Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Θέλουν να εκλεγούν οι κομμουνιστές; (Cogito ergo sum)

Θέλουν να εκλεγούν οι κομμουνιστές;

Σε παλιότερες εποχές, μια από τις βασικές κατηγορίες κατά των κομμουνιστών ήταν πως, αν ποτέ έρθουν στην εξουσία, θα πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια τού κοσμάκη. Από τότε έχει περάσει κάμποσος χρόνος, όχι όμως τόσος για να ξεχάσουμε όλες αυτές τις μπούρδες. Σήμερα, έχουν όλοι καταλάβει ότι το σπίτι και το χωράφι του κάθε βιοπαλαιστή δεν κινδυνεύει από τους κομμουνιστές αλλά από τους καπιταλιστές. Σήμερα, όλοι συνειδητοποιούν ότι δεν είναι οι κομμουνιστές που κατάσχουν την μικροϊδιοκτησία τού κάθε φουκαρά (άλλωστε, όσο κι αν επέμενε επί σειρά ετών η αστική προπαγάνδα, ο κομμουνισμός ασχολείται με την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής κι όχι με την μικροϊδιοκτησία) αλλά οι τράπεζες και το αστικό κράτος, δηλαδή ο καπιταλισμός και οι πολιτικοί του υπηρέτες.


Έτσι λοιπόν, μιας και το παλιό παραμύθι αποδείχτηκε ότι δεν είχε δράκο, άρχισε να ξαναγράφεται από την ανάποδη. Τώρα πλέον ο κίνδυνος δεν προέρχεται από την ενίσχυση των κομμουνιστών καθ' εαυτή αλλά από το ότι οι κομμουνιστές δεν θέλουν να κυβερνήσουν και από το ότι οι κομμουνιστές δεν έχουν πρόγραμμα ή και από το ότι οι κομμουνιστές αρνούνται οποιαδήποτε συνεργασία με άλλους πολιτικούς χώρους επειδή αφ' ενός μεν είναι κολλημένοι αφ' ετέρου δε προτιμούν να δημιουργούν μπάχαλο ως μειοψηφία.

Μοναδικό παράδειγμα όλων αυτών αποτελεί αυτό που γίνεται τούτες τις ημέρες στην Πάτρα. Προσέξτε το εξής μοναδικό παράδοξο: ενώ σε όλη την Ελλάδα δημοσιεύονται σχεδόν καθημερινά δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων, στην Πάτρα έχουμε να δούμε δημοσκόπηση πάνω από έναν μήνα. Αν το καλοσκεφτούμε, όμως, δεν υπάρχει τίποτε παράδοξο διότι, όπως έγραφα και το Σάββατο, παραδέχονται οι πάντες ότι σαρώνει ο κομμουνιστής Κώστας Πελετίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Οπότε, τί σκατά δημοσκοπήσεις να δημοσιεύσουν τα αργυρώνητα ή ελεγχόμενα από τα αστικά κόμματα μέσα ενημέρωσης; Μη έχοντας, λοιπόν, κανένα άλλο όπλο για να αντιμετωπίσουν όλοι αυτοί την επέλαση Πελετίδη, επί έναν μήνα τώρα δεν κάνουν άλλο παρά να διαδίδουν έντεχνα πως, κατά βάθος, ο Πελετίδης δεν θέλει να εκλεγεί!

Προχτές, συζητούσα με κάποιον συνάδελφο, ο οποίος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με άλλον συνδυασμό. Ο διάλογος είναι αυθεντικός:

"Θόδωρε", μου είπε σοβαρά, "κάπου δεν μου τα λες καλά".

"Τί δεν σου λέω καλά, ρε συ;", ρώτησα με απορία.

"Ξέρεις ότι έχω γνωριμίες και συζητάω με ανθρώπους που είναι μέσα στα πράγματα", συνέχισε εκείνος με την ίδια σοβαρότητα. "Όλοι λένε το ίδιο πράγμα: ο Πελετίδης δεν θέλει να βγει".

"Το ξέρω", απάντησα γελώντας. "Γι' αυτό σας λέω να τον ψηφίσετε και να τον βγάλετε με το ζόρι τον μασκαρά, να μάθει να μη κοροϊδεύει τον κόσμο".

"Εμείς θα τον ψηφίσουμε την δεύτερη Κυριακή", επέμεινε ο συνομιλητής μου. "Το θέμα είναι αν θα τον ψηφίσετε εσείς". (...)

Την ίδια ώρα, ο τωρινός -και εκ νέου υποψήφιος- ανεξάρτητος δήμαρχος πατρέων Γιάννης Δημαράς (στις προηγούμενες εκλογές υποστηρίχτηκε από τον ΣυΡιζΑ, ο οποίος τώρα τον καταγγέλλει για υιοθέτηση των μνημονιακών γραμμών τής κυβέρνησης) στο προεκλογικό του φυλλάδιο εφιστά την προσοχή των πατρινών, καλώντας τους να μη ψηφίσουν κάποιον που θα μεταβάλει το δημαρχείο σε κομματικό κέντρο αντικυβερνητικών εκδηλώσεων. Και για να τονίσει το πρόβλημα, διευκρινίζει ότι οι εργάτες καθαριότητας θα απεργούν αντί να μαζεύουν τα σκουπίδια (!!).

Από την πλευρά τους, οι εφημερίδες τής πόλης κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την εκλογή Πελετίδη. Όποια κι αν ξεφυλλίσεις από δαύτες, δεν πρόκειται να δεις το παραμικρό δημοσίευμα για την Λαϊκή Συσπείρωση και τους υποψηφίους της. Στις εφημερίδες μιας πόλης διακοσίων χιλιάδων κατοίκων και δώδεκα υποψηφίων δημάρχων, υπάρχει χώρος για τους πάντες εκτός από τους κομμουνιστές. Μόνη εξαίρεση η συντηρητική φιλοδεξιά "Πελοπόννησος", η οποία τις προάλλες ασχολήθηκε με τον Πελετίδη. Βέβαια, το έκανε μόνο και μόνο για να τον κατηγορήσει πως στην τελευταία συγκέντρωση της παράταξής του μίλησε ως κομμουνιστής (!!) και όχι ως υποψήφιος που νοιάζεται για την πόλη. Προφανώς, εν λόγω φυλλάδα εκτιμά ότι οι κομμουνιστές δεν νοιάζονται για την πόλη τους. Πώς αλλοιώς να εξηγήσει κανείς ότι προσφέρει απλόχερα βήμα όχι μόνο σε δήθεν ανεξάρτητους αλλά και σε όσους έχουν επίσημο χρίσμα οποιουδήποτε άλλου πολιτικού χώρου; Θα έλεγε κανείς πως η εφημερίδα δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος, αρκεί αυτός να μην είναι κομμουνιστής.

Τελειώνω για σήμερα με μια αναδρομή, μιας κι η τελευταία πρόταση της προηγουμένης παραγράφου μού έφερε στο μυαλό ένα στιγμιότυπο από τις δημοτικές εκλογές τού 1978. Υποψήφιοι τρεις: Θεόδωρος Άννινος (δήμαρχος πατρέων από το 1964, συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ αλλά υποστηριζόμενος και από το ΠαΣοΚ τότε), Γεώργιος Παπαγιαβής (πρώην βουλευτής Ενώσεως Κέντρου, επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας) και Κωνσταντίνος Γκολφινόπουλος (ο χουντικός δήμαρχος, με άτυπη βοήθεια από την Νέα Δημοκρατία). Παραμονή (ή μήπως ανήμερα;) των εκλογών, η "Πελοπόννησος" κυκλοφόρησε με τον απίθανο τίτλο: "Παπαγιαβής ή Γκολφινόπουλος - ψηφίστε όποιον θέλετε αρκεί να φύγει ο Άννινος". Την επόμενη μέρα ο Άννινος θριάμβευσε με 58%, έναντι 20% και 22% αντίστοιχα των αντιπάλων του. Όπως είχε κάνει και στις προηγούμενες εκλογές (1974) με 78%. Και όπως θα έκανε και το 1982, απέναντι στον βουλευτή -και κατοπινό υφυπουργό υγείας- τού πανίσχυρου τότε ΠαΣοΚ Γρηγόρη Σολωμό.

Σημείωση: Συμπαθάτε με για το ύφος που έχει το ιστολόγιο τούτες τις ημέρες αλλά μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Κάπως έτσι θα πάει το πράγμα μέχρι το τέλος και της επόμενης εβδομάδας. Στο μεταξύ ετοιμάζω ένα αφιερωματάκι μούρλια για... Υπομονή!
Cogito ergo sum

7 σχόλια:

 1. Αν το ΚΚΕ καταφερει να "παρει" την Πατρα, θα είναι ενα μήνυμα που θα ακουστει σε όλη την Ελλαδα. Προς πολλες κατευθυνσεις.

  tkar

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η εκλογή κομμουνιστή δημάρχου σε μιά τόσο μεγάλη πόλη, όπως η Πάτρα, (τρίτος δήμος της χώρας σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) μπορεί να σημάνει πολλά, στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε το turning point, το σημείο καμπής για το ταξικό κίνημα.

  Ο σύντροφος Κώστας Πελετίδης είναι:
  -αφενός ένας εξαιρετικός γιατρός καρδιολόγος, αγαπητός σε όλη την Πάτρα (και για το ότι πολλές φορές δεν παίρνει χρήματα στο ιατρείο του από φτωχούς ανθρώπους, αλλά τους λέει στα ίσια: "λεφτά από εσένα δεν παίρνω, εάν σου περισσεύει κανένα 5ευρω να σου κόψω ένα κουπόνι ενίσχυση στο ΚΚΕ"). Πόντιος, με την ποντιακή λύρα κρεμασμένη στο ιατρείο του. Πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συλλόγου και πολλά άλλα.
  -και αφετέρου στέλεχος του Κόμματος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, σύνεδρος στο 19ο Συνέδριο, παρών σε όλες τις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις, με λίγα λόγια ένας κομμουνισταράς.

  Και όλα τα παραπάνω, δεμένα διαλλεκτικά μεταξύ τους και γνωστά, καθαρά και ξάστερα σε όλους τους Πατρινούς.

  Το κλίμα στην πόλη είναι σαφώς υπέρ του, γιαυτό και δεν δημοσιεύονταν δημοσκοπήσεις στα τοπικά ΜΜΕ τόσον καιρό, όπως λέει και η ανάρτηση. Όμως λίγες μέρες πριν τις εκλογές, το πράγμα δεν μπορούσε να κρυφτεί άλλο, για αυτό η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα, η "Πελοπόννησος", νεοδημοκρατικού κλίματος, αναγκάζεται να δημοσιεύσει την παρακάτω δημοσκόπηση.
  Διαβάστε την, χαρείτε και πάρτε δύναμη για τις μικρές και μεγάλες μάχες, που ακολουθούν.
  (για όσους δεν ξέρουν, Χριστόπουλος είναι ο επίσημος ΝΔ, Δημαράς ο νυν δήμαρχος ψιλο-Πασοκ, Δημαρ κάτι σαν Κάμινης και Σπαρτινός είναι Συριζα) :

  http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=189099

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Προχτες πεθανε ενας μεγαλος και πρωτοπορος Δημαρχος Κομμουνιστης ο Παναγιωτης Βακαλοπουλος ,για χρονια Δημαρχος Ταυρου .Ηταν ο Δημαρχος που μας παντρεψε αν και οχι δημοτες του .Ο αγωνιστης εκεινος που τηυν υποβαθμισμενη εκεινη περιοχη (τον Ταυρο) την εκανε μια κουκλιστικη πολη στο κεντρο του τερατος της καπιταλιστικης "αναπτυξης",την Αθηνα .Αντικατεστησε τις τσιγγινες καλυβες των 30τ.μ. των φτωχων κατοικων με συγχρονες εργατικες κατοικιες των 70 τ.μ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ουτε δραχμη ο δημοτης γι αυτες!!! Εφκιαξε τις υποδομες (υδρευση ,αποχετευση ,φωτισμο ,σχολεια κλπ) σε μια περιοχη που πλημμυριζε ,πνιγοταν ,πεθαινε αβοηθητη δυο σπιθαμες απ το κεντρικο αστικο κρατος ! Με αφορμη αυτον τον θανατο σκεφτηκα την δουλεια που εκαναν οι Κοκκινοι Δημαρχοι παντου στην υποβαθμισμενη Αθηνα και οχι μονο Κοκκινια ,Κορυδαλλο ,Περιστερι,Καλλιθεα ,Καισαριανη,Αγια Βαρβαρα ,Αιγαλεω κλπ κλπ .Τι τιτανιο αγωνα δωσαν εκει οι κομμουνιστες ,οι ΚΟ ,οι φιλοι ,οι οπαδοι ,ολοι για να βγουν απο την καθυστερηση οι κατοικοι αυτων των περιοχων .Ποσες φορες βγαλαν τον λαο στο δρομο να απαιτει τα κλεμμενα κονδυλια απο την Κεντρικη Διευθυνση ,ποσες φορες ματωσαν ακομα και οταν τους στελναν τα ΜΑΤ ,τις αυρες ,ακομα και στρατο οταν διεκδικουσαν τα αυτονοητα για τον λαο .Ετοιμο εργο που βρηκαν οι μετεπειτα καρεκλοκενταυροι του δικοματισμου για να αρχισουν το παρτυ των ρουσφετιων ,τα εργα βιτρινας ,την εξαγορα συνειδησεων ,την καταχρεωση των δημοτων ...Σημερα αυτο πρεπει να καταλαβει ο κοσμος ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ παλευαν και παλευουν για τον λαο ,για το κοινο καλο ,αλλα και για να μαθει ο λαος και κατι σημαντικο : ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ να μαθει να συναποφασιζει , να αυτοδιοικειται ,να φκιαξει τα κυτταρα της ΕΞΟΥΣΙΑΣ του του αυριο .Να γιατι ΘΕΛΟΥΜΕ να εκλεγουμε οι κομμουνιστες ΠΑΝΤΟΥ .Για να διδαξουμξε παλι στον λαο το "ΕΜΕΙΣ "...μακρυα απο μας το βολεμα και η καρεκλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για την ευκαιρία να αποκαταστήσω την παράλειψη στην αναφορά στον θάνατό του:

   Το ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του βετεράνου κομμουνιστή Παναγιώτη Βακαλόπουλου, αγαπητού και λαοπρόβλητου επί 20ετία Δημάρχου Ταύρου.

   Ο σ. Παναγιώτης Βακαλόπουλος γεννήθηκε το 1934 στο Βατούμ της Σοβιετικής Ένωσης, από γονείς προερχόμενους από τη Μικρά Ασία. Στην Ελλάδα ήρθε το 1939 και σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική.

   Ήταν μέλος του ΚΚΕ και ανέλαβε υπεύθυνες κομματικές δουλειές στην Καλλιθέα, τον Ταύρο και το Μοσχάτο. Συμμετείχε στους αγώνες με την ΕΔΑ και τα χρόνια 1960-62 ήταν σύνδεσμός της με τους πολιτικούς κρατούμενους της Χαλκίδας.

   Ο σ. Παναγιώτης Βακαλόπουλος, ανάμεσα σε άλλα, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, διατελώντας Γραμματέας της αγαπημένης του ομάδας, του «Φωστήρα», θέση από την οποία τον έπαυσε η δικτατορία, λόγω «φρονημάτων».

   Το 1975 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος, με το συνδυασμό του κομμουνιστή Ν. Βουγιούκα και από το 1979 έως το 1998 εκλεγόταν δήμαρχος Ταύρου με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

   Ως κομμουνιστής δήμαρχος υπηρέτησε τις ανάγκες των εργαζομένων και του φτωχού λαού της πόλης του. Συνέδεσε το όνομά του με το δήμο του Ταύρου, τα μεγάλα έργα ανάπλασης της πόλης. Τη δημιουργία έργων υποδομής, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας, την αντικατάσταση σπιτιών έως 30 τ.μ. με ολοκαίνουργια διαμερίσματα 65 τ.μ., χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό και μεγάλα έργα πρασίνου. Βοήθησε στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού στον Ταύρο και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως τα «Ταύρεια», όπου και τιμήθηκαν μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού, όπως ο Γ. Ρίτσος, ο Μ. Θεοδωράκης και πολλοί άλλοι.

   Ο σ. Παναγιώτης Βακαλόπουλος αφιέρωσε τη ζωή του στο κίνημα και την υπόθεση του σοσιαλισμού. Στήριξε το Κόμμα στα δύσκολα χρόνια των ανατροπών του σοσιαλισμού και της προσπάθειας διάλυσης του ΚΚΕ. Συνέβαλε στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων της περιοχής.

   Η κηδεία του σ. Παναγιώτη Βακαλόπουλου θα γίνει αύριο Παρασκευή 16/5 στις 2:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Ταύρου και θα είναι πολιτική. Η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο Καλλιθέας.
   http://www.902.gr/eidisi/politiki/43757/anakoinosi-toy-kke-gia-thanato-toy-s-panagioti-vakalopoyloy

   Διαγραφή
  2. στην Αυγή και στο λεφτ.τζρ γράφει ότι το κκε εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο, σε ανακοίνωσή του.
   στο 902 λέει ότι το κκε ανακοινώνει τον θάνατο με θλίψη.
   φοβερό πράγμα οι λέξεις και η σειρά τους.

   πίκατσου

   Διαγραφή
  3. αυτο το καθικι που γραφει τα κειμενα πολυ θελω καποια στιγμη να τον συναντησω

   Διαγραφή