάνθρωποι μας που έχουν πραγματικές, μεγάλες ανάγκες, χάνουν τα λίγα που τους έδινε αυτό το κράτος. Που τους όφειλε μια ανθρώπινη κοινωνία. Γιατί; Για να μας κουνάν το δάχτυλο οι κάθε λογής τραπεζίτες. Για να μας προειδοποιούν ότι μπορεί να πάθουμε και χειρότερα. Να έχει κλείσει μια τράπεζα με χιλιάδες υπαλλήλους, να έχουν χαθεί καταθέσεις, και να μας κουνάν το δάχτυλο μην τυχόν και διαμαρτυρηθούμε.

   Για ποιαν Ευρώπη; Όχι για αυτήν. Αλλά για μιαν Ευρώπη που θα ξαναβρεί τον προσανατολισμό της. Τα ιδανικά της. Τις αξίες που έφεραν λαούς μαζί πέρα και πάνω από τα έθνη. Για αυτήν την Ευρώπη, ναι. Για αυτήν αξίζει να αγωνιστούμε. Να συνεργαστούμε για την ισότητα, την αλληλεγγύη, την πραγματική δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Την εργασία.

   Την αξιοπρέπεια.

   Έστω και σε αυτή την εσχατιά. Σε αυτή την γωνιά της Ευρώπης. Εδώ, που πρέπει να αλλάξουμε πολλά. Να επανενώσουμε τον τόπο, τον λαό μας. Να φτιάξουμε παιδεία που θα μαθαίνει τα παιδιά να σκέφτονται, όχι απλά να θυμούνται. Να ξαναμιλήσουμε για την ιστορία και τις εκδοχές της. Να δεχτούμε ότι πονέσαμε ο ένας τον άλλον. Να φτιάξουμε ένα κράτος που θα νοιάζεται ξανά για τον άνθρωπο περισσότερο από τους αριθμούς, να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον, να νοιαστούμε αν θα έχουμε παιδεία, αν θα προσφέρουμε υγεία, αν ακόμα και ο λιγότερο προνομιούχος συνάνθρωπος μας θα έχει πρόσβαση σε αυτά που έχουμε καθήκον ως πολιτισμένη κοινωνία. Ως πολιτισμένη κοινωνία. Για ποιαν Ευρώπη λοιπόν; Για αυτήν που χάσαμε.

   * Ο Παναγιώτης Σταυρινίδης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ, Λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
   Περισσότερα στη σελίδα: http://www.akel.org.cy/?p=1269

   Διαγραφή
 13. και μέσα στο ΑΚΕΛ και μέσα στην Δράσυ-Ευλεμ υπάρχουν πραγματικές διαβαθμίσεις στο βαθμό αποδοχής και ταύτισης με την ΕΕ. πχ για το ευρώ δεν είναι η ίδια η άποψη του Σταύρου Τομπάζου από την μια και του Ντίνου Αγιομαμμίτη από την άλλη στη Δράσυ. και στο ΑΚΕΛ υποθέτω υπάρχουν διαφωνίες που όμως καλύπτονται μέσα από την γενική ρητορική

  ένας παλιός γνωστός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν με απασχολούν οι "διαφωνίες που καλύπτονται μέσα από τη γενική ρητορική." Αν με απασχολούσαν θα θεωρούσα τον Λαφαζάνη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Με απασχολή η γραμμή του κόμματος. Και η γραμμή Δράσυ-ΑΚΕΛ είναι ακριβώς η ίδια.

   Διαγραφή
  2. Οπότε εγώ στηρίζω Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου για τις κυπριακές ευρωεκλογές και συνιστώ σε όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι ότι κατεβαίνει να ασχοληθούν και να πληροφορηθούν πριν καταλήξουν στην αποχή ή στην ψήφο με το ζόρι.

   Διαγραφή
 14. Τα βίντεο με τα μηνύματα των δύο υποψηφίων του KSP

  https://www.youtube.com/watch?v=Dv6smTvihzU

  https://www.youtube.com/watch?v=E6KJduYdIo4

  ΑπάντησηΔιαγραφή