Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων: Συζήτηση για το Νεώριο. Τοποθέτηση Γ. Βαρεμένου

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κι εμείς ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Βαρεμένος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Θα ήθελα να πω κάτι, επειδή είναι εδώ και ο κύριος Υπουργός. Όταν μάθαμε ότι θα φέρετε αυτή την τροπολογία στο νομοσχέδιο για την σεξουαλική κακοποίηση, μπερδευτήκαμε λίγο. Τελικά, όμως, κατανοήσαμε το λόγο. Επειδή τα ναυπηγεία έχουν κακοποιηθεί βάναυσα και είναι σε κακή κατάσταση, διασωληνωμένα, και επειδή ακούσαμε από αυτό εδώ το Βήμα προηγουμένως παθιασμένα λογύδρια, τάχα μου ευαισθησίας, απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, κανείς δεν μας εξήγησε γιατί έφτασαν ως εδώ τα ναυπηγεία. Κανείς!

Πείτε ότι είμαστε ανυποψίαστοι για το τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, ότι είμαστε καλοπροαίρετοι σε βαθμό αφέλειας, ότι δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτή η τροπολογία έχει σχέση με τον κ. Ταβουλάρη, πρώην υπεύθυνο της Πολιτικής Άνοιξης και ότι η νέα Πολιτική Άνοιξη -όπως πρότεινε ο κ. Κακλαμάνης να ονομαστεί η Νέα Δημοκρατία- δεν έχει σχέση με αυτά τα πράγματα, ούτε με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις ούτε με φωτογραφικές διατάξεις. Ας υποθέσουμε αυτό. Τότε, πρέπει να απαντήσουμε σε ένα βασικό ερώτημα. Έτσι δεν είναι; Τι θα γίνει με τις άλλες επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, που αντιμετωπίζουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα; Τι θα γίνει, κύριε Βρούτση; Έχετε να πείτε κάτι;


ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Βεβαίως. Θα σας πω μετά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Να μας το πείτε, να το ακούσουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τι να πει ο άνθρωπος; Χειροκροτούν όλοι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Σας παρακαλώ!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Μπορεί να υπάρξει παρόμοια λύση; Προφανώς, όχι σε μαζική διάσταση. Θα κάνουμε κάτι γι’ αυτό ή έχουμε αφήσει την κατάσταση σε ένα αυτόματο πιλότο, παρόμοιο με αυτό του μαλαισιανού Βoeing και πάει και ερχόμαστε ευκαιριακά;

Κύριε Βορίδη, μπορείτε να ειδοποιήσετε τον Πρωθυπουργό, που μας δήλωσε προχθές ότι είναι πολύ ψηλά, να κατέβει λίγο πιο χαμηλά για να μας πει τι γίνεται;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Να μην απευθύνεστε σε Βουλευτές, κύριε συνάδελφε. Προκαλείτε προσωπικό θέμα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε. Το κάνω για τις ανάγκες του διαλόγου σε αυτή την Αίθουσα.

Ας έρθουμε τώρα στην τροπολογία. Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι προσπαθούν να πιαστούν από ένα κλαράκι, όσο δυνατό είναι αυτό το κλαρί. Και εμείς το εννοούμε αυτό.

Εμείς είμαστε υπέρ μιας επανεκκίνησης στη μονάδα γενικότερα. Εσείς τι έχετε να μας πείτε; Ποιο είναι το σχέδιο; Δεν θέλετε να το ακούσετε από εμάς διότι υποφέρετε από σύνδρομα; Ακούστε άλλα σχέδια που έχουν υποβληθεί από εργαζόμενους που δεν ανήκουν σε εμάς και τα οποία βρίσκονται στα συρτάρια της ΓΕΣΕΕ. Ακούστε οποιαδήποτε άλλη λύση. Δεν σας ενδιαφέρει προφανώς. Δεν υπάρχει ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Εμάς μας ενδιαφέρει.

Το τι έγινε με τον κ. Ταβουλάρη θα το διερευνήσουμε, δεν θα το ξεχάσουμε. Δεν έχουμε δικαίωμα να το ξεχάσουμε. Από εκεί και πέρα, όμως, εσείς έχετε παρασυρθεί σε μια θανάσιμη ή ενδεχομένως ένοχη αδράνεια επί του συνόλου του προβλήματος. Το αφήσατε.

Τώρα λέτε να μην κλείσει, να μην «τραβήξουμε τα σωληνάκια». Σήμερα. Αύριο τι θα γίνει; Τι θα γίνει όχι μακροπρόθεσμα, όχι μεσομακροπρόθεσμα, αλλά κυριολεκτικά αύριο; Αν, δηλαδή, τα ναυπηγεία οδηγηθούν είτε με μοιραίο τρόπο είτε με μεθοδευμένο τρόπο σε πτώχευση, τι θα γίνει με τη ρύθμιση, κύριε Βρούτση; Θα μας απαντήσετε και σε αυτό;

Τώρα λέτε κάτι άλλο. Ακούσαμε για τους εργαζόμενους από τον κ. Ρήγα. Υπάρχει ρήτρα συγκεκριμένη; Εσείς παρασκηνιακά μας είπατε για την Τράπεζα Πειραιώς. Υπάρχουν και άλλες τράπεζες. Δηλαδή, η ρύθμιση θα γίνει τράπεζα με τράπεζα ή θα υπάρξει εδώ ρήτρα; Υπάρχει ρήτρα ή θα διευκολυνθεί ο κ. Ταβουλάρης και μετά τα χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν, όπως έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν. Έχει συζητηθεί σε αυτήν την Αίθουσα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ σας είχε διατυπώσει όχι απλώς επιφυλάξεις, αλλά τεκμηριωμένη κριτική και δικαιώθηκε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Πού; Σε ποιο λέτε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Στην προηγούμενη συζήτηση που είχε γίνει. Να πάρετε τα Πρακτικά να το διαβάσετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ποια ήταν και δεν τα ξέρω εγώ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τι λέτε; Πάλι είχαν δοθεί χαριστικά στον Ταβουλάρη. Στην Ελευσίνα …
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Τα ξέρετε, κύριε Ρήγα. Μου στερείτε, όμως, το χρόνο …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Παρακαλώ! Για άλλο ναυπηγείο λένε. Προχωρήστε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Εντάξει, είναι μια ενιαία επιχείρηση.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Μη διακόπτετε, παρακαλώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Να μου δώσετε το χρόνο, παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Συνεχίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε είκοσι δευτερόλεπτα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Τι εννοείτε είκοσι δευτερόλεπτα; Τι ζυγαριά είναι αυτή;

Λέω το εξής τώρα: Στο ακροτελεύτιο αναφέρεται ότι δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Καλά, ποιος κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του εδώ; Η έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους λέει ποια υστέρηση εσόδων θα υπάρξει: 7,5 εκατομμύρια από τη ρύθμιση για το Νεώριο. Τι θέλετε να μας πείτε, κύριε Βρούτση;

Και να σας πω και κάτι άλλο; Εδώ θα υπάρξει πρόβλημα πιθανώς από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θέλω να επεκταθώ εδώ. Το καταλαβαίνετε νομίζω. Θέλω να πω, όμως, ότι εμείς με υπεύθυνο τρόπο πρέπει να ενημερώσουμε τους πάντες και τους εργαζόμενους.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Τι λέτε; Να την κάνουμε ή να μην την κάνουμε τη ρύθμιση;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Σας είπα με ποια προϋπόθεση, προηγουμένως. Θα μας πείτε συγκεκριμένα.

Όμως αποκαλύπτω και τη βάση για την οποία την κάνετε, κύριε Βορίδη. Αποκαλύπτω σε όλο το μεγαλείο της τη βάση.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Εμείς όλα αυτά πρέπει να τα εξηγήσουμε. Εσείς δεν θέλετε να ασχοληθείτε. Δεν μπορείτε; Δεν σας αφήνουν; Δεν υπάρχει απάντηση περί αυτού.

Ο κύριος Πρωθυπουργός ξέρετε τι κάνει; Η στάνη η δικιά σας αυτό το γάλα ήταν να φέρει και αυτό έφερε. Ο τσοπάνης κάθεται ψηλά και λέει «λύκος στα πρόβατα». Ατέλειωτη κινδυνολογία. Αυτό δεν είναι πολιτική διάσωση της χώρας. Ο ελληνικός λαός την απέρριψε.

Ο έτερος των Συγκυβερνώντων τι κάνει; Κατόρθωσε από το 44% το ΠΑΣΟΚ να μετρήσει 8%. Οι κουτόφραγκοι σοσιαλδημοκράτες παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο, επειδή μείωσαν τα εκλογικά τους ποσοστά. Εδώ κάτι άλλο συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας, κάτι σάπιο. Όχι μόνο δεν παραιτείται, αλλά έχει την απαίτηση με πειρατικό τρόπο απέναντι στη χρήση της εξουσίας να θέτει και την πολιτική ατζέντα, να λέει «Χθες είχαμε αυτό το εκλογικό σύστημα. Σήμερα μήπως πρέπει να βάλουμε αυτό;». Αυτό μόνο και μόνο για να διατηρηθεί στην εξουσία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Πού το είδατε αυτό ότι το είπε ο κ. Βενιζέλος; Δεν το είπε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Δεν το είπε για το εκλογικό σύστημα; Α, όχι, δεν το είπε ούτε αυτό!

Λέω το εξής: ότι αυτόν το δρόμο για τη χώρα ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει, τον απορρίπτει. Προκρίνει έναν άλλο δρόμο για την πραγματική σωτηρία της χώρας. Και αυτός ο δρόμος θα ανοίξει. Δεν περιγράφω εύκολη κατάσταση. Θα ανοίξει, όμως. Θα γυρίσει σελίδα η χώρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε Υπουργέ, θέλετε να προσθέσετε τίποτα;

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Υπάρχουν και άλλοι να μιλήσουν για την τροπολογία, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Να μιλήσει πρώτα ο Υπουργός και μετά να μιλήσετε για την τροπολογία. Θέλετε να μιλήσετε προτού μιλήσει ο Υπουργός, είπατε;

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Ας μιλήσω μετά. Ας μιλήσει ο Υπουργός.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Αλίμονο. Πρώτα να μιλήσει ο Υπουργός και μετά να τοποθετηθούν επί της τροπολογίας όσοι έχουν δευτερολογία, γιατί ορισμένοι δεν έχουν.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Υπάρχουν και άλλοι στον κατάλογο να μιλήσουν, κύριε Πρόεδρε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Ας μιλήσει ο κ. Συρμαλένιος, κύριε Πρόεδρε, και μετά εγώ, στο τέλος.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν μιλάτε, κύριε Υπουργέ, στο τέλος των ομιλητών;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Όχι στο τέλος των ομιλητών. Θα προτείνω εγώ να μιλήσετε μετά τους έξι πρώτους ομιλητές, όπως προβλέπει και ο Κανονισμός. Θα μιλήσει ο κ. Συρμαλένιος και μετά από άλλους δύο ομιλητές, τον κ. Δρίτσα και την κ. Κατριβάνου, θα μιλήσει μετά ο Υπουργός.

Ορίστε, κύριε Συρμαλένιο, έχετε το λόγο.

1 σχόλιο:

  1. "ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Τι λέτε; Να την κάνουμε ή να μην την κάνουμε τη ρύθμιση;
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Σας είπα με ποια προϋπόθεση, προηγουμένως. Θα μας πείτε συγκεκριμένα".
    Έτσι (και με πολλά άλλα) καλλιεργούνται οι αυταπάτες στους εργαζόμενους που έλεγα στην προηγούμενη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή