Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Σόμα του εγκλήματος

Τουρκία: Εκατοντάδες οι νεκροί στο εργοδοτικό έγκλημα στο ανθρακωρυχείο της Σόμα

Δεν ήταν «ατύχημα» ή «φυσική καταστροφή», αλλά ένα προαναγγελθέν από καιρό εργοδοτικό έγκλημα το δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα στη Δυτική Τουρκία με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 238 εργατών. Οι διασυνδέσεις της εταιρείας «SOMA Komur Isletmeleri AS» με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ο υπεύθυνος λειτουργίας του ορυχείου φέρεται να είναι σύζυγος δημοτικής συμβούλου με το κυβερνών κόμμα στο δήμο της πόλης) φαίνεται πως «έκρυβαν κάτω από το χαλί» της εξουσίας πάνω από 10 περιπτώσεις παραβιάσεων των κανονισμών ασφαλούς λειτουργίας του ορυχείου (όπως μαρτυρούν ισάριθμα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια) μετατρέποντάς το σε ανήλιαγο τάφο, σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων, για εκατοντάδες εργάτες…

Ο αριθμός των νεκρών στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα είναι 238, ενώ υπάρχουν άλλοι περίπου 120 ανθρακωρύχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο δημαρχείο της Σόμα στο Νομό Μάνισα της Τουρκίας.

Οι πυρετώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, που έσπευσαν αμέσως στην περιοχή, οδήγησαν στον απεγκλωβισμό 80 ανθρακωρύχων που διασώθηκαν τραυματισμένοι, εκ των οποίων τέσσερις νοσηλεύονται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με Τούρκους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, οι καλές διασυνδέσεις της διοίκησης της εταιρείας SOMA (και άλλων ομίλων σε αυτό τον τομέα δραστηριοποίησης) και των τοπικών αρχών με την κεντρική εξουσία και το κόμμα ΑΚΡ εμπόδισαν τη θέσπιση και ψήφιση οποιασδήποτε νομοθεσίας για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε πολλά από τα ορυχεία της Τουρκίας, στο όνομα υποτίθεται της «ανάπτυξης».

Ως αιτία του δυστυχήματος αναφέρεται βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρικό υποσταθμό που προκάλεσε την έκρηξη.

Το σημερινό δυστύχημα στην πόλη Σόμα αναμένεται πολύ χειρότερο και από την έκρηξη που σημειώθηκε το 1992 σε υπόγειες εγκαταστάσεις γεώτρησης φυσικού αερίου στο λιμάνι Ζονγκουλντάκ της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα το θάνατο 263 εργατών.

Ο Ερντογάν κάλεσε την τουρκική κοινή γνώμη «να μη δώσει βάση στις ακραίες ομάδες που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό». Σημειώνεται ότι στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο.
902

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Τουρκίας

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αγανάκτησή του για το νέο εργοδοτικό έγκλημα που έγινε σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα στην Δυτική Τουρκία με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 201 εργατών, ενώ εκατοντάδες άλλοι εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ανθρακωρυχείο.

Η εταιρία «SOMA Komur Isletmeleri A.S.» που ανήκει το ορυχείο, έχει εγκληματικές ευθύνες καθώς δεν έπαιρνε ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, αλλά και από το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η χρησιμοποίηση των υπεργολάβων και η ασφυκτική πίεση στους εργαζόμενους για να παράγουν όσο το δυνατό περισσότερα μέσα σε άθλιες συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των μεταλλωρύχων, η αγαστή συνεργασία της διοίκησης της εταιρίας SOMA (και άλλων ομίλων σε αυτό τον τομέα δραστηριοποίησης) με την κυβέρνηση της Τουρκίας, εμπόδισαν τη θέσπιση και ψήφιση οποιασδήποτε νομοθεσίας για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε πολλά από τα ορυχεία της Τουρκίας, στο όνομα υποτίθεται της «ανάπτυξης».

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στους Τούρκους εργαζόμενους στον αγώνα τους για να σταματήσει η εκμετάλλευση, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του εργοδοτικού εγκλήματος.

1 σχόλιο:

  1. Η πρώτη ανάρτηση ενημερώθηκε μετά τις αλλαγές του ρεπορτάζ του 902, αφού ο αριθμός των νεκρών εργατών που ανακοινώνεται συνεχίζει δυστυχώς να αυξάνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή