Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Σε ανακοίνωση για τις προτάσεις της ΝΔ σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, που γίνονται στο όνομα της διαφάνειας και της δήθεν ενίσχυσης της λαϊκής κυριαρχίας, έχουν στόχο να κάνουν το σάπιο αστικό κράτος ακόμη πιο εχθρικό ενάντια στο λαό και τα συμφέροντά του. Επιδιώκεται η δημιουργία θεσμών και η στελέχωσή τους με πρόσωπα, τα οποία με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ικανότητα θα υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική. Ταυτόχρονα υπηρετείται η διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και η ακόμη μεγαλύτερη προσαρμογή του στις ανάγκες του κεφαλαίου.


Αυτόν το στόχο υπηρετούν η ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας βουλευτή και υπουργού, η μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Ταυτόχρονα επιδιώκουν να ενισχύσουν τη δράση και την κερδοφορία του κεφαλαίου στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και αλλού. Να παρακάμψουν εκείνες τις διατάξεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και έβαζαν κάποιους περιορισμούς στην ανεξέλεγκτη δράση των επιχειρηματικών ομίλων. Τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος υπηρετούν η ανοικτή παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ενίσχυση της καταστολής για την αντιμετώπιση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος που παρουσίασε πριν έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, με την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας, συγκαλυμμένων με μέτρα της λεγόμενης άμεσης δημοκρατίας, τα οποία συμπεριλαμβάνει και η ΝΔ για να "χρυσώσει" τις νέες αντιδραστικές αλλαγές.

Πραγματικά κυρίαρχος μπορεί να γίνει ο λαός που θα έχει στην ιδιοκτησία του και θα αξιοποιεί τον πλούτο που παράγει, με τα δικά του όργανα λαϊκής διακυβέρνησης - εξουσίας, στα πλαίσια μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης, που θα κινείται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η ενίσχυση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συμμαχίας θα συμβάλει να ανοίξει ο δρόμος στην κατεύθυνση αυτή».

Περιορισμό των διαδηλώσεων μέσω του Συντάγματος προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς
Δημοσίευση: Τετ, 07/05/2014 - 21:58

Σύνταγμα κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς, με σκοπό την ισχυροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος και την προστασία της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Αυτές τις ανάγκες ικανοποιούν οι προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μουσικής, όπου μεταξύ άλλων πρότεινε τον περιορισμό των διαδηλώσεων, με το πρόσχημα της ελεύθερης διακίνησης, κάνοντας λόγο για «την κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους. Ώστε να μη διαταράσσεται συνεχώς η κοινωνικοοικονομική ζωή από την αυθαιρεσία ατόμων ή μικρών ομάδων».

Ανέφερε ότι το Σύνταγμα πρέπει να είναι «σύμμαχος στην επιχειρηματικότητα και σύμμαχος στην προσέλκυση επενδύσεων» και πρότεινε τη «σύνδεση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική μας ανάπτυξη», ενώ όπως είπε η πρότασή του για μόνιμο συνταγματικό δικαστήριο είναι «και για την απελευθέρωση σειράς επενδύσεων που δυστυχώς εκκρεμούν».

Επιπλέον πρότεινε εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μείωση του αριθμού των βουλευτών, σταθερό εκλογικό σύστημα και θητεία με χρονικό όριο για τον πρωθυπουργό, τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους και τους συνδικαλιστές. Επίσης παρέμβαση στα εσωτερικά των κομμάτων, κάνοντας λόγο για «ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των πολιτικών κομμάτων, με αξιόπιστες εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων».

Πρότεινε θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών για την Εξωτερική Πολιτική και για τον Προϋπολογισμό. Επανέφερε και την πρόταση για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, όπως και την πρόταση για ασυμβίβαστο υπουργού - βουλευτή.

Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν διανθισμένη με αρκετή προεκλογική συνθηματολογία για την οικονομία, πανηγυρίζοντας ότι «κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών με πολύ κόπο. Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας».

1 σχόλιο:

  1. Το νέο σύνταγμα θα είναι η αποτύπωση του πολιτικού πλαισίου που ήδη κινείται ο σύγχρονος μονοπωλιακός καπιταλισμός. Δηλαδή φασισμός με κοινοβουλευτικό άλλοθι.
    Όσα συντάγματα όμως και αν φτιάξουν, όπως και να τα κάνουν, θα έρθει η ώρα που θα πάρουν την θέση που τους αξίζει, μαζί με τους κατασκευαστές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή