Κυριακή, 11 Μαΐου 2014

Οι κίνδυνοι του φασισμού στην Ευρώπη: Παρεμβάσεις για την Ουκρανία

Καταδίκη του φασισμού που είναι γέννημα του καπιταλισμού
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το «Στρογγυλό Τραπέζι» που διοργάνωσε την Παρασκευή, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με θέμα «Κίνδυνοι του φασισμού στην Ευρώπη»

Σε μια περίοδο που εκδηλώνονται τα εγκλήματα των φασιστών στην Ουκρανία με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, ιδιαίτερη σημασία είχε το «Στρογγυλό Τραπέζι» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή το πρωί η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλαδας για την επέτειο των 69 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Το θέμα του ήταν «Κίνδυνοι του φασισμού στην Ευρώπη» και έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Συμμετείχαν αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και νεότερες γενιές κομμουνιστών και ιδιαίτερα νεολαίοι της ΚΝΕ που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις εμπειρίες αγωνιστών και ερευνητές από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λετονία.


Χτες δημοσιεύσαμε την εισαγωγική τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της KE του ΚΚΕ, την παρέμβαση του Θανάση Παφίλη, μέλους της ΚΕ και γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και το χαιρετισμό του Πέτρο Σιμονένκο, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, και σήμερα συνεχίζουμε την παρουσίαση των παρεμβάσεων που έγιναν και φώτισαν πλευρές του φαινομένου του φασισμού, που βγαίνει από τα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος.

Ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, που άνοιξε το «Στρογγυλό Τραπέζι», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, που έληξε πριν 69 χρόνια, υπήρξε γέννημα του καπιταλισμού, με δύναμη κρούσης το γερμανικό φασισμό. Η αγριότητα του φασισμού ξεπέρασε τα όρια κάθε ανθρώπινης φαντασίας. Η Σοβιετική Ενωση σήκωσε το κύριο βάρος αυτού του πολέμου και διαδραμάτισε τον κύριο, τον αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο στη συντριβή των φασιστικών δυνάμεων και στη νίκη των λαών. Το γεγονός αυτό δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, όσες προσπάθειες και αν γίνονται για τη διαστρέβλωση και την παραποίηση των ιστορικών γεγονότων και την υποβάθμιση του ρόλου της. Η ανθρωπότητα δεν θα ξεχάσει ποτέ την ηρωική μάχη της Μόσχας, την άμυνα του Λένινγκραντ, της Οδησσού και της Σεβαστούπολης, τη γιγαντομαχία του Στάλινγκραντ και του Κουρσκ».

Για την οργανωμένη σφαγή στην Οδησσό

Ο Σεργκέι Κιριτσούκ, επικεφαλής της οργάνωσης «Μποριτμπά» («Αγώνας») από την Ουκρανία, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη χώρα του και σημείωσε ότι τόσο η οργανωμένη σφαγή στην Οδησσό στις 2 Μάη κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών όσο και οι επιθέσεις των δυνάμεων της πραξικοπηματικής κυβέρνησης στις ανατολικές επαρχίες δείχνουν ότι είναι αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης στο εσωτερικό και στη διεθνή αρένα. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ουκρανία είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού που κάνει σε όλο τον κόσμο, όπως συμβαίνει στη Συρία, τη Βόρεια Αφρική, τη Βενεζουέλα που ανατρέπονται κυβερνήσεις όταν αποκλίνουν από την αμερικανική επιρροή. Ο Πρόεδρος Β. Γιανουκόβιτς ανατράπηκε από τους υποστηρικτές των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ υπηρετούσε την πολιτική τους, όταν θέλησε να αναβάλει την υπογραφή σύνδεσης με την ΕΕ και να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους». Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «η Ευρώπη πρέπει να στρέψει τη ματιά της στη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν "στη μηχανή του κιμά", που διοργανώθηκε από τη χούντα του Κιέβου. Πρέπει να σταματήσει αυτή η σφαγή αμέσως, διαφορετικά η νέα "πανούκλα" θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη». Ο ομιλητής ταυτόχρονα έθεσε και το ζήτημα ότι δεν αρκεί ένα κίνημα να είναι μαζικό. Για παράδειγμα το Ευρωμαϊντάν στην Ουκρανία ήταν μαζικό, αλλά ήταν ένα άκρως αντιδραστικό κίνημα που δεν έκρυψε από την αρχή τον αντικομμουνισμό του. Ανέφερε επίσης ότι «στο έγκλημα στην Οδησσό σκοτώθηκε ο σύντροφός μας Αντρέι Μπρεζόφσκι, που πήδηξε από παράθυρο στο Κτίριο των Συνδικάτων και τον σκότωσαν με ρόπαλα οι φασίστες όταν έπεσε στο έδαφος. Το τραγικό είναι ότι σε άλλο σημείο της πόλης η μητέρα του προστάτευσε με το σώμα της έναν άλλο νέο που επίσης χτυπούσαν οι φασίστες». Διατύπωσε την άποψη ότι οι κομμουνιστικές δυνάμεις δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τις εκλογές που ετοιμάζουν οι εθνικιστές και φασίστες για τις 25 Μάη. Κατέληξε ότι μετά τη φασιστική ανατροπή βρέθηκαν ανέτοιμοι να οργανώσουν τον κόσμο και ότι «χρειάζεται να δυναμώσει η προσπάθεια για στράτευση της εργατικής τάξης και της νεολαίας και για την ανατροπή του καπιταλισμού που γεννάει και το φασισμό».

Οι φασίστες έχουν «πλάτες» σε ΗΠΑ και ΕΕ

Ο Ιγκορ Μέλνικοφ, βουλευτής του Κοινοβουλίου της Λετονίας από το «Κέντρο Ομόνοιας», αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη χώρα του αναβιώνει ο φασισμός και βρίσκεται στην κυβέρνηση με τη στήριξη της ΕΕ. «Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή κοινωνία έχει πάψει να θυμάται τα εγκλήματα του φασισμού, ως αποτέλεσμα ο νεοφασισμός σηκώνει κεφάλι στην Ουκρανία, τη Λετονία και άλλες χώρες. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, γι' αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσει τη "φαιά πανούκλα"».

Ο Βλαντιμίρ Κορνίλοφ, διευθυντής του Κέντρου Ευρασιατικών Μελετών, αναφέρθηκε ειδικότερα στο πώς οι φασίστες του «Σβόμποντα» και του «Δεξιού Τομέα» και κυβερνητικά στελέχη όπως ο Αντρίι Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, διορισμένος από την πραξικοπηματική κυβέρνηση, καθοδήγησαν τους νεοναζί που επιτέθηκαν στο Κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό. Επίσης φασίστας είναι ο εισαγγελέας του Κιέβου. Υπογράμμισε ότι ΗΠΑ και ΕΕ χρησιμοποιούν ανοιχτά τις φασιστικές δυνάμεις στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία, ενώ κάλεσε να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, που παλεύει για τα δικαιώματά του.

Ο Γιεβγκένι Κοπατκό, κοινωνιολόγος από το Κίεβο, εξήγησε την άνοδο του φασισμού στη χώρα του και υπογράμμισε ότι «την 9η Μάη θυμόμαστε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που θυσίασαν τη ζωή τους για το μέλλον μας. Εκείνη την εποχή η Ευρώπη είχε προσχωρήσει στον αγώνα κατά του φασισμού. Μαζί μπορούμε να αντισταθούμε στο νεοναζισμό σήμερα. Ο αγώνας κατά του νεοναζισμού στην Ουκρανία έχει ανάγκη τη στήριξη των λαών όλης της Ευρώπης και του κόσμου».

Ο Στανισλάβ Μπισόκ, Ρώσος συγγραφέας, παρουσίασε το πλούσιο υλικό που έχει συγκεντρώσει μαζί με τον πολιτικό αναλυτή Αλεξέι Κοχέτκοφ (ιδρυτής του Ιδρύματος «Λαϊκή Διπλωματία») στο βιβλίο τους που εκδόθηκε μέσα στον Απρίλη με τίτλο «Νεοναζί και Ευρωμαϊντάν» (δηλαδή το «κίνημα» της πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου). Στην παρέμβασή του σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα διδάγματα από το παρελθόν δεν μαθαίνονται από όλους. Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, το οποίο το αποκάλεσαν "δημοκρατική επανάσταση", ήρθαν στην εξουσία ακραίες δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την πυρπόληση δεκάδων πολιτικών αντιπάλων τους στην Οδησσό. Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει κάτι παρόμοιο από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Ολεγκ Μπονταρένκο, διευθυντής του Κέντρου Ρωσο-ουκρανικών Ερευνών, σημείωσε τον πρωτοπόρο ρόλο που πρέπει να παίξουν οι κομμουνιστές, που είναι οι πιο συνεπείς αντίπαλοι του φασισμού.

Ο Μιχαήλ Ποπόφ, πανεπιστημιακός, πρόεδρος του Ιδρύματος Εργατικής Ακαδημίας και εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, στάθηκε ιδιαίτερα στην παρέμβαση των ΗΠΑ στην περίπτωση της Ουκρανίας, που έχει στόχο να διευρύνει τα συμφέροντά της έναντι και των ανταγωνιστών της ΕΕ.

13 σχόλια:

 1. Blackwater-Söldner kämpfen in der Ukraine
  http://www.t-online.de/nachrichten/specials/id_69367482/blackwater-soeldner-kaempfen-in-der-ukraine-auf-regeirungsseite.html

  Bild: 400 Αμερικανοί μισθοφόροι στην καταστολή των εξεγέρσεων στην Ουκρανία
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=430073

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λίγο αργά το έμαθαν στην ελευθεροτυπία:
  http://fadomduck2.blogspot.com/2014/03/blackwater-video.html

  Από τις 11 Μάρτη το βίντεο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κάππα Κάππα. Ε;11 Μαΐου 2014 - 5:08 μ.μ.

  Για το "Borotba" εδώ είναι το site τους:
  http://borotba.org/
  όπου είναι αρκετά ενημερωμένη και η σελίδα στα αγγλικά:
  http://borotba.org/the_white_book.html
  http://borotba.org/newsen.html

  Βεβαίως, όπως φαίνεται και από τις οργανώσεις που συντέλεσαν στη δημιουργία του
  http://borotba.org/history.html
  αλλά και από την ευρεία γκάμα των επαφών που έχουν στην Ελλάδα (τις ανακοινώσεις τους στα ελληνικά μεταφράζουν/μεταφέρουν συχνά από το avantguarde, όπως
  https://avantgarde2009.wordpress.com/2014/05/03/borotba-neo-nazi_terror_in_odessa-_more_than_40_killed-_hundreds_injured/
  , αναφορές υπάρχουν και στο indymedia κ.ά.),
  είναι μία οργάνωση νέα με αρκετά διαφορετικές και αντικρουόμενες ιδεολογικά απόψεις εντός της...

  Καλά κάναμε και τους καλέσαμε πάντως νομίζω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάππα Κάππα. Ε;12 Μαΐου 2014 - 10:36 π.μ.

   http://borotba.org/ukraine-_junta_launches_repressions_against_borotba_activists_statement_of_the_union_borotba_struggle.html

   The Kiev junta has launched repressions against our comrades throughout Ukraine. In Kiev, there was a search of the flat of Borotba activist Andrew Manchuk. In Kharkov, the Borotba office was seized. In Odessa, local Borotba leader and mayoral candidate Alexey Albu, a survivor of the May 2 massacre, is under threat of arrest. Now none of our comrades can feel safe. Many of them have left their cities or have gone underground.

   The central headquarters of ‘Borotba’ calls on all activists and sympathizers to go underground if it is possible and not to appear at your residence, change your phone numbers and take other precautions.

   All regional offices of Borotba must discuss methods of secret work.

   The junta is getting more cruel but it’s not because of strength, but - out of weakness. The time of victory is not far.

   Διαγραφή
 4. Συγγνώμη για το εκτός θέματος, αλλά μόλις τώρα άκουσα στον Σκάι το καλαμπούρι του αιώνα: Σκουρλέτης προς Παφίλη: Φταίει ο καπιταλισμός Θανάση μου! (ή κάπως έτσι) Αξίζει η συζήτηση στο σημείο αυτό γιατί αμέσως μετά ο Μιχελάκης την πέφτει στον Σκουρλέτη ρωτώντας τον πώς θα ανατρέψει τον καπιταλισμό. Περιβόλι.
  Ανίδεος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι για να παρει καπακι την πληρωμενη απαντηση απ τον Θαναση :
   " Κανατε την προταση μομφης και ειχατε 4000 κοσμο απ εξω ! Που ειναι αυτο το 27% σας ,που το παρκαρατε? Θα ειχε 15% το ΚΚΕ και θα μπορουσε η οποια κυβερνηση να περασει εστω και ενα μετρο απο αυτα που περασαν αυτα τα χρονια " ....ακομα ψαχνει απαντηση ο Σκουρλ

   Διαγραφή
  2. νομιζω οτι ο σκουρλετης εχει μεγαλη αδυναμια να υπερασπιστει θεσεις του τσυριζα ή δεν τις πιστευει οποτε εχει αντικειμενικη δυσκολια ή υπαρχουν αλλοι παραγοντες (σαν του μπουταρη ενα πραμα). παντως νομιζω οτι οπου εμφανιζεται ζημια κανει.
   παντως εχω παρατηρησει κατι που το κανουν ολοι οι πρωην οταν ειναι με συντροφους, ειναι η απευθυνση σε στυλ (θαναση μου, δημητρη μου κτλ κτλ).
   μαθαινω σε διαφορους δημους καταποντισμο της κυβερνωσας του 27% και προβλεπω εξαρση της επιθεσης "φιλιας" και του να ψηφισουμε ολοι για να φυγει η δεξια, αλλα και προβοκατσιας.

   Διαγραφή
  3. Ναι, τον ξέρει κι από προχτές τον "Θανάση του." Απ' την ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, προφανώς.

   Διαγραφή
  4. σιγουρα οχι απο κει :).
   απλα το εχω δει να το κανουν, αλλα για να το θεσω καλυτερα, το κανουν οσοι αισθανονται ποιο ανετα να το κανουν. νομιζω οτι ειναι γραμμη του διαφημιστη για να δειξουν οικιοτητα μεταξυ μας και καλα.

   Διαγραφή
  5. "Αναπαραγωγικός παρασιτισμός" λέγεται:

   Στις φοιτητικές εκλογές η μόνη δύναμη που είχε άνοδο και σε ψήφους και σε ποσοστά ήταν η Πανσπουδαστική ΚΣ, τα ψηφοδέλτια που δημιουργούν τα μέλη της ΚΝΕ μαζί και με άλλους αγωνιστές φοιτητές.

   Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψει ότι η παράταξή της, μειώθηκε και σε ψήφους και σε ποσοστά, ενώ έχει είδη παρά πολύ μικρά ποσοστά, 2,3% στα ΤΕΙ και 6,2% στα ΑΕΙ, χαιρέτισε σε ανακοίνωσή της την άνοδο της αριστεράς.

   Η αλήθεια είναι ότι πολλοί νιώσαμε άβολα. Θεωρήσαμε ότι κάνει προπαγάνδα... με το ποσοστό του άλλου. Ότι πρόκειται περί κλασσικής περίπτωσης βλάβης, κάνει ότι κάνουν κλασικά οι οπορτουνιστές. Τον κούκο. Ο θηλυκός κούκος ξέρετε, γεννάει τα αυγά του στις φωλιές άλλων πουλιών, πράγμα που ονομάζεται "αναπαραγωγικός παρασιτισμός".
   http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/43317/neolaia-syriza-anaparagogikos-parasitismos-i-ekrixi-eilikrineias

   Διαγραφή
  6. το εχω διαβασει, μια απο τις πολλες απαντησεις του κομματος που τσακιζουν

   Διαγραφή
  7. https://www.youtube.com/watch?v=pkuy5HsNToM

   Το βιντεο της παρεμβασης.8:06 επικη στιγμη.

   Oxy

   Διαγραφή
  8. "ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ"
   ετσι ρομπα σκουρλετη, να το βουλωνεις, ρεσιταλ απλα

   Διαγραφή